Ουκρανία – 36η ημέρα: Νέος γύρος συνομιλιών την Παρασκευή – Προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη (Συνεχής ενημέρωση)

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τοπική κατάπαυση πυρός στη Μαριούπολη από το πρωί της Πέμπτης, για να είναι δυνατή η απομάκρυνση αμάχων, με τη Ρωσία και την Ουκρανία να έχουν προγραμματίσει νέο γύρο συνομιλιών, αυτή τη φορά online, την Παρασκευή, 1η Απριλίου.

Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος είπε πως οι πρόεδροι Πούτιν και Ζελένσκι θα μπορούσαν να συναντηθούν «σύντομα», μα το Κρεμλίνο υποβάθμισε τις προσδοκίες για κάποια σημαντική εξέλιξη σύντομα.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι είπε σε τηλεοπτικό του μήνυμα πως «προς το παρόν υπάρχουν μόνο λόγια, τίποτα χειροπιαστό». Επίσης, είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ετοιμάζονται για μια νέα ρωσική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία, εκφράζοντας επιφυλάξεις για τις ρωσικές εξαγγελίες περί μείωσης στρατιωτικής δραστηριότητας σε μεγάλες ουκρανικές πόλεις, κάνοντας λόγο για προάγγελο νέων επιθέσεων στο Ντονμπάς. Ως προς τις κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων, σχολίασε πως δεν είναι απόσυρση, μα «οι συνέπειες της εξορίας». Στο μεταξύ, πρόσφατη ρωσική στρατιωτική αναφορά φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τις εξαγγελίες περί απόσυρσης δυνάμεων από τα βόρεια μετά τις συνομιλίες της Τρίτης: Σε αναφορά του υπουργείου Άμυνας της χώρας που δημοσιεύτηκε στο Telegram αργά την Τετάρτη, αναφερόταν απλά σχεδιασμός «ανασύνταξης στρατευμάτων» μετά την επίτευξη στρατιωτικών στόχων σε Κίεβο και Τσερνιχίβ. Επίσης, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί είχαν συνεχιστεί την Τετάρτη- αν και αναφορές που επικαλούνταν το Πεντάγωνο των ΗΠΑ έλεγαν πως ρωσικές δυνάμεις έφευγαν από το Τσέρνομπιλ.

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της ΕΕ λένε ότι ο Πούτιν «παραπληροφορείται» για τις επιδόσεις των ρωσικών στρατευμάτων και για το πόσο οι κυρώσεις επηρεάζουν τη χώρα, ενώ ο Τζέρεμι Φλέμινγκ, επικεφαλής της βρετανικής GCHQ (υπηρεσία που ασχολείται με παρακολούθηση επικοινωνιών), είπε πως υπάρχουν πληροφορίες πως κάποιοι Ρώσοι στρατιώτες έκαναν σαμποτάζ στον ίδιο τους τον εξοπλισμό, ενώ επίσης έχουν καταρρίψει ένα δικό τους αεροσκάφος κατά λάθος. «Ο Πούτιν έχει παρεξηγήσει τρομερά την κατάσταση…πιστεύουμε πως οι σύμβουλοι του Πούτιν φοβούνται να του πουν την αλήθεια» είπε ο Φλέμινγκ.

Δείτε live τις εξελίξεις:

16:45 «Η Ευρώπη ξεπουλιέται εις βάρος των πολιτών της»

«Προκειμένου να αγοράσουν [οι μη φιλικές χώρες] ρωσικό φυσικό αέριο θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. Και από αυτούς τους λογαριασμούς θα γίνονται οι πληρωμένες αρχής γενομένης από αύριο, 1η Απριλίου», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνάντηση με τα στελέχη της αεροπορικής βιομηχανίας της χώρας του. 

«Οι παγκόσμιες αγορές πέφτουν και η αξία των μετοχών των αμερικανικών οπλοβιομηχανιών αυξάνεται. Κεφάλαιο ρέει στις ΗΠΑ, στερώντας άλλες περιοχές του πλανήτη πόρους ανάπτυξης», είπε και αναφερόμενος στην προμήθεια αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ως αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου υποστήριξε ότι «οι Ευρωπαίοι αναγκάζονται να ξεπουληθούν» υπονομεύοντας «μόνοι τους την ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων». 

«Η Ευρώπη ετοιμάζεται να αγνοήσει τα συμφέροντα των πολιτών της» είπε με νόημα ο Ρώσος πρόεδρος.

16:20 Ο Πούτιν έκανε πράξη την απειλή για το φυσικό αέριο

«Μπουρλότο» από τον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος, όπως αναφέρει το RIA, υπέγραψε το σχετικό διάταγμα που αναγκάζει τις «μη φιλικές χώρες» να πληρώνουν το φυσικό αέριο σε ρούβλια.

Σύμφωνα με το διάταγμα οι νέοι κανονισμοί τίθενται σε εφαρμογή από αύριο 1η Απριλίου.

Εάν δεν πληρωθεί το φυσικό αέριο με ρούβλια, η Ρωσία θα θεωρήσει ότι αθετούνται οι όροι των συμβολαίων. Τα συμβόλαια που είναι σε ισχύ θα σταματήσουν να ισχύουν, εάν θα τηρηθεί η πληρωμή σε ρωσικό νόμισμα.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να έδωσε εντολή για το άνοιγμα ειδικών λογαριασμών στην Gazprombank.

15:54 ΟΗΕ: Τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή που μεγαλώνει διαρκώς

Περίπου 40.000 Ουκρανοί έγιναν πρόσφυγες τις τελευταίες 24 ώρες, και προστέθηκαν στους πάνω από 4 εκατομμύρια συμπολίτες τους που που εγκατέλειψαν τη χώρα τους μετά τη ρωσική, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που μίλησε για «τεράστια ανθρωπιστική κρίση».

Από τις 22 Μαρτίου, η ροή των προσφύγων έχει επιβραδυνθεί αισθητά, σε περίπου 40.000 περάσματα καθημερινά.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) «είμαστε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα μιας τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης που μεγαλώνει ανά δευτερόλεπτο».

15:43 Βρετανικές κυρώσεις κατά στρατιωτικών και προσωπικοτήτων των ΜΜΕ

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε περαιτέρω κυρώσεις κατά επιφανών Ρώσων, συμπεριλαμβανομένων προσωπικοτήτων των μέσων ενημέρωσης και υψηλόβαθμων στρατιωτικών.

Τα ονόματα που προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων περιλαμβάνουν τον τηλεοπτικό παρουσιαστή Σεργκέι Μπρίλεφ και το TV-Novosti που χρηματοδοτείται από το Κρεμλίνο, το οποίο είναι ιδιοκτήτης του ειδησεογραφικού καναλιού Russia Today.

Κυρώσεις επιβλήθηκαν επίσης στον Αλαξάντρ Ζαρόφ, διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom-Media, στον Αλεξέι Νικόλοφ, διευθύνοντα σύμβουλο του RT και στον Άντον Ανισίμοφ, επικεφαλής της Sputnik International Broadcasting.

Ο στρατηγός Μιχαήλ Μιζίντσεφ είναι επίσης μεταξύ των 14 ατόμων που προστέθηκαν στη λίστα.

15:34 Άγκυρα: Ο Αμπράμοβιτς εργάζεται «ειλικρινά» για να τερματιστεί ο πόλεμος

Τον ρόλο του Ρώσου ολιγάρχη Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με τις δυτικές κυρώσεις, εξήρε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που υποστήριξε ότι ήταν μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας στη διαπραγμάτευση, ενώ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι εργάζεται «ειλικρινά» για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Αμπράμοβιτς στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη καθόταν ανάμεσα στους παρατηρητές και όχι με τις δύο διαπραγματευτικές ομάδες. Ωστόσο μιλώντας σε δημοσιογράφους σε πτήση από το Ουζμπεκιστάν, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η παρουσία του εκεί έδειξε ότι ο Πούτιν «τον εμπιστεύεται».

«Ο Αμπράμοβιτς συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις ως μέρος της ρωσικής αντιπροσωπείας. Αντί να δούμε ποιος ήταν στο τραπέζι, θα πρέπει να δούμε για λογαριασμό ποιου ήταν εκεί», είπε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε στον τηλεοπτικό σταθμό A Haber ότι ο Αμπράμοβιτς κάνει επαφές μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας και εργάζεται «ειλικρινά» για τον τερματισμό των μαχών. «Φυσικά, οι επίσημες συνομιλίες είναι σημαντικές, οι διαπραγματεύσεις είναι σημαντικές, αλλά η κοινή γνώμη είναι ευαίσθητη, όλοι θέλουν να διατηρήσουν τη θέση τους και υπάρχουν δίαυλοι που πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί μεταξύ ηγετών και χωρών. Εδώ, ο Αμπράμοβιτς παίζει έναν χρήσιμο ρόλο», είπε.

Από την πλευρά του Κρεμλίνου, ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι ο Αμπράμοβιτς δεν ήταν επίσημο μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας, αλλά αναγνώρισε την παρουσία του για να «επιτρέψει ορισμένες επαφές».

15:21 Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία επανειλημμένως ψεύδεται

Για ψέματα κατηγόρησε ευθέως τη Ρωσία ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Ακούσαμε τις πρόσφατες δηλώσεις ότι η Ρωσία θα μειώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο και στη βόρεια Ουκρανία. Αλλά η Ρωσία έχει επανειλημμένα πει ψέματα για τις προθέσεις της. Οπότε, μπορούμε να κρίνουμε τη Ρωσία μόνο από τις πράξεις της, όχι από τα λόγια της», δήλωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι ρωσικές μονάδες δεν αποσύρονται, αλλά επανατοποθετούνται. Η Ρωσία προσπαθεί να ανασυνταχθεί, να ανεφοδιάσει και να ενισχύσει την επίθεσή της στην περιοχή του Ντονμπάς. Ταυτόχρονα, η Ρωσία διατηρεί την πίεση στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις. Έτσι, μπορούμε να περιμένουμε πρόσθετες επιθετικές ενέργειες, που θα φέρουν ακόμη περισσότερα δεινά», προειδοποίησε.

 15:15 Ο Νορβηγός πρωθυπουργός κάλεσε τον Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο

Τηλεφωνική επικοινωνία μιας ώρας είχαν ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γιόνας Γκαρ Στέρε, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, από τον οποίο ζήτησε «να τερματίσει επειγόντως τον πόλεμο στην Ουκρανία, να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα και να εξασφαλίσει την ανθρωπιστική πρόσβαση».

Αυτό δήλωσε ο Στέρε, που εξήγησε ότι «οι προσδοκίες μας γι’ αυτό που θα μπορούσε να επιτευχθεί είναι πολύ περιορισμένες, αλλά πρέπει να τα δοκιμάσουμε όλα στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα».

Η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας της Νορβηγίας (χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που συνορεύει με τη Ρωσία στην Αρκτική) αφότου ο Στέρε το συζήτησε πρώτα με συμμάχους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, διευκρινίζει το γραφείο του.

15:00 Κρεμλίνο: Η Ουάσιγκτον «δεν καταλαβαίνει τίποτε» από τη δομή εξουσίας στη Ρωσία

«Ανησυχία» και «λύπη» εξέφρασε το Κρεμλίνο στις αναφορές -κυρίως Αμερικανών αξιωματούχων- ότι ο Ρώσος πρόεδρος παραπληροφορείται από τους συμβούλους τους για τις επιδόσεις του στρατού του στην Ουκρανία.

Μιλώντας σε δημοσγράφους, ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως «ούτε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ούτε το Πεντάγωνο διαθέτουν τις πραγματικές πληροφορίες για το τι συμβαίνει στο Κρεμλίνο».

«Απλώς δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει στο Κρεμλίνο, δεν καταλαβαίνουν τον Πρόεδρο Πούτιν, δεν καταλαβαίνουν τον μηχανισμό λήψης αποφάσεων, δεν καταλαβαίνουν τον τρόπο που εργαζόμαστε», είπε.

Και πρόσθεσε: «Δεν είναι απλώς λυπηρό, αλλά προκαλεί ανησυχία, γιατί αυτή η πλήρης έλλειψη κατανόησης οδηγεί σε λανθασμένες αποφάσεις, τραγικές αποφάσεις που θα μπορούσαν να έχουν πολύ άσχημες συνέπειες».

Η δήλωση αυτή έγινε με αφορμή αναφορές των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ -τις οποίες υιοθετούν Λονδίνο και Βρυξέλλες-, σύμφωνα με τις οποίες ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραπληροφορείται από συμβούλους για τις κακές επιδόσεις του στρατού του στην Ουκρανία ή τις συνέπειες των κυρώσεων «γιατί φοβούνται να του πουν την αλήθεια».

14:33 Η Ρωσία καλεί 134.500 νεοσύλλεκτους – λέει ότι δεν θα τους στείλει στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα Πέμπτη διάταγμα με το οποίο διατάσσεται εκτάκτως η κλήση στον στρατό 134.500 ανδρών, στο πλαίσιο της εαρινής στρατολόγησης που διαρκεί 1 Απριλίου-15 Ιουλίου. 

Το υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε ότι αυτή η κινητοποίηση δεν έχει καμία σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία και ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου διαβεβαίωσε ότι κανένας νεοσύλλεκτος δεν θα σταλεί σε κανένα «hot spot».

Η Μόσχα αρνείται επίμονα ότι στέλνει κληρωτούς στον πόλεμο, με τον Πούτιν να επαναλαμβάνει διαρκώς ότι στην Ουκρανία βρίσκονται μόνο επαγγελματίες στρατιώτες. Έπειτα από συχνές αναφορές όμως για το θέμα στα ΜΜΕ, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου είπε ότι ο Πούτιν έδωσε εντολή στους στρατιωτικούς εισαγγελείς να ερευνήσουν και να τιμωρήσουν τους αξιωματικούς που τυχόν ευθύνονται για «παράβαση των οδηγιών του για αποκλεισμό συμμετοχής νεοσύλλεκτων» στον πόλεμο.

Η απόφαση αφορά άνδρες ηλικίας από 18 έως 27 ετών και, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, θα σταλούν στις βάσεις που τους έχουν ανατεθεί στα τέλη Μαΐου. «Το μεγαλύτερο μέρος του στρατιωτικού προσωπικού θα εκπαιδευτεί επαγγελματικά σε κέντρα για τρεις έως πέντε μήνες. Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι οι νεοσύλλεκτοι δεν θα στέλνονται σε hot spots», επέμεινε. 

Πάντως, σύμφωνα με τον Μιχαήλ Μπενιάς, δικηγόρο που εκπροσωπεί μέλη της Ρωσικής Εθνοφρουράς που αρνήθηκαν την εντολή να πάνε στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε ότι οι νεοσύλλεκτοι θα μπορούσαν να σταλούν στη μάχη μετά από μερικούς μήνες εκπαίδευσης, σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία.

14:20 Τι είπαν Ντράγκι και Πούτιν

Δηλώσεις σχετικά με όσα συζήτησε με τον Ρώσο πρόεδρο έκανε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ανέφερε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «μου είπε ότι δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για συνάντηση με τον Ζελένσκι», αλλά ότι Ρωσία και Ουκρανία ζητούν από την Ιταλία να μπει ως εγγυήτρια δύναμη.

«Στη μακρά τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, είπα στον Πούτιν ότι ήθελα να μιλήσουμε για την ειρήνη και τον ρώτησα εάν ήταν δυνατή η κατάπαυση του πυρός. Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, οι συνθήκες δεν υπάρχουν. Ο Ρώσος πρόεδρος μου είπε ότι δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα για συνάντηση με τον Ζελένσκι», είπε ο Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξη που έδωσε στα κεντρικά γραφεία των ανταποκριτών ξένου Τύπου στη Ρώμη.

«Είμαι πολύ επιφυλακτικός, πρέπει να κρατήσουμε τα πόδια μας στο έδαφος» είπε Ιταλός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι, «οι κυρώσεις λειτουργούν, η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί εάν η Ουκρανία συνεχίσει να αμύνεται, υπάρχει επιθυμία να υπάρξει σύντομα πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Αλλά είναι επίσης νωρίς για να ξεπεραστεί ο σκεπτικισμός». 

Και πρόσθεσε: «Η Ιταλία είναι επιθυμητή ως εγγυήτρια τόσο από την Ουκρανία όσο και από τη Ρωσία, αλλά είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για το περιεχόμενο, πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων».

Ερωτηθείς για το θέμα των πληρωμών για το φυσικό αέριο σε ρούβλια, ο Ντράγκι απάντησε: «Τα υπάρχοντα συμβόλαια παραμένουν σε ισχύ, οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα συνεχίσουν να πληρώνουν για το φυσικό αέριο σε ευρώ ή σε δολάρια. Από ό,τι καταλαβαίνω, η μετατροπή σε ευρώ ή ρούβλια εξαρτάται από τη Μόσχα, δηλαδή είναι ένα γεγονός εσωτερικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η αίσθηση που είχα είναι ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να αλλάξεις το νόμισμα πληρωμής χωρίς να αλλάξεις τα συμβόλαια».

Επιπλέον, επιβεβαίωσε ότι οι χώρες της Νότιας Ευρώπης -ιδίως η Ιταλία και η Ισπανία- μπορούν να είναι «κόμβοι φυσικού αερίου σήμερα, αλλά κυρίως κόμβος υδρογόνου αύριο». 

Όσον αφορά τον ρόλο της Κίνας στον πόλεμο, ο Μάριο Ντράγκι επιβεβαίωσε ότι έχει «θετικές προσδοκίες, θα δούμε αν επιβεβαιωθούν. Υπάρχει χώρος για κινεζική μεσολάβηση και ο ρόλος της θα εξεταστεί στη σύνοδο κορυφής Ε.Ε.-Κίνας αύριο, όπου θα μιλήσουμε επίσης για το περιβάλλον, την οικολογική μετάβαση και το εμπόριο».

13:35 Ο Ερυθρός Σταυρός έτοιμος για επιχείρηση εκκένωσης στη Μαριούπολη αύριο

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη «να διευθύνει» τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη από αύριο την Παρασκευή, υπό τον όρο να λάβει τις απαραίτητες εγγυήσεις.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης κατάπαυση του πυρός για σήμερα Πέμπτη και άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Φωτογραφία αρχείου – Εργαζόμενος στον Ερυθρό Σταυρό βοηθά ηλικιωμένη στο βομβαρδισμένο ΙρπίνAP Photo/Efrem Lukatsky

Με ανακοίνωσή του ο Ερυθρός Σταυρός αναφέρει ότι ομάδες της ΔΕΕΣ κατευθύνονται προς την πολιορκημένη πόλη με προμήθειες ανθρωπιστική και ιατροφαρμακευτική βοήθεια και είναι έτοιμες να απομακρύνουν τους αμάχους.

Ο εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ, Γιούαν Γουάτσον, τόνισε ότι Μόσχα και Κίεβο πρέπει να συμφωνήσουν στους ακριβείς όρους της επιχείρησης, η οποία προγραμματίζεται για αύριο Παρασκευή, σημειώνοντας ότι «δεκάδες χιλιάδες» ζωές εξαρτώνται από την επιτυχία της.

«Για λόγους επιμελητείας και ασφάλειας, θα είμαστε έτοιμοι να διευθύνουμε την επιχείρηση ασφαλούς διέλευσης αύριο, Παρασκευή, υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα μέρη συμφωνούν με τους ακριβείς όρους, συμπεριλαμβανομένης της διαδρομής, της ώρας εκκίνησης και της διάρκειας», είπε ο Γουάτσον, ενώ ο γενικός διευθυντής της ΔΕΕΣ επισήμανε ότι οι προμήθειες στη Μαριούπολη εξαντλούνται και περίπου 170.000 κάτοικοι έχουν παγιδευτεί χωρίς ρεύμα.

12:43 Έκκληση Ζελένσκι στο ολλανδικό κοινοβούλιο να διακόψει κάθε εμπορική συναλλαγή με τη Ρωσία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι ζήτησε σήμερα από το ολλανδικό κοινοβούλιο όπλα, βοήθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας του και τον τερματισμό όλων των επιχειρηματικών συναλλαγών με τη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Απαιτούνται αυστηρότερες κυρώσεις ώστε η Ρωσία να μην έχει ευκαιρία να συνεχίσει αυτόν τον πόλεμο μακρύτερα στην Ευρώπη. Σταματήστε κάθε εμπορική συναλλαγή με τη Ρωσία», είπε μέσω τηλεδιάσκεψης ο Ουκρανός πρόεδρος στους Ολλανδούς βουλευτές.

12:05 Μεγάλη δραστηριότητα γύρω από το Κίεβο

Όπως μεταδίδει το BBC, υπάρχει ακόμα έντονη στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από το Κίεβο.

Οι Ουκρανοί λένε ότι έχουν ανακτήσει πλήρως το Ιρπίν, στα βορειοδυτικά, ωστόσο προειδοποιούν τους κατοίκους πως «δεν μπορείτε να επιστρέψετε, είναι πολύ επικίνδυνο».

Και στα γύρω χωρία Χοστεμέλ και Μπούχα, όπου γίνονταν μάχες από την αρχή του πολέμου, εξακολουθούν να βρίσκονται Ρώσοι.

11:59 ΗΠΑ: Οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται από το Τσέρνομπιλ

Οι ΗΠΑ ανέφεραν την Τετάρτη πως οι ρωσικές δυνάμεις είχαν αρχίσει να αποσύρονται από τον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ.

Εργαζόμενος στην υπηρεσία της ζώνης αποκλεισμού ισχυρίστηκε στο Facebook πως κάποιοι στρατιώτες είχαν μεταφερθεί σε ειδικές ιατρικές εγκαταστάσεις λόγω μόλυνσης με ραδιενέργεια, μα αυτό δεν είχε επιβεβαιωθεί.

Τη Δευτέρα εργαζόμενοι στην περιοχή είπαν στο Reuters πως στρατιώτες είχαν περάσει με τα τεθωρακισμένα τους, χωρίς προστασία από τη ραδιενέργεια, από μια εξαιρετικά τοξική ζώνη, το αποκαλούμενο «Κόκκινο Δάσος».

11:53 Για «σημαντικά εδαφικά κέρδη» στο Ντονμπάς κάνουν λόγο οι φιλορώσοι αυτονομιστές

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές του ουκρανικού Ντονμπάς υποστηρίζουν σήμερα ότι ελέγχουν σχεδόν το σύνολο της περιφέρειας του Λουχάνσκ και περισσότερο από το μισό αυτής του Ντονέτσκ, καθώς η Μόσχα έχει καταστήσει προτεραιότητά της την κατάκτηση αυτών των εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας.

Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν ήταν δυνατό να επαληθευτούν από ανεξάρτητη πηγή.

«Στις 31 Μαρτίου 2022, το πρωί, περισσότερο από το 90% του εδάφους της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ είχε απελευθερωθεί», ανέφερε σήμερα στο λογαριασμό της στο Telegram η διπλωματία του εδάφους αυτού, η ανεξαρτησία του οποίου είχε αναγνωριστεί από τη Ρωσία λίγο πριν από την επίθεσή της στην Ουκρανία.

Ο Ντένις Πουσίλιν, ηγέτης των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, είχε διαβεβαιώσει από την πλευρά του χθες, Τετάρτη, πως «περίπου 55% ως 60% του εδάφους της ομώνυμης ουκρανικής περιφέρειας βρισκόταν υπό ρωσικό έλεγχο.

Πριν από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στις 24 Φεβρουαρίου, οι αυτονομιστές, οι οποίοι βρίσκονται από το 2014 σε πόλεμο με τις ουκρανικές δυνάμεις, ήλεγχαν περίπου το ένα τρίτο καθεμιάς από τις περιφέρειες αυτές, δηλαδή 8.900 τ.χλμ. από τα 26.500 τ.χλμ. της έκτασης του Ντονέτσκ και 8.400 τ.χλμ. από τα 26.700 τ.χλμ. αυτής του Λουχάνσκ.

Στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, η κύρια πόλη που διαφεύγει του ελέγχου των ρωσικών και φιλορωσικών δυνάμεων είναι η Μαριούπολη, η οποία πολιορκείται εδώ και εβδομάδες.

Ο ηγέτης της καυκασιανής ρωσικής δημοκρατίας της Τσετσενίας, ο Ραμζάν Καντίροφ, χιλιάδες άνδρες του οποίου πολεμούν στη Μαριούπολη, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι 90% ως 95% αυτού του στρατηγικής σημασίας λιμανιού βρίσκεται πλέον υπό ρωσικό έλεγχο. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τελευταίοι Ουκρανοί υπερασπιστές έχουν αναδιπλωθεί στο εργοστάσιο μεταλλουργίας Azovstal, που βρίσκεται στην ανατολική Μαριούπολη.

11:43 Επιθέσεις Ρώσων χάκερ σε δίκτυα του ΝΑΤΟ

Ρώσοι χάκερς αποπειράθηκαν πρόσφατα να διεισδύσουν στα δίκτυα του ΝΑΤΟ και τις ένοπλες δυνάμεις ορισμένων χωρών της ανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με έκθεση του Threat Analysis Group της Google που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Στην έκθεση δεν αναφέρεται ποιες ένοπλες δυνάμεις έγιναν στόχος «εκστρατειών ηλεκτρονικού ψαρέματος» που εξαπέλυσε η ομάδα που ονομάζεται Coldriver ή Callisto με έδρα την Ρωσία.

Η επίθεση έγινε με την χρήση νέων λογαριασμών Gmail προς μη Google λογαριασμούς, κατά συνέπεια, είναι άγνωστο το ποσοστό επιτυχίας της, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Ρωσία κατηγορείται κατά τα τελευταία πολλά χρόνια για ποικίλες κυβερνοεπιθέσεις κατά δυτικών στόχων, αλλά αρνείται συστηματικά τις κατηγορίες.

11:46 Η Αμπχαζία, αποσχισθείσα επαρχία της Γεωργίας, δεν σκοπεύει να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία

Η Αμπχαζία, η αποσχισθείσα επαρχία της Γεωργίας την οποία στηρίζει η Μόσχα, δεν σκοπεύει να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι αφού η Νότια Οσετία επεσήμανε ότι θα κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Μόσχα αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας μετά τον πόλεμο με τη Γεωργία το 2008. Στις δύο επαρχίες σταθμεύουν χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα και η Ρωσία τους παρέχει σημαντική οικονομική βοήθεια.

«Η Ρωσία είναι στρατηγικός μας εταίρος, ένα αγαπητό και γειτονικό μας κράτος, αλλά εμείς στη Δημοκρατία της Αμπχαζίας δεν σκοπεύουμε να ενταχθούμε στη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Βαλέρι Κβαρχία μιλώντας στο πρακτορείο Interfax.

Άλλος αξιωματούχος από την Αμπχαζία, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Σεργκέι Σάμπα, επεσήμανε στο πρακτορείο TASS ότι η επαρχία στηρίζει τις φιλοδοξίες της Νότιας Οσετίας, αλλά δεν μοιράζεται τον στόχο της να ενταχθεί στη Ρωσία.

Η Νότια Οσετία σκοπεύει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για την ένταξή της στη Ρωσία μετά τις εκλογές που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν εκεί στις 10 Απριλίου, σύμφωνα με το RIA.

11:31 Kommersant: Η Gazprom εξετάζει επιλογές για να σταματήσει τις προμήθειες αερίου

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom εξετάζει τις επιλογές του για να σταματήσει τις προμήθειες αερίου σε «μη φιλικές» χώρες καθώς και τις πιθανές συνέπειες, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Kommersant που επικαλείται ανώνυμες πηγές.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει πει ότι η Ρωσία σύντομα θα απαιτήσει από τις «μη φιλικές» χώρες να πληρώσουν τα καύσιμα με ρούβλια, δημιουργώντας ανησυχίες για πιθανή κρίση στην προμήθεια αερίου στην Ευρώπη.

Ο Πούτιν έδωσε εντολή στη ρωσική κεντρική τράπεζα και την Gazprom να ετοιμάσουν έναν μηχανισμό πληρωμής έως τις 31 Μαρτίου, εν μέσω κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας λόγω της ‘ειδικής στρατιωτικής επιχείρησής’ που διεξάγει στην Ουκρανία.

Χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία προμηθεύεται περίπου το 40% του φυσικού αερίου από τη Gazprom, έχουν διαμηνύσει την άρνησή τους να πληρώσουν το ρωσικό αέριο με ρούβλια.

«Η Gazprom … πράγματι επεξεργάζεται μια εναλλακτική για την πλήρη παύση των προμηθειών αερίου σε ‘μη φιλικές’ χώρες και αποτιμά τις συνέπειες τέτοιων μέτρων», ανέφερε το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την Kommersant, η Gazprom αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα με την εφημερίδα.

Η Ρωσία δεν θα ζητήσει άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, ανακοίνωσε χθες το Κρεμλίνο.

10:57 Τσαβούσογλου: Συνάντηση Λαβρόφ- Κουλέμπα σε «μία ή δύο εβδομάδες»

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ενδέχεται να συναντηθούν «σε μία ή δύο εβδομάδες», δήλωσε ο Τούρκος ομόλογός τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Θα μπορούσε να υπάρξει μια συνάντηση σε πιο υψηλό επίπεδο, τουλάχιστον μεταξύ υπουργών μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες», επεσήμανε ο Τσαβούσογλου σε τηλεοπτική του συνέντευξη, προσθέτοντας ότι «είναι αδύνατο να προβλέψει μια ημερομηνία» και χωρίς να διευκρινίσει το μέρος όπου θα μπορούσε να γίνει η συνάντηση.

Ο Τούρκος υπουργός εκτίμησε εξάλλου ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες που διεξήχθησαν την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ της ουκρανικής και της ρωσικής πλευράς, αν και επεσήμανε ότι ακόμη δεν εφαρμόζονται πλήρως επί του πεδίου στην Ουκρανία οι αποφάσεις που ελήφθησαν.

10:24 Οχηματοπομπή από λεωφορεία με προορισμό τη Μαριούπολη

Μια οχηματοπομπή από ουκρανικά λεωφορεία ξεκίνησε σήμερα με προορισμό την Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία για να επιχειρήσει να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια και να απομακρύνει τους εγκλωβισμένους κατοίκους της πόλης, όπως είπε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Η ίδια είπε ότι 45 λεωφορεία είναι καθ΄οδόν προς την Μαριούπολη μετά την επιβεβαίωση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού ότι η Ρωσία είχε συμφωνήσει να ανοίξει ένας ασφαλής διάδρομος.

Ο δήμαρχος της πόλης είπε αυτή την εβδομάδα ότι έως και 170.000 κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και με τις προμήθειες να εξαντλούνται.

«Υπάρχουν 45 λεωφορεία καθ’οδόν προς την Μαριούπολη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Βερεστσούκ.

Η πόλη, η οποία πριν από τον πόλεμο είχε πληθυσμό πάνω από 400.000 κατοίκους, έχει υπάρξει κεντρικός στόχος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που ξεκίνησε πριν από πέντε εβδομάδες και υφίσταται σχεδόν συνεχείς βομβαρδισμούς.

09:42 Πτώση των τιμών του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν πάνω από 5 δολάρια το βαρέλι την Πέμπτη, κατόπιν νέων πως οι ΗΠΑ εξέταζαν το ενδεχόμενο αποδέσμευσης μέχρι και 180 εκατομμυρίων βαρελιών από τα στρατηγικά τους αποθέματα.

Το Μπρεντ έπεσε 4,8% στα 107,98 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό ελαφρύ αργό (WTI) έπεσε 5,8%, στα 101,59 δολάρια το βαρέλι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα προβεί σε σχόλια αργότερα την Πέμπτη για τις ενέργειες της κυβέρνησής του με σκοπό τη μείωση των τιμών της βενζίνης.

09:31 Το ρούβλι πίσω στην αξία που είχε πριν τον πόλεμο

Το ρωσικό ρούβλι ανέκαμψε, επιστρέφοντας στην αξία που είχε πριν τον πόλεμο, παρά τις δυτικές κυρώσεις στις εξαγωγές και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Το ρωσικό νόμισμα ήταν στα 75,5 έναντι του δολαρίου το πρωί της Πέμπτης, συγκριτικά με τα 140 όπου ήταν στην αρχή του Μαρτίου.

Η Ρωσία ενίσχυσε το νόμισμα αυξάνοντας τα επιτόκια στο 20%, ενθαρρύνοντας έτσι επενδύσεις στο ρούβλι, και επιβάλλοντας capital controls, που σημαίνουν πως οι πολίτες δεν μπορούν να ανταλλάξουν ρούβλια με άλλα νομίσματα. Επίσης, θεωρείται ότι βοήθησε και η απειλή του Κρεμλίνου πως θα δέχεται πληρωμές μόνο σε ρούβλια για ρωσικό φυσικό αέριο από Ευρωπαίους εισαγωγείς, ενώ επίσης η Κίνα και η Ινδία αύξησαν τις ποσότητες ρωσικού πετρελαίου που αγοράζουν λόγω μεγάλων εκπτώσεων από τη Μόσχα.

09:19: Βρετανικό υπουργείο Άμυνας: Οι Ρώσοι συνεχίζουν να βομβαρδίζουν το Τσερνιχίβ

Παρά τις ρωσικές εξαγγελίες περί μείωσης στρατιωτικής δραστηριότητας γύρω από το Τσερνιχίβ, συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί και τα πυραυλικά πλήγματα, σύμφωνα με το intelligence update του βρετανικού υπουργείου Άμυνας. Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να διατηρούν τις θέσεις τους ανατολικά και δυτικά του Κιέβου, παρά την απόσυρση ενός «περιορισμένου», όπως χαρακτηρίζεται, αριθμού μονάδων. «Σκληρές μάχες θα λάβουν πιθανότατα χώρα στα προάστια της πόλης τις προσεχείς ημέρες».

Παράλληλα αναφέρεται πως συνεχίζονταν οι σκληρές μάχες στη Μαριούπολη, ωστόσο οι ουκρανικές δυνάμεις διατηρούσαν τον έλεγχο του κέντρου της πόλης.

09:16 Τουλάχιστον 15 νεκροί στο ρωσικό πλήγμα στο Μικολάεφ

Τουλάχιστον δεκαπέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ρωσικό πυραυλικό πλήγμα εναντίον κτιρίου της αυτοδιοίκησης στην ουκρανική πόλη Μικολάεφ (νότια) προχθές Τρίτη, σύμφωνα με ανάρτηση του περιφερειάρχη Βιτάλι Κιμ στην πλατφόρμα Telegram.

Ο πύραυλος κατέστρεψε τμήμα στο μέσον του κτιρίου. Ο κ. Κιμ ανέφερε πως το γραφείο του βρισκόταν στο τμήμα που καταστράφηκε, διευκρινίζοντας πως δεν βρισκόταν στο κτίριο όταν επλήγη.

Αρχικά, τα σωστικά συνεργεία μπόρεσαν να ανασύρουν τρία πτώματα. Χθες όμως ο απολογισμός των θυμάτων έφθασε τους 15 νεκρούς και τους 34 τραυματίες, πάντα σύμφωνα με τον Κιμ.

09:15 Καταστροφή δεξαμενής πετρελαίου σε επίθεση στο Ντνίπρο

Βομβαρδισμένο εργοστάσιο παπουτσιών στο Ντνίπρο στις 12 Μαρτίου.
Βομβαρδισμένο εργοστάσιο παπουτσιών στο Ντνίπρο στις 12 Μαρτίου. 

Δεξαμενή γεμάτη με πετρέλαιο καταστράφηκε σε πυραυλική επίθεση στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο (νοτιοανατολικά), ανακοίνωσε ο τοπικός αξιωματούχος Μικόλα Λουκάσουκ μέσω Telegram αργά το βράδυ χθες Τετάρτη.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα, πρόσθεσε.

Ο κ. Λουκάσουκ έκανε λόγο για πλήγμα του ρωσικού στρατού.

Εργοστάσιο στη Νοβομοσκόφσκ, βορειοανατολικά του Ντνίπρο, επλήγη από πύραυλο επίσης χθες Τετάρτη, χωρίς να αναφερθούν θάνατοι, σύμφωνα με τον Βαλεντίν Ρεζνίτσενκο, αξιωματούχο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιφέρεια Ντνιπροπετρόφσκ.

Μέχρι χθες το Ντνίπρο δεν είχε υποστεί συστηματικούς βομβαρδισμούς από το ξέσπασμα του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου. Όμως ουκρανικές πηγές σημειώνουν ότι προ ημερών οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν με πυραύλους στρατιωτική μονάδα κοντά στην πόλη προκαλώντας μεγάλες ζημιές στις εγκαταστάσεις.

09:13 Οι ουκρανικές αρχές κατηγορούν τη Ρωσία πως χρησιμοποίησε οβίδες φωσφόρου στη Μαρίνκα

Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ότι χρησιμοποίησαν οβίδες φωσφόρου για να βομβαρδίσουν τη μικρή πόλη Μαρίνκα, στην ανατολική Ουκρανία.

«Οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν οβίδες φωσφόρου (…) στη Μαρίνκα», πόλη δέκα χιλιάδων κατοίκων προτού αρχίσει, την 24η Φεβρουαρίου, η ρωσική εισβολή, ανέφερε μέσω Telegram ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας του Ντανιέτσκ, ο Πάβελ Κιριλένκο.

«Περίπου δέκα πυρκαγιές (σ.σ. εξαιτίας των οβίδων) περιορίστηκαν και ελέγχθηκαν από το προσωπικό της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων», συνέχισε.

Οι οβίδες, ευρύτερα τα όπλα φωσφόρου, είναι εμπρηστικά. Η χρήση τους είναι απαγορευμένη εναντίον των αμάχων, όχι όμως εναντίον στρατιωτικών στόχων, δυνάμει σύμβασης που υπογράφτηκε το 1980 στη Γενεύη.

Η Ρωσία διέψευσε την 25η Μαρτίου ότι έχει διαπραχθεί οποιαδήποτε παραβίαση του διεθνούς δικαίου μολονότι έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα από το Κίεβο για τη χρήση τέτοιων πυρομαχικών αφότου άρχισε η εισβολή.

09:03 Ζελένσκι: Δεν πιστεύουμε τις ρωσικές υποσχέσεις

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τετάρτη πως δεν πιστεύει την υπόσχεση της ρωσικής πλευράς περί μείωσης της στρατιωτικής της δραστηριότητας, προσθέτοντας ότι ο στρατός του προετοιμάζεται για νέες εχθροπραξίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι δηλώσεις αυτές του Ζελένσκι έγιναν λίγη ώρα αφού η Μόσχα ανακοίνωσε προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη, η οποία θα ισχύσει από το πρωί στις 10:00, προκειμένου να δημιουργηθεί «ανθρωπιστικός διάδρομος» προς τη Ζαπορίζια. Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ χαρακτήρισε «παραπλάνηση» την κίνηση αυτή της Ρωσίας, οι δυνάμεις της οποίας πολιορκούν εδώ και εβδομάδες τη Μαριούπολη, το λιμάνι- πόλη στην Αζοφική Θάλασσα το οποίο θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς συνδέει την προσαρτημένη Κριμαία με τις περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

«Δεν πιστεύουμε κανέναν, ούτε μία όμορφη φράση», είπε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του προς τους συμπατριώτες του το βράδυ της Τετάρτη προς Πέμπτη. «Δεν θα εκχωρήσουμε τίποτα. Θα πολεμήσουμε για κάθε μέτρο της επικράτειάς μας», επέμεινε. «Παρατηρούμε επίσης συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων για νέα πλήγματα στην περιοχή του Ντονμπάς και προετοιμαζόμαστε για αυτό», σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ είναι «συνέπεια του έργου των υπερασπιστών μας».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, ο Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε ότι εντείνονται οι επιχειρήσεις στην περιοχή.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί