Ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Ανδρέας αποχαιρετά τον Θεοχάρη Δετοράκη

Συλλυπητήριο μήνυμα εξέδωσε ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Ανδρέας, για τον θάνατο του κορυφαίου ιστορικού Θεοχάρη Δετοράκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στα 87 του χρόνια.

Δείτε: Ηράκλειο: “Έφυγε” από τη ζωή ο κορυφαίος ιστορικός Θεοχάρης Δετοράκης

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ο μακαριστός Θεοχάρης Δετοράκης ξεκίνησε από το Αμαριανό Πεδιάδος και αναδείχθηκε, με τον μόχθο του χαρισματικού προσώπου του, σε μεγάλο δάσκαλο του πολιτισμού μας, εν μέσω των ποικιλώνυμων εκφάνσεων του : Ελληνισμού Γένους, Ρωμιοσύνης, Ελλάδος.

Η παρακαταθήκη της γραφίδας του, «κτήμα ες αεί», συγκαταλέγεται στις εγκρατέστερες του κρητικού πολιτισμού. Πολύτιμοι λίθοι τα έργα του, για όλους τους επιγενομένους μελετητές, επιστήμονες και φιλομαθείς αναγνώστες.

Στο πολύπλευρο έργο του, ιστορία, εκκλησιαστική γραμματεία, λαογραφία, κέντρο έχει την Κρήτη, αλλά όχι μόνο. Στην εκκλησιαστική γραμματεία ελκύεται από αγίους, λογίους και κείμενα των, που συνδέθηκαν με την Κρήτη αλλά και πέραν της Μεγαλονήσου.

Η δυσεύρετη επιστημονική του κατάρτιση, δεν τον δυσκόλευε να προσαρμόζει τις διαλέξεις του, ανάλογα με το ακροατήριο, τις δε ακαδημαϊκές του παραδόσεις, στο γνωστικό επίπεδο των μαθητών του, κι έχω εμπειρία γι’ αυτό. Είχα την ευλογία να τον έχω καθηγητή στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου. Από τις διακρίσεις του, αναφέρω μόνο, τη χειροθεσία σε Άρχοντα από τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη Βαρθολομαίο και το βραβείο Καζαντζάκη.

Υπεύθυνος, αξιοσέβαστος, έντιμος, δίκαιος, ανθρώπινος. Βιωματικός εκφραστής και όχι θεωρητικός, στη σχέση του με την εκκλησιαστική μας παράδοση.

Τελέσαμε στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νέστορα, στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, τρισάγιο, στο άκουσμα της εις Κύριον εκδημίας του.

Συλλυπούμεθα εγκαρδίως την κα Άννα, τον Στάθη, την Μαρίνα και όλη του την οικογένεια.

Ο Θεοχάρης Δετοράκης, ψάλλει τη Μεγάλη Πέμπτη 2022 στο Ναό Αγίου Γεωργίου στο Καστέλλι.

Από το τρισάγιο στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νέστορος, στο πολιτιστικό της Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί