Όποιος ελέγχει την ενέργεια και την τροφή, ελέγχει τις οικονομίες και τις κοινωνίες

Του Κωστή Μουδάτσου

Όποιος ελέγχει την ενέργεια και την τροφή, ελέγχει τις οικονομίες και τις κοινωνίες! Χώρα που δεν παράγει την τροφή που καταναλώνει, κινδυνεύει διπλά. 

• Το χρέος της αυξάνεται, λόγω της ανισορροπίας, περισσότερες εισαγωγές από εξαγωγές.

• Στον κίνδυνο μιας επισιτιστικής κρίσης, λόγω πολέμων αλλά και της κλιματικής αλλαγής!

Το Ηράκλειο έχει το πλεονέκτημα να διαθέτει προνομιακές αγροτικές περιοχές με σκληρούς δουλευτές. Ο πρωτογενής τομέας είναι αναπτυγμένος σε δυναμικές και κλασικές καλλιέργειες και με δυνατή κτηνοτροφία. Στον Δήμο περιλαμβάνεται μια ζωντανή ύπαιθρος, που αν αντιμετωπιστούν προβλήματα, γίνουν έργα υποδομής και επιτέλους η πολιτική στήριξης των τοπικών προϊόντων λάβει τη θέση που της αξίζει, τότε μπορούν να γίνουν θαύματα, που θα δώσουν δύναμη και αίγλη στη πόλη.

Γι αυτό όμως χρειάζονται υποδομές. Οι δρόμοι είναι βασικό στοιχείο. Για παράδειγμα η σύνδεση της πόλης με τον πρώην Δήμο Τεμένους είναι προβληματική εδώ και κάποια χρόνια. Άρα ο Δήμος Ηρακλείου πρέπει να πιέσει τις αρμόδιες αρχές για ένα ευπρεπή οδικό δίκτυο και ο ίδιος να προχωρήσει σε έργα ανάπλασης στα χωριά και στις κωμοπόλεις.

Η ύδρευση των αγροτικών περιοχών αποτελεί σημαντικό θέμα. Φράγματα, λιμνοδεξαμενές και εκμετάλλευση των υδάτων του βιολογικού και των όμβριων συνθέτουν μια ολοκληρωμένη πολιτική που θα δώσει λύσεις και θα αυξήσει ποσοτικά και ποιοτικά τις παραγωγές. Επέκταση και κατασκευή νέων αρδευτικών δικτύων με υπογειοποίησεις. Ας μελετήσομε πως ζουν στη Κύπρο και σε άλλες χώρες, για να λάβομε τα μέτρα μας, γιατί το πρόβλημα της ερημοποίησης αρχίζει να γίνεται ορατό. Τα αποθέματα νερού αποτελούν βασικό παράγοντα αντιμετώπισης πολλών προβλημάτων.

Η στήριξη των τοπικών προϊόντων, με πολλούς και ποικίλους τρόπους, αποτελεί μια διέξοδο που θα στηρίξει την τοπική οικονομία και θα βοηθήσει ακόμη στη διατήρηση αξιοπρεπών τιμών πώλησης, ώστε να καλύβεται το υψηλό κόστος παραγωγής, που θα πρέπει να βρεθούν τρόποι μείωσης του, διαφορετικά δεν θα μπορούμε να ανταγωνιστούμε στις εγχώριες και διεθνείς αγορές, ομοειδή προϊόντα άλλων χωρών.

Κάθε χωριό και κάθε κωμόπολη πρέπει να έχει το ανάλογο σχέδιο με τις πλατείες και τους χώρους αναψυχής και άθλησης που απαιτούνται με σύγχρονα μέσα. Να έχουν την πλατεία που θα αποτελεί το κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο τους.

Αναπλάσεις που θα σέβονται τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους και θα αναδεικνύουν τις πολιτιστικές κληρονομιές τους.  Ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων. Υποδομές και βελτιώσεις ποιότητας ζωής σε χωριά, κεφαλοχώρια και κωμοπόλεις.

Αντιμετώπιση θεμάτων σχολικής στέγης, παιδικών σταθμών, μεταφοράς μαθητών σε σχολεία και αθλητικούς χώρους.

Συνεργασία του Δήμου με όμορους δήμους αλλά και τους ορεινούς δήμους για κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις.

Προώθηση οργάνωσης και ενίσχυσης των συνεταιρισμών και των ομάδων καλλιέργειας καθώς και των ομάδων γυναικών και άλλων πρωτοβουλιών.

Ενίσχυση των πολιτιστικών δράσεων και σεμιναρίων επιμόρφωσης αγροτικής και οικιακής οικονομίας, νέων τεχνολογιών και άλλων δράσεων. Η ενίσχυση της κουλτούρας των νέων καλλιεργειών, οικολογικών, βιολογικών και άλλων μεθόδων αλλά και μέτρων προστασίας από τα φυτοφάρμακα και από τα τεχνητά μέσα που χρησιμοποιούν. Τα αγροτικά ατυχήματα κυρίως με τα τρακτέρ έχουν αυξηθεί αδικαιολογήτως. Τα νάιλον, και τα πεταμένα μπουκαλάκια ή πλαστικά αποτελούν πηγές μόλυνσης και εστίες πιθανών πυρκαγιών.  

Αν δεν στηριχτεί η αγροτική παραγωγή στο επόμενο διάστημα θα δούμε την εγκατάλειψη της γης και της κτηνοτροφίας και η εκτίναξη των τιμών στο ράφι θα γίνει περισσότερο ανεξέλεγκτη! Είναι σπουδαίο οικονομικό θέμα η καλλιεργήσιμη γη να μην διατίθεται για μη παραγωγικές χρήσεις. Τα θέματα που προέκυψαν με τα ορεινά μέρη και τις ιδιοκτησίες πρέπει να επιλυθούν.  

 Υπάρχουν όμως πολλές διορθωτικές κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση που θα βοηθούσαν στο τελικό αποτέλεσμα. Επιβάλλεται ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος να μπορεί να πάει στο χωράφι του, στη μάντρα του ή στο μαγαζί του! Επομένως χρειάζεται:

 Διάνοιξη νέων αγροτικών δρόμων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο. Η χωρίς ανάγκες και σχεδιασμό διάνοιξη δρόμων, κυρίως στα βουνά, προκαλεί πολλά προβλήματα και καταστάσεις με αρνητικές συνέπειες.

 Καθαρισμός και συντηρήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα των δρόμων από χόρτα και μπάζα, από κατολισθήσεις αλλά και λόγω καιρικών συνθηκών.

Τσιμεντόστρωση και ασφαλτόστρωση όπου απαιτείται με προσοχή και με αξιολόγηση και με τις αναγκαίες υποδομές.

Ο Δήμος πρέπει να στηρίζει τους αγρότες στις αυξήσεις των συντάξεων. Είναι σπουδαίας σημασίας όπως και η δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και τα προγράμματα βοήθειας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Οι συνταξιούχοι στα χωριά είναι πηγή ζωής για πολλαπλούς λόγους. Αν οι συνθήκες γίνουν καλύτερες θα μπορούν πολλοί να επιστρέφουν για πιο όμορφη, υγιεινή και οικονομικότερη ζωή στα χωριά. Έτσι προκύπτουν πολλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

Ο Δήμος πρέπει ακόμη να στηρίζει τις προσπάθειες για τις αγροτικές ενισχύσεις, τις αποζημιώσεις και την έγκαιρη καταβολή τους από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας, ασκώντας πίεση και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες. Επιπλέον να ζητήσει την αλλαγή του νομικού καθεστώτος, ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει  στη χάραξη δικής του πολιτικής σε ότι αφορά τέτοια θέματα.

Οι αναδασώσεις, οι καθαρισμοί και τα άλλα προληπτικά μέτρα για την προστασία από φωτιές και άλλα καιρικά ακραία φαινόμενα, είναι ζωτικής σημασίας. Η πίεση στη πολιτεία για διάθεση των αναγκαίων χρηματοδοτήσεων και η κατάλληλη αξιοποίηση τους είναι σημαντική. Αρμοδιότητες και οικονομικούς πόρους η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να ζητάει από την κάθε κυβέρνηση. Η κεντρική διαχείριση έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί ως ανάχωμα για τον πρωτογενή τομέα! Εμείς όμως θέλομε ένα κράτος  αρωγό προς τον πρωτογενή τομέα, γιατί αυτό έχει ανάγκη η χώρα μας! Το μοντέλο ανάπτυξης πρέπει να στηρίζει την αποκέντρωση, τους παραγωγικούς τομείς, την επεξεργαστική βιομηχανία και τυποποίηση που απαιτείται αλλά και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών.

Έχομε ανάγκη ένα κράτος που θα διεκδικεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στηρίζοντας  τον αγροτικό κόσμο, χωρίς να ξεπουλάει παραγωγικά δικαιώματα και χωρίς αδικαιολόγητους συμβιβασμούς. Ένα κράτος, που θα παρεμβαίνει στην αγορά για να διασφαλίσει όχι μόνο τα κέρδη των εμπόρων ή των αλυσίδων πώλησης, την αισχροκέρδεια αλλά πρωτίστως τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους καταναλωτές! Με εξωστρέφεια και καινοτόμες πολιτικές που η πολιτική του θα είναι ξεκάθαρα υπέρ του συνόλου των πολιτών, με την έννοια πως θα παράγομε αξιοπρεπώς κερδίζοντας τα προς το ζην, με εύλογο κέρδος.  Οι έμποροι και οι αλυσίδες πωλήσεων να λειτουργούν με αξιοπρέπεια και το προϊόν να μπορούν να το γεύονται ΟΛΟΙ οι πολίτες, σε προσιτές τιμές! 

Επειδή το Ηράκλειο είναι δυναμική και νεανική πόλη κι επειδή έχει πολλές δυνατότητες, ο Δήμος πρέπει να αποκτήσει πολιτική για τους αγρότες και στήριξης της τοπικής οικονομίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί