Απόψεις για μια προοδευτική διακυβέρνηση

Του Κωστή Μουδάτσου

Μπροστά στη νέα εποχή που έρχεται η Ελλάδα βρίσκεται σε αδύναμη θέση. Το προοδευτικό κόμμα που θα διεκδικήσει την εξουσία από τη νεοφιλελεύθερη δεξιά θα πετύχει μόνο εάν αντιπαραθέσει το δικό του πρόγραμμα και τα δικά του σχέδια ανασυγκρότησης της χώρας με πειστικό τρόπο! Χρειάζονται αποφάσεις γιατί έχομε τις σύγχρονες προσκλήσεις, τα χρηματοπιστωτικά οικονομικά προβλήματα και την ακρίβεια, τα θέματα της Δημόσιας Υγείας, της Παιδείας, τα δημοσιονομικά, φορολογικά και κοινωνικά προβλήματα, τα χρέη και τη φτωχοποίηση. Το θέμα είναι τι πολιτικές προτείνουν τα κόμματα και τι επιλογές έχουν οι πολίτες.

Όταν τα κόμματα του προοδευτικού χώρου έχουν παρόμοιες πολιτικές με τη Δεξιά τότε η φθορά θα είναι ταυτόχρονη. Οι εξουσιαστικές πολιτικές συμπεριφορές, οι μηχανισμοί διατήρησης υπαρχουσών ισορροπιών, οι νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις πρέπει να απουσιάζουν από τα προγράμματα των κομμάτων του προοδευτικού χώρου. Ριζικά αντίθετες πρέπει να είναι. Η διαφορετική προσέγγιση που προτείνουν τα προοδευτικά κόμματα θα γίνεται αποδεκτή και πειστική με τη δράση και το λόγο τους. Οι πολίτες δεν πρέπει να πληρώνουν τα σπασμένα και να νοιώθουν ότι η πολιτεία δίνει λύσεις στα προβλήματα και εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή.  

Ο πληθωρισμός και η ακρίβεια εξανεμίζουν το λαϊκό εισόδημα και παρεμβατικές ενέργειες δεν γίνονται. Η σχέση εξαγωγών εισαγωγών ακολουθεί καθοδική πορεία που οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερο δανεισμό της οικονομίας. Τα χρηματοδοτικά προγράμματα της ευρωπαϊκής ένωσης τα νέμονται ελάχιστα ΑΦΜ. Οι λίγοι και εκλεκτοί της κυβέρνησης της δεξιάς. Η ιδιωτική υγεία καταναλώνει το 35% των εισοδημάτων των συνταξιούχων όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 15% και η δημόσια υγεία απαξιώνεται συνεχώς ενώ στον ορίζοντα διαφαίνεται και η φαρμακευτική κρίση. Η κοινωνία και ειδικά οι συνταξιούχοι θα δεινοπαθήσουν τα επόμενα χρόνια εάν συνεχιστεί η νεοφιλελεύθερη πολιτική απαξίωσης της δημόσιας υγείας και ενίσχυσης της ιδιωτικής παρά τις εμπειρίες από την πανδημία.

Βλέπομε τις αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση και στο εισόδημα των μισθωτών. Κι αν δούμε τη σχέση της αμοιβής εργασίας και κερδών θα διαπιστώσομε ότι χαρακτηρίζεται από τη τεράστια αναντιστοιχία υπέρ των κερδών των ολίγων και ισχυρών. Οι υπόλοιποι φτωχαίνουν όλο και περισσότερο και οι φτωχοί εξαθλιώνονται. Τα προβλήματα αυτά δεν πρόκειται να λυθούν με τις αντιλήψεις που επικρατούν στην Νέα Δημοκρατία. Θα πρέπει να λυθούν από τη προοδευτική διακυβέρνηση, που προϋποθέτει την συνεργασία των κομμάτων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.  Για αυτό και πρέπει να ψάχνουν τα σημεία που ενώνουν ώστε να επιτευχθεί η συνεργασία!  Άλλωστε είναι πικρή η εμπειρία του τι σημαίνει Δεξιά! Για αυτό οι προοδευτικές δυνάμεις έπρεπε να είναι έτοιμες και να αναλάβει έκαστος την ευθύνη του.

Η εύκολη λύση της Νέας Δημοκρατίας είναι η διαρκής αύξηση του δανεισμού. Έχομε πια την εμπειρία της χρεωκοπίας και ξέρομε που οδηγεί ο εύκολος δανεισμός. Η πώληση και η ιδιωτικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου είναι  πάγια πολιτική των νεοφιλελεύθερων της Δεξιάς. Και παρά τις πωλήσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις το χρέος της χώρας αυξάνεται, ειδικά από την κυβέρνηση της Δεξιάς και υπονομεύεται το μέλλον της χώρας. Εάν δεν αντιμετωπιστούν αυτές οι πολιτικές της Δεξιάς οι επιπτώσεις στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας θα είναι πολύ σοβαρές και μακροχρόνια η ανισορροπία θα προκαλέσει αρνητικές διαταράξεις και προβλήματα στην κοινωνική συνοχή.

Διαχρονικά το μέτωπο είναι ενάντια στη Δεξιά, φίλοι του προοδευτικού χώρου και σοφά η κοινωνία διαδήλωνε φωνάζοντας, ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά! Ειδικά τώρα που οι νεοφιλελεύθεροι με τους ακροδεξιούς έχουν κοινό μέτωπο και κυβερνούν με αυταρχικό και αντιδημοκρατικό τρόπο. 

Ο λόγος του προοδευτικού χώρου πρέπει να είναι στραμμένος ενάντια στη Δεξιά και στις πολιτικές του «πάμε και όπου βγει». Η δολοφονία των πενηνταεπτά στα Τέμπη είναι εθνική τραγωδία και απόρροια τέτοιων πολιτικών.  Στην προεκλογική περίοδο και σαν ο λαός δώσει προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας ο λόγος πρέπει να είναι ενάντια στη Δεξιά με όραμα και πρόγραμμα. Οι αρχές και οι αξίες της προοδευτικής διακυβέρνησης πρέπει να ωθούν όλα τα κόμματα που συμμετέχουν και στηρίζουν να προτείνουν λύσεις, να αγωνιστούν για δημοκρατικές αρχές και να δώσουν όνειρα στη νεολαία. Η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί βασική αρχή και η ποιότητα ζωής να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών.  

Από τα πράγματα πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς που εαν βγουν νικητές ανοίγουν το δρόμο στην συνεργασία και στην αλλαγή.  Χωρίς αλαζονεία και με μέτωπο ενάντια στην αναγχρονιστική δεξιά ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει τις δυνατότητες να βγει νικητής και να γυρίσει σελίδα η χώρα!

 Αλλοίμονο εάν οι προοδευτικές δυνάμεις συναινούν στο «όλοι το ίδιο είναι» και στο τίποτα δεν έγινε σε περιόδους δημοκρατικής προοδευτικής διακυβέρνησης. Αλλοίμονο εάν δεν βρουν κοινές προγραμματικές θέσεις που θα πείθουν την κοινή γνώμη με κοινωνικό διάλογο, με στόχους και σαφήνεια θέσεων ενάντια στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο και στην καθοδηγούμενη σύγχυση που προωθεί. Ας κρίνομε τι προτείνουν τα πολιτικά κόμματα και να έχομε υπόψη μας ότι τα σπασμένα δεν πρέπει να τα πληρώνει ο λαός! Η ελπίδα είναι το βασικό συστατικό της προοδευτικής ιδεολογίας!  Η Δικαιοσύνη παντού αποτελεί βασική αρχή της Δημοκρατίας!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί