Ελεύθεροι επαγγελματίες: Νέα αύξηση 3,46% στις εισφορές ανακοίνωσε η κυβέρνηση – Οι ασφαλιστικές κατηγορίες

Νέες επιβαρύνσεις μετά το οριζόντιο φορολογικό χαράτσι των 10.920 ευρώ φέρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για 1,3 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες καθώς ανακοίνωσε και επίσημα αύξηση 3,46% στις εισφορές λόγω πληθωρισμού.

Η νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών έρχεται να προστεθεί στην περσινή υπέρογκη αύξηση των εισφορών κατά 9,6% (λόγω του υψηλού πληθωρισμού το 2022) που απογείωσε τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Μέσα σε τρία χρόνια, δηλαδή από 1.1.2020, οπότε και ψηφίστηκε ο νόμος Βρούτση (Ν. 4670/2020), που άλλαξε το σύστημα των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν επιβαρυνθεί με αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών κατά περίπου 26%.

Όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Εργασίας, υπεγράφη η απόφαση του υφυπουργού Πάνου Τσακλόγλου για τον καθορισμό των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών όπως προβλέπει ο νόμος 4670/2020. Σύμφωνα με την απόφαση, το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς των μισθωτών και των εργοδοτών προσαυξάνεται κατά 3,46% για το τρέχον έτος και διαμορφώνεται στο ποσό των 7.373,88 ευρώ.

Σύμφωνα με το νόμο 4670/2020, οι ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολουμένων, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών αναπροσαρμόζονται για το τρέχον έτος με βάση τον μέσο πληθωρισμό του προηγούμενου έτους. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εργασίας πανηγυρίζει, λέγοντας «ότι οι προβλεπόμενες αυξήσεις είναι αρκετά χαμηλές, καθώς η χώρα μας κατάφερε να συγκρατήσει τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις διεθνώς».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, οι ασφαλιστικές κατηγορίες διαμορφώνονται για το 2024 ως εξής:

Πίνακας
Πίνακας
Πίνακας

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί