ΜΕΡΑ25: Αδιαπραγμάτευτη η πρόσβαση στις πηγές των Αρμένων

Απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος στην επίκαιρη ερώτηση του Κρίτωνα Αρσένη

Την ξεκάθαρη δέσμευση της κυβέρνησης για την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στις πηγές των Αρμένων Αποκορώνου απέσπασε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτωνας Αρσένης κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησής του και προς τον υπουργό Περιβάλλοντος. Ο βουλευτής έθεσε το ζήτημα των παρανομιών που έχουν συντελεστεί στην περιοχή από τη στιγμή που ξεκίνησε η κατασκευή ξενοδοχείου το οποίο απέκλεισε τον μοναδικό κοινόχρηστο δρόμο προς το ιστορικό τοπόσημο του νομού Χανίων.

Στην ουσία, όπως έχουν καταγγείλει και οι τοπικοί φορείς, επιχειρείται η μετατροπή των ιστορικών πηγών των Αρμένων σε ιδιωτική αυλή του υπό κατασκευή ξενοδοχείου, κάτι το οποίος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.  Ταυτόχρονα υπάρχει σημαντικό ζήτημα ως προς την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής από τη λειτουργία του υπό κατασκευή ξενοδοχείου και ζητήθηκε από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης να  εξασφαλιστεί η προστασία και η καθαρότητα των υδάτων ενάντια στην υποβάθμιση της υγείας και της ζωής των κατοίκων. 

Στην απάντησή του προς τον Κρίτωνα Αρσένη, στις 5/12, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εννοείται ότι η πρόσβαση σε μια δημόσια πηγή πρέπει να είναι απρόσκοπτη. […]  Εννοείται ότι δεν μπορεί κανείς ούτε να κλείνει τις πηγές ούτε να τις επιβαρύνει περιβαλλοντικά. […]ουδείς δικαιούται να κάνει αυτό που είδαμε να συμβαίνει στην πηγή των Αρμένων, δηλαδή να κλείνει την πηγή και να τη θεωρεί βρύση του».

Ο υφυπουργός περιέγραψε τις ενέργειες που έχουν γίνει από τις τοπικές υπηρεσίες  για την πρόχειρη περίφραξη του χώρου των πηγών, ενώ επικαλέστηκε και τις νομικές ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει ο Δήμος Αποκόρωνα και τις μηνύσεις που υπέβαλαν οι κάτοικοι και οι τοπικοί σύλλογοι. Ο Κρίτωνας Αρσένης τόνισε πως η διαδικασία συμμόρφωσης του επιχειρηματία θα έπρεπε να έχει γίνει άμεσα κι αυτεπάγγελτα και όχι μετά από αγωγές, μηνύσεις και αντιμηνύσεις από την πλευρά του ιδιώτη αλλά κυρίως ότι έπρεπε να είχε εφαρμοστεί το άρθρο 967 του Αστικού Κώδικα και να είχε διανοιχθεί αυτός ο δρόμος και να αποκατασταθεί άμεσα η πρόσβαση στις πηγές με ευθύνη της πολιτείας.

Δυστυχώς, παραπέμφθηκε για άλλη μία φορά στις ελληνικές καλένδες ο αυτονόητος χαρακτηρισμός των Πηγών Αρμένων ως ιστορικού τόπου, όπως έχει ζητήσει ο Δήμος Αποκορώνου με αίτημά του προς την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων. Επ’ αυτού ο κ. Αμυράς, πέρα από το να πλέξει το εγκώμιο της κυρίας Μενδώνη παρέπεμψε και πάλι στο υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο όμως έχει δώσει μέχρι σήμερα ασαφείς απαντήσεις ως προς το καθεστώς προστασίας και τον χαρακτηρισμό του χώρου.

Τέλος, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 ζήτησε να κατατεθούν από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος έγγραφα σχετικά με το καθεστώς του δρόμου πρόσβασης αλλά και ως προς την ποιότητα των υδάτων των πηγών. Συγκεκριμένα ζητήθηκαν:

 – Το τοπογραφικό με το οποίο έγινε η αγοραπωλησία του ακινήτου, για να φανεί πώς περιγράφονταν ο δρόμος πρόσβασης προς τις πηγές

– Τα αποτελέσματα του προγράμματος παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων των Πηγών Αρμένων από το 2018 αλλά και οποιαδήποτε καταγραφή αναφορικά με τις Πηγές Αρμένων στο Αρχείο Υπηρεσίας Εγγείων Βελτιώσεων ευρισκόμενο σήμερα στα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Το τοπογραφικό και η χημική ανάλυση των υδάτων κατατέθηκαν από τον υφυπουργό στα πρακτικά ενώ επιφυλάχθηκε για το έγγραφο από το αρχείο των υπηρεσιών για τη διαχρονική αποτύπωση της ποιότητας του νερού των πηγών.

«Τα έγγραφα αυτά θα χρησιμοποιήσουμε για να υποστηρίξουμε τον αγώνα των πολιτών απέναντι σε αυτήν την καταγγελλόμενη καταπάτηση» τόνισε ο Κρίτωνας Αρσένης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί