Δυο εκδηλώσεις στο “Αναλόγιο”

Οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΡΑΦΗΜΑ και το βιβλιοπωλείο ΑΝΑΛΟΓΙΟ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Γεωργίας Βεληβασάκη, PERFORMANCE POETRY – ΕΠΙΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ACTION ΛΟΓΟΥ ΩΣ ΑΞΙΟΝ ΛΟΓΟΥ, που θα πραγματοποιηθεί στο βιβλιοπωλείο ΑΝΑΛΟΓΙΟ (Ρούσου Χούρδου 8, Ηράκλειο Κρήτης, τηλ. 2810282303) την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022 (19:00).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Ζαχαρίας Κατσακός, Φιλόλογος / Ποιητής

Λίζα Σκλάβου, Φιλόλογος

Συντονίζει η Αργυρώ Κωνσταντάκη, Σκηνοθέτης

Την εκδήλωση χαιρετίζει ο Γρηγόρης Βοσκάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Φιλολόγων Νομού Ηρακλείου.

Θα ακολουθήσει ζωντανή performance των ποιημάτων «Dio-Gen-Es», «The Meta» και «Ακροβάτισσα» από την ίδια τη συγγραφέα, με παράλληλη προβολή video.

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή στο πεδίο των εκδόσεων, καθώς είναι η πρώτη μονογραφία στην Ελλάδα με θέμα την επιτελεστική ποίηση (performance poetry). Το βιβλίο εστιάζει στο φαινόμενο και τα χαρακτηριστικά ενός ποιητικού είδους με βαθύτατες ρίζες και ανοιχτούς ορίζοντες, που παίρνει πνοή «πέρα από τη σελίδα». Η επιτελεστική ποίηση αναγνωρίστηκε ως διακριτό λογοτεχνικό είδος μόλις στις αρχές του 21ου αιώνα στην Αμερική, επαναφέροντας μια τέχνη παλιά όσο και ο άνθρωπος: αυτή του «ζωντανού» λόγου και της αφήγησης εντός της ομάδας. Η έκδοση συμπεριλαμβάνει συνεντεύξεις ποιητών/καλλιτεχνών-performers, φωτογραφίες και videos (σε κώδικα QR). Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γράφημα.

[Από τα εισαγωγικά σημειώματα του βιβλίου:]

Η Γεωργία Βεληβασάκη μάς καταθέτει την πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη που εκδίδεται στην Ελλάδα σχετικά με την επιτελεστική ποίηση. Στην συγκεκριμένη εργασία επιχειρείται η οριοθέτηση αυτού του είδους ποίησης σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο και παράλληλα, με μια σύντομη ιστορική επισκόπηση, σκιαγραφείται η πορεία της «επανανακάλυψης» της ζωντανής, παραστατικής και επιτελεστικής όψης της ποιητικής πρακτικής, από τις αρχές του 20ού αιώνα και μετά, στην Ευρώπη και την Αμερική. Προσφορά εξόχως σημαντική, καθώς καλύπτει ένα κενό της ελληνικής βιβλιογραφίας, ενώ ταυτόχρονα γίνεται ένα βήμα προς την ευθυγράμμιση της σχετικής εγχώριας ποιητικής παραγωγής με τη διεθνή. Μια μελέτη που μας προσανατολίζει θεωρητικά και μεθοδολογικά στη διδακτική της επιτελεστικής ποίησης, προσκαλώντας μας να ψαύσουμε με διαφορετικό τρόπο το «νέο» αυτό ποιητικό είδος και την προοπτική επανασύνθεσής του.

Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος

Καθηγητής Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας

Διευθυντής και Επιστημονικός Υπεύθυνος ΚΔΜΠΣ Δημιουργική Γραφή

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Η συγγραφέας διερευνά την επιτελεστική ποίηση, επιχειρώντας να την ορίσει, να καταγράψει τις παραλλαγές της και να τη θέσει σε μια θεωρητική και πρακτική προοπτική. Στην έρευνά της αξιοποιεί σχετική ελληνική βιβλιογραφία «εν τω γεννάσθαι», αλλά και πηγές από τη διεθνή βιβλιογραφία. Επιπρόσθετα, αντλεί από συνεντεύξεις επιτελεστών-καλλιτεχνών, τις οποίες συμπεριλαμβάνει στο έργο της, ενώ αναφέρεται και σε συγκεκριμένα παραδείγματα επιτελεστικής ποίησης. Το βιβλίο αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς είναι μια από τις πρώτες προσπάθειες να διαφανεί η σύμπλεξη της ποίησης και της επιτέλεσης, θέμα διαχρονικό και συγχρονικό, σύγχρονο και ανεξάντλητο.

Δημοσθένης Αγραφιώτης 

Ποιητής, Καλλιτέχνης Διάμεσων-Επιτελεστής 

ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΕΛΗΒΑΣΑΚΗ (ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ)

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης, με ρίζες από τη Μικρά Ασία και το Οροπέδιο Λασιθίου. Γράφει ποίηση, στίχους, θεατρικά έργα, έμμετρα παραμύθια και διηγήματα, ενώ ασχολείται με το τραγούδι, το μουσικό θέατρο και την τέχνη της performance ως ερμηνεύτρια και δημιουργός, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2020 συνεργάζεται ως διδάσκουσα Επιτελεστικής Ποίησης (Performance Poetry) με το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.  Περισσότερα: http://www.velivasaki.gr/biography/ 

Η ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΣΟΥΠΕΡ ΗΡΩΑ
Συγγραφέας: Χαρά Κουλοπούλου
Εικονογράφος: Βιβή Μαρκάτου

       Δάσκαλοι και γονείς βλέπουμε τα παιδιά βάζοντας ταμπέλες

Το μυστικό για τους μεγάλους είναι να ακούς… Το μυστικό για τους μικρούς είναι να καταλαβαίνεις πόσο δυνατός είσαι και να αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες όπως ένας σούπερ ήρωας.
«Μέσα από την ιστορία αυτή, ήθελα να σας συστήσω τον Σταύρο, έναν μαθητή δημοτικού που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού. Όσα περιγράφω είναι όσα γνώρισα στον Σταύρο ως δασκάλα του…Αφιερωμένο, λοιπόν, στον Σταύρο που μου έμαθε πώς είναι να πολεμάς σιωπηλά, στην οικογένειά του που κρατά γενναία την κάπα του και σε όλα τα παιδιά που έχουν δυνατή καρδιά και δίνουν τις δικές τους μάχες σφίγγοντας τις γροθιές τους…»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε στην ανάγνωση του παραμυθιού “Η σύντομη ιστορία ενός Σούπερ ήρωα” που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 10:30 στο βιβλιοπωλείο “Αναλόγιο”, Ρούσου Χούρδου 8, στο Ηράκλειο.

Μετά την ανάγνωση του παραμυθιού από τη συγγραφέα, θα ακολουθήσουν βιωματικές δράσεις για τα παιδιά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί