Πρόεδρος εργαζομένων ΠΑΓΝΗ στη Βουλή: Έχουμε πάρει μια μικρή γεύση για το μέλλον που μας επιφυλάσσουν σε Κρήτη και Ν. Ηρακλείου

Τοποθέτηση του Δημήτρη Βρύσαλη, πρόεδρου Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ, σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους και λοιπές διατάξεις» στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων:

Ευχαριστώ για τη ευκαιρία που μου δίνεται να παρουσιάσω σε γενικές γραμμές τη θέση του σωματείου μας για το παρόν νομοσχέδιο.

Όπως γνωρίζετε πολύ καλά το νομοσχέδιο αυτό έρχεται σε μια περίοδο που η κατάσταση στο σύστημα υγείας όλης της χώρας είναι τραγική. Οι μεγάλες κινητοποιήσεις στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα για την υπεράσπιση των νοσοκομείων, τη διεκδίκηση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και αξιοπρεπών μισθών και τελικά την υπεράσπιση του δικαιώματος των ελλήνων πολιτών για δημόσια, δωρεάν, αξιοπρεπή υγεία δείχνει ότι αυτό που λείπει κατά τη γνώμη μας δεν είναι οι μάνατζερ, ούτε οι αξιόλογοι σύμβουλοι για να βελτιωθεί η κατάσταση. Αυτό που λείπει πραγματικά είναι χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές, προσωπικό καθαριότητας, μεταφορείς, τραπεζοκόμες, διοικητικοί υπάλληλοι, λείπουν εξειδικευμένα ιατρικά μηχανήματα, με συνέπεια αυτή η κατάσταση να εξοντώνει το υπάρχον προσωπικό και να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η αξιοπρέπεια ασθενών και οικογενειών. 

Τίθεται λοιπόν εύλογα το ερώτημα, για ποιο λόγο αναζητά κανείς μάνατζερ και νέους ικανούς διοικητές όταν σε λίγο δεν θα υπάρχουν καθόλου γιατροί και νοσηλευτές και όσοι θεωρούνται από εσάς επιτυχημένοι έχουν οδηγήσει το σύνολο των νοσοκομείων σε λειτουργική κατάρρευση.

Οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας έχουν ζήσει πολλές αλλαγές προσώπων σε επίπεδο διοικητών νοσοκομείων και διοικητών υγειονομικών περιφερειών. Άρα με βάση και τα παραπάνω επικεντρώνουμε την κριτική μας στο νομοσχέδιο στο εξής: ποια πολιτική ακριβώς θα εφαρμόσουν αυτοί οι διοικητές;

Στο ΠΑΓΝΗ για παράδειγμα εδώ και καιρό τα διοικητικά συμβούλια του έχουν θεσπίσει ετήσιους μετρήσιμους στόχους με κριτήρια επιχείρησης. Επιδιώκοντας την πιο γρήγορη προσαρμογή του νοσοκομείου σαν αυτοτελή οικονομική μονάδα που θα επιδιώκει κέρδη, που θα ανοίγει ή θα κλείνει τμήματα με βάση τα έσοδα του και όχι τις ανάγκες του λαού προφανώς αυτό που έχει σημασία είναι η εφαρμοζόμενη πολιτική και όχι αυτό καθ αυτό το πρόσωπο του διοικητή. 

Σε ένα τέτοιο νοσοκομείο ένα τέτοιο σύστημα υγείας, οι ουσιαστικές δεξιότητες για τη διοίκηση, όπως ονομάζονται, θα υπερτερούν των εκπαιδευτικών προσόντων με βάση τα όσα περιγράφει το κείμενό σας και θα βάζουν στην άκρη την ιατρική επιστήμη αφού θα κυριαρχούν οι αριθμοί και η λογική του κόστους. Επιπλέον τα μεγάλα λόγια του νομοσχεδίου περί αντικειμενικότητας, αξιοκρατίας και διαφάνειας  ανατρέπονται αφού τελικά την επιλογή του διοικητή την κάνει ο εκάστοτε υπουργός, ενώ η δήθεν καινοτομία των γραπτών εξετάσεων που εισάγεται ακυρώνεται από τη μεγάλη βαρύτητα και μοριοδότηση που δίνεται στην προφορική συνέντευξη.
Συμπερασματικά όλα τα παραπάνω σημαίνουν πως οι αποφάσεις για την περίθαλψη και τη θεραπεία ενός ασθενούς δεν θα λαμβάνονται με κριτήρια ιατρικά, αλλά με κριτήρια οικονομικά.

Το τελευταίο διάστημα στη Κρήτη και ιδιαίτερα στο νομό Ηρακλείου έχουμε πάρει μια μικρή γεύση για τα αποτελέσματα του προγραμματισμού που έχουν κάνει οι δικές σας διοικήσεις, των στόχων που έρχονται να καλύψουν και το μέλλον που μας επιφυλάσσουν.
∙ Στο ΠΑΓΝΗ ο διοικητής – μάνατζερ καλεί τους ιατρούς να επιταχύνουν τις ενέργειες τους ώστε να υπάρχει έγκαιρη κατάθεση των απαραιτήτων
δικαιολογητικών για να αποζημιωθεί το νοσοκομείο επειδή διαφορετικά θα είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για την απώλεια ή την καθυστέρηση χρημάτων από το ΕΟΠΥΥ, δηλαδή μετατρέπει κάθε ιατρική πράξη σε εμπορική και τους γιατρούς σε λογιστές με το σύστημα DRG.

∙ Ο ίδιος επιδίωξε να διακόψει τη λειτουργία των καλοριφέρ για εξοικονόμηση πόρων.

∙ Επιδίωξε να κατευθύνει στον ιδιωτικό τομέα (για να απαλλαγεί του κόστους ) των τεστ covid και των αιματολογικών εξετάσεων των καρκινοπαθών.

∙ Η παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ με αυτές τις διοικήσεις φυτοζωεί για χρόνια και χρειάζονται αερομεταφερόμενοι γιατροί για να μην κλείσει οριστικά.

∙ Τέλος είναι γνωστό ότι στο Ρέθυμνο η παθολογική κλινική έχει μείνει με 1 γιατρό. Η δική σας διοίκηση με σκληρά «εντέλεσθαι» προσπαθεί να καλύψει το παραπάνω κενό και πετυχαίνει το αντίθετο, όλο και περισσότεροι γιατροί να σκέφτονται τη παραίτηση.

Η πραγματικότητα λοιπόν είναι ότι τέτοιου είδους διοικήσεις επιθυμείτε. Να εφαρμόζουν χωρίς ενδοιασμούς την πολιτικής σας και σε αντάλλαγμα να λαμβάνουν «παχυλά μπόνους» όταν το κάνουν αυτό. Κ αν τυχόν υπάρχει περίπτωση αυτά να μην εφαρμόζονται να μπορείτε και να τους απολύετε.

Για όλα τα παραπάνω λοιπόν οι εξαγγελίες σας ότι με το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων που εισηγείστε, θα εξασφαλιστεί η αξιοκρατία και η διαφάνεια για μας, τους εναπομείναντες εργαζόμενους είναι κενό γράμμα. Εμείς πιστεύουμε και γνωρίζουμε ότι η μοναδική λύση των τεράστιων προβλημάτων του συστήματος υγείας θα προέλθει από το κοινό αγώνα των μαχόμενων υγειονομικών μαζί με τον υπόλοιπο λαό μας.

Σας ευχαριστώ.

Βρύσαλης Δημήτρης

Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί