Μπήκαν στο Χάρκοβο οι Ρώσοι – Υπό πολιορκία το Κίεβο

Σε ένα σφυροκόπημα των στρατιωτικών ουκρανικών θέσεων σε όλα τα μέτωπα, αλλά και κρίσιμων εγκαταστάσεων επιδόθηκε ο Ρωσικός στρατός το βράδυ του Σαββάτου μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής. Ο ρωσικός στρατός μπήκε στο Χάρκοβο, ενώ οι μάχες και οι εκρήξεις συνεχίζονται στο Κίεβο, αλλά και σε άλλες πόλεις, όπως στη Μαριούπολη, τη Ζαπορίζια κ.α. Τη νύχτα οι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην περιοχή Βασίλκιβ, στα περίχωρα του Κιέβου, ενώ στο Χάρκοβο ανατινάχθηκε αγωγός φυσικού αερίου.

Η Δύση επιβάλει οικονομικές κυρώσεις, που είναι πιθανό να φτάσουν ακόμη και στον αποκλεισμό της Ρωσίας από το SWIFT, και ανακοινώνει ενίσχυση της Ουκρανίας με πολεμικό υλικό. Ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται στην 4η ημέρα και οι επιχειρήσεις αναμένεται να κλιμακωθούν με συγκρούσεις σε όλα τα μέτωπα. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 240 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου, ενώ περισσότεροι από 150.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για γειτονικές χώρες και κυρίως στην Πολωνία.

CNN: Οι ΗΠΑ και η ΕΕ ενδέχεται να αποκόψουν μεμονωμένες τράπεζες από το SWIFT, όχι ολόκληρη τη Ρωσία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζουν το ενδεχόμενο αποσύνδεσης μεμονωμένων ρωσικών τραπεζών, και όχι ολόκληρης της χώρας, από το διεθνές τραπεζικό σύστημα πληρωμών SWIFT, μετέδωσε το CNN , επικαλούμενο πηγές.

Πηγή του CNN είπε στο κανάλι ότι ένα νέο πακέτο κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής του SWIFT, είναι δυνατό εάν το Κίεβο «πέσει». Παράλληλα, υπάρχει πιθανότητα να τεθούν νωρίτερα νέοι περιορισμοί.

«Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι και οι ομόλογοί τους στην ΕΕ συνεχίζουν να εξετάζουν επιλογές, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων που στοχεύουν στην αποσύνδεση μεμονωμένων τραπεζών και νομικών οντοτήτων, αντί ολόκληρης της ρωσικής οικονομίας, από το δίκτυο», ανέφερε το κανάλι επικαλούμενο την πηγή.

Επίσης, πηγές του Reuters σε μία από τις Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφεραν ότι η τελική απόφαση για την αποσύνδεση της Ρωσίας από το SWIFT θα μπορούσε να ληφθεί εντός λίγων ημερών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν εμποδίζει τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα, αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται ακόμη.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο αποσύνδεσης της Ρωσίας από το SWIFT λόγω περαιτέρω εξελίξεων στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky ζήτησε ένα τέτοιο μέτρο ως απάντηση στην είσοδο ρωσικών στρατευμάτων στη χώρα για ειδική επιχείρηση.

(πηγή: kommersant.ru)

Δείτε live τις εξελίξεις https://www.24liveblog.com/

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί