Έμεινε από καύσιμα…

 Του Απόστολου Λουλουδάκη

Ο νεολαϊκισμός του Μητσοτάκη γύρω από το Μακεδονικό στέρεψε την δεξαμενή που μπορούσε να αντλήσει το κρίσιμο ποσοστό που απουσιάζει διαχρονικά από την συντηρητική παράταξη για να δημιουργήσει πλειοψηφικό ρεύμα στο εκλογικό σώμα .Η συμφωνία των Πρεσπών διαλύει τα ευκαιριακά μικρά κόμματα και απειλεί με πλήρη κοινοβουλευτική εξαφάνιση το μόρφωμα της Φώφης.

Οι ελπίδες ότι θα μπορούσε να ενσωματώσει τους ψήφους των υπολειμμάτων της χούντας και της Χρυσής Αυγής δεν του βγαίνει παρά τις προσπάθειες του Αδωνη και του Μάκη, παρά τα ιδεολογικα ανοίγματα στην ντόπια αντικοινοβουλευτική δεξιά και στον Ευρωπαϊκό Λεπενισμό.

Η νέα γενιά ειδικά,έντρομη παρακολουθεί το φρικτό πρόσωπο ενός πολιτικού που ξεκίνησε με τα χαραχτηριστικά ενός φιλελεύθερου μοντέρνου πολιτικού και μέσα σε δυο χρόνια έχει μεταμορφωθεί σε τραγική φιγούρα ενός αντιδραστικού σκοταδιστικού νεοσυντηρητισμού .Καθε μέρα και περισσότερο απομακρύνεται από την δημοκρατική ευρωπαϊκή οικογένεια ,ακόμη και από τα παραδοσιακά συντηρητικά κόμματα της Ευρώπης.Η πολιτική αφέλεια του Μητσοτάκη και ο περιορισμένος χώρος της πολιτικής του σκέψης δεν του επιτρέπουν πλέον να κρύψει αυτά που έχει μέσα στο μυαλό του .

Είναι μια μεταμφιεσμένη όψη της Ελληνικής Ακροδεξιάς και συνοδοιπόρος του Ευρωπαϊκού τόξου των αναδυόμενων εθνικιστικών ,ρατσιστικών ,ξενοφοβικών αντιδραστικών κινημάτων που υπονομεύουν την Δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη.

Υπάρχει άραγε έστω και ένας μορφωμένος Ελληνας που γνωρίζει την Ελληνική ιστορία ,με Δημοκρατικές αξίες και πεποιθήσεις ,με πατριωτική έπαρση και να μην αντιλαμβάνεται τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί η υπονόμευση μιας λύσης που αποτελεί τεράστια επιτυχία της Ελληνικής διπλωματίας με διεθνή διάσταση και ο διχαστικος πολιτικός λόγος που εκπορεύεται από το αντιπολιτευτικό μέτωπο της Χρυσής Αυγης ,των συνοδοιπόρων της και το εθνικιστικο παραλήρημα των ηγεσιών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.

Η δημαγωγία και ο λαϊκισμός των τελευταίων ημερών είναι σύμπτωμα της διαχρονικής αδυναμίας του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΣΜΟΥ να ενσωματωθεί και να προσαρμοστεί στην Δυτική και Ευρωπαϊκή κουλτούρα .Ειναι η  χρεωκοπία του  Ελληνικού αστισμού που χρεώνεται τις εθνικές μας ήττες από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα. Ειναι η βαθεια εξάρτηση της πολιτισμικής  μας εξελιξης από τον θρησκευτικό σκοταδισμό του παπαδισμού των αγυρτών χριστεμπόρων του Καζαντζάκη .

Η χθεσινή κατάπτυστη επιστολή των τεσσάρων μητροπολιτων με επικεφαλή τον Αμβρόσιο και η τεχνική υποστήριξη των συλλαλητηρίων από διάφορες μητροπόλεις ξυπνά μνήμες από ανάλογες ιστορικές στιγμές ,αναθέματα ,αφορισμούς ,επιλεκτικές συνεργειες με δικτατορίες και φασιστικά καθεστώτα .

Η πολιτική ταύτιση της Ελληνοορθόδοξης εκκλησίας με τον αντιμεταρρυθμιστικό συντηρητισμό και τα αντιδυτικά  του συμπλέγματα επέδρασε αρνητικά στην πρόοδο και την κοινωνική ανάπτυξη της Ελλάδας .

Αποτέλεσε μια σημαντική παράμετρο της πνευματικής μας υστέρησης , της ελειψης σύγχρονων  δημοκρατικών Θεσμών, των επιρροών από δόγματα και ιδεοληψίες που δεν επέτρεψαν τον αστικό εκσυγχρονισμό της Ελλάδας .Οι τελευταίες μέρες είναι καθοριστικές για το μέλλον αυτής της χώρας και είναι αρκετά παρήγορο το γεγονός ότι οι υπονομευτές της εθνικής μας υπόστασης ,της δημοκρατικής μας πορείας και σταθερότητας ,της οικονομικής ανόρθωσης και της επιστροφής στην κανονικότητα δεν κατάφεραν παρά τα μέσα, τις γελοιότητες και τα εργαλεία που χρησιμοποίησαν να δημιουργήσουν τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς που θα οδηγούσαν  την Ελλάδα σε μια νέα εθνική περιπέτεια.

Είναι ένα ισχυρό σοκ αφύπνισης της Ελληνικής κοινωνίας οι αφίσες με τις κρεμάλες  που κυκλοφόρησαν στην Βόρεια Ελλάδα οι καουμπόηδες του Ελληνικού Φαρ Ουέστ.

Η συνειδητή πολιτική συνεύρεση και ταύτιση κοινοβουλευτικών κομμάτων και ειδικά της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ με αυτήν την πολιτική κουλτούρα,προσέγγιση  και ακτινογράφηση της συμφωνίας των Πρεσπών που επαναχάραζει τις γραμμές στον πολιτικό μας χάρτη.

Η πολιτική είναι ένα μεταβαλλόμενο δυναμικό πεδίο με απροσδόκητες εκπλήξεις και γεγονότα.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πότε και πως θα εκφραστούν οι δημοκρατικές φιλελεύθερες, εκσυγχρονιστικές,πατριωτικές δυνάμεις που συγκατοικούν μέσα στην ΝΔ με την ηγετική ομάδα που τους προέκυψε.Πάντως δεν είναι δύσκολο να ανιχνεύσει κανείς την ανησυχία που διαχέεται στο σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας από την πιθανότητα να συμβεί το ατύχημα .

Αυτό που  φαίνεται καθαρά είναι  ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να το αποφύγουμε .

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί