Ταφόπλακα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας βάζει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Του Σωκράτη Βαρδάκη* 

Το ήδη πληγωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει βαλθεί να αποτελειώσει η Κυβέρνηση της ΝΔ, αδιαφορώντας πλήρως για υγειονομικό προσωπικό, εργαζόμενους, την κοινωνία ολόκληρη. Σε μια κοινωνία που υπέστη στο μεγαλύτερο ποσοστό της, βίαιη φτωχοποίηση και αδυνατεί να καλύψει τις βιοτικές της ανάγκες, η ΝΔ απαντά με μία ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση, δίνοντας τη χαριστική βολή σε έναν από τους βασικούς πυλώνες του κοινωνικού κράτους. Την υγεία.  

Το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, που συζητείται αυτές τις μέρες στην επιτροπή Κοινωνικών και επίκειται να ψηφιστεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, είναι η επιτομή της διάλυσης του ΕΣΥ, αλλά και οπισθοδρόμηση σε εποχές που η έγκαιρη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας ήταν προνόμιο των υψηλότερων οικονομικά στρωμάτων της κοινωνίας, δημιουργώντας ανισότητες μεταξύ ασθενών.

Μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι ασθενείς που θα πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Παράλληλα, δημιουργεί και ανισότητες μεταξύ των ιατρών, με την ένταξη των αυτοαπασχολούμενων ιατρών στο ΕΣΥ, υπό την μορφή της ημιαπασχόλησης, τη στιγμή που σε νέους ιατρούς δεν δίνονται ικανά κίνητρα πλήρους ένταξής τους σε αυτό, αλλά και με την  ενισχυμένη μοριοδότηση της συνέντευξης στις κρίσεις των ιατρών και τα διαφορετικά κριτήρια κατάληψης θέσης Συντονιστή Διευθυντή στα δημόσια νοσοκομεία για ιατρούς αποκλειστικής απασχόλησης ΕΣΥ και ιδιώτες ιατρούς.

Μετράμε τρεισήμισι και πλέον έτη συνεχούς αποψίλωσης από προσωπικό, τμημάτων και κλινικών των νοσοκομείων του ΕΣΥ, κλείσιμου κάποιων από αυτά, αλλά και δυόμισι χρόνια πανδημίας, συνεχούς υπερεξάντλησης ανθρώπινων πόρων και θησαυρισμού των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, τα οποία έγιναν υποδοχείς, το ίδιο διάστημα, ασθενών με άλλες ασθένειες πλην covid. 

Μετά από όλα τα παραπάνω και τη δημιουργία ατελείωτων λιστών αναμονής ασθενών είτε για ραντεβού σε πρωινό εξωτερικό ιατρείο, είτε για να χειρουργηθούν, η κυβέρνηση πλήττει με καίριο τρόπο το ΕΣΥ και ιδιαίτερα την πρωινή δωρεάν λειτουργία των νοσοκομείων, καταργώντας την ιδρυτική αρχή του, την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των ιατρών του, κατευθύνοντας τους ασθενείς στην απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων και εντέχνως,  στα μεγάλα  ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Ταυτόχρονα, κάνει ξεκάθαρο στους ιατρούς του ΕΣΥ ότι δεν πρόκειται να δοθούν αξιοπρεπείς αυξήσεις, ούτε να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του ΣτΕ, παρά τους πετάει το τυράκι του ιδιωτικού ιατρείου, με προϋποθέσεις βεβαια. Προϋποθέσεις πολυεργαζόμενων, κάτι βιολογικά αδύνατον να επιτευχθεί.

Επιπλέον, μετά από τόσους άγονους διαγωνισμούς πρόσληψης ιατρών σε επαρχιακά νοσοκομεία, η κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων με τον αναχρονιστικό θεσμό του αγροτικού ιατρού, που δημιουργεί κενό χρόνο μεταξύ αποφοίτησης και εξειδίκευσής τους, θεωρείται λύση ή κίνητρο για να μείνει κάποιος νέος ιατρός στη χώρα;

Στις περιπτώσεις που οι θέσεις στα συγκεκριμένα νοσοκομεία θα παραμείνουν κενές, προβλέπεται η κάλυψή τους από ιδιώτες ιατρούς μερικής απασχόλησης. Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν είναι μομφή για τους ιδιώτες ιατρούς, ούτε μειώνει την αξία τους και το έργο τους. 

Είναι όμως, θλιβέρη η διαπίστωση ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει επαρκή κίνητρα σε νέους ιατρούς να παραμείνουν στη χώρα και να θελήσουν να ενταχθούν με πλήρη απασχόληση στο ΕΣΥ. Αντίθετα, τρεισήμισι χρόνια τώρα δημιουργεί εκείνες τις συνθήκες για την είσοδο ιδιωτών ιατρών στα νοσοκομεία, χωρίς την ταυτόχρονη διασφάλιση της ισότιμης, έγκαιρης και ανεμπόδιστης  πρόσβασης όλων των ασθενών στις δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες υγείας του ΕΣΥ, που δικαιούνται.

Πρόκειται για το απόλυτο σχέδιο νεοφιλελευθερισμού, που θα προκαλέσει τεράστια ανατροπή και θα αλλάξει την φιλοσοφία του συστήματος υγείας, την ισότιμη πρόσβαση, φροντίδα, δημιουργώντας γιατρούς και ασθενείς πολλαπλών ταχυτήτων. Θα επικρατήσει η οικονομική συναλλαγή μεταξύ ασθενών και γιατρών. Εξυπακούεται ότι από το άθλιο αυτό μοντέλο, θα χάσει το δημόσιο και θα ευνοηθούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. 

Το κύκνειο άσμα του ΕΣΥ, με υπογραφή Κυριάκου Μητσοτάκη δημιουργεί έντονες αντιδράσεις, για αυτό και θα μας βρει όλους απέναντί του. Υγειονομικούς και σύσσωμη την κοινωνία, παλεύοντας να μην καταργηθεί το δικαίωμα όλων μας για ισότιμη πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας.

*Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί