Αριστερά ξύπνα!

Tου Κωστή Μουδάτσου

Μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου ο προοδευτικός χώρος τραντάζεται συθέμελα. Ζήσαμε και ζούμε μια πολλαπλή κρίση που είναι πολιτική, κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική, δημογραφική, οικολογική, υγειονομική, ενεργειακή και κρίση θεσμών. Χώρες που ήταν πολύ πίσω, μας έφτασαν και μας ξεπέρασαν

Η κυβέρνηση δεν αντιδρά ευρηματικά. Σπασμωδικά και αυτάρεσκα. Είμαστε μια χώρα με ψαρά μαλλιά, που γερνάμε όλο και πιο πολύ. Γερνάμε ηλικιακά, γερνάμε πολιτικά και δεν υπάρχει ανανέωση, μα μήτε προοπτική. Είμαστε μια κοινωνία που αποδέχεται ένα καθεστώς με αυταρχικές μεθόδους και δυνητικές απειλές. Ψηφίζομε χωρίς φιλοδοξίες, προσδοκίες και χωρίς ελπίδες. Πως θα μπούμε στις νέες εποχές όταν εμπιστευόμαστε αυτούς που μας οδήγησαν στην κρίση, στα μνημόνια και στην χρεωκοπία; Σκεφτείτε σήμερα ποιοι είναι οι φορείς πολιτικής δράσης και ποιο είναι το παράλογο! Η χρεωκοπία της χώρας είναι αποτέλεσμα του δικομματισμού που κυριάρχησε για δεκαετίες. Της σοσιαλδημοκρατίας που προσχώρησε στις ιδέες του νεοφιλελευθερισμού και της Δεξιάς με τις ασυνάρτητες πολιτικές. Δυο κόμματα με κτητικά ένστικτα για την εξουσία και με στενόμυαλες αντιλήψεις που οδήγησαν σε πελατειακές πρακτικές, κατασπατάληση πόρων, χρεωκοπία και μνημόνια, με πολιτικές ανίκανες να εξασφαλίσουν το μέλλον της χώρας.

Η σημερινή κατάσταση δείχνει ότι οι συστημικές δυνάμεις της Δεξιάς και της εκσυγχρονιστικής τάσης της σοσιαλδημοκρατίας  δεν αποτελούν βιώσιμη λύση. Άλλωστε ένα σημαντικό τμήμα των εκσυγχρονιστικών βρίσκεται σε επιτελικές θέσεις στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Κάποιοι άλλοι δεν κρύβουν την επιθυμία να συνεργαστούν ξανά.

Η Αριστερά με τον ΣΥΡΙΖΑ Π/Σ μπορεί να ανακάμψει και να αναδυθεί μέσα από τα προβλήματα που δημιούργησε η ήττα της 21ης Μαΐου. Αρκεί να βγει ανοικτά στους πολίτες με σχέδιο, λόγο και δράση. Με ξεκάθαρο προγραμματικό λόγο και πολιτική ταυτότητα. Με νέους, άφθαρτους και καταρτισμένους, πολιτικούς και όχι ο καθένας να λέει ότι θέλει και ας είναι εκτός προγράμματος και θέσεων.  Υπάρχουν νέα χαρισματικα στελέχη και μέλη που μπορούν να προσφέρουν στην κοινωνία και στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Όποιους μεθά η εξουσία έχουν ξεχάσει τους καημούς των νέων, της φτωχολογιάς και της κοινωνίας.

Η σημερινή κατάσταση είναι ανυπόφορη. Η Νέα Δημοκρατία θέλει παντοδυναμία στην αυτοδυναμία της. Δεν μπορεί η τύχη της χώρας να εξαρτάται από τους εγωισμούς των πολιτικών ηγετών. Η Αριστερά πρέπει να αναδείξει το κοινό συμφέρον των πολιτών και να δώσει ώθηση στη χώρα. Να αναδείξει τις διαφορές που έχει η πολιτική της, αλλά και να κάνει κατανοητό στους πολίτες ότι οι προτάσεις της Δεξιάς δεν προσφέρουν ελπίδα και προκοπή στη χώρα. Η πολιτική της είναι σαν την αλυσίδα με σιδερένια μπάλα στα πόδια των πολιτών.

Η κρισιμότητα της κατάστασης απαιτεί να συνειδητοποιήσομε τη σοβαρότητα των κινδύνων. Οι πολίτες και οι μικρομεσαίοι θα αντιμετωπίσουν οξυμένα οικονομικά προβλήματα και κινδύνους βουλιάσματος.

Αν δεν θέλει η Αριστερά να δει να σαρώνεται η κοινωνία και να εξαντληθούν και οι τελευταίες αντοχές είναι επιτακτικό να αλλάξει ρότα. Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ Π/Σ να διαμορφώσει μαζικό, λαϊκό κόμμα με την ταυτότητα της ελληνικής κεντροαριστεράς και εξωστρεφές βλέμμα. Με συνεχείς προσσπάθειες ανανέωσης της φυσιογνωμίας και του στελεχικού δυναμικού. Η εξαθλίωση, η φτώχεια, η αδικία, ο έλεγχος των πάντων από το καθεστώς της Δεξιάς τρομάζει…  Είμαστε που είμαστε στην άκρη του γκρεμνού….  Τρομάζει ο εγωισμός και η αυταρέσκεια του επιτελικού κράτους και η παντοδυναμία του.

Ας κοιτάξομε προς το μέλλον της χώρας και όχι πίσω μας. Να δούμε ότι πρέπει να βάλομε τα θεμέλια για τις επόμενες γενιές και όχι να υποθηκεύομε το μέλλον τους. Στην ισχυρή συντηρητική κυριαρχία, η Αριστερά να σταθεί σαν ισχυρός αντίπαλος και να γίνει ο πόλος των προοδευτικών δυνάμεων. Είναι ο μοναδικός ορίζοντας που μπορούμε να προβάλλομε στο μέλλον, διασφαλίζοντας κοινωνική ευημερία, κεκτημένα δικαιώματα και τον πολιτισμό μας. Για να μην έχομε κι άλλες χαμένες γενιές νέων.

Όσοι κτυπούν την αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ Π/Σ διαλέγουν λάθος αντίπαλο. Η κριτική είναι κατανοητή και αναγκαία, όχι όμως ο πόλεμος και οι συνταγές που προτείνονται. Οι δεξιές αντιλήψεις των νεοφιλελεύθερων είναι ανίκανες να εξασφαλίσουν οφέλη για τους πολλούς, παρά μόνο για τους λίγους και ισχυρούς. Η Αριστερά μπορεί να επεξεργαστεί αποτελεσματικές πολιτικές για την εξάλειψη της φτώχειας και την ανάπτυξη με κοινωνικές και οικολογικές προδιαγραφές.

Ας κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ Π/Σ την προσπάθεια του και ας βγει με νέα πρόσωπα μαζί με την θεσμική του ηγεσία, χωρίς να δείχνει υπερβολικά αρχηγοκεντρικός. Με κοινωνικές αντιλήψεις για την οικοδόμηση μιας νέας Ελλάδας. Με ένα ρεαλιστικό πολιτικό πρόταγμα που θα δίνει στους πολίτες να καταλάβουν ότι το μέλλον της χώρας θα είναι έργο των ίδιων των πολιτών και της κοινωνίας. Με ιδέες, οράματα, απόψεις και πράξεις που θα πείθουν την κοινή γνώμη. Με τα όνειρα που χαρίζουν οι νέοι και η κοινωνία. Στο φόβο ας αντιπαραθέσει πρόγραμμα, όραμα και δράση με φως και ελπίδα. Με νέους ανθρώπους, φορείς νέων ιδεών. Η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα και όπου χρειάζεται επιθετική άμυνα! Με φρόνηση, διορατικότητα, προορατικότητα κι επαφή με την πραγματικότητα!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί