Το ΚΚΕ για τα εγκαίνια της PET/CT και της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, παρουσία της αν. Υπουργού Υγείας Μ. Γκάγκα

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τα εγκαίνια της PET/CT και της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του ΠΑΓΝΗ, παρουσία της αν. Υπουργού Υγείας Μ. Γκάγκα

Στο ίδιο έργο θεατές για ακόμη μια φορά, εργαζόμενοι και ασθενείς του ΠΑΓΝΗ, σε μία ακόμα προεκλογική φιέστα της κυβέρνησης πανηγυρίζοντας για εγκαίνια νέων τμημάτων με λεφτά «χορηγών» και καμία στελέχωση με νέο προσωπικό, αλλά με μετακινήσεις των ήδη εξαντλημένων υγειονομικών από τα ήδη υποστελεχωμένα τμήματα!

Η κατάσταση στη «νέα» Μονάδα Εντατικής θεραπείας για τους εργαζόμενους είναι γνωστή: η δυναμική και των δύο ΜΕΘ του νοσοκομείου είναι στα 27 κρεβάτια, λειτουργούν μόνο τα 23, οι μόνιμοι νοσηλευτές είναι 31 και οι συμβασιούχοι 33 (με ημερομηνία λήξης για τους περισσότερους το τέλος του ’23), ενώ για να λειτουργήσουν με ασφάλεια οι δύο μονάδες, θα έπρεπε να στελεχώνεται με 100 περίπου νοσηλευτές! Μάλιστα με την πρόσφατη απαράδεκτη και αντιεπιστημονική εγκύκλιο της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, προβλέπεται και με τη σφραγίδα του Υπουργείου πια, η νοσηλεία διασωληνωμένων σε κοινούς θαλάμους με ευθύνη του προσωπικού των κλινικών! Όσο για το PET CT, παρά τις επευφημίες της κυβέρνησης, δεν έχει εξασφαλιστεί κρατική χρηματοδότηση για τη διάθεση του ραδιοφαρμάκου, με αποτέλεσμα τα 4/5 του κόστους να βαραίνουν το νοσοκομείο με κίνδυνο αυτό να μετακυληθεί  στο μέλλον (όπως έχει γίνει και στο παρελθόν) στους ίδιους τους ασθενείς.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να διαφημίσει τα «επιτεύγματα» του εμπορευματοποιημένου νέου ΕΣΥ που διαμόρφωσε μαζί με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όταν εργαζόμενοι και ασθενείς τα ζούμε καθημερινά: συμβάσεις εργασίας με ημερομηνίες λήξης (στο ΠΑΓΝΗ στα τέλη του Σεπτεμβρίου πρόκειται να απολυθούν 180 εργαζόμενοι με ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) σε καθαριότητα και σίτιση και 55 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων, που προσλήφθηκαν συμβάσεις COVID), προγράμματα που δε βγαίνουν, συγχωνεύσεις τμημάτων, συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με καλύτερο παράδειγμα τους εργολάβους σε καθαριότητα και σίτιση, χιλιάδες ρεπό και άδειες, χρωστούμενα, σωματική και ψυχολογική εξάντληση των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, οι πετσοκομμένοι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων που κάθε χρόνο είναι και μικρότεροι, οδηγούν σε τεράστιες ελλείψεις σε βασικά υγειονομικά υλικά και φάρμακα.

Οι δωρεές από κάθε είδους βαθύπλουτους καλοθελητές δεν μπορούν να κρύψουν το κακό χάλι της Υγείας που προκύπτει από την πενιχρή κρατική χρηματοδότηση. Το κράτος αποσύρεται σταδιακά από το κόστος της  Δημόσιας Υγείας, για να εξοικονομεί χρήμα για αλλού (τράπεζες, βιομηχανίες, εφοπλιστές) και το δημόσιο νοσοκομείο πρέπει να βρει τα δικά του έσοδα πουλώντας Υγεία στους ασθενείς-πελάτες ή αναζητώντας “ευεργέτες”-μεγιστάνες. Ταυτόχρονα προσπαθούν να μας πείσουν για το “ανθρώπινο πρόσωπο” της εκμετάλλευσης καλλιεργώντας την αντίληψη ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες, η οργάνωση και στελέχωση ενός δημόσιου νοσοκομείου είναι φιλανθρωπία, όχι δικαίωμα του λαού που το έχει χρυσοπληρώσει από φόρους, κρατήσεις και εισφορές! Το κεφάλαιο, οι ιδιώτες δεν δίνουν τίποτε «για την ψυχή της μάνας τους». Δίνουν τμήμα από αυτά που κλέβουν καθημερινά από την δουλειά των εργαζομένων ενώ παράλληλα κερδίζουν φοροαπαλλαγές αλλά και απενοχοποίηση-αγιοποίηση για ότι διαπράττουν σε άλλες πλευρές της επιχειρηματικής δραστηριότητας τους. Και ας είναι κάτι καθαρό: Αν σήμερα μια επιχείρηση απλώς «κάτι δίνει», αύριο σκοπό έχει να παίρνει!

Έτσι παίρνει σάρκα και οστά το νέο ΕΣΥ της ιδιωτικοποίησης, των ΣΔΙΤ, της εμπορευματοποίησης που έχτισαν λιθαράκι-λιθαράκι ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και στηρίζουν σαν λογική όλα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους του ΠΑΓΝΗ, τους ασθενείς και το λαό όλης της Κρήτης σε ανυποχώρητο αγώνα για την ανάπτυξη ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος υγείας που θα έχει ως κριτήριο την πλήρη και απολύτως δωρεάν πρόληψη, περίθαλψη, αποκατάσταση! Και μπροστά στις κάλπες, οι υγειονομικοί και ο λαός να αναλογιστούν πώς θα βγουν οι ίδιοι πιο δυνατοί για να αναμετρηθούν με αυτήν την εγκληματική πολιτική! Πώς θα καταφέρουν να βάλουν εμπόδια στην όποια επόμενη κυβέρνηση, που θα «τρέξει» ένα βήμα πιο πέρα τον σχεδιασμό για γενίκευση των «Νοσοκομείων ΑΕ». Και αυτό θα γίνει μόνο με δυνατό ΚΚΕ, ώστε να δυναμώνει η λαϊκή διεκδίκηση για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία, να ακούγεται πιο δυνατά η φωνή των υγειονομικών μέσα και έξω από τη Βουλή!

Ψηφίζουμε όπως αγωνιζόμαστε! Με το ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί