Oυκρανία – 62η ημέρα: «Πλήξαμε 90 στόχους, σκοτώθηκαν 500 ουκρανοί στρατιώτες» ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας (Συνεχής ενημέρωση)

«Πραγματικός ο κίνδυνος για πυρηνικό πόλεμο» λέει ο Λαβρόφ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε πως οι οι αποστολές όπλων της Δύσης στην Ουκρανία σημαίνουν ότι το ΝΑΤΟ «στην ουσία εμπλέκεται σε έναν πόλεμο με τη Ρωσία» προφανώς διά αντιπροσώπων ενώ ανέφερε ότι υπάρχει «σημαντικός» κίνδυνος κλιμάκωσης της σύγκρουσης με τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Ο δε Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα υποβάθμισε τις δηλώσεις αυτές λέγοντας πως ο Λαβρόφ προσπαθεί απλώς να ”τρομάξει τον κόσμο ώστε να σταματήσει να στηρίζει την Ουκρανία” αν και ήταν ίδιος ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που πριν λίγες ημέρες υποστήριζε πως η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά, επιδιώκοντας το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή την περαιτέρω στήριξη της Δύσης.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, υποδέχεται σήμερα στην στρατιωτική βάση Ramstein της Γερμανίας υποδέχεται εκπροσώπους από δεκάδες σύμμαχες χώρες για να συζητήσουν για την Άμυνα της Ουκρανίας ενώ το Σαββατοκύριακο ήταν στο Κίεβο μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν και δήλωσε πως στόχος των ΗΠΑ στην Ουκρανία είναι η αποδυνάμωση στρατιωτικά της Ρωσίας. Ανακοίνωσαν επίσης νέα στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία ενώ ανοίγει και πάλι η πρεσβεία της χώρας στο Κίεβο και επικεφαλής αναλαμβάνει η πρέσβης της Σλοβακίας.

Στο μεταξύ η Ρωσία έπληξε έξι σιδηροδρομικές υποδομές σε κεντρική και δυτική Ουκρανία σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια να εμποδίσει την δυνατότητα μεταφοράς στρατιωτικής βοήθειας στη χώρα από τη Δύση ενώ έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Οι μάχες στο Ντονμπάς συνεχίζονται ενώ η κατάσταση στην Μαριούπολη παραμένει η ίδια με εγκλωβισμένους πολίτες στην πόλη και μαχητές και αμάχους στο εργοστάσιο Azovstal. O δε ΓΓ το ΟΗΕ μεταβαίνει σήμερα στη Μόσχα για συνομιλίες με βασικό θέμα στην ατζέντα την κατάσταση στην Μαριούπολη.

Όλες οι εξελίξεις

16.41 Γέφυρα πάνω από τις εκβολές ποταμών κοντά στην Οδησσό χτυπήθηκε σε επίθεση με πυραύλους

Μια οδική και σιδηροδρομική γέφυρα στις εκβολές του ποταμού Δνείστερου στη νοτιοδυτική Ουκρανία υπέστη σοβαρές ζημιές από την έκρηξη.

Η γέφυρα, η οποία βρίσκεται κοντά στην πόλη της Οδησσού, φαίνεται να έχει υποστεί ζημιές από επίθεση πυραύλου.

«Οι συνθήκες και οι πληροφορίες για τα θύματα διευκρινίζονται», δήλωσαν οι αρχές.

Οι εικόνες από το σημείο δείχνουν εκτεταμένες ζημιές στο οδικό τμήμα της γέφυρας.

16.39 Εικόνες από την αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία ανέβασε στο Twitter ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν μόλις ανέβασε στο Twitter μερικές εικόνες από την αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία, όπου περισσότερες από 40 χώρες συγκεντρώνονται για να συζητήσουν την Ουκρανία.

Ο Όστιν είπε:

Μόλις ξεκινήσαμε μια ιστορική συνάντηση — περισσότερες από 40 χώρες συγκεντρώθηκαν για να βοηθήσουν την Ουκρανία να κερδίσει τον αγώνα ενάντια στην άδικη εισβολή της Ρωσίας. Στόχος μας είναι να φύγουμε από εδώ με μια κοινή, διαφανή κατανόηση των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων απαιτήσεων ασφαλείας της Ουκρανίας.

16.15 Κρεμλίνο: Ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν διεξάγονται στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μαριούπολη

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η πολιορκηθείσα ουκρανική πόλη της Μαριούπολης έχει «απελευθερωθεί» και δεν διεξάγονται στρατιωτικές επιχειρήσεις εκεί, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο σε αντίθεση με την εκδοχή που δίνει το Κίεβο για τις εξελίξεις.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν είπε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι το Κίεβο πρέπει «να αναλάβει την ευθύνη» για τους ανθρώπους που έχουν τρυπώσει στο εργοστάσιο χάλυβα του Αζοφστάλ και κάλεσε τους μαχητές που βρίσκονται εκεί να καταθέσουν τα όπλα τους.

«Η ζωή των αιχμαλώτων πολέμου είναι εγγυημένη, η ιατρική περίθαλψη και η αντιμετώπισή τους γίνονται σύμφωνα με τα διεθνή νομικά πρότυπα», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο σε σχέση με την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.

16.03 Πρόεδρος Μολδαβίας: Οι φιλοπολεμικές ομάδες υπέυθυνες για τις επιθέσεις στην Υπερδνειστερία

Η πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάια Σάντου, μίλησε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας στον απόηχο μιας σειράς εκρήξεων που καταγράφηκαν στην υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αυτονομιστική περιοχή της Υπερδνειστερίας.

Η Σάντου καταδίκασε κάθε απόπειρα καταστροφής της ειρήνης στη χώρα της και είπε ότι η Μολδαβία θα λάβει όλα τα μέτρα για να αποτρέψει την κλιμάκωση.

Χαρακτήρισε τα πρόσφατα επεισόδια ως μια προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν ότι οι φιλοπολεμικές ομάδες στην περιοχή της Υπερδνειστερίας ευθύνονται για αυτές τις επιθέσεις.

Η κατάσταση στην αποσχισθείσα περιοχή είναι περίπλοκη και τεταμένη, είπε, αλλά η Μολδαβία παραμένει ανοιχτή στις διαπραγματεύσεις για μια ειρηνική επίλυση των ζητημάτων. Ωστόσο, υπογράμμισε πως δεν σχεδιάζει να μιλήσει με το Κρεμλίνο.

15.57 Φινλανδία και Σουηδία ίσως αποφασίσουν από κοινού για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία και η Σουηδία μπορεί να αποφασίσουν μαζί αν θα ενταχθούν ή όχι στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Πέκα Χααβίστο.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αναγκάσει τις δύο χώρες να εξετάσουν αν η μακροχρόνια στρατιωτική ουδετερότητά τους εξακολουθεί να είναι το καλύτερο μέσο για να διασφαλίσουν την εθνική τους ασφάλεια.

Η Στοκχόλμη επανεξετάζει την πολιτική της για την ασφάλεια, κάτι που περιλαμβάνει την εξέταση ενδεχόμενης ένταξής της στο ΝΑΤΟ, και τα αποτελέσματα αναμένονται μέχρι τα μέσα Μαΐου. Η Φινλανδία έχει δηλώσει πως σχεδιάζει να αποφασίσει «εντός εβδομάδων» αν θα υποβάλει αίτημα για να ενταχθεί στη συμμαχία.

15.30 ΟΗΕ: «Μη φυσιολογικά» τα επίπεδα ραδιενέργειας στο Τσέρνομπιλ

Ο επικεφαλής της Ατομικής Υπηρεσίας του ΟΗΕ λέει ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στον πρώην πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ είναι «μη φυσιολογικά».

Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε ότι η επί εβδομάδες κατάληψη του σημείου από τη Ρωσία ήταν «πολύ, πολύ επικίνδυνη».

Ο Γκρόσι ηγείται αποστολής εμπειρογνωμόνων στο Τσέρνομπιλ για να παραδώσει εξοπλισμό, να πραγματοποιήσει ραδιολογικές αξιολογήσεις και να αποκαταστήσει προστατευτικά συστήματα παρακολούθησης.

Ο εγκαταλελειμμένος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής ήταν ο τόπος της χειρότερης πυρηνικής καταστροφής στην ιστορία το 1986 και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για την εναπόθεση πυρηνικών αποβλήτων.

15.27 Η Ρωσία απορρίπτει τις συνομιλίες στη Μαριούπολη

Ο Σεργκέι Λαβρόφ λέει ότι η Ρωσία απέρριψε την πρόταση της Ουκρανίας να πραγματοποιήσει συνομιλίες στη Μαριούπολη.

Η πολιορκημένη πόλη-λιμάνι της Ουκρανίας βομβαρδίστηκε σφόδρα καθ′ όλη τη διάρκεια του πολέμου.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει τον έλεγχο της πόλης, αλλά ουκρανικά στρατεύματα και πολίτες εξακολουθούν να βρίσκονται στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal – το τελευταίο ουκρανικό οχυρό στην πόλη.

15.14 Λαβρόφ: Μας ενδιαφέρει να συνεργαστούμε με τον ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό, νωρίς να μιλήσουμε για μεσολάβηση

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό για να διευκολύνει μια ανθρωπιστική βοήθεια Ουκρανία.

Λέει ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους, ο ίδιος και ο Γκουτέρες μίλησαν για το μέλλον του ΟΗΕ γενικά και τις πιθανές εταιρικές σχέσεις.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι οι συνομιλίες που φιλοξενούνται από δυτικά κράτη, που αποκλείουν τη Ρωσία, είναι ανησυχητικές. «Είναι ένα καμπανάκι συναγερμού για τον ΟΗΕ», υπογραμμίζει.

Ο Λαβρόφ τονίζει την ανάγκη για πολυμέρεια και λέει ότι η Ρωσία πρέπει να υπενθυμίσει στον κόσμο την ισότιμη κυριαρχία των διαφόρων κρατών μελών.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για μεσολάβηση στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ωστόσο, λέει ότι η Μόσχα έχει δεσμευτεί για μια διπλωματική λύση μέσω συνομιλιών με την κυβέρνηση στο Κίεβο.

15.07 Γκουτέρες: Υπάρχει «κρίση» στη Μαριούπολη

Ο Αντόνιο Γκουτέρες αναγνωρίζει ότι υπάρχει «κρίση» στη Μαριούπολη, προσθέτοντας ότι ο ΟΗΕ είναι «έτοιμος να κινητοποιήσει» τους υλικοτεχνικούς πόρους του στην πόλη.

Λέει ότι αυτό θα επιτρέψει την ασφαλή απομάκρυνση των αμάχων που θέλουν να φύγουν από την πόλη «προς όποια κατεύθυνση επιλέξουν» και την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας που απαιτείται.

«Οσο πιο γρήγορα εδραιωθεί η ειρήνη, τόσο το καλύτερο για χάρη της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του κόσμου», λέει ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

14:57 Ειλικρινής η συζήτηση με τη Ρωσία λέει ο Γκουτέρες

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάνει τώρα δηλώσεις στα ΜΜΕ στη Μόσχα, μετά τις συνομιλίες του με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Λέει ότι ήρθε στη Μόσχα ως «αγγελιοφόρος της ειρήνης» για να «σώσει ζωές και να μειώσει τον πόνο».

Ο Γκουτέρες προσθέτει ότι έγιναν ειλικρινείς συζητήσεις και είναι σαφές ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές θέσεις για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία.

14:49 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Γκουτέρες-Λαβρόφ. Ακολουθούν δηλώσεις

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ολοκλήρωσε τις συνομιλίες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα και ακολουθεί κοινή συνέντευξη Τύπου και η συνάντηση με τον ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο ΓΓ πιέζει για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία ενώ οι συνομιλίες εστιάζουν και στο άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση πολιτών από την Μαριούπολη.

14:35 ΗΠΑ: Θα κινήσουμε Γη και Ουρανό για να κερδίσει η Ουκρανία

Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να «κινήσουν γη και ουρανό» προκειμένου η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο απέναντι στη Ρωσία, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ενώπιον εκπροσώπων από περίπου 40 χώρες που συγκεντρώθηκαν στην αμερικανική στρατιωτική βάση Ramstein στην Γερμανία με θέμα την ενίσχυση της άμυνας του Κιέβου.

«Η Ουκρανία πιστεύει σαφώς ότι μπορεί να νικήσει, το ίδιο πιστεύουν και όλοι εδώ», δήλωσε ο Όστιν κατά την έναρξη αυτής της συνάντησης.

Την ώρα που η Ρωσία στοχεύει τον πλήρη έλεγχο της νότιας Ουκρανίας και της περιοχής του Ντονμπάς, «μπορούμε να κάνουμε περισσότερα μέσω της αμυντικής βιομηχανικής μας βάσης ώστε να συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ουκρανία να αμυνθεί με ακόμη πιο αποτελεσματικό τρόπο», δήλωσε ο Όστιν.

«Θα συνεχίσουμε να κινούμε γη και ουρανό ώστε να μπορέσουμε να τους ικανοποιήσουμε», πρόσθεσε ο υπουργός που μετέβη την Κυριακή στο Κίεβο όπου συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από κοινού με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

14:14 Μόσχα: Απέλαση σουδών διπλωματών-Στοκόχολμη: Αδικαιολόγητη κίνηση

Η Ρωσία αποφάσισε να απελάσει τέσσερις Σουηδούς διπλωμάτες, ανέφερε σήμερα σε ανάρτησή της στο Twitter η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε.

«Η ρωσική ενέργεια είναι χωρίς κίνητρο και δυσανάλογη», ανέφερε η Λίντε. «Η Σουηδία θα απαντήσει με κατάλληλο τρόπο στην αδικαιολόγητη ενέργεια της Ρωσίας».

Νωρίτερα το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η Ρωσία απελαύνει τρεις Σουηδούς διπλωμάτες σε απάντηση στην απέλαση τριών μελών του διπλωματικού της προσωπικού από τη Στοκχόλμη.

14:01 Αναφορές για πλήγμα σε εργοστάσιο στην Ζαπορίζια με έναν νεκρό

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του όταν δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν εργοστάσιο στη νοτιοανατολική πόλη, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές ενώ ένα ακόμη τραυματίστηκε.

Σύμφωνα με την τοπική περιφερειακή διοίκηση, ένας τρίτος ρωσικός πύραυλος «εξερράγη στον αέρα».

Η πόλη, που είναι ένα σημαντικό βιομηχανικό κέντρο, υπήρξε το πρώτο σημείο στάσης για πολλούς αμάχους που τράπηκαν σε φυγή από τις μάχες στη νότια πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης.

Νωρίτερα, η κρατική πυρηνική εταιρεία της Ουκρανίας, Energoatom, ανέφερε ότι είδε δύο πυραύλους κρουζ να πετούν σε χαμηλό ύψος πάνω από το εργοστάσιό της στην Ζαπορίζια. Δεν είναι γνωστό εάν οι ίδιοι πύραυλοι ευθύνονται για τα χτυπήματα στην πόλη.

Το εργοστάσιο – η μεγαλύτερη πυρηνική τοποθεσία στην Ευρώπη – κατελήφθη από τον ρωσικό στρατό στις αρχές Μαρτίου. Η Energoatom ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Στα 36 χρόνια από την τραγωδία του Τσερνομπίλ, η Ρωσία έχει εκθέσει ολόκληρο τον κόσμο στον κίνδυνο επανάληψης της πυρηνικής καταστροφής».

13:47 Στο ”κόκκινο” το επίπεδο συναγερμού στην Υπερδνειστερία

Οι αρχές της Υπερδνειστερίας, αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας με μεγάλο αριθμό ρωσόφωνων, αναβάθμισαν στο κόκκινο το επίπεδο συναγερμού για «τρομοκρατική απειλή» βασιζόμενες στην σειρά των βομβιστικών επιθέσεων που καταγράφηκαν στο Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας και κοντά σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Κλίμα ανησυχίας επικρατεί από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία στην Μολδαβία, πρώην σοβιετική δημοκρατία, που φοβάται ότι θα είναι ο επόμενος στόχος της Μόσχας.

Αυτή την ώρα συνεδριάζει και το Συμβούλιο Ασφαλείας της Μολδαβίας ενώ, όπως γράψαμε και νωρίτερα υπάρχουν φόβοι για προβοκάτσια στην Υπερδνειστερία με στόχο να αιτιολογηθεί ρωσική επέμβαση.

13:27 Ο Ερντογάν ζήτησε από τον Πούτιν να διατηρήσει την ”ώθηση” που επετεύχθη στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να διατηρήσει «τη θετική ώθηση» που επετεύχθη στις συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας νωρίτερα αυτό τον μήνα στην Κωνσταντινούπολη, καθώς αυτό θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν, που αναφέρθηκε στη σημασία της επίτευξης εκεχειρίας, της αποτελεσματικής λειτουργίας των ανθρωπιστικών διαδρόμων και των ασφαλών απομακρύνσεων, επεσήμανε ότι η Τουρκία θα εξακολουθήσει να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να αποτρέψει αυτή η πορεία των γεγονότων να βλάψει τους πάντες και να διασφαλίσει τη βιώσιμη ειρήνη», ανέφερε η τουρκική προεδρία.

Ο Ερντογάν επίσης επανέλαβε την πρότασή του να φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ του Πούτιν και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

13:18 Ο ΓΓ του ΟΗΕ ζητά τερματισμό του πολέμου από τον Λαβροφ

Μιλώντας κατά την έναρξη των συνομιλιών με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τονίζει την ανάγκη να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Γκουτέρες – ο οποίος θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σήμερα – λέει ότι θέλει να βοηθήσει στη δημιουργία των συνθηκών για διάλογο, κατάπαυση του πυρός και, τελικά, ειρήνη.

″Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός «το συντομότερο δυνατό” είπε και τόνισε πως προτεραιότητα πρέπει να είναι η ελαχιστοποίηση του ανθρώπινου πόνου στη χώρα.

Οι συνομιλίες διεξάγονται τώρα κεκλεισμένων των θυρών, αλλά θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

13:01 Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν

Ο Ρώσος πρόεδρος και ο Τούρκος ομόλογός του συζήτησαν το θέμα της Ουκρανίας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μια πιο λεπτομερής ενημέρωση για αυτή την τηλεφωνική επικοινωνία θα γίνει αργότερα.

12:59 Το Κρεμλίνο παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στην Υπερδνειστερία

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στην Υπερδνειστερία, την αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας, τονίζοντας ότι η Μόσχα ανησυχεί σοβαρά για τις πληροφορίες που έρχονται από την περιοχή.

Οι αρχές της Υπερδνειστερίας ανακοίνωσαν ότι σημειώθηκαν εκρήξεις σε πύργο του ραδιοφώνου κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας της περιοχής επεσήμανε ότι σημειώθηκε «τρομοκρατική επίθεση» εναντίον στρατιωτικής μονάδας στο Τιρασπόλ.

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάια Σαντού συγκάλεσε εκτάκτως το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας.

12:43 Συνάντηση Λαβρόφ-Γκουτέρες

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ καλωσόρισε στη Μόσχα τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες λέγοντας ότι «απάντησε γρήγορα» στην πρωτοβουλία του Γκουτέρες ”να υπάρξει μια νέα επαφή για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης σίγουρα της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία, η οποία έχει γίνει καταλύτης για μια σειρά προβλημάτων”.

Ο Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα ”εκτιμά την επιθυμία σας να πραγματοποιήσετε έναν ακόμη γύρο συνομιλιών σε αυτή τη δύσκολη στιγμή” λέγοντας ότι οι ”πολυμερείς αρχές” του ΟΗΕ ”έχουν επικροτηθεί από τη Δύση”.

Ο Λαβρόφ προσθέτει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα μιλήσουν για ”οποιοδήποτε ζήτημα” θεωρεί σημαντικό ο Γκουτέρες.

12:37 Άρχισε η συνάντηση εκπροσώπων δεκάδων χωρών στη βάση Ramstein στην Γερμανία με θέμα την ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, που διοργανώνει την συνάντηση άρχισε σήμερα τις συνομιλίες για την άμυνα με περισσότερες από 40 χώρες εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ουκρανία μπορεί να υπερισχύσει απέναντι στη Ρωσία στον πόλεμο που διαρκεί ήδη περισσότερο από δύο μήνες.

«Η αντίστασή σας έχει αποτελέσει έμπνευση για τον ελεύθερο κόσμο», δήλωσε, καταγγέλοντας ως «απαράδεκτη» την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Η Ουκρανία πιστεύει σαφώς ότι μπορεί να νικήσει, το ίδιο πιστεύουν και όλοι εδώ», είπε.

Το ζήτημα της ασφάλειας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα θα είναι το κύριο θέμα στις συνομιλίες περίπου 40 χωρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη η οποία διεξάγεται σε αεροπορική βάση των ΗΠΑ στη δυτική Γερμανία.

Υπουργοί Άμυνας και άλλοι αξιωματούχοι που έχουν προσκληθεί στην Αεροπορική Βάση Rammstein αναμένεται να εστιάσουν στις αμυντικές ανάγκες της χώρας μετά τον πόλεμο.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ κατέστησε σαφές πως η διάσκεψη δεν τελεί υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ. Μεταξύ των προσκεκλημένων φέρεται να είναι και μη μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

12:16 ΟΗΕ: Έως και 8,3 εκατ. μπορεί να φτάσουν οι Ουκρανοί πρόσφυγες

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι ο αριθμός των ουκρανών προσφύγων μπορεί να φθάσει τα 8,3 εκατομμύρια αντί για περίπου 5,2 εκατομμύρια που είναι αυτή τη στιγμή.

Μπροστά στην επιδείνωση της κατάστασης, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, η οποία στην αρχή του πολέμου υπολόγιζε ότι οι πρόσφυγες θα έφθαναν τα 4 εκατομμύρια, ζητεί 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει τις δράσεις της και αυτές των εταίρων της υπέρ των ανθρώπων αυτών που διαφεύγουν από την εμπόλεμη χώρα τους.

«Περισσότερα από 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια είναι πλέον απαραίτητα για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες στην Ουκρανία, δηλαδή πάνω από το διπλάσιο από το ποσό που είχαμε ζητήσει (1,1 δισεκατομμύριο δολάρια) όταν είχαμε κάνει την έκκληση την 1η Μαρτίου, μερικές ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου. Η έκκληση παρατάθηκε επίσης από τρεις σε έξι μήνες», ανέφερε ο ΟΗΕ.

11:35 Μόσχα: Πλήξαμε 90 στόχους, σκοτωθήκαν 500 ουκρανοί στρατιώτες

Η Ρωσία έπληξε πάνω από 90 στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 500 Ουκρανούς στρατιώτες και καταστρέφοντας δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης ότι έπληξε δύο εγκαταστάσεις με πυρομαχικά στην περιοχή του Χαρκόβου, στην ανατολική Ουκρανία.

11:17 Η Γερμανία θα εγκρίνει την παράδοση τεθωρακισμένων στο Κίεβο

Ο Γιοχάνες Φόγκελ, των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung ότι η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ πρόκειται να κάνει αυτή την ανακοίνωση στη σημερινή συνάντησή της με συμμαχικές χώρες στην αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία.

Βάσει του σχεδίου η βιομηχανία όπλων Krauss- Maffei Wefgmann θα λάβει άδεια να στείλει τα τεθωρακισμένα, τα οποία θα κατασκευάσει από τανκς και ανταλλακτικά που έχει στην κατοχή του ο γερμανικός στρατός, κάνοντας τροποποιήσεις όπου χρειάζεται.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δέχεται επικρίσεις από τις γειτονικές χώρες αλλά και από τις χώρες της Βαλτικής για την άρνησή του να προσφέρει βαρέα όπλα στην Ουκρανία.

Στο εσωτερικό της Γερμανίας η πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα είναι έντονη, ακόμη και μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό, με τους Πράσινους και το FDP να κρίνουν ανεπαρκή τη στήριξη που προσφέρει το Βερολίνο στο Κίεβο και να ζητούν εδώ και πολλές εβδομάδες από τον Σολτς να επιτρέψει την παράδοση επιθετικού εξοπλισμού, κυρίως τεθωρακισμένων.

11:07 Τώρα αρχίζει η νέα φάση του πολέμου, λέει ο ηγέτης των ρωσόφωνων του Ντονέτσκ

Ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία αυτονομιστής ηγέτης της αποσχισθείσας περιοχής του Ντονέτσκ δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα αναμένεται να εξαπολύσει την επόμενη φάση της στρατιωτικής της εκστρατείας στην Ουκρανία αφού φθάσει στα σύνορα της περιοχής, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.Ο Ντένις Πουσίλιν, ηγέτης της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, έκανε τα σχόλια αυτά σε ρωσική εκπομπή που μεταδόθηκε διαδικτυακά.

10:47 Ενημέρωση από τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις

Οι Ρώσοι στρατιώτες συνέχισαν τη πολιορκία στο εργοστάσιο Azovstal της Μαριούπολης όπου είναι εγκλωβισμένοι ουκρανοί στρατιώτες, ανέφεραν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας στην ημερήσια ενημέρωση.

Επίσης όπως ανακοινώθηκε:

-Υποστηρίζεται πως μια αποθήκη πυρομαχικών και ένας «μεγάλος αριθμός αποθηκών προσωπικού του εχθρού» καταστράφηκαν από Ουκρανούς στρατιώτες, και περί τα 70 άτομα σκοτώθηκαν κατά την επίθεση

-Ισχυρίζεται πως απέκρουσε έξι εχθρικές επιθέσεις στο έδαφος του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ τις τελευταίες 24 ώρες.

-Τα ρωσικά στρατεύματα μετακινούσαν τα σημεία ελέγχου τους πιο κοντά στη γραμμή μάχης στις περιοχές του Ντόνετσκ στα ανατολικά και της Ταυριανής στα νότια, ανέφερε η ενημέρωση.

10:31 ΥΠΕΞ Ουκρανίας: Η Μόσχα αισθάνεται την ήττα γι′ αυτό προειδοποιεί για Γ′ Π.Π.

Η Ρωσία «αισθάνεται» την ήττα της στην Ουκρανία και ως εκ τούτου προσπαθεί να εκφοβίσει τη Δύση να μην στηρίξει το Κίεβο προειδοποιώντας για την απειλή ενός Γ′ Παγκοσμίου Πολέμου, σχολιάζει στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα”.

Η Ρωσία χάνει την τελευταία ελπίδα να τρομάξει τον κόσμο για να μην στηρίξει την Ουκρανία. Εξ ου και η συζήτηση για έναν ”πραγματικό” κίνδυνο για έναν Γ′ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό σημαίνει μόνο ότι η Μόσχα αισθάνεται την ήττα στην Ουκρανία. Ως εκ τούτου, ο κόσμος πρέπει να διπλασιάσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία, ώστε να επικρατήσουμε και να διαφυλάξουμε την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια».

Το tweet του Kuleba, γραμμένο στα αγγλικά, ήρθε αφότου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι οι αποστολές όπλων της Δύσης στην Ουκρανία σήμαιναν ότι το ΝΑΤΟ «στην ουσία εμπλέκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία» και ότι υπήρχε «σημαντικός» κίνδυνος κλιμάκωσης της σύγκρουσης με χρήση πυρηνικών.

10:09 Φινλανδία και Σουηδία θα ανακοινώσουν εντός Μαϊου τις αποφάσεις τους για το ΝΑΤΟ

Και τα δύο σκανδιναβικά έθνη είναι στρατιωτικά αδέσμευτα, αλλά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει την αυξανόμενη δημόσια υποστήριξη για ένταξη στη δυτική αμυντική συμμαχία.

Η φινλανδική εφημερίδα Iltalehti αναφέρει ότι πιστεύει ότι οι ηγέτες της Φινλανδίας και της Σουηδίας σχεδιάζουν να συναντηθούν στα μέσα Μαϊου και να ανακοινώσουν ότι θα υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά επανέλαβε την άποψή του ότι θα το προτιμούσε εάν η Φινλανδία και η Σουηδία έκαναν παρόμοιες επιλογές, ανέφερε το Reuters.

Η σουηδική ταμπλόιντ Aftonbladet, επικαλούμενη πηγές, ανέφερε επίσης ότι πιστεύει ότι οι δύο χώρες θα προβούν σε ανακοινώσεις εκείνη την εβδομάδα, την ίδια ώρα η μία με την άλλη.

Επικαλείται πηγές που λένε ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία είχαν υποσχεθεί στη Σουηδία αυξημένη στρατιωτική παρουσία και «ισχυρή πολιτική» υποστήριξη κατά τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων.

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει για συσσώρευση πυρηνικών στη Βαλτική εάν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

10:00 Το Ηνωμένο Βασίλειο μειώνει τους δασμούς σε όλα τα προϊόντα από την Ουκρανία

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μείωσε τους δασμούς σε όλα τα αγαθά από την Ουκρανία.

Η απόφαση ήρθε ως απάντηση σε αίτημα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για στήριξη της ουκρανικής οικονομίας οπως δήλωσε η υπουργός διεθνούς εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου Αν-Μαρί Τρεβελιάν.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε μειώσει όλους τους δασμούς σε αγαθά από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των βασικών εξαγωγών της Ουκρανίας όπως το κριθάρι, το μέλι, οι κονσέρβες ντομάτες και τα πουλερικά.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε επίσης απαγόρευση εξαγωγών προϊόντων και τεχνολογίας στη Ρωσία. Τα προϊόντα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν εξοπλισμό παρακολούθησης και «θα κλείσουν τυχόν υπάρχοντα κενά για να διασφαλιστεί ότι η Ρωσία δεν αγοράζει αυτά τα αγαθά από το Ηνωμένο Βασίλειο».

09:43 Η ΕΕ σκοπεύει να απεξαρτηθεί εντελώς από το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο ως το 2027, λέει ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να μειώσει κατά δύο τρίτα τις εισαγωγές πετρέλαιου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία ως το τέλος του έτους και να απεξαρτηθεί πλήρως από τη ρωσική ενέργεια ως το τέλος του 2027, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero ο Τζεντιλόνι επεσήμανε ότι η ΕΕ θα αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη το 2022, από τον προηγούμενο στόχο του 4%. Ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσει κανείς αν ο περιορισμός της ανάπτυξης θα οδηγήσει σε οικονομική στασιμότητα.

09:20 ”Η Ρωσία δεν θα πετύχει τίποτα στον πόλεμό της”, δηλώνει ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποσχέθηκε ότι η Ρωσία δεν θα πετύχει στον πόλεμό της εναντίον της χώρας του.

Σε διάστημα δύο μηνών από τότε που ξεκίνησε την εισβολή της η Ρωσία οι δυνάμεις της έχουν χρησιμοποιήσει περισσότερες από 1.100 ρουκέτες και αμέτρητες βόμβες εναντίον της Ουκρανίας, επεσήμανε ο Ζελένσκι σε βίντεο που ανήρτησε αργά χθες Δευτέρα το βράδυ.

«Αλλά δεν έχουν πετύχει τίποτα. Και δεν θα πετύχουν τίποτα», υπογράμμισε.

Οι ρωσικές μονάδες έχουν συναντήσει «ψίχουλα» υποστήριξης στην ανατολική Ουκρανία, παρά τις προσδοκίες τους, πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Στη Χερσώνα, τη Κάχοβκα, τη Μελιτόπολη, τη Ενερχοντάρ και άλλες πόλεις που έχουν καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα οι κάτοικοι δεν υπέκυψαν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, σημείωσε ο Ζελένσκι.

09:06 Βρετανία: ”Έπεσε” η Κρεμίνα, ρωσικές επιθέσεις σε Ιζιούμ

Η πόλη Κρεμίνα στο Λουχάνσκ της Αν.Ουκρανίας φέρεται να ”έπεσε”, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στην καθημερινή του ενημέρωση, αν και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Προηγούμενες αναφορές είχαν ήδη υποδείξει ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν τον έλεγχο της πόλης των18.000 κατοίκων.

Το Υπουργείο Άμυνας πρόσθεσε ότι σημειώθηκαν σφοδρές μάχες στα νότια της πόλης Ιζιούμ καθώς η Ρωσία προσπαθεί να προχωρήσει προς τις πόλεις Σλοβιάνσκ και Κραματόρσκ από τα βόρεια και τα ανατολικά.

Η ενημέρωση ανέφερε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα επιχειρούν να περικυκλώσουν βαριά οχυρωμένες ουκρανικές θέσεις στα ανατολικά της Ουκρανίας. Οι ουκρανικές δυνάμεις προετοιμάζουν άμυνες στη Ζαπορίζια καθώς αναμένουν μία νεά ρωσική επίθεση στον νότο της χώρας.

08:59 Λαβρόφ: Μην υποτιμάτε τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου – Οι αναφορές σε Γ′ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε τη Δύση να μην υποτιμά τους αυξημένους κινδύνους μιας πυρηνικής σύγκρουσης τονίζοντας επίσης ότι θεωρεί πως το ΝΑΤΟ ”στην ουσία” εμπλέκεται σε πόλεμο δια αντιπροσώπων με τη Ρωσία, προμηθεύοντας στο Κίεβο όπλα.

Ο Λαβρόφ, σε μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη που μεταδόθηκε στην κρατική τηλεόραση, είπε επίσης ότι ο πυρήνας οποιασδήποτε συμφωνίας για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη στρατιωτική κατάσταση στο έδαφος.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ερωτήθηκε και για τη σημασία της αποφυγής ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου και εάν η τρέχουσα κατάσταση ήταν συγκρίσιμη με την πυραυλική κρίση το 1962 στην Κούβα, οπότε οι σχέσεις ΗΠΑ – ΕΣΣΔ έφτασαν στον ναδίρ.

Η Ρωσία, όπως είπε ο Λαβρόφ, έκανε πολλά για να διατηρήσει την αρχή της προσπάθειας να αποτρέψει έναν πυρηνικό πόλεμο με κάθε κόστος. ”Αυτή είναι η βασική μας θέση στην οποία βασίζουμε τα πάντα. Οι κίνδυνοι τώρα είναι σημαντικοί”, όπως είπε.

″Δεν θα ήθελα να ενισχύσω αυτούς τους κινδύνους τεχνητά. Πολλοί θα το ήθελαν. Ο κίνδυνος είναι σοβαρός, πραγματικός. Και δεν πρέπει να τον υποτιμούμε”.

Ο Λαβρόφ, υπερασπιζόμενος τις ενέργειες της Μόσχας, κατηγόρησε και την Ουάσιγκτον για την έλλειψη διαλόγου.”Οι Ηνωμένες Πολιτείες ουσιαστικά διέκοψαν όλες τις επαφές απλώς και μόνο επειδή ήμασταν υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε τους Ρώσους στην Ουκρανία», είπε ο επαναλαμβάνοντας το σκεπτικό για την εισβολή της Μόσχας στη χώρα.

Τόνισε επίσης οι προμήθειες της Δύσης σε εξελιγμένα όπλα, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών πυραύλων Javelin, τεθωρακισμένων οχημάτων και προηγμένων drones ήταν προκλητικά μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για να παρατείνουν τη σύγκρουση αντί να θέσουν ένα τέλος σε αυτή.

″Αυτά τα όπλα θα είναι νόμιμος στόχος για τη ρωσική στρατιωτική δράση στο πλαίσιο της ειδικής επιχείρησης», είπε ο Λαβρόφ. ”Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη δυτική Ουκρανία έχουν γίνει στόχος περισσότερες από μία φορές (από τις ρωσικές δυνάμεις). Πώς μπορεί να είναι διαφορετικά;”.

Και συνέχισε: ”Το ΝΑΤΟ, στην ουσία, εμπλέκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία μέσω αντιπροσώπου και εξοπλίζει αυτόν. Πόλεμος σημαίνει πόλεμος”.

Τέλος, υποστήριξε πως οι αρχές του Κιέβου δεν διαπραγματεύονταν καλή τη πίστη και ότι ο Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι (πρώην ηθοποιός) όπως και ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μοιάζει να ”παίζει” με το κοινό του ντί να ασχολείται με το καθήκον του, δηλαδή τις διαπραγματεύσεις.

08:39 Στη Μόσχα ο ΓΓ του ΟΗΕ για συνάντηση με το Πούτιν

Ο Αντόνιο Γκουτέρες πρόκειται να συναντήσει τον Ρώσο Πρόεδρο αργότερα σήμερα, αλλά οι προσδοκίες από τη συνάντηση λέγεται ότι είναι χαμηλές μετά από αρκετές αποτυχημένες διπλωματικές προσπάθειες μέχρι στιγμής.

Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στην πολιορκημένη πόλη Μαριούπολη, όπου, παρά την κήρυξη της νίκης, οι ρωσικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να καταλάβουν το χαλυβουργείο Azovstal.

Οι ουκρανικές δυνάμεις δήλωσαν νωρίτερα την Τρίτη ότι η Ρωσία συνέχισε να αποκλείει τις μονάδες της στο εργοστάσιο και Ουκρανία ζήτησε από τον Γκουτέρες να εγγυηθεί έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για την απομάκρυνση των αμάχων που βρίσκονται τα καταφύγια του εργοστασίου.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ αναμένεται επίσης να ταξιδέψει στο Κίεβο την Πέμπτη, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

08:21 Σήμερα οι συνομιλίες στη Γερμανία των ΗΠΑ με τουλάχιστον 20 σύμμαχες χώρες

Οι ΗΠΑ πρόκειται να έχουν σήμερα συνομιλίες για τα ζητήματα άμυνας της Ουκρανίας με εκπροσώπους τουλάχιστον 20 χωρών σε αμερικανική στρατιωτική βάση στην Γερμανία. “Οικοδεσπότης” ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν.

08:10 Ρωσία: Δυνάμεις της Ουκρανίας βομβάρδισαν χωριά στη Ρωσία

Πολλά κτίρια, ανάμεσά τους ορισμένα που είναι ακατοίκητα, υπέστησαν ζημιές στο χωριό Γκολόβτσινο της επαρχίας Μπιέλγκοροντ κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού του στρατού της Ουκρανίας, που πάντως δεν προκάλεσε θύματα μεταξύ των αμάχων, ανακοίνωσε ο Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, τοπικός αξιωματούχος, μέσω της πλατφόρμας Telegram.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ανακοίνωνε πως δύο άμαχοι τραυματίστηκαν σε ουκρανικό βομβαρδισμό άλλου χωριού, του Ζουράβλιεφκα. Δεν διευκρίνισε αν τα πλήγματα έγιναν από πυροβόλα, ολμοβόλα, πυραύλους, ή από αέρος.

Ο κ. Γκλάντκοφ είχε ήδη ανακοινώσει βομβαρδισμό του Γκολόβτσινο τη 19η Απριλίου δίνοντας απολογισμό τρεις τραυματίες και εκτεταμένες υλικές ζημιές.

07:54 Η γερμανική Rheinmetall προσφέρει 88 μεταχειρισμένα άρματα μάχης Leopard I στο Κίεβο

Η βιομηχανία υπέβαλε προσφορά για την πώληση 88 μεταχειρισμένων κυρίων αρμάτων μάχης Leopard Ι στην Ουκρανία όπως επιβεβαιώνουν έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του Γερμανικού Πρακτορείου.

Η πρόσφορά περιλαμβάνει την εκπαίδευση των πληρωμάτων τους στη Γερμανία, την εκπαίδευση των μηχανικών που θα τα συντηρούν, ανταλλακτικά, εξοπλισμό για τη δημιουργία βάσης συντήρησης και πυρομαχικά.

Σχετικό αίτημα για την έγκριση της δυνητικής πώλησης φαίνεται να υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε ακόμη ένα αίτημα από τη την ίδια βιομηχανία για να της δοθεί άδεια να διαθέσει στην Ουκρανία 100 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Marder. Ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ δήλωσε χθες ότι η απόφαση για το ζήτημα θα ληφθεί σύντομα.

07:47 Λαβρόφ: Σημαντικός κίνδυνος κλιμάκωσης με χρήση πυρηνικών-Το ΝΑΤΟ είναι σε πόλεμο δια αντιπροσώπου με τη Ρωσία

Η Ρωσία θέλει να αποκλείσει την απειλή πυρηνικών συγκρούσεων, παρά τους υψηλούς κινδύνους που υπάρχουν επί του παρόντος και επιθυμεί να περιορίσει όλες τις πιθανότητες «τεχνητής» αύξησης αυτών των κινδύνων, τόνισε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε.

«Αυτή είναι η βασική θέση μας, στην οποία βασίζουμε τα πάντα. Οι κίνδυνοι τώρα είναι σημαντικοί», είπε και συμπλήρωσε: «Δεν θα ήθελα να αυξήσω τεχνητά αυτούς τους κινδύνους. Πολλοί θα το ήθελαν. Ο κίνδυνος είναι σοβαρός, πραγματικός. Και δεν πρέπει να τον υποτιμούμε».

Επεσήμανε δε πως οι παραδόσεις όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία σημαίνουν ότι το NATO «στην ουσία ενεπλάκη σε πόλεμο με τη Ρωσία» και η Μόσχα θεωρεί τα όπλα αυτά θεμιτούς στρατιωτικούς στόχους για τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης..

«Εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη δυτική Ουκρανία έχουν ήδη γίνει στόχος πάνω από μια φορά» από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και δεν «θα μπορούσε να γίνει αλλιώς», συνέχισε. «Το NATO, στην ουσία, ενεπλάκη σε πόλεμο με τη Ρωσία δια αντιπροσώπου και εξοπλίζει αυτόν τον ενδιάμεσο. Πόλεμος σημαίνει πόλεμος», πρόσθεσε.

07:41 Λονδίνο: Εκτίμηση για έως και 15.000 απώλειες ρώσων στρατιωτών

Οι απώλειες της Ρωσίας είναι περίπου 15.000 στρατιώτες σύμφωνα με τον υπ.Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Ουάλας και την τοποθέτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκε ο βρετανός υπουργός Άμυνας, έχουν καταστραφεί ή πέσει στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων πάνω από 2.000 τεθωρακισμένα οχήματα, ανάμεσά τους τουλάχιστον 530 άρματα μάχης. Πάντα κατά τον Μπεν Ουάλας, η Ρωσία έχει χάσει επίσης πάνω από 60 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Κατά την άποψη του υπουργού της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, η Ρωσία δεν έχει επιτύχει σχεδόν κανέναν από τους στόχους που το Λονδίνο θεωρεί ότι είχε θέσει το Κρεμλίνο στην Ουκρανία.

07:39 Λαβρόφ: Η Μόσχα θα συνεχίσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις-Πραγματικός ο κίνδυνος ενός Γ′ Παγκοσμίου Πολέμου

Η Μόσχα θα συνεχίσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Κίεβο, λέειο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγορώντας ωστόσο την Ουκρανία ότι «παριστάνει» πως συζητά και προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει «πραγματικός» κίνδυνος να ξεσπάσει τρίτος παγκόσμιος πόλεμος.

«Ο κίνδυνος είναι σοβαρός, είναι πραγματικός, δεν πρέπει να τον υποτιμούμε», τόνισε.

Κατηγόρησε τον Ζελένσκι πως «υποδύεται» ότι διαπραγματεύεται. «Είναι καλός ηθοποιός (…) αν κοιτάξουμε προσεκτικά και διαβάσουμε προσεκτικά αυτά που λέει, θα βρούμε χιλιάδες αντιφάσεις», είπε.

«Η καλή θέληση έχει και τα όριά της. Και αν δεν είναι αμοιβαία, δεν συμβάλλει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης», είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία. «Αλλά συνεχίζουμε να διεξάγουμε διαπραγματεύσεις με την ομάδα (που επέλεξε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι) και οι επαφές αυτές θα συνεχιστούν», πρόσθεσε.

Η «κατάσταση» στην Ουκρανία θα λήξει με μια συνθήκη, όμως το περιεχόμενό της θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στο στρατιωτικό πεδίο, τόνισε ο Λαβρόφ.

07:32 ΗΠΑ: Πιθανότητα επιβολής και νέων κυρώσεων στη Μόσχα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανό να επιβάλουν και νέες οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Η εκπρόσωπος σημείωσε ότι κανείς δεν μπαίνει στο απυρόβλητο των αμερικανικών κυρώσεων. Αρνήθηκε όμως να σχολιάσει συγκεκριμένα ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal σύμφωνα με το οποίο στη φερόμενη μητέρα τριών παιδιών του Ρώσου προέδρου μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις για να μην εκνευριστεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

07:27 Ρωσία: Ο κυβερνήτης του Μπέλγκοροντ κατηγορεί τους Ουκρανούς ότι βομβάρδισαν ένα χωριό

«Το χωριό έγινε στόχος πυρών (…) Είναι ήδη σαφές ότι υπάρχουν τραυματίες πολίτες. Προς το παρόν, είναι δύο: ένας άνδρας που τραυματίστηκε στο χέρι και μια γυναίκα, με τραύμα στον λαιμό», ανέφερε ο Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ σε ανάρτησή του στο Telegram.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, στο στόχαστρο βρέθηκε το χωριό Τζουραβλιόφκα.

«Ασθενοφόρα έχουν ήδη πάει επί τόπου. Υπάρχουν σπίτια που καταστράφηκαν εν μέρει», πρόσθεσε ο Γκλάντκοφ.

Η Ρωσία έχει κατηγορήσει πολλές φορές τις ουκρανικές δυνάμεις ότι πλήττουν στόχους στο ρωσικό έδαφος, κυρίως δύο χωριά στην περιοχή του Μπέλγκοροντ και άλλο ένα στην περιοχή του Μπριάνσκ, στα μέσα Απριλίου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί