Χάρης Μαμουλάκης: Σοβαρά ερωτηματικά για τα αντιπλημμυρικά έργα στην Εύβοια

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τους Υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών και Εσωτερικών

Απαντήσεις στα σοβαρά ερωτηματικά που έχουν δημιουργηθεί γύρω από τα αντιπλημμυρικά έργα στην Εύβοια, ζητάει ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Χάρης Μαμουλάκης, με Κοινοβουλευτική Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών και Εσωτερικών, με τη συνυπογραφή 16 ακόμη Βουλευτών.

«Το τελευταίο διάστημα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας αναφορές για την άσχημη κατάσταση των υποδομών, τις κακοτεχνίες σε αντιπλημμυρικά έργα αλλά και στην έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας σε περιοχές της Ευβοίας» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Με δεδομένο ότι η Εύβοια, λόγω και της καταστροφικής πυρκαγιάς του 2021, ήταν αναμφίβολα επιρρεπής σε πλημμυρικά φαινόμενα, στις επιτακτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων, θα έπρεπε να είναι ο προληπτικός σχεδιασμός σε όλα τα επίπεδα και η δημιουργία των κατάλληλων έργων υποδομής που να τη θωρακίζουν.».

Ο Χάρης Μαμουλάκης ζητάει από τους συναρμόδιους Υπουργούς απαντήσεις σχετικά με το πόσα και ποια αντιπλημμυρικά έργα ξεκίνησαν στην Εύβοια μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2021 και πόσα ολοκληρώθηκαν, καθώς και την κατάθεση στη Βουλή αντιγράφων σχετικών με αυτά τα έργα και ειδικότερα:

  • Διακηρύξεων
  • Τευχών τεχνικής περιγραφής
  • Τευχών συμπληρωματικών τεχνικών προδιαγραφών
  • Τεχνικής συγγραφής υποχρεώσεων
  • Ειδικής συγγραφής υποχρεώσεων
  • Κανονισμών μελετών έργων
  • Συναφθεισών συμβάσεων

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ (Α.Κ.Ε. Άρθρο 133 ΚτΒ)

Προς τους κ.κ. Υπουργούς 

Υποδομών & Μεταφορών 

Εσωτερικών

Θέμα: «Σοβαρά ερωτηματικά για τα αντιπλημμυρικά έργα στην Π.Ε. Ευβοίας»

Η κακοκαιρία Ντάνιελ ξεκίνησε στις 4 Σεπτεμβρίου 2023 και στην Ελλάδα έπληξε κυρίως την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Άλλες περιοχές που επλήγησαν είναι η Φθιώτιδα και η Εύβοια. Δυστυχώς, δεκαέξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί αγνοούνται. Παράλληλα, οι υλικές ζημιές που σημειώθηκαν είναι ανυπολόγιστες. Είναι γεγονός ότι οι συνέπειες μίας τέτοιας κακοκαιρίας δε θα μπορούσαν να εκμηδενιστούν. Ωστόσο, γεννώνται ερωτηματικά ως προς το εάν η Πολιτεία είχε κατασκευάσει τις απαραίτητες υποδομές που θα περιόριζαν τις συνέπειες.

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με περιοχές της Π.Ε. Ευβοίας το τελευταίο διάστημα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας αναφορές στην άσχημη κατάσταση των υποδομών, στις κακοτεχνίες σε αντιπλημμυρικά έργα αλλά και στην έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας. Σημειώνεται ότι η Εύβοια λόγω και της καταστροφικής πυρκαγιάς του 2021 ήταν αναμφίβολα επιρρεπής σε πλημμυρικά φαινόμενα. Συνεπώς, στις επιτακτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων, θα έπρεπε να είναι ο προληπτικός σχεδιασμός σε όλα τα επίπεδα και η δημιουργία των κατάλληλων έργων υποδομής που να τη θωρακίζουν.  

Με δεδομένα τα ανωτέρω αλλά και την καθοριστική σημασία των αντιπλημμυρικών έργων για την ασφάλεια των πολιτών, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και του υδατικού ισοζυγίου,

Eρωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: 

  1. Πόσα και ποια αντιπλημμυρικά έργα ξεκίνησαν στην Εύβοια μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2021 και πόσα ολοκληρώθηκαν;

Και παρακαλούμε να κατατεθούν στην εθνική αντιπροσωπεία αντίγραφα των σχετικών με τα ως άνω έργα:

  1. Διακηρύξεων
  2.  Τευχών τεχνικής περιγραφής
  3.  Τευχών συμπληρωματικών τεχνικών προδιαγραφών
  4.  Τεχνικής συγγραφής υποχρεώσεων
  5.  Ειδικής συγγραφής υποχρεώσεων
  6.  Κανονισμών μελετών έργων
  7.  Συναφθεισών συμβάσεων

Οι Ερωτώντες και Αιτούντες Βουλευτές

Μαμουλάκης Χάρης

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αποστολάκης Ευάγγελος

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γεώργιος

Γιαννούλης Χρήστος

Ηλιόπουλος Όθων

Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος

Κεδίκογλου Συμεών

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Παπαηλιού Γεώργιος

Πέρκα  Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Τζούφη Μερόπη

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί