Κοινωνικός πετσοδαρβινισμός!

Του Μιχάλη Τζανάκη

Για όσους εξεπλάγησαν με την δήλωση του υπουργού Πέτσα ότι «όποιος δε προσαρμόζεται πεθαίνει», νομίζω ότι αδικούν απόλυτα τον έλληνα πολιτικό και μάλλον δεν παρακολουθούν την πολιτική επικαιρότητα!

Ούτε γλωσσικό, ούτε εκφραστικό, ούτε παρορμητικό ήταν το εν λόγω σχόλιο∙ αντίθετα μια απολύτως έντιμη και ειλικρινής δημόσια τοποθέτηση που απλά απηχεί τον ιδιότυπο αυτόν «αξιακό» κώδικα που εκφράζουν οι ομοϊδεάτες του κ. Πέτσα σε όποιο κόμμα και αν ανήκουν. Διότι αντίστοιχες απόψεις διατυπώνονται όχι μόνο στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και δεξιότερα αυτής! Άλλωστε ο σημερινός πρωθυπουργός επίσης δημόσια είχε τοποθετηθεί εκφράζοντας την άποψη ότι οι άνθρωποι προφανώς και δεν είναι «ίσοι» μεταξύ τους!

Τέτοιου είδους απόψεις επιστημονικά εκφράζονται με τον όρο «Κοινωνικός Δαρβινισμός» και φαντάζομαι ότι οι απόψεις του κ. Πέτσα, ούτε πρωτότυπες είναι, ούτε προφανώς και νεωτεριστικές. Μπορεί να μην αρέσουν σε πολλούς εξ ημών, αλλά αυτό δεν είναι κριτήριο. Μπορεί επίσης κάποιους άλλους να τους εκπλήσσει τόσο ώστε να μιλάνε για εκφρασμένο «κυνισμό» από τα πλέον επίσημα χείλη, αλλά ούτε αυτό είναι αρκετό για να μας σοκάρει. Αυτόν τον κόσμο θέλουμε και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο επιλέγουμε, όσους επιλέγουμε.

Οι απόψεις του υπουργού είναι προφανώς έξω από αρχές του ανθρωπισμού, είναι όμως απόλυτα σύμφωνες με τον νεοφιλελευθερισμό που ευαγγελίζονται οι υποστηρικτές του∙ αυτές οι θέσεις είναι ο αξιακός κώδικας όλων αυτών που τους εξουσιοδοτούμε για να μας κυβερνούν. Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνετε;

Άλλωστε κρίνοντας από τα στελέχη της κυβέρνησης φαίνεται να έχουν «λυθεί» και να εκφράζουν ανοιχτά τις απόψεις τους –βλ. δηλώσεις Άδωνη στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο που όχι εγώ, αλλά εφημερίδα της Κεντροδεξιάς μη ελεγχόμενη πάντως από τους «κουμπάρους» της κεντρικής εξουσίας χαρακτήρισε ως «Κατοχική δουλοπρέπεια»!

«O tempora, o mores» θα υποστήριζε κάποιος, αλλά πριν την κριτική στον Πέτσα και τον Άδωνη ας κάνουμε την αυτοκριτική μας σχετικά με το σε ποιους ανθρώπους δώσαμε το βήμα να εκφράζουν απόψεις που κάποτε απλά θεωρούνταν χυδαίες για την ανθρώπινη υπόσταση και αξιοπρέπεια!

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Κοινωνικός πετσοδαρβινισμός!”

  1. η Ζιζέλ τουλάχιστον θα σώσει τον Πλανήτη

    Να μην ξεχνάμε και τον κύριο Κικίλια, ο οποίος αφού εξαφάνισε το μικρό ελληνικό πληθυσμό ως υπουργός υγείας, παράλληλα προβάλλει υπερβολικά την προσωπική του ζωή, με μια γυναίκα από εκείνες που αποτέλεσαν τα πιο σκάρτα πρότυπα για τα κορίτσια στα ’90s και μετά. Και μετά λένε (τοΒήμα, γνώμη Υποκρισία) ότι ο σύριζα… ασκεί μισογυνισμό στις γυναίκες της Νέας Δημοκρατίας, π.χ. Μενδώνη, Κεραμέως κ.α.
    Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν τις γυναίκες νεκρές, αγράμματες, φτωχές και δυστυχείς και με την πολιτική τους το προχωράνε κανονικά;

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί