Ουκρανία – 8η ημέρα: Στα χέρια των Ρώσων η Χερσώνα – Νέος γύρος διαπραγματεύσεων (Συνεχής ενημέρωση)

Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών την ίδια ώρα που ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να σφυροκοπά το Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις μετά την κατάληψη της Χερσώνας – Ξεπέρασαν πλέον το εκατομμύριο οι πολίτες οι οποίοι έχουν πλέον εγκαταλείψει την Ουκρανία

Τεταμένο το κλίμα στην Ουκρανία για 8η ημέρα, με πληροφορίες για μεγάλη ρωσική επίθεση σε Κίεβο και Μαριούπολη και υπό τον έλεγχο της Μόσχας το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ. Παράλληλα, Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την παρουσία του ρωσικού στρατού στη Χερσώνα, μεγαλούπολη της νότιας Ουκρανίας που η Μόσχα ανακοίνωσε χθες το πρωί ότι καταλήφθηκε έπειτα από σφοδρές μάχες. Ο επικεφαλής των περιφερειακών αρχών Γκενάντι Λαχούτα ανέφερε μέσω Telegram ότι «οι δυνάμεις κατοχής (ο ρωσικός στρατός) βρίσκονται σε όλες τις συνοικίες της πόλης και είναι πολύ επικίνδυνες». Ο δήμαρχος της πόλης των 290.000 κατοίκων Ιγκόρ Κολιχάγεφ ανέφερε ότι συνομίλησε με τους «ένοπλους επισκέπτες», υπονοώντας, χωρίς να κατονομάσει, τους ρώσους στρατιωτικούς. Αποκλεισμένη από τις ρωσικές δυνάμεις είναι και η Οδησσός.

Ο πόλεμος συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ενώ όλα είναι έτοιμα όπως φαίνεται για το δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών. 

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν οι συνομιλίες να συνεχιστούν στο «Σπίτι του Κυνηγού», ένα ιστορικό κτίριο στο Εθνικό Πάρκο Belovezhskaya Pushcha, στη δυτική Λευκορωσία, εκεί όπου υπογράφηκαν οι συμφωνίες για τη διάλυση της ΕΣΣΔ.

Εκρήξεις στο Κίεβο

Την ίδια στιγμή πολλές ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες στο Κίεβο, όπου ηχούν σειρήνες της αεράμυνας. Οι κάτοικοι κλήθηκαν να πάνε αμέσως σε καταφύγια, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν εκρήξεις, αλλά δεν δίνονται λεπτομέρειες. Δεν είναι ξεκάθαρο αν βρίσκεται σε εξέλιξη αεροπορική επιδρομή ή ποιοι είναι οι στόχοι.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε μάχες στα όρια του Κιέβου και σε πιθανή κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους. Δεν είναι δυνατή η επαλήθευση των πληροφοριών αυτών ανεξάρτητα.

«Ο εχθρός προσπαθεί να εισβάλει στην πρωτεύουσα», προειδοποίησε ο δήμαρχος Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, μέσω Telegram.

Επίσης, ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε αργά το βράδυ κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ανάρτηση στο Twitter του συμβούλου του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας Αντόν Χεραστσένκο. Σύμφωνα με μαρτυρίες από το Κίεβο, η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή και έγινε αισθητή σε μεγάλη απόσταση, μετέδωσε το Reuters. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να γίνονται πιο επιθετικές στη στόχευση υποδομών εντός του Κιέβου, όπου έχει καταγραφεί αύξηση των επιθέσεων με πυραύλους και πυρά πυροβολικού, δήλωσε σήμερα ένας Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος. «Παρατηρήσαμε, όπως σίγουρα όλοι έχετε παρατηρήσει, μια αύξηση εκτόξευσης πυραύλων, χρήσης πυροβολικού που στοχεύουν την πόλη και αυτή την (αυξάνουσα) επιθετικότητα όσον αφορά μόνο τον οπλισμό που μεταφέρουν στην πόλη», ο αξιωματούχος είπε.

Ο αξιωματούχος είπε ότι 450 πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί εναντίον ουκρανικών στόχων τις τελευταίες επτά ημέρες από τις ρωσικές δυνάμεις.

Σφυροκόπημα στο Χάρκοβο

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το CNN, οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν τουλάχιστον τρία σχολεία, αλλά και έναν καθεδρικό ναό στο Χάρκοβο. Από τις επιθέσεις των Ρώσων δεν γλίτωσαν ούτε καταστήματα της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στην Ουκρανία.

Βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέρεται να δείχνουν τις εν λόγω επιθέσεις, με το CNN να επιβεβαιώνει την αυθεντικότητά τους. Ένα από τα σχολεία βρίσκεται στη βόρεια γειτονιά της Σαλτίβκα, ενώ τα άλλα δύο απέχουν λίγο περισσότερο από ένα χιλιόμετρο από τη βιομηχανική περιοχή, στα νοτιοανατολικά της πόλης. Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί εάν υπήρξαν τραυματισμοί ή θύματα από τις ρωσικές επιθέσεις.

Επίσης, μια σειρά από έργα τέχνης και άλλα αντικείμενα μέσα στον Καθεδρικό Ναό της Κοίμησης του Χάρκοβο έσπασαν από εκρήξεις στο κοντινό κτίριο του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες.

Πυρά δέχτηκε το κομβόι από τη Μαριούπολη με περισσότερα από 40 αυτοκίνητα, κυρίως με οικογένειες και μικρά παιδιά με στόχο να εγκαταλείψουν την εμπόλεμη Ουκρανία. Μεταξύ των επιβαινόντων βρέθηκαν και Έλληνες δημοσιογράφοι οι οποίοι περιγράφουν τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησαν.

Υπό των έλεγχο των Ρώσων ο πυρηνικός σταθμό στη Ζαπορίζια

Παράλληλα όπως αναφέρεται η Ρωσία έχει θέσει υπό τον έλεγχό της τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια, ενώ το ουκρανικό πρακτορείο Interfax μεταδίδει πως ρωσικά ελικόπτερα με αλεξιπτωτιστές πέταξαν προς το Βόζνεσενσκ, στην περιοχή του Μικολάιβ, συγκεκριμένα στον πυρηνικό σταθμό Γιουζνουκραΐνσκ.

Πάνω από 2000 Ουκρανοί άμαχοι έχουν σκοτωθεί

Από την έναρξη της επίθεσης, περισσότεροι από 2000 Ουκρανοί άμαχοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων δεκάδες παιδιά, σύμφωνα την ανακοίνωση σήμερα το μεσημέρι των ουκρανικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. Εκατοντάδες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων συγκοινωνιών, νοσοκομείων, παιδικών σταθμών και κατοικιών, έχουν καταστραφεί σύμφωνα με την ίδια πηγή. «Παιδιά, γυναίκες και μέλη των δυνάμεων άμυνας χάνουν τη ζωή τους κάθε ώρα», ανέφερε η ανακοίνωση.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τη νύχτα ότι φοβάται εισβολή λευκορωσικών δυνάμεων από το βορρά.

Ο αριθμός των προσφύγων που εγκατέλειψαν την Ουκρανία εκτινάχθηκε, φθάνοντας τους 835.928 από την 1η Μαρτίου, εκ των οποίων οι 453.982 έχουν βρει καταφύγιο στην Πολωνία, σύμφωνα με την καταμέτρηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες την Τετάρτη.

Δείτε live τις εξελίξεις

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: Έκτακτο πακέτο αλληλεγγύης στις ουκρανικές αρχές

Έκτακτο πακέτο αλληλεγγύης στις ουκρανικές αρχές, με πρώτο βήμα την εκταμίευση 700 εκατ. ευρώ, ως άμεση στήριξη ρευστότητας, έχει αναπτύξει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπως ανέφερε κατά την παρέμβασή του στη σημερινή, πρώτη ημέρα των εργασιών της Συνόδου Περιφερειών και Δήμων της Ευρώπης, που διεξάγεται στη Μασσαλία, ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Werner Hoyer (Βέρνερ Χόγιερ).

«Έχουμε αναπτύξει ένα πακέτο έκτακτης αλληλεγγύης για την Ουκρανία, το οποίο σκοπεύουμε να εγκριθεί κατά τη διάρκεια της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΕπ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΤΕπ.

Reuters: Ο Πούτιν είπε στον Μακρόν ότι η Ρωσία θα πετύχει τους στόχους της στην Ουκρανία

Η ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία θα επιτευχθεί σε κάθε περίπτωση, φέρεται να είπε ο Ρώσος πρόεδρος στον Γάλλο ομόλογό του Εμμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με το Reuters, o Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε ότι σε περίπτωση ότι το Κίεβο προσπαθήσει να καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις η Μόσχα θα αυξήσει τις απαιτήσεις της

Εσθονικό πλοίο βυθίστηκε στα ανοιχτά της Οδησσού

Εσθονικό φορτηγό πλοίο βυθίστηκε στα ανοιχτά των ουκρανικών ακτών, κοντά στην Οδησσό, έπειτα από έκρηξη, σύμφωνα με το Reuters. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι έπεσε σε νάρκη.

Τέσσερα μέλη του πληρώματος αγνοούνται και δύο βρίσκονται σε σωσίβια λέμβο μετά την έκρηξη, σύμφωνα με τον Igor Ilves, διευθύνοντα σύμβουλο της Vista Shipping Agency με έδρα το Ταλίν.

Ηχούν και πάλι οι σειρήνες στο Κίεβο

Έκκληση αγωνίας από ΟΗΕ για τους αμάχους

«Για όνομα του Θεού, προστατέψτε τους αμάχους και αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας», ήταν η έκκληση του αναπληρωτή γ.γ. του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, προς τις αντιμαχόμενες πλευρές και κυρίως προς τη Ρωσία.

 Όπως είπε ο Γκρίφιθς, «Τώρα που έχουμε τους όρους να κάνουμε τη δουλειά μας, έχουμε ανάγκη οι αντιμαχόμενες πλευρές να μας επιτρέψουν να το κάνουμε και να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ενώ υπογράμμισε ότι χάρη στη γενναιοδωρία των δωρητών του ΟΗΕ συγκεντρώθηκαν μέσα σε δύο ημέρες 1,5 δισ. δολάρια από τα 1,7 δισ. που είχε ζητήσει ο ΟΗΕ ως έκτακτη βοήθεια.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεκάδες εκατομμύρια πολίτες στην Ουκρανία «βρίσκονται σε θανάσιμο κίνδυνο» καθώς κλιμακώνονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και οι βομβαρδισμοί μεγάλων πόλεων, ενώ αυξάνονται οι αναφορές για χτυπήματα σε κατοικημένες περιοχές.

Διεθνής Αμνηστία: Νεκροί, εννέα άμαχοι – ανάμεσά τους και ένα παιδί

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ότι από τα ξημερώματα της Δευτέρας έχουν σκοτωθεί εννέα πολίτες, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, από τις ρωσικές επιθέσεις στο Χάρκοβο.

Η διεθνής αμνηστία δημοσιεύει επίσης φωτογραφία ντοκουμέντο που φανερώνει ότι για την επίθεση χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι τύπου Smerch.

Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου: Πανηγυρίζει για την αύξηση εξαγωγών LNG στην Ευρώπη

Μέσα σε ένα μήνα οι αμερικανικές εταιρείες αύξησαν τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά 13%. Πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου στην Ευρώπη πήγαινε το 37% του αμερικανικού LNG και σήμερα πηγαίνει το 50%.

Μικρή καθυστέρηση στην έναρξη των ουκρανο-ρωσικών συνομιλιών

Ουκρανική αντιπροσωπεία ταξιδεύει με ελικόπτερο με τελικό προορισμό τη Λευκορωσία για να συναντηθεί με τη ρωσική αντιπροσωπεία.

Οι δεύτερος γύρος συνομιλιών μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας θα ξεκινήσει σε λίγες ώρες, ανέφερε (Reuters) o σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Mykhailo Podolyak.

Θα πραγματοποιηθεί στην Μπρεστ (δυτική Λευκορωσία) με το ρωσικό στρατό να δεσμεύεται πως θα υπάρξει «ασφαλής διάδρομος» για τη διέλευση της ουκρανικής αντιπροσωπείας.

«Είναι περίπλοκη η διαχείριση της κατάστασης από την Ουκρανική πλευρά», είπε ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντιμίρ Μεντίνσκι εξηγώντας πως «πρέπει πρώτα να πάνε Πολωνία και από εκεί να περάσουν στη Λευκορωσία.

Η συνάντηση είχε κατά τη διάρκεια της ημέρας φανεί πως οδεύει προς αναβολή.

BBC: Η Ρωσική εισβολή αποτυπωμένη σε χάρτη

To BBC παρουσιάζει τις περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο και εκείνες στις οποίες ο ρωσικός κλοιός στενεύει την όγδοη μέρα της εισβολής στην Ουκρανία.

Μακρόν: Μετά τον Πούτιν συνομίλησε με Ζελένσκι

ε τον πρόεδρο της Ουκρανίας επικοινώνησε ο Μακρόν μόλις ολοκληρώθηκε η 90 λεπτών τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πούτιν.

Το Ελιζέ δεν έχει δώσει καμιά πληροφορία για το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας: Καλεί την Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις ενέργειες κατά των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων

Η Διεθνής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) υιοθέτησε σήμερα απόφαση με την οποία καλεί την Ρωσία «να σταματήσει αμέσως τις ενέργειες κατά των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων» που βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω του πολέμου που μαίνεται.

Το κείμενο της απόφασης υποβλήθηκε από την Πολωνία και τον Καναδά και εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, σύμφωνα με διπλωματική πηγή στην έδρα του οργανισμού του ΟΗΕ στην Βιέννη.

Κόβουν ράγες για να φτιάξουν αυτοσχέδια εμπόδια για τα ρωσικά οχήματα

Αναρτήσεις στα social media φέρονται να καταγράφουν Ουκρανούς να κατασκευάζουν αυτοσχέδια εμπόδια-οδοφράγματα για να εμποδίσουν την κίνηση οχημάτων. Νωρίτερα υπήρχαν βίντεο αλλά και πληροφορίες στις υπηρεσίες της Δύσης για επικείμενη επιχείρηση απόβασης από ρωσικά πλοία που βρίσκονται στα ανοιχτά.

Βουλή: Κεκλεισμένων των θυρών η ενημέρωση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας για τους χειρισμούς σε σχέση με τους ομογενείς στην Ουκρανία

Κεκλεισμένων των θυρών, ενημερώνεται αυτή την ώρα η διαρκής κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας από τον υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη, για θέματα της αρμοδιότητάς του σε σχέση με τους ομογενείς στην Ουκρανία.

Το αίτημα να είναι κλειστή η συνεδρίαση της επιτροπής και όχι δημόσια, υπέβαλε ο υφυπουργός Εξωτερικών και έγινε δεκτό από την επιτροπή, δεδομένου του ευαίσθητου χαρακτήρα των χειρισμών για την ασφάλεια των ομογενών στην Ουκρανία.

Ουκρανική αντιπροσωπεία καθοδόν για τη Λευκορωσία για το νέο γύρο συνομιλιών

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ουκρανός διαπραγματευτής ανέφερε ότι οι συζητήσεις με την Ρωσία θα ξεκινήσουν σε δύο ώρες.

Στο μεταξύ, ουκρανοί διαπραγματευτές σε ανάρτησή τους σημειώνουν ότι είναι σε πτήση προς τη Λευκορωσία προκειμένου να συνεχιστούν οι συνομιλίες με τη Ρωσία.

Βοήθεια ζητά το πλήρωμα πλοίου που χτυπήθηκε σε ουκρανικό λιμάνι

Ένας πύραυλος ή βόμβα έπληξε χθες φορτηγό πλοίο ιδιοκτησίας Μπαγκλαντές στο ουκρανικό λιμάνι Olvia της Μαύρης Θάλασσας, σκοτώνοντας ένα από τα μέλη του πληρώματος του με τις προσπάθειες διάσωσης να βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Το πλοίο δέχτηκε επίθεση και ένας μηχανικός σκοτώθηκε», δήλωσε στο Reuters ο Pijush Dutta, εκτελεστικός διευθυντής της Bangladesh Shipping Corp. «Δεν ήταν σαφές εάν επρόκειτο για βόμβα ή πύραυλο ή ποια πλευρά εξαπέλυσε την επίθεση. Τα άλλα 28 μέλη του πληρώματος δεν έχουν τραυματιστεί», είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Banglar Samriddhi με σημαία Μπαγκλαντές είχε ακινητοποιηθεί στο λιμάνι της Olvia από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Δεν έχουμε ρεύμα. Είμαστε στα πρόθυρα του θανάτου» η κραυγή αγωνίας ενός ναυτικού που έκανε έκκληση για βοήθεια.

Πηγές ΝΑΤΟ: Η Ρωσία στρέφεται σε πιο άμεσες επιθέσεις σε πόλεις της Ουκρανίας

Η Ρωσία θα ακολουθήσει μια πιο άμεση προσέγγιση στην προσπάθειά της να καταλάβει πόλεις της Ουκρανίας, καθώς τα σχέδια για περικύκλωση στόχων όπως το Κίεβο έχουν ματαιωθεί, σύμφωνα με στρατιωτικό αξιωματούχο του ΝΑΤΟ.
“Βλέπουμε αλλαγή στρατηγικής από τη ρωσική πλευρά. Επικεντρώνονται λιγότερο στην περικύκλωση πόλεων και περισσότερο στην προσπάθειά τους να εισέλθουν”, είπε ο ανώνυμος αξιωματούχος στο CNN.

Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τις εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας ζητά η Ουκρανία

Η Ουκρανία ζητάει από την Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να ζητήσει με τη σειρά της από το ΝΑΤΟ επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τις εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας της χώρας.

Η Ουκρανία διαθέτει 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες και η Ρωσία έχει ήδη καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ.

«Επιμένουμε να ληφθούν επείγουσες αποφασιστικές ενέργειες», ανέφερε, σε ανακοίνωσή του, το ουκρανικό υπουργείο Ενέργειας.

Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα: Συνελήφθη Ισπανός δημοσιογράφος στα σύνορα Πολωνίας – Ουκρανίας

Όπως καταγγέλλουν οι ρεπόρτερ χωρίς σύνορα, ο Ισπανός δημοσιογράφος συνελήφθη στην «Rzeszow» περιοχή κοντά στα σύνορα Πολωνίας – Ουκρανίας και κρατείται για περισσότερες από 72 ώρες από την μυστική υπηρεσία της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τους ίδιους δεν είναι σαφής ο λόγος που κρατείται ενώ δεν μπορεί να επικοινωνήσει και με το δικηγόρο του, γεγονός που παραβαίνει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι ρεπόρτερ χωρίς σύνορα, σε ανάρτησή τους στο twitter σημειώνουν ο Πάμπλο Γκονζάλεζ έχει συλληφθεί από τις 28/02 και κάλυπτε τον πόλεμο στην Ουκρανία για ισπανικά μέσα.

Τέλος ζητούν, από τις πολωνικές αρχές να δοθούν εξηγήσεις για την κράτησή του και να του επιτραπεί η πρόσβαση σε δικηγόρο και την Ισπανική πρεσβεία.

Η Formula 1 τερματίζει το συμβόλαιό της με το ρωσικό Grand Prix

Οι όροι της Μόσχας στη Χερσώνα

Η πόλη της Χερσώνας ελέγχεται de facto από τους Ρώσους, από χθες 2 Μαρτίου, είπε ο δήμαρχος της πόλης, αναφέροντας ότι «για να συνεχίσει να κυματίζει η Ουκρανική σημαία» διαπραγματεύτηκε με τις ρωσικές δυνάμεις όρους, μεταξύ άλλων:

  • Αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας από το 8 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί.
  • Τα αυτοκίνητα θα κυκλοφορούν μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Μόνο οχήματα που μεταφέρουν απαραίτητες προμήθειας, όπως τρόφιμα και φάρμακα, θα μπορούν να μπαίνουν στην πόλη. 
  • Οι πολίτες θα μπορούν να κυκλοφορούν ένας-ένας ή έως δυο. Πρέπει να σταματούν για έλεγχο όταν τους το ζητούν και δεν πρέπει να έχουν αντιπαραθέσεις με τις ρωσικές δυνάμεις.

Φέρτε πίσω τη Μέρκελ συστήνει σύμβουλος της ρωσικής Βουλής

Την ανάγκη να υπάρξει ξανά μία ηγετική προσωπικότητα που χωρίς να λογαριάζει το πολιτικό κόστος θα γεφυρώσει την απόσταση με τη Μόσχα, υπογράμμισε με δηλώσεις του στο BBC ο σύμβουλος διεθνών θεμάτων στην ρωσική Βουλή Αντρέι Κορτούνοφ. Και σε αυτό το ρόλο υπέδειξε όχι μόνο τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, αλλά και την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Όπως εκτίμησε, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει ειρήνευση χωρίς ο Πούτιν να έχει κάτι να παρουσιάσει ως επιτυχία στο εσωτερικό της Ρωσίας. Την ίδια ώρα είναι πολύ επικίνδυνο για τους ηγέτες της Δύσης να εμφανιστούν ότι υπαναχωρούν από την σκληρότατη φρασεολογία των τελευταίων ημερών. Συνέστησε έτσι σε αυτό τον ρόλο τόσο τον Κινέζο πρόεδρο, όσο και την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας.

Η Lego ανέστειλε τις παραδόσεις παραγγελιών στη Ρωσία

Η κατασκευάστρια εταιρεία παιχνιδιών Lego ανέστειλε τις παραδόσεις παραγγελιών σε 81 καταστήματα στη Ρωσία.

«Αναστείλαμε όλες τις παραδόσεις προϊόντων στη Ρωσία στον απόηχο των κυρώσεων και του απρόβλεπτου επιχειρησιακού περιβάλλοντος», μετέδωσε το Finans επικαλούμενο έναν εκπρόσωπο της Lego.

Volkswagen: Αναστέλλει τη λειτουργία των εργοστασίων της στη Ρωσία και τις εξαγωγές προς τη χώρα

Η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει τη λειτουργία των εργοστασίων της στη Ρωσία και διακόπτει και τις πωλήσεις αυτοκινήτων της στη χώρα.

Σύμφωνα με την εταιρία, διακόπτεται άμεσα η παραγωγή στα εργοστάσια της Καλούγκα και του Νίζνι Νόβγκοροντ. «Με την αναστολή του συνόλου των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μας στη Ρωσία, αντιδρούμε στη μεγάλη αβεβαιότητα και τις ανατροπές της γενικής κατάστασης», ανακοίνωσε η VW.

IKEA: Διακοπή δραστηριοτήτων σε Ρωσία και Λευκορωσία

Ο σουηδικός κολοσσός επίπλων Ikea ανακοίνωσε σήμερα την αναστολή των δραστηριοτήτων του στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, μια κίνηση που επηρεάζει σχεδόν 15.000 υπαλλήλους, 17 καταστήματα και 3 σημεία παραγωγής.

«Ο πόλεμος έχει τεράστιο ανθρώπινο αντίκτυπο και μεταφράζεται επίσης σε σοβαρή διατάραξη της αλυσίδας παραγωγής και εμπορίου, λόγους για τους οποίους οι εταιρίες του ομίλου αποφάσισαν να αναστείλουν προσωρινά τις δραστηριότητες της Ikea στη Ρωσία», ανέφερε ο όμιλος σε ανακοίνωση προς το Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέροντας επίσης την αναστολή στη Λευκορωσία.

Αποκαλυπτικές εικόνες από δορυφόρο στο έδαφος της Ουκρανίας

Οι Δορυφορικές εικόνες που δημοσιεύουν οι New York Times δείχνουν τις επιπτώσεις του πολέμου στους αμάχους, αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν την Κυριακή και τη Δευτέρα προτού το νέφος καλύψει μεγάλο μέρος της χώρας, εμποδίζοντας την ικανότητα των δορυφόρων να καταγράφουν τι συμβαίνει στο έδαφος.

Στις 14:00 οι διαπραγματεύσεις σύμφωνα με το Κρεμλίνο

Η Πέμπτη (3/3) φαίνεται πως θα είναι οριστικά η ημέρα του δεύτερου κύκλου διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία. Όπως αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία, ο άμεσος συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν αυτός που επιβεβαίωσε ότι η νέα συνάντηση των αντιπροσωπειών Κιέβου και Μόσχας.

Ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, ο οποίος ηγείται της αποστολής της Ρωσίας στη Λευκορωσία για τις συζητήσεις με τους Ουκρανούς, φέρεται να έχει επιβεβαιώσει ότι στις 15:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδας), θα καθίσουν ξανά οι δυο πλευρές στο τραπέζι.

Οι συνομιλίες θα γίνουν σε έδαφος Λευκορωσίας, όπως αναφέρει και ο Independent του Κιέβου, αλλά κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.

Η Σερβία υπερψήφισε στον ΟΗΕ τη ρωσική εισβολή

Αλλαγή στάσης από τη Σερβία. Καταδικάζει τη ρωσική εισβολή και εγκαταλείπει την πολιτική της ουδετερότητας.

Δήμαρχος Κιέβου : «Δύσκολη, αλλά υπό έλεγχο» η κατάσταση στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας

Η κατάσταση στην ουκρανική πρωτεύουσα είναι “δύσκολη, αλλά υπό έλεγχο”, δήλωσε ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο.

Δεν υπήρξαν απώλειες κατά τη διάρκεια της νύχτας, πρόσθεσε ο Κλίτσκο, σημειώνοντας ότι οι εκρήξεις τη νύχτα οφείλονταν στην κατάρριψη από τα ουκρανικά αντιαεροπορικά συστήματα ρωσικών πυραύλων που εκτοξεύονταν εναντίον της πρωτεύουσας.

Ο δήμαρχος του Κιέβου πρόσθεσε εξάλλου ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν σε εγκαταστάσεις συστήματος θέρμανσης από τον βομβαρδισμό τους χθες, Τετάρτη, από τις ρωσικές δυνάμεις θα επιδιορθωθούν στη διάρκεια της ημέρας.

Βρετανία: “Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι η ρωσική οικονομία είναι σακατεμένη”

Η υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας λέει ότι η χώρα της θέλει να βεβαιωθεί ότι η ρωσική οικονομία είναι “σακατεμένη”, ώστε να μην μπορεί να “χρηματοδοτήσει τον Πούτιν και την πολεμική του μηχανή”

Φορτηγό πλοίο με σημαία Μπανγκλαντές επλήγη από πύραυλο στο λιμάνι Όλβια

Πύραυλος έπληξε ένα φορτηγό πλοίο με σημαία Μπανγκλαντές που βρισκόταν στο ουκρανικό λιμάνι Όλβια στη Μαύρη Θάλασσα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Μπανγκλαντεσιανός μέλος του πληρώματος, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.
Το φορτηγό πλοίο Banglar Samriddhi, με σημαία Μπανγκλαντές, είχε 29 μέλη πληρώματος, όλοι τους Μπαγκλαντεσιανοί. Επλήγη την ώρα που βρισκόταν στο λιμάνι Όλβια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, εξήγησε ο αξιωματούχος.
Δεν είναι ξεκάθαρο αν υπάρχουν τραυματίες μεταξύ των άλλων μελών του πληρώματος ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για την κατάσταση του πλοίου.

Νέα συνομιλία Πούτιν με Μακρόν

Όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, οι δύο ηγέτες έχουν άλλη μία επαφή αυτή την ώρα.

«Ο Πρόεδρος Μακρόν αναλαμβάνει την πρωτοβουλία, έχοντας, ήδη, πραγματοποιήσει αρκετές συνομιλίες αυτοπροσώπως, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης επίσκεψής του (σ.σ. στη Ρωσία), διαπραγματευόμενος πολύ συχνά τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο Πούτιν. Αυτή τη στιγμή, καθώς μιλάμε, βρίσκεται σε εξέλιξη άλλη μια τηλεφωνική συνομιλία» είπε.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τσεχία για το προσφυγικό

Από αύριο Παρασκευή και για ένα μήνα η Τσεχία θα βρίσκεται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, αποφάσισε η κυβέρνηση, καθώς αναμένεται να φτάσει εκεί μεγάλο κύμα Ουκρανών προσφύγων.

«Το εφαρμόζουμε αποκλειστικά για τεχνικούς λόγους, ώστε να διαχειριστούμε την συρροή προσφύγων», είπε ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα, «με κανέναν τρόπο δεν θα επηρεάσει Τσέχους πολίτες».

«Δύσκολη» αλλά «ελεγχόμενη» η κατάσταση στο Κίεβο λέει ο Δήμαρχος

Η κατάσταση στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας είναι «δύσκολη αλλά ελεγχόμενη», δήλωσε την Πέμπτη, ο Δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο.

Ανέφερε (Reuters) ότι δεν υπήρξαν θύματα κατά τη διάρκεια της νύχτας και ότι οι νυχτερινές εκρήξεις ήταν ουκρανικά αντιεροπορικά πυρά.

Είπε ότι το σύστημα θέρμανσης που υπέστη ζημιά από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς την Τετάρτη θα επισκευαστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μπλόκο στην ελληνική ιστοσελίδα του Sputnik

Διακόπηκε η πρόσβαση στην ελληνική ιστοσελίδα του Sputnik το πρωί της Πέμπτης.

Το πετρέλαιο άγγιξε τα 120 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2008

Οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν να κινούνται ανοδικά σήμερα, με το αμερικανικό αργό (WTI) να ξεπερνά τα 115 δολάρια το βαρέλι, τιμή-ρεκόρ από το 2008, και το μπρεντ να πλησιάζει τα 120 δολάρια, εξαιτίας της αβεβαιότητας για την προμήθεια του μαύρου χρυσού λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Στις 11:00 ώρα Ελλάδας, το βαρέλι του μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας ενισχύθηκε κατά 3,12% στα 116,45 δολάρια αφού σκαρφάλωσε έως τα 119,84 δολάρια. Το επίπεδο των 120 δολαρίων έχει να καταγραφεί από το 2012.

Λαβρόφ: Η Δύση αρνήθηκε να συνεργαστεί σε χτίσιμο νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη

Σε συνέντευξή Τύπου που είναι σε εξέλιξη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ περιγράφει τις θέσεις του Κρεμλίνου.

Σημεία από την συνέντευξη Λαβρόφ

Στην συνέντευξη Τύπου που είναι σε εξέλιξη, μεταξύ άλλων ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έχει δηλώσει:

  • ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος θα είναι σίγουρα πυρηνικός, σχολιάζοντας την δήλωση Μπάιντεν ότι μόνη εναλλακτική των κυρώσεων είναι ένας Τρίτος Παγκόσμιος
  • είναι μόνο στα μυαλά των ηγετών της Δύσης και όχι του ρωσικού λαού μια τέτοια προοπτική
  • «αν διεξαχθεί πραγματικός πόλεμος εναντίον μας, αυτοί που κάνουν τέτοια σχέδια πρέπει να το ξανασκεφτούν -και κατά τη γνώμη μου υπάρχουν τέτοια σχέδια»
  • οι πολίτες στη Δύση δεν θα πρέπει να παρακολουθούν την «χολιγουντιανή ταινία» των δυτικών ΜΜΕ όπου πάντα υπάρχει ένας «απολύτως κακός»
  • το ΝΑΤΟ προωθεί την ασφάλεια της Δύσης εις βάρος της ασφάλειας της Ρωσίας
  • οι ΗΠΑ είναι σαν τον Ναπολέοντα και τον Χίτλερ, που «τότε είχαν ως σχέδιο να υποτάξουν την Ευρώπη. Τώρα, αυτό κάνουν οι ΗΠΑ»

Σε εξέλιξη στη Ρωσία σχολική τηλεκπαίδευση για την αναγκαιότητα της εισβολής

Ψηφιακό μάθημα με αντικείμενο το «γιατί η αποστολή απελευθέρωσης στην Ουκρανία είναι αναγκαία» παρακολουθούν αυτή την ώρα οι μαθητές στα σχολεία της Ρωσίας. Στο ίδιο μάθημα η ρωσική κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας της χώρας περιγράφουν «γιατί το ΝΑΤΟ αποτελεί κίνδυνο για την χώρα μας», γιατί αποφασίστηκε η επέμβαση προστασίας των ρωσόφωνων πληθυσμών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ. Δίνονται παράλληλα οδηγίες για το ποιες πληροφορίες στο διαδίκτυο πρέπει να απορρίπτονται ως ψευδείς.

Νέο μήνυμα Ζελένσκι: Οι Ουκρανοί δεν φοβούνται και δεν παραδίδονται

Νέο μήνυμα έστειλε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

“Ήθελαν να μας καταστρέψουν τόσες φορές. Δεν τα κατάφεραν. Έχουμε περάσει τόσα πολλά! Και αν κάποιος πιστεύει ότι, αφού τα ξεπεράσαμε όλα αυτά, οι Ουκρανοί φοβούνται, συντρίβονται ή παραδίδονται – δεν ξέρει τίποτα για την Ουκρανία. Και δεν έχει τίποτα να κάνει στην Ουκρανία” ανέφερε.

Απευθυνόμενος στους Ρώσους στρατιώτες σημείωσε “Πήγαινε στο σπίτι σου. Προστατέψτε τους ρωσόφωνους. Όχι σε όλο τον κόσμο, αλλά στη χώρα μας”.

“Κάθε εισβολέας πρέπει να γνωρίζει: θα αντιμετωπίσει μια σφοδρή απόκρουση των Ουκρανών και να θυμάται για πάντα ότι δεν θα εγκαταλείψουμε αυτό που είναι δικό μας” σημείωσε σε διάγγελμά του τα ξημερώματα.

“Είμαστε ένα έθνος που χάλασε τα σχέδια του εχθρού σε μια εβδομάδα. Σχέδια που έχουν γραφτεί εδώ και χρόνια: ποταπά, με μίσος για τη χώρα μας, για τον λαό μας, για ανθρώπους που έχουν δύο πράγματα – ελευθερία και καρδιά”, είπε ο πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι σημείωσε ότι ο εχθρός χάνει τα κίνητρα και εξέφρασε την υποστήριξή του σε όσους βοηθούν στον αγώνα κατά των Ρώσων κατακτητών.

«Θαυμάζω ειλικρινά τους ηρωικούς, φιλήσυχους κατοίκους του Konotop, της Bashtanka, του Energodar και της Μαριούπολης, καθώς και τους κατοίκους άλλων πόλεων και χωριών της Ουκρανίας που δεν επιτρέπουν στους κατακτητές να μπλοκάρουν τα πάντα», είπε ο Ζελένσκι.

Χάρκοβο: 34 νεκροί από τους χθεσινούς βομβαρδισμούς

Οι βομβαρδισμοί του τελευταίου 24ώρου στο Χάρκοβο σκότωσαν 34 ανθρώπους, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας πριν από λίγο.

Πλήρως κατεστραμμένες πολυκατοικίες στα περίχωρα του Κιέβου

Βίντεο που έχει αναρτηθεί στα social media σε λογαριασμούς Ουκρανών φέρεται να καταγράφει κατεστραμμένα πολυόροφα συγκροτήματα κατοικιών στην Μποροντιάνκα, πόλη περίπου 50 χλμ. έξω από το Κίεβο στα βορειοδυτικά.

Ουκρανός αξιωματούχος: Χωρίς νερό και ρεύμα η Μαριούπολη

Ο κυβέρνητης της ελεγχόμενης από την Ουκρανία ανατολικής περιφέρειας του Ντονέτσκ δήλωσε ότι στο λιμάνι της Μαριούπολης, έναν από τους πρώτους στόχους της ρωσικής εισβολής, έχει πλέον διακοπεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση.

Προς το Κιροβοχράντ θα κινηθεί το κονβόι με τους Έλληνες ομογενείς

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων πολιτών και μέρους του προσωπικού του προξενείου Μαριούπολης από την Ουκρανία, γνωστή ως επιχείρηση «Νόστος 3».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το κομβόι ξεκινάει από τη Ζαπορίζια, όπου διανυκτέρευσε, θα μετακινηθεί προς το Κιροβοχράντ (Kirovohrad) και εν συνεχεία προς τη Μολδαβία, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Ουκρανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι καταρρίφθηκε ρωσικό αεροσκάφος SU-30 κοντά στο Κίεβο

Χτυπήθηκε αποθήκη πετρελαίου στο Τσέρνιγκοφ – Πυκνός καπνός στο σημείο 

Πεκίνο: “Fake news τα περί συνεργασίας μας με τη Ρωσία”

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι οι πληροφορίες για συνεργασία της Κίνας με τη Ρωσία πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι “fake news.”
Τέτοιες πρακτικές αποπροσανατολισμού και μετάθεσης ευθυνών είναι “απαράδεκτες”, δήλωσε ο Γουάνγκ Γουενμπίν, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κατά την τακτική ενημέρωση του Τύπου.
Ανώτεροι κινέζοι αξιωματούχοι είχαν καλέσει ανώτερους ρώσους αξιωματούχους στις αρχές Φεβρουαρίου να μην εισβάλουν στην Ουκρανία πριν από την λήξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, έγραψε η εφημερίδα New York Times επικαλούμενη αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν και ένας ευρωπαίος αξιωματούχος επικαλούμενος μια έκθεση δυτικών μυστικών υπηρεσιών.

Χωρίς κατάπαυση πυρός αδύνατη η διαπραγμάτευση, λέει η Γαλλία

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ λε Ντριάν υπογράμμισε με δήλωσή του που παραθέτει το ρωσικό πρακτορείο Tass ότι βασική προϋπόθεση για την ουσιαστική έναρξη διαπραγματεύσεων είναι να σταματήσουν οι εχθροπραξίες επί ουκρανικού εδάφους.

«Χωρίς κατάπαυση πυρός, είναι αδύνατο να προχωρήσουμε σε πραγματικές διαπραγματεύσεις», είπε σε γαλλικό κανάλι ο Λε Ντριάν κατά την ίδια πηγή. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την ανάγκη να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και με τις δύο πλευρές, ειδικά την στιγμή που δεν υπάρχει απευθείας επικοινωνία μεταξύ των Πούτιν και Ζελένσκι, μετά την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων. Η Γαλλία και ο πρόεδρος Μακρόν προσπαθούν να παίξουν ουσιαστικό διπλωματικό ρόλο στην κρίση, τόσο καθώς έχουν την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο όσο και λόγω των επικείμενων προεδρικών εκλογών.

Δεύτερες σκέψεις για την απαγόρευση πτήσεων κάνει η Λευκωσία

Στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν μια ακόμα κρίσιμη σύνοδο προκειμένου να εξετάσουν πρόσθετα μέτρα εναντίον της Ρωσίας αλλά την ίδια ώρα στη Λευκωσία η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να αναθεωρήσει τη θέση της όσον αφορά την απαγόρευση πτήσεων στον κυπριακό εναέριο χώρο.

Σύμφωνα με τον «Φιλεύθερο» η μη συμμόρφωση της Τουρκίας με την ομόφωνη απόφαση της ΕΕ φαίνεται να οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις για να προχωρήσει η Κύπρος σε υλοποίηση της επιφύλαξης που είχε καταθέσει κατά το τελευταίο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την περασμένη Κυριακή.

Σε εξέλιξη η επιχείρηση απομάκρυνσης Ελλήνων πολιτών από την Ουκρανία

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση απομάκρυνσης Ελλήνων πολιτών και μέρους του προσωπικού του προξενείου Μαριούπολης από την Ουκρανία (Νόστος 3).

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το κονβόι ξεκινάει από τη Ζαπορίζια, όπου διανυκτέρευσε, θα μετακινηθεί προς το Κιροβοχράντ και εν συνεχεία προς τη Μολδαβία, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Κλείνει πλήρως η «Ηχώ της Μόσχας» μετά τη φίμωση

Ο ραδιοφωνικός σταθμός «Ηχώ της Μόσχας», ένα από τα λίγα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ στην ρωσική πρωτεύουσα, κλείνει οριστικά καθώς τέθηκε σε εκκαθάριση από το διοικητικό του συμβούλιο, αναφέρουν δυτικά ΜΜΕ. Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια της εισαγγελικής παραγγελίας για περιορισμό των εκπομπών του, λόγω του τρόπου που κάλυπτε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (όπως έγινε και με τον τηλεοπτικό σταθμό TV Rain).

Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα: Ο πρώτος νεκρός δημοσιογράφος

Τον πρώτο νεκρό δημοσιογράφο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία επιβεβαίωσαν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα.

Πρόκειται για τον οπερατέρ Εβγκένι Σακούν που εργαζόταν στο τηλεοπτικό δίκτυο Kiev Live TV. Ο ίδιος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού του πύργου τηλεπικοινωνιών στο Κίεβο από τις Ρώσικες δυνάμεις.

Στην ανάρτηση που έκαναν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα στο Twitter αναφέρουν ότι: «Θρηνούμε την απώλειά του και ερευνούμε τις συνθήκες. Η στόχευση κατά δημοσιογράφων είναι έγκλημα πολέμου»

Ρωσικός στρατός: Πού βρίσκεται το κομβόι 64 χιλιομέτρων

Η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην ουκρανική πρωτεύουσα έχει σημειώσει λίγη πρόοδο τις τελευταίες τρεις ημέρες και οι πόλεις Χαρκίβ (Χάρκοβο), Τσερνιχίβ και Μαριούπολη παραμένουν υπό τον έλεγχο των Ουκρανών, σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών του βρετανικού στρατού.
“Το κύριο σώμα της μεγάλης οχηματαπομπής που προελαύνει προς το Κίεβο παραμένει περισσότερα από 30 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης καθώς καθυστερεί λόγω της σταθερής ουκρανικής αντίστασης, μηχανικής βλάβης και κυκλοφοριακής συμφόρησης”, αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε επικαιροποιημένη αναφορά των υπηρεσιών πληροφοριών.
“Η οχηματαπομπή σημείωσε μικρή ευδιάκριτη πρόοδο σε τρεις ημέρες”, σημείωσε. “Παρά τον βαρύ ρωσικό βομβαρδισμό, οι πόλεις Χαρκίβ, Τσερνιχίβ και Μαριούπολη παραμένουν στα χέρια των Ουκρανών. Ορισμένες ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη Χερσώνα, αλλά η στρατιωτική κατάσταση παραμένει ασαφής”, προσθέτει.

Η ζωή μέσα από τις στάχτες – Τρία παιδιά γεννήθηκαν αυτές τις ημέρες μέσα σε καταφύγια του Κιέβου

Την πληροφορία μετέφερε Ουκρανός δημοσιογράφος, λέγοντας ότι έχει επιβεβαιωθεί από την αστυνομία.

Το Χάρκοβο σήμερα – Θλιβερές εικόνες

“Δεν θέλουμε να ζούμε σε διεθνή απομόνωση”

Κάτοικοι στη Σαχαλίνη έστειλαν γράμμα στον Πούτιν ζητώντας του να σταματήσει τον πόλεμο

Η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή απέκλεισε τους Ρώσους και τους Λευκορώσους αθλητές από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο

Πυραύλους στην Ουκρανία στέλνει η Γερμανία

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ενέκρινε τον εφοδιασμό του στρατού της Ουκρανίας με 2.700 αντιαεροπορικούς πυραύλου, δήλωσαν πηγές προσκείμενες σε αυτό στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Πρόκειται για πυραύλους τύπου Strela, σοβιετικής κατασκευής, που είχαν στα αποθέματά τους οι ένοπλες δυνάμεις της πάλαι ποτέ ΛΔΓ, εξήγησαν οι πηγές.

Σχεδόν 9.000 οι νεκροί Ρώσοι κατά το Κίεβο

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ουκρανίας ανακοίνωσε τις εκτιμήσεις του για τις απώλειες των ρωσικών δυνάμεων την πρώτη εβδομάδα της εισβολής, μεταξύ τους:

  • άνδρες περίπου 9.000 
  • τανκ 217
  • θωρακισμένα οχήματα 900
  • θωρακισμένα αυτοκίνητα 374

Αναφέρονται νέες καταρρίψεις αεροσκαφών και ελικοπτέρων (οι αριθμοί αυξήθηκαν σε 30 και 31 αντίστοιχα)

Αναγκαίοι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι άμεσα, λένε οι Ουκρανοί

Με ανάρτησή του ο Μιχαϊλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, τονίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν άμεσα στο ουκρανικό έδαφος ασφαλείς ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την ασφαλή διαφυγή αμάχων και ζητά ενεργοποίηση των διεθνών οργανισμών και του ΟΑΣΕ. Όπως υποστηρίζει, «χωριά και πόλεις όπου μπαίνουν ρωσικά στρατεύματα γίνονται χώροι λεηλασιών, ληστειών και δολοφονιών. «Αρκετά με τα λόγια», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι κατέλαβαν ακόμα μία πόλη

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ένα κέντρο ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στο Κίεβο και κατέλαβαν την πόλη Μπαλακλίγια κοντά στο Χάκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν έναν πύργο τηλεόρασης στο Κίεβο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με τη Μόσχα να ισχυρίζεται ότι επρόκειτο για μια στοχευμένη επίθεση εναντίον του επικοινωνιακού πολέμου της Ουκρανίας.

Εφιαλτικό το ταξίδι για τους Έλληνες που έφυγαν από τη Μαριούπολη προς τα σύνορα – «Τα πρώτα αυτοκίνητα δέχθηκαν σφαίρες»

Συγκλονιστικές είναι οι στιγμές που περιέγραψε στην τηλεόραση του Open ο πολεμικός ανταποκριτής Σωτήρης Δανέζης για τα όσα έζησαν οι Έλληνες που έφυγαν από τη Μαριούπολη.

Τα πρώτα αυτοκίνητα της φάλαγγας χτυπήθηκαν, ενώ δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν υπάρχουν απώλειες.

Το κομβόι των Ελλήνων από τη Μαριούπολη βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στην πόλη Ζαπορίζια, ενώ σύμφωνα με τον δημοσιογράφο θα υπάρξει επικοινωνία με τον Έλληνα πρέσβη και το ΥΠΕΞ για να διαπιστωθεί αν όλα τα μέλη της αποστολής έχουν φτάσει στο σημείο με ασφάλεια.

«Ξεκινήσαμε στις 11 το πρωί με περισσότερα από 40 αυτοκίνητα κυρίως με γυναίκες και μικρά παιδιά από τη Μαριούπολη. Μόλις περάσαμε την έξοδο της Μαριούπολης, πέσαμε σε έναν ουλαμό ρωσικών αρμάτων, με τους στρατιώτες να έχουν τα όπλα παρατεταμένα και να μας σημαδεύουν», είπε αρχικά ο ρεπόρτερ στο δελτίο ειδήσεων του Open.

Στη συνέχεια υπήρξαν διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους, με το κομβόι να συνεχίζει την πορεία του, όμως σε ένα σημείο χρειάστηκε να μπει σε χωματόδρομο και εκεί: «τα πρώτα αμάξια δέχθηκαν πυρά. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε αναστροφή και να φύγουμε με σκασμένα λάστιχα», είπε ο Σωτήρης Δανέζης. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο δημοσιογράφος, μέσα στο χάος που επικράτησε χάθηκαν περίπου 15 αυτοκίνητα.

Δεν έχει διευκρινιστεί από που προήλθαν τα πυρά. Υπενθυμίζεται ότι χθες η πλευρά των Ρώσων είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να χτυπηθεί το κομβόι από το νεοναζιστικό τάγμα Αζόφ που χρησιμοποιεί τους άμαχους ως ασπίδα, ενώ σήμερα η πλευρά των Ουκρανών προειδοποιούν ότι ο ρωσικός στρατός μπορεί να χτυπήσει το ελληνικό κονβόι από τη Μαριούπολη, με σκοπό να κατηγορηθεί το Αζόφ και να μειωθεί η μαζικότητα της υποστήριξης της Ουκρανίας.

Βίντεο του Guardian για την κατάληψη της Χερσώνας από τους Ρώσους

Σοβιετικής εποχής οπλισμό δίνουν οι Γερμανοί στους Ουκρανούς

Στέλνουν στην Ουκρανία 2.700 αντιαεροπορικούς πυραύλους Strela οι Γερμανοί, όπως επιβεβαίωσαν κυβερνητικές πηγές. Πρόκειται για φορητά συστήματα σοβιετικής κατασκευής που ήταν στα αποθέματα της πρώην Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας πριν την πτώση του τείχους του Βερολίνου και την ενοποίηση. Χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα από πολλές στρατιωτικές δυνάμεις και ένοπλα κινήματα, καθώς είχαν παραχθεί σε τεράστιες ποσότητες.

Σε Ελλάδα και Ιταλία το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη

Κατά 10% σε σχέση με χθες αυξήθηκε το χονδρεμπορικό κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος – Στην Ιταλία η τιμή της μεγαβατώρας έφτασε τα 222,51 ευρώ και στην Ελλάδα τα 222,04 ευρώ 

Συνελήφθη στη Ρωσία επιζήσασα της πολιορκίας του Λένινγκραντ που διαδήλωσε κατά του πολέμου στην Ουκρανία

Η 76χρονη Γελένα Οσίποβα (Yelena Osipova), επιζήσασα της Πολιορκίας του Λένινγκραντ διαδήλωσε στην Αγία Πετρούπολη κατά του πολέμου στην Ουκρανία. Το καθεστώς του Πούτιν, ωστόσο, που συνεχίζει τις εκατοντάδες συλλήψεις όσων βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν δεν πτοήθηκε…

Η Yelena Osipova παρά την προχωρημένη ηλικία της βρέθηκε ανάμεσα στους διαδηλωτές στην Αγία Πετρούπολη για να καταδικάσει την εισβολή της χώρας της στην Ουκρανία και όπως ήταν αναμενόμενο καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο.

Ωστόσο αυτό δεν αποτέλεσε εμπόδιο για τους αστυνομικούς, οι οποίοι τη συνέλαβαν.

Συνολικά, έχουν συλληφθεί 7.586 άνθρωποι αφότου άρχισαν οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα, κατά τον ιστότοπο OVD-Info.

Οι αρχές διαμηνύουν στους πολίτες να μη συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις που οργανώνονται χωρίς άδεια. Οι διαδηλώσεις αυτής της φύσης έχουν απαγορευθεί επανειλημμένα, συχνά με την επίκληση της πανδημίας.

Σκοτώθηκε στο Χάρκοβο η Μαρίνα Φένινα μέλος της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ

Σκοτώθηκε στο Χάρκοβο η Μαρίνα Φένινα μέλος της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ

Η Μαρίνα Φένινα μέλος της ειδικής αποστολής παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Ουκρανία σκοτώθηκε προχθές Τρίτη κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στο Χάρκοβο, ανακοίνωσε ο διεθνής οργανισμός.

Σε ανακοίνωση ο ΟΑΣΕ διευκρινίζει πως έχασε τη ζωή της καθώς «έκανε προμήθειες για την οικογένειά της σε μια πόλη που έχει μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη».

Βίντεο φέρεται να καταγράφει προετοιμασία απόβασης στην Οδησσό

Λογαριασμοί στα social media αναπαράγουν εικόνες από παραλία και πολλά πλοία σε μικρή απόσταση. Η περιγραφή θέλει να είναι ρωσικά πολεμικά ανοιχτά της Οδησσού και την επιχείρηση απόβασης να επίκειται.

Συνεχίζονται οι σκληρές μάχες για τον έλεγχο της Μαριούπολης

Το ουκρανικό λιμάνι της Αζοφικής Θάλασσας με το σημαντικό ελληνικό χρώμα λόγω της μεγάλης κοινότητας ομογενών στην ευρύτερη περιοχή παραμένει υπό τον έλεγχο του Κιέβου, παρά τον καταιγισμό πληγμάτων από τις ρωσικές δυνάμεις, υποστηρίζει το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Από στιγμή σε στιγμή αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι διαβεβαίωσε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία είναι καθ’ οδόν

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν οι συνομιλίες να συνεχιστούν στο «Σπίτι του Κυνηγού», ένα ιστορικό κτίριο στο Εθνικό Πάρκο Belovezhskaya Pushcha, στη δυτική Λευκορωσία, εκεί όπου υπογράφηκαν οι συμφωνίες για τη διάλυση της ΕΣΣΔ.

Ρώσικα στρατεύματα στους δρόμους της Χερσώνα

Ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης Χερσώνα, Ιγκόρ Κολιχάγεφ, ανέφερε ότι ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται πλέον στους δρόμους και έχουν εισβάλει στο κτίριο του δημοτικού συμβουλίου της πόλης.

Νωρίτερα η κυβέρνηση της Ουκρανίας είχε υποβαθμίσει τις πληροφορίες ότι η Χερσώνα είχε καταληφθεί από τους Ρώσους, η οποία θα ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη της χώρας που πέφτει στα χέρια των Ρώσων.

Ο Δήμαρχος της πόλης προέτρεψε τους Ρώσους στρατιώτες να μην πυροβολούν κατά των αμάχων και κάλεσε τους πολίτες να περπατούν στους δρόμους μόνο με το φως της ημέρας και ανά δύο.

Σημείωσε ότι «δεν έχουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις στην πόλη, μόνο πολίτες και ανθρώπους που θέλουν να ΖΟΥΝ εδώ!»

Από συντρίμμια ρωσικού πυραύλου που αναχαιτίστηκε η έκρηξη στον σιδηροδρομικό σταθμό

Η έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα το βράδυ κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου προκλήθηκε από συντρίμμια ρωσικού πυραύλου ο οποίος αναχαιτίστηκε από τον ουκρανικό στρατό,όπως ανέφερε ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών Αντόν Χεραστσένκο σε ανάρτησή του στα social media.

Σύμφωνα με τον ίδιο, συντρίμμια του ρωσικού πυραύλου έπεσαν σε αγωγό θέρμανσης, προκαλώντας την έκρηξη. Όπως επισημαίνει η καταστροφή θα ήταν πολύ μεγαλύτερη εάν ο πύραυλος είχε βρει τον στόχο του, χωρίς να διευκρινίζει εάν υπάρχουν θύματα ή τραυματισμοί.

New York Times: Η Κίνα γνώριζε για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Στην αποκάλυψη ότι η Κίνα όχι μόνο γνώριζε για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά είχε εκφράσει και άποψη για την ημερομηνία στρατιωτικής επέμβασης προχώρησαν οι New York Times.

Σύμφωνα με έκθεση δυτικών μυστικών υπηρεσιών, ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι είπαν σε ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους στις αρχές Φεβρουαρίου να μην εισβάλουν στην Ουκρανία πριν από το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο. Οι NYT επικαλούνται ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν και έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Αναβολή εκτόξευσης από τις ΗΠΑ του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου ICBM

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα καθυστερήσουν τη δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου ICBM, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης των πυρηνικών εντάσεων με τη Ρωσία.

Ο αμερικανικός στρατός έλαβε την απόφαση σε μια προσπάθεια να μειώσει τις αυξανόμενες εντάσεις μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι θέτει τις πυρηνικές της δυνάμεις σε κατάσταση υψηλού συναγερμού, έτσι αναβάλλει την εκτόξευση του Minuteman III.

Η ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν το Σαββατοκύριακο για την αυξημένη στάση συναγερμού αναζωπύρωσε τους φόβους ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνική κλιμάκωση. Ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποίησε την Τετάρτη ότι ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα ήταν μια πυρηνική σύγκρουση.

ΟΗΕ: Επιβεβαίωσε 227 θανάτους αμάχων και 525 τραυματίες στην Ουκρανία

Τα Ηνωμένα Έθνη για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανέφερε την Τετάρτη ότι επιβεβαίωσε ότι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία 227 άμαχοι και άλλοι 525 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης μέχρι τα μεσάνυχτα της 1ης Μαρτίου.

«Οι περισσότερες από αυτές τις απώλειες προκλήθηκαν από τη χρήση εκρηκτικών όπλων με ευρεία περιοχή πρόσκρουσης, συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδισμών από βαρύ πυροβολικό και πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων, καθώς και από αεροπορικές επιδρομές», ανέφερε στην ανακοίνωση του.

Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι «σημαντικά υψηλότερος», ιδίως στα εδάφη που ελέγχονται από την κυβέρνηση της Ουκρανίας τις τελευταίες ημέρες, λόγω των καθυστερήσεων στην υποβολή εκθέσεων σε ορισμένες περιοχές όπου σημειώθηκαν εντατικές εχθροπραξίες.

Σερβία: Καταδικάζει την εισβολή, αρνείται να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι η υποστήριξη του ψηφίσματος στον ΟΗΕ δεν σημαίνει και αλλαγή της στάσης στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, από την Σερβία, παρά τις πιέσεις που δέχεται. Η Σερβία αρνείται να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία παρά τις πιέσεις που δέχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Σερβίας εξέφρασε φόβους ότι οι ραγδαίες αλλαγές στο διεθνές πολιτικό περιβάλλον που θα ακολουθήσουν θα δημιουργήσουν δυσμενές κλίμα για την υπεράσπιση των σερβικών εθνικών συμφερόντων.

Παράλληλα εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για την δήλωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα βοηθήσει το Κόσοβο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Ο Βούτσιτς χαρακτήρισε μη φιλική την στάση αυτή της Τουρκίας και ανήγγειλε νότα διαμαρτυρίας από το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών.

Απειλές κατά Ρώσων πολιτών στην Κύπρο

Απειλές κατά Ρώσων πολιτών στην Κύπρο αναφέρει σε ανάρτηση της στα social media η Πρεσβεία της Ρωσίας.

Όπως αναφέρει «η Πρεσβεία λαμβάνει αναφορές από Ρώσους πολίτες που ζουν στην Κύπρο, προς τα πρόσωπά τους για απειλές, προσβολές και απαιτήσεις να αποχωρήσουν από την Κύπρο».

Η Πρεσβεία καλεί όλους τους Ρώσους να μην εμπλακούν σε προβοκάτσιες και να καταγγέλλουν άμεσα τέτοια περιστατικά στην αστυνομία και τη Ρωσική Πρεσβεία

«Δεν πρέπει να αφήσουμε το κυνήγι μαγισσών να συμβεί» καταλήγει.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί