Ερυθρά Θάλασσα: Η Shell αναστέλλει όλες τις διελεύσεις υπό τον φόβο επιθέσεων

Την απόφαση τα δεξαμενόπλοια της Shell να μην περνούν, μέχρι νεωτέρας, από την Ερυθρά Θάλασσα, έλαβε η ολλανδο-βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία εν μέσω των βομβαρδισμών από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Το ίδιο δημοσίευμα, αναφέροντας ότι εκπρόσωπος της Shell αρνήθηκε να κάνει σχετικό σχόλιο, επισημαίνει ότι η εν λόγω απόφαση ελήφθη «την περασμένη εβδομάδα, λόγω της απειλής για τα πληρώματα και του κινδύνου πρόκλησης πετρελαιοκηλίδας, στην περίπτωση κάποιο τάνκερ δεχτεί επίθεση».

Σημειώνεται ότι παρόμοιες αποφάσεις έχουν ήδη λάβει ο κολοσσός των θαλάσσιων μεταφορών Maersk οι πετρελαϊκές εταιρείες BP και QatarEnergy.

Υπενθυμίζεται ότι από τα τέλη Νοεμβρίου περίπου 30 πλοία έχουν δεχτεί επίθεση από τους Χούθι στο στενό Bab al-Mandab, μεταξύ της Αραβικής Χερσονήσου και της Αφρικής που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τον υπόλοιπο Ινδικό Ωκεανό.

Τις τελευταίες ημέρες, οι αντάρτες της Υεμένης που στηρίζονται από το Ιράν πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις τους εναντίον πλοίων που σχετίζονται με το Ισραήλ, αναγκάζοντας πολλές ναυτιλιακές εταιρείες να αποφεύγουν την Ερυθρά και να επιλέγουν το γύρο της Αφρικής.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Μοχάμεντ μπεν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, από το Νταβός όπου βρίσκεται εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κλιμάκωση των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα θα έχει επιπτώσεις στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

«Υπάρχουν εναλλακτικές διαδρομές αλλά (…) είναι λιγότερο αποτελεσματικές» από αυτήν που ακολουθείται σήμερα, μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, δήλωσε χαρακτηριστικά ο αλ Θάνι. Σημειώνεται ότι το Κατάρ είναι ένας από τους σημαντικότερους παραγωγούς LNG παγκοσμίως.

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, εναλλακτικές διαδρομές, εάν κλιμακωθεί περαιτέρω η κρίση, αναζητά και ο ρωσικός όμιλος πετρελαιοφόρων Sovcomflot. Η ρωσική εταιρεία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τη θαλάσσια οδό της Ερυθράς, όμως «λόγω της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών στην περιοχή, είναι επί του παρόντος είναι αδύνατον να προβλέψουμε» εάν τα τάνκερ θα συνεχίσουν να περνούν από εκεί.

«Η εταιρεία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και αποτιμά τους κινδύνους. Εάν χρειαστεί, θα αναζητηθούν εναλλακτικές διαδρομές για τα πλοία», πρόσθεσε το πρακτορείο.

Η Ρωσία καταδίκασε τα στρατιωτικά πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη, τα οποία σύμφωνα με τη Μόσχα ισοδυναμούν με  ανεύθυνο εγχείρημα το οποίο μπορεί να προκαλέσει χάος σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί