Γεωργιάδης: Μετά το μπάχαλο με Αγαπηδάκη φέρνει τροπολογία εξπρές για την είσοδο ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ

Μπορεί η κυβέρνηση να πιάστηκε χτες «με τη γίδα στην πλάτη» και να αναγκάστηκε να αποσύρει τη διάταξη για την είσοδο ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, ωστόσο ο Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Ο υπουργός Υγείας με δηλώσεις του στο Open ανέφερε ότι με τροπολογία μέσα στην εβδομάδα θα υλοποιηθούν τα σχέδιά του.

Δείτε:

Μετά την κατακραυγή ο Γεωργιάδης απέσυρε τη ρύθμιση Αγαπηδάκη για είσοδο ιδιωτών στο ΕΣΥ

«Δεν απέσυρα καμιά τροπολογία. Δεν υπήρχε τροπολογία για να αποσυρθεί. Υπήρχε μία νομοτεχνική βελτίωση, πράγματι εκτεταμένη για νομοτεχνική βελτίωση για να είμαι ειλικρινής» σημείωσε και συμπλήρωσε:

«Για ποιο λόγο επελέγη αυτή η τακτική; Διότι είχαμε μιλήσει στην επιτροπή για τη βούλησή μου, είχαμε μιλήσει με τους φορείς, είχα ανακοινώσει ότι θα φέρω στη Βουλή αυτή τη νομοτεχνική βελτίωση που θα επιτρέπει και οι ιδιώτες γιατροί θα μπορούν με κάποιους όρους και προϋποθέσεις να συνάπτουν συμβόλαια με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, να μισθώνουν χώρους του ΕΣΥ για να επιτελούν τις ιατρικές του πράξεις και να επιτελούν εφημερίες μέσα στη δημόσια νοσοκομεία. Αυτό το ήξερε η Βουλή παρά ταύτα τα κόμματα έθεσαν ζήτημα διαδικαστικό και είπαν ότι θεωρούν αυτό δεν μπορεί να γίνει με νομοτεχνική βελτίωση, πρέπει να γίνει με τροπολογία. Εγώ τους είπα αν είναι να τσακωθούμε για μία μεταρρύθμιση, ένα διαδικαστικό ζήτημα, το αποσύρω και το φέρνω με τροπολογία την άλλη εβδομάδα».

Την ίδια στιγμή ο Άδωνις Γεωργιάδης επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το άδειασμα στην Ειρήνη Αγαπηδάκη και σχολιάζοντας το σχετικό δημοσίευμα της «ΑΥΓΗΣ», είπε: «Δεν έχει καμία εμπλοκή σε όλο αυτό. Επειδή δεν ήθελα να περιμένουν να φτάσω στη Βουλή και να καταθέσω τις νομοτεχνικές βελτιώσεις και να πουν ότι τους αιφνιδίασα, έβαλα ηλεκτρονική υπογραφή και ζήτησα από την κυρία Αγαπηδάκη να τις καταθέσει επ’ ονόματί μου».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου – σκούπα του υπουργείου Υγείας έφερε νομοτεχνική βελτίωση της τελευταίας στιγμής που δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να μπουν στο ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη λίγο πριν τη ψήφιση του νομοσχεδίου  δήλωσε ότι «στο άρθρο 7 προσθέτουμε εδάφιο που δίνει τη δυνατότητα στους ιδιώτες γιατρούς να ασκούν έργο στο ΕΣΥ, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις».

Η ίδια πρόσθεσε ότι «οι περαιτέρω προϋποθέσεις και προδιαγραφές» θα καθοριστούν με ΚΥΑ.

Η νομοτεχνική βελτίωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης στη Βουλή, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Διονύση Καλαματιανό να καλεί την Ειρήνη Αγαπηδάκη να την αποσύρει.

Με ανάλογο τρόπο αντέδρασαν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των λοιπών κομμάτων της μειοψηφίας.

Ο Μιχάλης Κατρίνης από το ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως η κυβέρνηση επέλεξε να προβεί σε αυτήν την ενέργεια μισή ώρα πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης για να μην υπάρχει κοστολόγηση από το ΓΛΚ, ενώ ο Θανάης Παφίλης από το ΚΚΕ απευθυνόμενος στην Ειρήνη Αγαπηδάκη είπε: «Είστε καλά; Ξέρετε γράμματα; Είστε σοβαρός άνθρωπος και επιστήμονας;». «Εκτός κι αν έχετε τη λογική “έχω την πλειοψηφία και κάνω ό,τι γουστάρω”» πρόσθεσε, καλώντας κι εκείνος με τη σειρά του την αναπ. υπουργό Υγείας να αποσύρει τη νομοτεχνική βελτίωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από 15 του Φεβρουαρίου, η ΟΕΝΓΕ κατήγγειλε ότι μετά από συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, αποκαλύφθηκε η η πρόθεση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ σε τρία στάδια.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) δήλωνε ότι Αδ. Γεωργιάδης «ωμά και απροκάλυπτα αποκάλυψε συγκεκριμένο σχέδιο πλήρους κατάργησης κάθε έννοιας δωρεάν δημόσιας νοσοκομειακής περίθαλψης, σε τρία στάδια:

  1. Απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και λοιπές επί πληρωμή ιατρικές πράξεις μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.
  2. Έξοδος των γιατρών ΕΣΥ προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, χωρίς κανέναν σχεδόν περιορισμό.
  3. Ανεξέλεγκτη είσοδος ιδιωτών γιατρών στα (σήμερα) δημόσια νοσοκομεία».

Πηγή: “Αυγή”

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί