Συναγερμός στην Ερυθρά Θάλασσα: Αναφορές για νέο «συμβάν» κοντά στο Άντεν – Σε επιφυλακή η Βρετανία

\

Το Κέντρο Επιχειρήσεων Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) έλαβε την Παρασκευή πληροφορίες για ένα συμβάν που σημειώθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα κοντά στις ακτές της Υεμένης.

Σύμφωνα με την αναφορά που έλαβε η UKMTO, ένα συμβάν συνέβη περίπου 90 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του λιμανιού Άντεν της Υεμένης, προσθέτοντας ότι οι αρχές διεξάγουν έρευνα.

Η αναφορά έρχεται εν μέσω κλιμάκωσης σε αυτή την ζωτικής σημασίας θαλάσσια περιοχή για το εμπόριο μετά τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα που έγιναν χθες βράδυ ως απάντηση στις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα

Πυραυλικά χτυπήματα ΗΠΑ και Βρετανίας κατά των Χούθι στην Υεμένη

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας εξαπέλυσαν πυραυλικά πλήγματα στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σανάα, και άλλες πόλεις που ελέγχουν οι Χούθι, σύμφωνα με το Αλ Μασίρα. Η «αμερικανική επίθεση με βρετανική συμμετοχή» έπληξε τη Σανάα, τη Χοντάιντα και τη Σαάντα, ανέφερε το δίκτυο.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ικανοποίησή για τα «επιτυχή» πυραυλικά πλήγματα των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη εναντίον θέσεων και εγκαταστάσεων των ανταρτών Χούθι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν.

Ο Μπάιντεν ανέφερε πως αυτή η «αμυντική» επιχείρηση διεξήχθη σε αντίδραση στις επιθέσεις των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και είχε την «υποστήριξη» της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά και της Ολλανδίας.

Προειδοποίησε, στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο, πως «δεν θα διστάσει» να «διατάξει κι άλλα μέτρα» αν κρίνει πως είναι απαραίτητο.

Επανέλαβε εξάλλου την αμερικανική θέση ότι το Ιράν είναι «από τους βασικούς αν όχι ο βασικός υποστηρικτής» του κινήματος των σιιτών ανταρτών και τους παρέχει τόσο οπλισμό, όσο και πληροφορίες προς χρήση στις επιθέσεις τους.

«Θα απαντήσουμε σε οποιαδήποτε επίθεση», απειλούν οι Χούθι

Ο ηγέτης των σιιτών ανταρτών της Υεμένης, Άμπντελ Μαλίκ αλ Χούθι, σημείωσε από την πλευρά του ότι θα υπάρξει ανταπόδοση οποιασδήποτε επίθεσης των ΗΠΑ εναντίον των δυνάμεών του, κάνοντας λόγο για επιχειρήσεις κλίμακας «ακόμα μεγαλύτερης» από την επίθεση για την οποία ανέλαβε την ευθύνη το κίνημά του την Τετάρτη.

«Οποιαδήποτε αμερικανική επίθεση δεν θα μείνει χωρίς ανταπόδοση. Και η ανταπόδοση δεν θα είναι της τάξης της επιχείρησης που έγινε πρόσφατα, με 24 drones και πυραύλους, αλλά πολύ μεγαλύτερη», προειδοποίησε ο Άμπντελ Μαλίκ αλ Χούθι κατά τη διάρκεια ομιλίας του μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Μασίρα.

«Η χώρα μας αντιμετωπίζει τεράστια επίθεση από αμερικανικά και βρετανικά πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών των Χούθι, ο Χουσέιν αλ Έζι, σύμφωνα με ΜΜΕ των σιιτών ανταρτών.

«Οι ΗΠΑ και η Βρετανία πρέπει να προετοιμαστούν να πληρώσουν ακριβά και να υποστούν βαριές συνέπειες για την επίθεση αυτή», διεμήνυσε.

Διεθνείς αντιδράσεις

Τα πυραυλικά πλήγματα στην Υεμένη καταδίκασαν Χεζμπολάχ και Χαμάς, ενώ το Ιράν κάνει λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και στην Τεχεράνη. Ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν μιλά για δυσανάλογα πλήγματα, ενώ η Ρωσία κατηγορεί Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες για περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής. Στο Πεκίνο, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ κάλεσε τα έθνη να μην κλιμακώσουν τις εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξέφρασαν σοβαρή ανησυχία για τις συνέπειες των επιθέσεων στη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας του Κόλπου. Προσέθεσε πως τα ΗΑΕ τόνισαν την ανάγκη να διατηρηθεί η ασφάλεια στην περιοχή και τα συμφέροντα των εταιριών της.

Η Ισπανία πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν θα επέμβει στρατιωτικά στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας λόγω μιας “δέσμευσης στην ειρήνη” και οποιαδήποτε χώρα το κάνει θα χρειαστεί να απαντήσει για τις ενέργειές της, δήλωσε σήμερα η υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες.

Όλα εξαρτώνται από την απάντηση των Χούθι εκτιμούν αναλυτές, καθώς βρετανοί και αμερικανοί αξιωματούχοι διαμηνύουν ότι αν και δεν έχουν προγραμματίσει άλλη επιχείρηση, παραμένουν σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.

Εκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει κατεπειγόντως την Παρασκευη (τοπική ώρα δυτικών ΗΠΑ) μετά τα πλήγματα που εξαπέλυσαν αμερικανικές και βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις κατά των Χούθι στην Υεμένη, ανακοίνωσε η Γαλλία, η οποία ασκεί την προεδρία του ΣΑ για τον μήνα Ιανουάριο.

Η έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί αργότερα την Παρασκευή κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, μετά από την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου με θέμα την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί