Το ΚΚΕ Ηρακλείου για την υπόθεση του ιδιωτικού γηροκομείου

Aνακοίνωση ΤΕ Ηρακλείου με αφορμή την άθλια κατάσταση Γηροκομείου στο Γάζι Μαλεβιζίου:

Τις τελευταίες μέρες έχει έρθει ξανά στην επικαιρότητα το ζήτημα της φροντίδας των ηλικιωμένων. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με γηροκομείο στο Γάζι Μαλεβιζίου, το οποίο μεταξύ άλλων δεν είχε άδεια λειτουργίας όπως και άλλα 5 των οποίων οι εκπρόσωποι συνελήφθησαν πριν από ένα μήνα, αποδεικνύεται ότι η πολιτική διαχρονικά των κυβερνήσεων αντιμετωπίζει ως «κόστος» την περίθαλψη και τη φροντίδα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι, διαιωνίζοντας αυτή την απαράδεκτη κατάσταση που βγήκε ακόμα μια φορά στη δημοσιότητα.  Γι’ αυτό και οι αντίστοιχες Δημόσιες Δομές είναι από ανύπαρκτες έως ελάχιστες, υποβαθμισμένες, υποχρηματοδοτούμενες και υποστελεχωμένες. “Δημόσιες Δομές είναι από ανύπαρκτες έως ελάχιστες, υποβαθμισμένες, υποχρηματοδοτούμενες και υποστελεχωμένες. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου δεν υπάρχει καμία δημόσια δομή ενώ από τις 16 ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η)που λειτουργούν αδειοδοτημένες είναι μόνο οι 8. Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και δια στόματος του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Ηρακλείου ο οποίος σε δηλώσεις του στη ΕΡΤ αναφέρει ότι “αυτές οι δομές –μη αδειοδοτημένες- εκτός των άλλων καλύπτουν τις πιεστικές ανάγκες για τη φιλοξενία ηλικιωμένων και όχι μόνο, εξαιτίας της ανεπάρκειας υπαρχουσών  μονάδων”.  

Τα ίδια τα γεγονότα αποδεικνύουν στην πράξη ότι η έλλειψη Δημόσιων υποδομών και υπηρεσιών Πρόνοιας, στα πλαίσια της πολιτικής που λογαριάζει ως «κόστος» την προστασία της ζωής και την ασφάλεια των πιο ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού, είναι όχι απλώς αδιέξοδη αλλά και επικίνδυνη, χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα συνέβησαν το 2021 σε Μ.Φ.Η. στα Χάνια. 

Η παραπάνω κατάσταση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που είναι η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του τομέα της Πρόνοιας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η φροντίδα των ηλικιωμένων να είναι αποκλειστική ευθύνη της οικογένειας, η οποία τελικά καλείται να πληρώσει τις διάφορες ΜΚΟ και τους ιδιωτικούς οίκους ευγηρίας για καλύψει τις ανάγκες στήριξης και περίθαλψης των ανθρώπων της. 

Το ΚΚΕ καλεί τις λαϊκές οικογένειες, τους εργαζόμενους να βάλουν φρένο σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς που εξαθλιώνουν τη ζωή τους και ειδικότερα την διαβίωση των απόμαχων της δουλειάς όπως είναι οι φιλοξενούμενοι σε Μ.Φ.Η. Να απαιτήσουν η φροντίδα των γερόντων και των ευάλωτων ομάδων να αποτελεί κοινωνική – κρατική υποχρέωση,  στα πλαίσια ενός πλήρως ανεπτυγμένου δημόσιου συστήματος υγείας -πρόνοιας, ώστε να υπηρετεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Το ΚΚΕ καλεί τις λαϊκές οικογένειες, τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν εδώ και τώρα από Κυβέρνηση, περιφερειακή και δημοτική αρχή:

  • Να ιδρυθούν στην ΠΕ Ηρακλείου σύγχρονες κρατικές, επαρκείς σε αριθμό, δομές φροντίδας ηλικιωμένων, με κρατικό σχεδιασμό, χρηματοδότηση  και έλεγχο, χωρίς καμία εμπλοκή ιδιωτών, ΜΚΟ κλπ. Να σταματήσει η απαράδεκτη κατάσταση να μην υπάρχει καμία δημόσια ΜΦΗ στην ΠΕ Ηρακλείου!
  • Μέχρις ότου δημιουργηθούν δημόσιες δομές να στελεχωθούν όλα τα ιδρύματα και οι προνοιακές δομές με μόνιμο προσωπικό όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων,  να συντηρηθούν οι εγκαταστάσεις για να μπορούν να αντιμετωπίζουν με όρους υγείας, ασφάλειας και αξιοπρέπειας τους «φιλοξενούμενους» και τους εργαζόμενους.
  • Να διασφαλισθεί η ενίσχυση των υγειονομικών υπηρεσιών της περιφέρειας Κρήτης με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (σε ειδικότητες κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, Εποπτών Δημόσιας Υγείας κλπ), να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο του δημόσιου ελέγχου των Μ.Φ.Η. και να εφαρμόζεται πλήρως, συνεχώς και αποτελεσματικά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί