ΚΚΕ: Οι εκδηλώσεις της 7ης ΥΠΕ ανέλαβαν εκ μέρους της κυβέρνησης να πουλήσουν “φύκια για μεταξωτές κορδέλες

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ για την παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος «Υγεία Μπροστά» για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας:

Οι σχετικές εκδηλώσεις της 7ης ΥΠΕ σε όλους του νομούς της Κρήτης, παρουσία στελεχών του Υπουργείου Υγείας, ανέλαβαν εκ μέρους της κυβέρνησης να πουλήσουν «φύκια για μεταξωτές κορδέλες».

Όσο κι αν προσπαθούν δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι η κυβέρνηση προχωράει σε σκόρπιες δράσεις «πρόληψης» στο φόντο μιας διαλυμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ενώ την ίδια στιγμή ετοιμάζει ένα νέο φαγοπότι για τους επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας και τη μεταφορά ευθυνών του κράτους στην Περιφέρεια και τους Δήμους, με το λαό σε κάθε περίπτωση να ακριβοπληρώνει το «μάρμαρο»! 

Η πρόληψη όμως δεν είναι προσωπική μόνο υπόθεση της κάθε γυναίκας, αλλά πρωταρχική ευθύνη του κράτους. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση δεν αρκούν, αφού σκοντάφτουν πάνω στην τραγική ανεπάρκεια δημόσιων και δωρεάν μονάδων Υγείας, αλλά και στην οικονομική αδυναμία των λαϊκών οικογενειών, που εμποδίζουν τις γυναίκες να τις κάνουν. 

Οι δημόσιες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υποχρηματοδοτούνται, κλείνουν ή υπολειτουργούν, την ίδια ώρα που ο ιδιωτικός τομέας επεκτείνεται με ευθύνη διαχρονικά όλων των αστικών κυβερνήσεων. Τη στιγμή που μόνο κατά τη διετία 2018-2020, μία στις τέσσερις γυναίκες δεν είχε κάνει test pap και μία στις δύο γυναίκες άνω των 40 ετών δεν είχε κάνει μαστογραφία, οι ασθενείς κάθε χρόνο από το 2016 ως και σήμερα πληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα για μαστογραφίες κατά μέσο όρο 740.000 ευρώ, ενώ από τις συνολικές μαστογραφίες ετησίως το 26% έγιναν στον δημόσιο και το 74% στον ιδιωτικό τομέα!

Με αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ, χρειάζεται τώρα να δυναμώσει η διεκδίκηση για υπηρεσίες πρόληψης, για πλήρη ανάπτυξη και στελέχωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στις πόλεις και την ύπαιθρο, τον σύγχρονο εξοπλισμό τους, την απολύτως δωρεάν πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία και χορήγηση φαρμάκων των ασθενών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί