Ψήφισμα του Σωματείου εργαζομένων ΠΑΓΝΗ κατά της διάλυσης των δημοσίων υπηρεσιών απεξάρτησης

Εκφράζει τη στήριξή του στους γονείς, τα παιδιά και τους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ

Τη στήριξή του στον αγώνα γονέων, παιδιών και εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, εκφράζει το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, το οποίο εξέδωσε ψήφισμα ενάντια στο νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων.

Στην ανακοίνωση του σωματείου αναφέρεται αναλυτικά:

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟΥ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΘΕΑ 

Ο σύλλογός μας στέκεται αλληλέγγυος προς τους γονείς, τα παιδιά και τους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, που αγωνίζονται ενάντια στο νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (Ε.Ο.Π.Α.Ε.). Με αυτό το σχέδιο, όλοι οι υφιστάμενοι φορείς, όπως ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, 18ΑΝ, θα υπαχθούν υπό τον Ε.Ο.Π.Α.Ε.

Το νέο σχέδιο νόμου απειλεί να εξαφανίσει τα Δωρεάν Προγράμματα Απεξάρτησης, επιφέροντας την απώλεια της ταυτότητάς τους, της ιστορίας τους και των θεραπευτικών μεθόδων τους. Η αποτελεσματικότητα του ΚΕΘΕΑ, που έχει δείξει μέχρι σήμερα, βασίζεται σε ένα θεραπευτικό μοντέλο και μία φιλοσοφία που απειλούνται με κατάργηση με την εν λόγω πρόταση.

Το νέο νομοσχέδιο και η συγχώνευση των φορέων δεν λαμβάνουν υπόψη την επιστημονική και θεραπευτική προσέγγιση κάθε φορέα, καθιστώντας τα προγράμματα απεξάρτησης ευάλωτα στη διάλυση, παρά την πολυετή ιστορία και συμβολή τους στη χώρα μας. Πρόκειται για μια αντιεπιστημονική και επικίνδυνη παρέμβαση που αφαιρεί το δικαίωμα για υψηλού επιπέδου δημόσια υπηρεσία και θεραπεία.

Επισημαίνουμε την ανάγκη για μια εκστρατεία ενημέρωσης προς όλη την κοινωνία σχετικά με το πρόβλημα των ναρκωτικών, με τη συμμετοχή εξειδικευμένου προσωπικού, και την αύξηση των κέντρων ενημέρωσης, των δράσεων στο δρόμο και της κρατικής χρηματοδότησης για τα κέντρα υποστήριξης χρηστών.

Καλούμε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει το νομοσχέδιο που απειλεί την ύπαρξη και λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών απεξάρτησης και να ενισχύσει τα προγράμματα στεγνής απεξάρτησης ως κυρία μορφή θεραπείας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί