Ο νέος κόσμος και οι ανοησίες Μητσοτάκη

Του Γιώργου Δημητρίου

Ζούμε μια τεράστια ιστορική αλλαγή του κόσμου όπως τον γνωρίσαμε τις τελευταίες δεκαετίες. Πρόκειται για το τέλος της παγκοσμιοποίησης, το τέλος της χρηματοοικονομικής αντιπαραγωγικής και παρασιτικής δικτατορίας. Η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία είναι καταδικαστέα σε κάθε περίπτωση, αλλά δεν πρόκειται να ασχοληθώ με τις αιτίες αυτού του πολέμου είτε γιατί δεν μπορώ να έχω τη γνώση αληθινών γεγονότων τα οποία οδήγησαν σε αυτή τη σύγκρουση είτε δεν έχω το ειδικό υπόβαθρο ώστε να αναλύσω τα πιθανά σενάρια μιας τέτοιας γεωπολιτικής σύγκρουσης δύο νέων διαφορετικών κόσμων.

Λαμβάνοντας υπόψη την σύγχρονη οικονομική ιστορία κατά τον Α’ και το Β’ ψυχρό πόλεμο, μπορούμε να προχωρήσουμε σε εκτιμήσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει αυτός ο νέος κόσμος με το Γ’ ψυχρό πόλεμο πού μόλις άρχισε. Σε ένα  άρθρο δεν μπορείς να παραθέσεις λεπτομέρειες αλλά να αποδώσεις μια γενικότερη εικόνα. 

Ο νέος κόσμος θα περιλαμβάνει δύο δικτατορίες:

 α) Τις πολιτικές δικτατορίες της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν και της Κίνας του Σί Τζιπίνγκ και 

β) Την πολιτική Δημοκρατία των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας ως μια χρηματοοικονομική δικτατορία.

Και τα δύο μέρη του power game με όρους καπιταλιστικής σύγκρουσης.

Η Γερμανική Ευρώπη μόλις τελείωσε. Η Γερμανία ως επιτήδειος τοποτηρητής των Αμερικανικών πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων στην Ευρώπη έπαιζε αυτό το δυναμικό ρόλο επίσης με τις ενεργειακές΄΄πλάτες΄΄ της Ρωσίας και την ειδική μεταχείριση του Βλάντιμιρ Πούτιν στην παροχή φθηνής ενέργειας προς τη Γερμανία. Αυτό το success story της Γερμανίας μόλις έλαβε τέλος. Ο νέος ψυχροπολεμικός κόσμος θα αλλάξει περισσότερο από ολους  τη Γερμανία, συνεπώς την Ευρώπη, οπωσδήποτε και την Ελλάδα. Στην περίπτωση της Ελλάδας το 2010, οι Αμερικανοί και Γερμανοί, παριστάνοντας τον καλό και τον κακό μπάτσο, επέβαλαν την οικονομική εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα. Την κατέστρεψαν,την ισοπέδωσαν, και την κατέστησαν ένα άβουλο και καταχρεωμένο προτεκτοράτο. Χωρίς να υιοθετώ θεωρίες συνομωσίας, δεν μπορώ να μη δω την ανάγκη ελέγχου των ενεργειακών πηγών από τους Αμερικανούς, τους Γερμανούς αλλά και τους Ρώσους.

Αναβλήθηκε ο East Med, ο Μητσοτάκης μέσω Δένδια δεν θέλει το φυσικό αέριο το οποίο θέλει η Τουρκία αλλά είναι δικό μας. Και οι Γερμανοί θα ήταν οι κερδισμένοι σε όλες τις περιπτώσεις που θα εξελίσσονταν αναφορικά με το μέλλον των Ελληνικών ενεργειακών κοιτασμάτων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ετσι,υποβοηθά τους Τούρκους να ωφεληθούν από το δικό μας φυσικό αέριο και δια των Τούρκων να επωφελείται η Γερμανία σε προνομιακές τιμές ενέργειας για την εκδούλευση που παρέχει στους Τούρκους εις βάρος των Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ο IV ψυχρός πόλεμος προέκυψε από τη Συμμαχία Ρωσίας Κίνας λίγο πρίν την εισβολή στην Ουκρανία. Από τη μία ο Πούτιν είναι ενθουσιασμένος που έβαλε τέλος στα όνειρα των Αμερικανών για την επέκταση του ΝΑΤΟ και από την άλλη ο Σί Τζιπίνγκ είναι ενθουσιασμένος στην προσπάθειά του να καταστήσει την Κίνα ως το μεγαλύτερο παγκόσμιο οικονομικό παίκτη. 

Ο τρίτος ψυχρός πόλεμος αυτή τη φορά δεν θα διεξάγεται  με τους όρους του παρελθόντος γιατί η Ρωσία επηρεάζει τις παγκόσμιες τιμές ενέργειας αφενός και αφετέρου η Κίνα είναι πλέον ο μεγαλύτερος παραγωγός. Συνεπώς οι όροι αν δεν έχουν αντιστραφεί σε σχέση με τον προηγούμενο ψυχρό πόλεμο, σίγουρα έχουν εξισορροπηθεί.

Από την άλλη οι Αμερικανοί, εάν αποτύχουν οι οικονομικές κυρώσεις που επέβαλαν στη Ρωσία, θα υποστούν μια ήττα ανευ προηγουμένου. Η Αμερική θα πρέπει να αποδείξει αναγκαστικά ότι ο έλεγχος της παγκόσμιας τραπεζικής αγοράς και ο έλεγχος των παγκόσμιων εταιρειών είναι ένα σημαντικό όπλο για την επιβολή και τη νίκη τους στον νέο ψυχρό πόλεμο που διεξάγεται όπως προανέφερα με τελείως διαφορετικούς όρους. Αν δεν τα καταφέρει η ήττα της θα είναι συντριπτική, θα μπει σε περιπέτειες εσωστρέφειας και ο ρόλος της θα αποδυναμωθεί εμφανώς με ό,τι σημαίνει αυτό.

Η Ελλάδα εκτιμώ ότι μακροπρόθεσμα θα έχει περισσότερα οφέλη από αυτή την νέα κατάσταση φτάνει να σταματήσουν οι ενδοτισμοί, η υποχωρητικότητα και να επανέλθουμε στο διαχρονικό δόγμα, μέλος του ΝΑΤΟ μεν, όχι όμως επιθετική χώρα όπως  την κατέστησε ο κ. Μητσοτάκης. Η Γερμανία, ο πραγματικός δυνάστης μας, δεν θα είναι ο ίδιος τα επόμενα δέκα χρόνια. Είναι ο μεγάλος παραγωγικός μεταποιητής που δεν θα έχει τον τρόπο, δηλαδή την προνομιακή ενέργεια από τη Ρωσία, ώστε να έχει φθηνές τιμές ενέργειας και να κυριαρχεί και χωρίς αμυντικά έξοδα αφού οι ΗΠΑ παρείχαν εγγυήσεις της ασφάλειάς της. Το παγκόσμιο επιθετικό χρηματοοικονομικό κεφάλαιο, τραπεζικό ή παρασιτικό, θα έρθει σε δεύτερη μοίρα πλέον και σιγά σιγά θα επανέλθει η αξία του επενδυτικού βιομηχανικού παραγωγικού κεφαλαίου και η επιστροφή σε πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας.

ΥΓ. Όλες οι  Εθνικές συμφορές της Ελλάδας από το 1974 μέχρι και το 2012 προήλθαν από επιλογή των Αμερικανών και των Γερμανών. Οι Ρώσοι δεν μας πείραξαν, εκτός αν το κάνουν από εδώ και στο εξής μετά τις ανοησίες Μητσοτάκη. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα κόσμο που δεν θα κάνουν κουμάντο οι Αμερικανοί με τοποτηρητές στην Ευρώπη  τους Γερμανούς. Καλύτερα θα είναι να ηγούνται έστω και ψυχροπολεμικά οι Αμερικανοί με τους Ρώσους σε ένα διπολικό αντιτιθέμενο power game.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί