Αλ. Τσίπρας: Το δίλημμα των εκλογών δεν είναι απλά ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, είναι Αλλαγή ή Μητσοτάκης (Βίντεο)

Μήνυμα νίκης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Πύργο Ηλείας, τονίζοντας ότι έχει έρθει η ώρα για την αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος. «Ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση στο χρέος και ένα δίκαιο, αποτελεσματικό, βιώσιμο κράτος» υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Το δίλημμα των εκλογών δεν είναι απλά ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, είναι αλλαγή ή Μητσοτάκης. Δεν υπάρχει σενάριο ηττας του συστηματος Μητσοτακη χωρις καθαρή νικη του ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και επισήμανε ότι πέρα από την Ελλάδα της αδικίας και της αισχροκέρδειας υπάρχει και η Ελλάδα της προκοπής και της δημιουργίας.

«Απαντάμε αποφασιστικά στο δίλημμα: Προστασία στη στέγη ή στέγη στην ασυδοσία. Ξεσπιτώνουμε την ασυδοσία και ρυθμίζουμε τα χρέη για να επιστρέψουν τα σπίτια στους ιδιοκτήτες τους».

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως «ό,τι και να κάνουν, όσο και κοροϊδέψουν, όση υπεροπλία και αν έχουν στα ΜΜΕ, στα χρήματα που θα δαπανήσουν σε αυτήν την εκλογική διαδικασία, όσες προβοκάτσιες και αν στήσουν, Μας τελείωσε ο Μωυσής, δεν πείθεται πια ο κόσμος ό,τι και αν κάνουν». Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο λαός θα δώσει στην κάλπη συντριπτικά την νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι ο οδικός χάρτης προς τη δικαιοσύνη έχει μια προϋπόθεση. «Στις εκλογές της 21ης Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ να έρθει πρώτος και με διαφορά. Να νικήσουμε αυτήν την εκλογική μάχη. Ήττα Μητσοτάκη σημαίνει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει σενάριο ήττας του συστήματος που μας κυβερνά χωρίς νίκη και μάλιστα καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Για αυτό η κάθε ψήφος στις 21 του Μάη, ιδίως με την απλή αναλογική, είναι δυο φορές πιο κρίσιμη».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, δε θα σημάνει μόνο την αλλαγή αλλά με τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας θα σηματοδοτήσει και το πέρασμα της πατρίδας και του πολιτικού συστήματος σε μια νέα εποχή.

Εποχή ισότητας κάθε ψήφου και κάθε ψηφοφόρου. Εποχή ενότητας και συναινέσεων για την πρόοδο και το κοινό καλό. Εποχή που η τοξικότητα και η αλαζονεία θα υποχωρήσουν και θα μπει μπροστά η συνεργασία. Εποχή που οι πολιτικές φιλοδοξίες υποτάσσονται στην ανάγκη ενός κοινού προγράμματος ανάταξης της πατρίδας. Στο κοινό καλό».

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «4 χρόνια κόστισαν ακριβά σε φτώχεια, δυστυχία, ανασφάλεια, φόβο, ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Τραυμάτισαν τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, την εμπιστοσύνη, την κοινωνική συνοχή. Μ’ αυτόν τον κατήφορο πρέπει να τελειώσουμε. Και θα τελειώσουμε στις 21 του Μάη. Στις 21 του Μάη γυρνάμε τη πλάτη στην αδικία. Ως εδώ!».

Όπως είπε, «πέρα από την Ελλάδα της αδικίας και της αισχροκέρδειας υπάρχει και η Ελλάδα της προκοπής και της δημιουργίας. Δεν είναι οι Πάτσηδες και οι Παπαθανάσηδες. Δεν είναι τα γαλάζια γκόλντεν μπόυς. Δεν είναι οι πρίγκηπες και οι γόνοι που μας κυβερνάνε. Ούτε οι δέκα εισηγμένες επιχειρήσεις που έχουν θησαυρίσει δισεκατομμύρια τη περίοδο της πληθωριστικής κρίσης. Δεν είναι η Ελλάδα της αδιαφάνειας και του ρουσφετιού, που αδιαφορεί ακόμα και για της ζωές των ανθρώπων, δεν είναι η Ελλάδα που μας αξίζει».

Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι «αυτή η Ελλάδα που δε μας αξίζει, φανερώθηκε πριν από ένα μήνα στα Τέμπη. Μαζί φανερώθηκε η ανικανότητα, η αναποτελεσματικότητα του δήθεν επιτελικού κράτους, αλλά και η ανευθυνότητα του αρχιεπιτελάρχη. Όλοι οι Έλληνες έχουμε ευθύνη εκτός από τον κο Μητσοτάκη. Ο άλλος γόνος, ο κος Καραμανλής τι έκανε; Έβριζε τους συνδικαλιστές και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δέκα ημέρες πριν το δυστύχημα στη Βουλή. Μετά του είπαν να παραιτηθεί, υποκριτικά, για να γλιτώσει. Και δέκα ημέρες μετά ανακοίνωσε ξανά την υποψηφιότητά του, γιατί ήταν λέει πετυχημένος υπουργός. Η υποκρισία και η κοροϊδία στο απόγειό της».

«Ο κος Μητσοτάκης 4 χρόνια τώρα σε όλα τα κρίσιμα παριστάνει τον ανήξερο. Αφού ο κ. Μητσοτάκης επικαλείται γενικά άγνοια, ας τον κρίνει ο λαός ανεξεταστέο. Κι ας τον στείλει στις 21 του Μάη στο σπίτι του να μελετήσει ποια χώρα κυβέρνησε και πού την οδήγησε. Ό,τι και να κάνουν, ο κυβος ερρίφθη. Ο λαός μας θα σταθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας». Ακολούθως ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το δίλημμα των εκλογών το οποίο όπως είπε, «δεν είναι απλά ΣΥΡΙΖΑ ή Νέα Δημοκρατία. Είναι Αλήθεια ή συγκάλυψη. Είναι εντιμότητα, ή διαφθορά. Είναι Δικαιοσύνη ή αδικία. Είναι Δημοκρατία ή οικογενειοκρατία. Αλλαγή ή Μητσοτάκης».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είπε ότι «ο λαός μας θα απαντήσει συντριπτικά: Αλήθεια, εντιμότητα, Δικαιοσύνη, Δημοκρατία. Ο λαός μας θα απαντήσει με νίκη ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Έχουμε το όραμα, το πρόγραμμα, το Εθνικό Σχέδιο, να δικαιώσουμε τις απαντήσεις και τις απαιτήσεις της πλειοψηφίας. Το πρόγραμμά μας δεν είναι κάποια επεξεργασία του γραφείου. Δεν είμαστε και δεν έχουμε σκοπό να γίνουμε γραφειοκράτες της εξουσίας. Είμαστε κομμάτι αυτής της κοινωνίας. Και όλες οι θέσεις και οι προτάσεις μας, οι δεσμεύσεις και οι πολιτικές μας, έχουν θεμέλιο την κοινωνία και τις ανάγκες της. Έχουν διαμορφωθεί σε καθημερινό διάλογο με την κοινωνία και τις ανάγκες της».

«Παρουσιάσαμε πριν λίγο καιρό τις θέσεις μας για τη καταπολέμηση της ακρίβειας, για το νέο ΕΣΥ, για τη Στεγαστική κρίση. Πριν λίγα εικοσιτετράωρα παρουσιάσαμε την πρόταση μας για προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης. Πρόκειται για ένα ριζοσπαστικό, αλλά απολύτως ρεαλιστικό σχέδιο. Με υπολογισμένες όλες τις παραμέτρους. Ένας «φράχτης» στην κεκτημένη ταχύτητα της ΝΔ υπέρ των μεγάλων συμφερόντων και των αρπακτικών, που πολλαπλασιάζει το ιδιωτικό χρέος, υπονομεύει την οικονομία και αποσταθεροποιεί την εμπιστοσύνη και την κοινωνία.

Το ιδιωτικό χρέος αυξήθηκε κατά 40 δισεκατομμύρια στα 4 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη. Και τα κόκκινα δάνεια έφτασαν τα 111 δισεκατομμύρια. Οι πλειστηριασμοί απειλούν πλέον εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 4.200.000 πολίτες έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές – η μισή Ελλάδα χρωστάει – σε τράπεζες, funds, εφορία και ΕΦΚΑ, ενώ 1 εκατ. τραπεζικοί λογαριασμοί είναι κατασχεμένοι. Έχει τα κότσια ο κ. Μητσοτάκης να συζητήσουμε για αυτά σε ένα δημόσιο τηλεοπτικό διάλογο σε ένα ντιμπέιτ; Ή θα κρυφτεί πίσω από τις προβοκάτσιες που στήνουν οι υπουργοί του;» διερωτήθηκε με νόημα και συμπλήρωσε:

«Δεν είναι ανεκτό πλέον, κοράκια, funds, servicers, Πάτσηδες να λεηλατούν τα σπίτια όσων αδυνατούν να ανταποκριθούν στους κανόνες της αγριότητας, που έχει επιβάλει η ΝΔ. Θα αλλάξουμε τους κανόνες. Και θα διασφαλίσουμε κάθε δυνατή προστασία στους δανειολήπτες και όχι στα funds και τις τράπεζες.

Δημιουργούμε Υφυπουργείο στο Υπουργείο Οικονομικών με αποκλειστική αρμοδιότητα τη Διαχείριση του Ιδιωτικού Χρέους και της Στεγαστικής Πολιτικής. Συστήνουμε Δημόσια Εποπτική Αρχή για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, που θα υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών.

Προχωράμε στη δημιουργία Ειδικού Ταμείου Αναδιαρθρώσεων Οφειλών και Στεγαστικής Πολιτικής στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, που θα υποστηρίζει με ζεστό χρήμα, μέσω στοχευμένων επιδοτήσεων.

 • Βάζουμε κανόνες διαφάνειας και δικαιοσύνης στις δραστηριότητες των funds.
 • Επιβάλουμε φορολογία στις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων.
 • Με ένα σχέδιο ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο, προστατεύουμε τη πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη και την αγροτικής γη από τους πλειστηριασμούς.
 • Απαντάμε έτσι αποφασιστικά στο δίλημμα: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ, ή ΣΤΕΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΥΔΟΣΙΑ.
 • Ξεσπιτώνουμε την ασυδοσία και ρυθμίζουμε τα χρέη για να επιστρέψουν τα σπίτια στους ιδιοκτήτες τους».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι την Πέμπτη «έγινε το ίδιο με τις προτάσεις μας για την ασφάλεια των δημόσιων υποδομών. Δημιουργούμε μια Διαύγεια για όλα τα δημόσια έργα. Θα βάλουμε τέλος στην αδιαφάνεια και τις συμφωνίας κάτω από το τραπέζι. Θα δώσουμε χώρο στο σεβασμό και του τελευταίου ευρώ, αλλά και στο σεβασμό της ασφάλειας των ανθρώπων.

Το σχέδιό μας θέτει στο επίκεντρο τις δυνάμεις της παραγωγής. Για να παράγει η Ελλάδα περισσότερο πλούτο, που θα διανέμεται δίκαια. Ανάπτυξη σήμερα, στο σύγχρονο κόσμο της γνώσης και της καινοτομίας, σημαίνει να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στους υψηλής κατάρτισης νέους επιστήμονες. Ανάπτυξη σημαίνει να επενδύουμε σε ανθρώπινους και σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής για όλους τους εργαζόμενους».

Θα καταργήσουμε τους νόμους της αδικίας

«Πάντα και παντού, η πυξίδα μας είναι η δικαιοσύνη. Η προοδευτική κυβέρνηση, από τις πρώτες μέρες της θητείας της, θα καταργήσει τις ρυθμίσεις και τους νόμους της Δεξιάς, που επιβάλλουν καθεστώς αδικίας» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας:

Πράξη πρώτη: Λέμε Ως εδώ στην αδικία. Λέμε Ως εδώ σε ότι μας πληγώνει. Ως εδώ στο εργασιακό καθεστώς ζούγκλας. Στη λεηλασία της πρώτης κατοικίας. Στην ποινική ασυλία των τραπεζικών στελεχών. Στη φορολογική ασυλία των εταιρειών που κερδοσκοπούν στο ρεύμα, το πετρέλαιο και τα είδη πρώτης ανάγκης. Στην απαξίωση και τη διάλυση του ΕΣΥ. Στο διωγμό των ανθρώπων του πολιτισμού και την υποβάθμιση των πτυχίων τους. Στις παρεμβάσεις και τις απειλές στη δικαιοσύνη. Στην υπονόμευση των θεσμών και του κράτους δικαίου.

Προχωράμε στις αναγκαίες θεσμικές τομές και μεταρρυθμίσεις για να φέρουμε ξανά στον τόπο το αίσθημα του δίκιου. Τη δικαιοσύνη παντού.

Και δικαιοσύνη για την κοινωνία σημαίνει:

 • Άμεσα και δραστικά μέτρα για να καταπολεμήσουμε την ακρίβεια.

Για να μπει τέλος στην αισχροκέρδεια.

 • Κρατικοποίηση της ΔΕΗ και απαλλαγή της από τους αρίστους που την έχουν μετατρέψει σε εργαλείο κερδοσκοπίας.
 • Επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής και λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας
 • Διατίμηση στη λιανική φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών.

Δικαιοσύνη για την εργασία σημαίνει:

 • Αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 880 ευρώ, από τον πρώτο χρόνο
 • Αύξηση των μισθών και στον δημόσιο τομέα κατά 10 % που έχει να δει αυξήσεις μια δεκαετία.
 • Θέσπιση μηχανισμού ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
 • Επαναφορά του οχτάωρου και ριζικές αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς υπέρ των εργαζομένων

Δικαιοσύνη για την οικονομία σημαίνει:

 • Αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους (ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εργαζόμενους με μπλοκάκι)
 • Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα
 • Μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή της ΕΕ
 • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
 • Δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα. Κάνοντας την Εθνική Τράπεζα αυτό που λέει το όνομα της “Εθνική”, να δουλεύει για το δημόσιο συμφέρον. Σήμερα το 96% των επιχειρήσεων δεν μπορεί να περάσει ούτε έξω από τράπεζα.

Δικαιοσύνη για τις συντάξεις σημαίνει:

 • Επιστροφή όλων των αναδρομικών τους σε 3 ετήσιες δόσεις
 • Επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019
 • Αύξηση των συντάξεων όπως ορίζει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ
 • Αποκατάσταση των αδικιών που δημιουργούνται από την προσωπική διαφορά
 • Κατάργηση της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης

Δικαιοσύνη για τις μητέρες σημαίνει:

 • Αύξηση και μετατροπή του επιδόματος παιδιού σε επίδομα μητέρας. Και χορήγησή του στη μητέρα από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τα 24 έτη ανεξαρτήτως σπουδών.
 • Ειδική άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες
 • Βρεφονηπιακοί σταθμοί για όλα τα παιδιά

Δικαιοσύνη για τα νέα ζευγάρια σημαίνει:

 • Προσιτή κατοικία με χαμηλά ενοίκια μέσα από τη δημιουργία τράπεζας στέγης και τον έλεγχο του Airbnb
 • Διπλασιασμός του επιδόματος ενοικίου

Δικαιοσύνη για την Υγεία σημαίνει:

 • Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών. Πρόσληψη επιπλέον 10.000 σε βάθος τριετίας
 • Μονιμοποίηση του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή
 • Ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά.
 • Αναδιαμόρφωση μισθολογίου με εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ και κίνητρα για την ένταξη νεών γιατρών στο ΕΣΥ.

Δικαιοσύνη για την Παιδεία σημαίνει:

 • 20.000 διορισμοί μόνιμων δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε βάθος τετραετίας.
 • Διπλασιασμός της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια και του αριθμού των μελών ΔΕΠ σε βάθος τετραετίας.
 • Δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα.
 • Επαναφορά λειτουργίας των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών
 • Αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ με κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης και δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στις σχολές χαμηλής ζήτησης.

Δικαιοσύνη για το κράτος σημαίνει:

 • Αντικατάσταση του επιτελικού κράτους με ένα δημοκρατικό, αποτελεσματικό και δίκαιο κράτος. Με δομές αξιοκρατίας και διαφάνειας. Με δραστικό περιορισμό των μετακλητών και των απευθείας αναθέσεων.
 • Ολική αναδιοργάνωση της ΕΥΠ, διαφανή και δημοκρατική λειτουργία και επαναφορά της στον ιδρυτικό της σκοπό, δηλαδή την εθνική ασφάλεια και τη καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.
 • Αναδιοργάνωση, εκδημοκρατισμός και κάθαρση της Ελληνικής Αστυνομίας από τους επίορκους αστυνομικούς.
 • Έμπρακτη στήριξη του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και ταυτόχρονα έλεγχος όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων που αποφασίστηκαν τα τρία τελευταία χρόνια. Παιχνίδια με την άμυνα της χώρας δε θα ανεχτούμε.

Δικαιοσύνη για τον Πολιτισμό σημαίνει:

 • Προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομίας
 • Συλλογικές συμβάσεις για αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας στο χώρο του πολιτισμού.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί