Ουδετερότητα τύπου Αυστρίας ή Σουηδίας για την Ουκρανία προτείνει η Μόσχα – Η απάντηση του Κιέβου

Μια ουδέτερη Ουκρανία στο πρότυπο της Σουηδίας και της Αυστρίας είναι ο συμβιβασμός που συζητούν αυτή τη στιγμή οι ρώσοι και οι ουκρανοί διαπραγματευτές, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

«Είναι πράγματι η επιλογή που συζητείται αυτή τη στιγμή και η οποία μπορεί να θεωρηθεί επιλογή συμβιβασμού», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Οι θέσεις των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας ακούγονται πλέον πιο ρεαλιστικές, ανέφερε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του προς τους συμπολίτες του μετά το τέλος ενός ακόμα γύρου των διαπραγματεύσεων και ενώ οι ρωσικές δυνάμεις όπως φαίνεται ετοιμάζονται να εισβάλλουν σε Οδησσό και Κίεβο. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί χρόνος ωσότου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις του Κιέβου. «Όλοι μας θέλουμε την ειρήνη και τη νίκη το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους, αλλά «θα χρειαστεί προσπάθεια και υπομονή». Την ίδια ώρα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, αφήνει για πρώτη φορά χαραμάδα αισιοδοξίας λέγοντας πως ορισμένες διατυπώσεις για συμφωνίες με την Ουκρανία είναι κοντά στην ολοκλήρωσή τους με το ουδέτερο καθεστώς για το Κίεβο.

Κάθε πόλεμος τελειώνει με μια συμφωνία, είπε, από την πλευρά του, ο κ. Ζελένσκι διαβεβαιώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις «θα συνεχιστούν».

Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν μέσω βιντεοσύνδεσης τη Δευτέρα και την Τρίτη. Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Πόντολιακ δήλωσε χθες βράδυ ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σήμερα.

Απορρίπτει το σουηδικό μοντέλο το Κίεβο
«Η Ουκρανία είναι σε πόλεμο με τη Ρωσία. Συνεπώς, το μοντέλο μπορεί να είναι μόνο ουκρανικό και μόνο με νομικά πιστοποιημένες εγγυήσεις ασφαλείας» τονίζει ο επικεφαλής των διαπραγματευτών, Μιχάιλο Ποντόλιαν σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Υποστηρίζει δε ότι απαιτούνται «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» απέναντι στην Ρωσία, στο πλαίσιο των οποίων οι συμβαλλόμενοι θα δεσμεύονται να επέμβουν στο πλευρό της Ουκρανίας σε περίπτωση επίθεσης.

«Ενεργοποιούμε το έργο για να θέσουμε τους καταληψίες προ των ευθυνών τους. Θα πρέπει να υπάρξει διεθνές δικαστήριο. Για όλα όσα έχουν κάνει εναντίον της Ουκρανίας. Εναντίον του ίδιου μας του λαού. Για κάθε πράξη τρομοκρατίας των ρωσικών στρατευμάτων στο έδαφος του κράτους μας», τονίζει από την πλευρά του σε νέο του διάγγελμα στο Facebook ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Λαβρόφ: Κοντά σε συμφωνία σε μερικά ζητήματα
Νωρίτερα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ορισμένες διατυπώσεις για συμφωνίες με την Ουκρανία είναι κοντά στην ολοκλήρωσή τους με το ουδέτερο καθεστώς για το Κίεβο να εξετάζεται “σοβαρά”.

Ωστόσο, ο ίδιος είπε στο ειδησεογραφικό δίκτυο RBC ότι υπάρχουν και άλλα σημαντικά ζητήματα, περιλαμβανομένης της χρήσης της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία και της ελευθερίας του λόγου.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία δεν είναι εύκολες, σημείωσε ο Λαβρόφ, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει ελπίδα για συμβιβασμό.

“Καθοδηγούμαι από τις αξιολογήσεις που μας δίνουν οι διαπραγματευτές μας. Λένε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες για προφανείς λόγους. Ωστόσο, υπάρχει κάποια ελπίδα επίτευξης συμβιβασμού”, κατέληξε ο Λαβρόφ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί