Το ΚΚΕ για τη “διαχείριση των υδάτων για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και της πρωτογενούς παραγωγής”

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τη “διαχείριση των υδάτων για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και της πρωτογενούς παραγωγής”
Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα!

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης της ΝΔ και της Περιφερειακής Αρχής Κρήτης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) για “ενιαία διαχείριση των υδάτινων πόρων της Κρήτης”, με εμπλοκή της Ολλανδικής εταιρείας, που έχει  “αναλάβει” την εκπόνηση του σχεδίου “ανασυγκρότησης” της Θεσσαλίας από τις καταστροφικές πλημμύρες, προοιωνίζει σχέδιο εκχώρησης του νερού σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας της διαχείρισης των υδάτινων πόρων από τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ σε ανώνυμες εταιρείες. Γιατί αυτό σημαίνει ότι η τιμή και η ποιότητα του νερού θα προσδιορίζονται από τους νόμους της αγοράς, οι οποίοι θα μετατρέψουν το νερό από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα.

Αυτό υπαγορεύει το σχετικό νομοσχέδιο, που συζητιέται αυτές τις μέρες στη βουλή, και υλοποιεί αποφασιστικά και γρήγορα αυτό που απαιτεί το υπερμνημόνιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να εκταμιευτούν οι επόμενες δόσεις για τη διασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων στις πλάτες του λαού.

Όσο και να προσπαθούν τα αστικά κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κλπ) να κρύψουν τις ευθύνες τους, έχουν όλα συμβάλλει, το κάθε ένα από το δικό του μετερίζι στη σημερινή κατάσταση που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Άλλωστε οι πολιτικές αυτές στηρίζονται σε Ευρωπαϊκές οδηγίες που όλοι τους έχουν ψηφίσει και υπηρετούν.

Η πολιτική ιδιωτικοποίησης του νερού που έχει ήδη ξεκινήσει με την Οδηγία 2000/60 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιμετωπίζει το νερό ως εμπόρευμα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, τόσο για τις λαϊκές οικογένειες όσο και τους αγρότες.

Η μεταφορά της διαχείρισης του νερού σε Ανώνυμες Εταιρείες επιχειρείται σε συνέχεια της νομοθετικής ρύθμισης για μετατροπή της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) σε ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας & Υδάτων), δηλαδή μιας προπαρασκευαστικής ρύθμισης για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Οι πρόσφατες εξελίξεις με την απένταξη των συμπληρωματικών έργων του φράγματος Μπραμιανών ,των αντιπλημμυρικών έργων της Γρα Λυγιάς και του φράγματος Μύρτους από το Ταμείο Ανάκαμψης, έργα που χρησιμοποίησε η ΝΔ για να αρπάξει την ψήφο του Γεραπετρίτικου λαού είναι αποτέλεσμα των διαχρονικών- Ευρωενωσιακών πολιτικών που κρίνουν ως “μη επιλέξιμα έργα” και ως “κόστος” αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα και υποδομές, όπως μικρά φράγματα, λιμνοδεξαμενές, καλλιέργεια πηγών, κατασκευή δικτύων, προστασία υδροβιότοπων όπως τα Μπραμιανά, μελέτες κλπ, που χρόνια τώρα ζητάνε ΤΟΕΒ και παραγωγοί. Για όλους αυτούς τους λόγους είναι «στα κάγκελα» οι ΤΟΕΒ του Λασιθίου, βιοπαλαιστές αγρότες και κάτοικοι των χωριών του Λασιθίου.

Η απουσία έργων ύδρευσης- άρδευσης δεν είναι λοιπόν παράληψη αλλά συνειδητή επιλογή. Με όσα συμβαίνουν εντείνονται τα προβλήματα στην άρδευση και φουντώνουν οι δίκαιες διαμαρτυρίες από αγρότες που βλέπουν τα κόστη παραγωγής να εκτοξεύονται λόγω της έλλειψης έργων υποδομής που θα τους επέτρεπαν την ομαλή διαχείριση των καλλιεργειών τους.

Η επίκληση της “κλιματικής αλλαγής δεν μπορεί να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες των κομμάτων που ακολουθούν τις οδηγίες της ΕΕ. Λύση δεν αποτελούν ούτε οι προτάσεις της διεύθυνσης υδάτων, που προσπαθούν να μπαλώσουν το πρόβλημα με μέτρα όπως περιοδικές διακοπές νερού, ούτε η ενίσχυση της “ανταγωνιστικότητας” απέναντι σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους και πολυεθνικές που στεριώνουν χιλιάδες στρέμματα στο εξωτερικό που θα διαχειρίζονται με χαμηλά κόστη παραγωγής.

Το ΚΚΕ είναι στο πλευρό των βιοπαλαιστών παραγωγών και των λαϊκών οικογενειών στην πάλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση του νερού, ενάντια στη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας διαχείρισης των υδάτων και παράλληλα στηρίζει τις δίκαιες διεκδικήσεις για:

  • την αναβάθμιση και τη στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών για την απρόσκοπτη λειτουργία των ΤΟΕΒ με ευθύνη της κυβέρνησης και του κράτους.
  • τη διασφάλιση φθηνού και ποιοτικού νερού, με την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής, για εξασφάλιση της επάρκειας του νερού για ύδρευση και άρδευση, χωρίς χαράτσια στην αγροτική παραγωγή. 
  • μείωση των τιμολογίων για τους βιοπαλαιστές παραγωγούς, καμία υπερτιμολόγηση σε καλοκαιρινές καλλιέργειες , καμία αφαίρεση ρολογιού σε χωράφι και καμία διακοπή νερού σε λαϊκό νοικοκυριό!

Μοναδική απάντηση σε αυτή την κατάσταση είναι η οργανωμένη πάλη του λαού και των βιοπαλαιστών αγροτών για μείωση του κόστους παραγωγής, εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, για νερό κοινωνικό αγαθό κι όχι εμπόρευμα, χωρίς αυταπάτες για σωτήρες και “λύσεις” σε υπουργικά γραφεία πίσω από κλειστές πόρτες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η πολιτική αφανισμού της αγροτιάς είναι αντίπαλος των βιοπαλαιστών αγροτών! Το ίδιο και οι κυβερνήσεις, οι οποίες υλοποιούν την πολιτική της ΕΕ, την οποία συνδιαμορφώνουν!

Καλούμε τους βιοπαλαιστές αγρότες, τις λαϊκές οικογένειες του Λασιθίου ενόψει των Ευρωεκλογών στις 9 Ιούνη να στείλουμε το κατάλληλο μήνυμα απέναντι στην βαρβαρότητα της ΕΕ με:

Πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ, για πιο μαζικούς αγώνες αντεπίθεσης! 

Αυτό αποτελεί την Ελπίδα για το μέλλον του λαού!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί