«Οι εργαζόμενοι, που αποτελούν πυλώνα για να σταθεί όρθια η τουριστική βιομηχανία της χώρας είναι αόρατοι για την Κυβέρνηση» 

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για το πρόβλημα που έχει προκύψει με την καταχώρηση των ενσήμων των ξεναγών της χώρας στον ΕΦΚΑ, προχώρησαν 41 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου, Σωκράτη Βαρδάκη και των Τομεαρχών Τουρισμού Κατερίνας Νοτοπούλου, Εργασίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και Ναυτιλίας Νεκτάριου Σαντορινιού, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Τουρισμού, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται και στο σχετικό Δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών (9/3/22), ένσημα που αφορούν σε μισθωτή εργασία για τα έτη 2019, 2020 ακόμη και 2021, δεν έχουν καταχωρηθεί στον ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα μεγάλος όγκος ξεναγών να μην μπορεί να εκδώσει ασφαλιστική ενημερότητα, να μην μπορεί να λάβει τα απαραίτητα για τη διαβίωσή του επιδόματα, όπως αυτό της ανεργίας- το μόνο έσοδο των Ξεναγών κατά τη χειμερινή περίοδο- ή και να δημιουργείται κώλυμα στην διαδικασία έκδοσης συντάξεων, παρόλο που οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Το ζήτημα των μη καταχωρημένων ενσήμων των ξεναγών αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της προχειρότητας με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη δημόσια διοίκηση τα τελευταία χρόνια. Προσπαθώντας τα αρμόδια Υπουργεία να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, το καλοκαίρι του 2020 και σε συνέχεια πολύμηνης συνεργασίας των εμπλεκομένων μερών, συντάχθηκε προς έκδοση Υπουργική απόφαση για τη μηχανογράφηση των ενσήμων, όπως συμβαίνει σε κάθε παρόμοια περίπτωση μισθωτής εργασίας. 

«Η αντιμετώπιση της Κυβέρνησης στο φλέγον ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι ξεναγοί με την ασφαλιστική τους κάλυψη, αποτελεί δείγμα αναλγησίας προς τους εργαζόμενους, προκαλώντας αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία της τουριστικής αλυσίδας, ενόψει μάλιστα και της νέας περιόδου, η οποία ξεκινά σε λίγες μέρες. Οι εργαζόμενοι, που αποτελούν πυλώνα για να σταθεί όρθια η τουριστική βιομηχανία της χώρας, είναι μετέωροι καθώς δεν μπορούν να λάβουν τις κοινωνικές παροχές που δικαιούνται», δήλωσε ο κ. Βαρδάκης με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης.

Για τους λόγους αυτούς οι βουλευτές καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να αποσαφηνίσουν:

1. Πότε αναμένεται η έκδοση της Υ.Α. που λύνει το πρόβλημα της μη μηχανογράφησης και καταχώρησης των ενσήμων των ξεναγών για τα έτη ’19-’21; Σε τι οφείλεται η τόσο μεγάλη καθυστέρησή της;

2. Υπάρχουν σκέψεις για ενίσχυση – έστω και έκτακτη- με προσωπικό του Υποκαταστήματος ΕΦΚΑ Συντάγματος έτσι ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία καταχώρησης και να ανοίξει ο δρόμος να βγουν οι Ξεναγοί από το αδιέξοδο που βρίσκονται εδώ και χρόνια;

3. Προτίθεται το Υπουργείο να εντάξει και φέτος τους Ξεναγούς στην περίπτωση του αρ. 60 του Ν. 4872/2021, ώστε για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας να απαιτούνται 50 ασφαλιστικές ημέρες εργασίας;

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί