Ακτιβιστές για το κλίμα κόλλησαν με κόλλα στο οδόστρωμα στην είσοδο σήραγγας των Άλπεων

Σχηματίστηκαν ουρές αυτοκινήτων μήκους 17 χιλιομέτρων

Κυκλοφοριακή συμφόρηση προκάλεσαν την Παρασκευή (07/04) ακτιβιστές κατά της κλιματικής αλλαγής. Το περιστατικό σημειώθηκε στην Ελβετία, και συγκεκριμένα στην είσοδο σήραγγας των Άλπεων την οποία και απέκλεισαν ζητώντας δραστικά μέτρα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Χρησιμοποίησαν κόλλα για να κολλήσουν στο οδόστρωμα

Πίσω από την πρωτοβουλία βρίσκεται η οργάνωση Renovate Switzerland. Τα μέλη της χρησιμοποίησαν κόλλα, προκειμένου να κολλήσουν στο οδόστρωμα γύρω από τη βόρεια είσοδο της σήραγγας Γκόταρντ. Πρόκειται για μία από τις βασικές διόδους που ενώνουν τη βόρεια Ελβετία με την Ιταλία, η οποία και αποτελεί πέρασμα για τους ταξιδιώτες που κατευθύνονται προς τον νότο από τη βόρεια Ευρώπη.

Λίγο μετά την έναρξη της κινητοποίησης, στις 10 το πρωί, στο σημείο έφτασε, μετά από κλήση, η αστυνομία, η οποία και απομάκρυνε τους -επτά στον αριθμό- διαδηλωτές, που κρατούσαν ένα πανό με το μήνυμα «renovate» (ανακαίνιση). Μέσω twitter η οργάνωση έστειλε το δικό της μήνυμα. «Το Renovate Switzerland επέστρεψε στους δρόμους. Είναι μια έκκληση προς τους συμπολίτες μας. Ας απαιτήσουμε μαζί η ελβετική κυβέρνηση να κηρύξει τελικά κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το Κλίμα». Ζητούμενο είναι, η ελβετική κυβέρνηση, να πάρει την κλιματική αλλαγή στα σοβαρά και, έως το 2035, να ανακαινίσει τα κτίρια της χώρας.  

Στην Ελβετία, ο ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας, είναι υπερδιπλάσιος του παγκόσμιου, ενώ το λιώσιμο των παγετώνων γίνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Η κυβέρνηση της χώρας στοχεύει να επενδύσει 4,1 δισ. ελβετικά φράγκα για την ανακαίνιση κτιρίων, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών μεταφορών αλλά και για άλλα μέτρα προκειμένου να μειώσει στο ήμισυ τις εκπομπές θερμοκηπίου έως το 2030 από τα επίπεδα του 1990.

Στο σημείο κλήθηκε η αστυνομία από το ελβετικό καντόνι Ούρι η οποία, μισή ώρα μετά την έναρξη της κινητοποίησης, απομάκρυνε τους ακτιβιστές. Τα μέλη της οργάνωσης που συμμετείχαν, ηλικίας μεταξύ 19 και 60 ετών, συνελήφθησαν. Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλέστηκε πηγές από την αστυνομία, ο δρόμος άνοιξε και η κίνηση των οχημάτων αποκαταστάθηκε στο σημείο, όπου οι ουρές των αυτοκινήτων που είχαν σχηματιστεί έφταναν σε μήκος τα 17 χιλιόμετρα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί