Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής: Σε συμφωνία για νέο πακέτο 50 δις προς την Ουκρανία κατέληξαν οι «27»

Eπιπλέον οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία ύψους 50 δισ. ευρώ αποφάσισαν οι «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Έχουμε συμφωνία. Και οι 27 ηγέτες συμφώνησαν σε ένα επιπλέον πακέτο στήριξης 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία εντός του προϋπολογισμού της ΕΕ. Αυτό κλειδώνει σταθερή, μακροπρόθεσμη, προβλέψιμη χρηματοδότηση για την Ουκρανία. Η ΕΕ αναλαμβάνει την ηγεσία και την ευθύνη για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Ξέρουμε τι διακυβεύεται» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο, «τα κονδύλια της ΕΕ για την Ουγγαρία θα παραμείνουν παγωμένα, παρά τη συμφωνία για την βοήθεια στην Ουκρανία» δήλωσε στο Reuters Eυρωπαίος αξιωματούχος, ενώ πρόσθεσε ότι «η Ουγγαρία θα πρέπει να εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις προκειμένου να λάβει κοινοτικά κονδύλια».

Την ευρωπαϊκή ενότητα και το κοινό μέτωπο κατά της Ρωσίας επιχείρησε να υπονομεύσει ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, απειλώντας με βέτο στο χρηματοδοτικό πακέτο ύψους 50 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας προς την Ουκρανία. Για τα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ η βοήθεια προς την Ουκρανία ήταν επείγον, αν όχι υπαρξιακό ζήτημα, με τον Ούγγρο πρωθυπουργό να αποτελεί εμπόδιο για τις συλλογικές προσπάθειες αποτροπής των ρωσικών σχεδιασμών στην Ευρώπη.

Πώς πείστηκε ο Όρμπαν

Σύμφωνα με το Politico, η συμφωνία ήρθε αφότου μια μικρή ομάδα ηγετών έπεισε τον Ούγγρο πρωθυπουργό να εγκαταλείψει το βέτο του για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας.

Ο Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας πραγματοποίησαν κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τον Όρμπαν.

Στη συνέχεια, η συνάντηση επεκτάθηκε και σε άλλους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των πρωθυπουργών Ολλανδίας, Πολωνίας και Βελγίου.

Χαιρετίζει την απόφαση το Κίεβο

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Ντένις Σμιχάλ, χαιρέτισε την απόφαση των «27», κάνοντας λόγο για «συνεισφορά στην κοινή νίκη απέναντι» στη Ρωσία.

«Οι χώρες μέλη της ΕΕ για μία ακόμη φορά έδειξαν στην πράξη την αλληλεγγύη και την ενότητά τους βοηθώντας τον ουκρανικό λαό να αντέξει τον πόλεμο. Κάθε μία από τις ψήφους σας αποτελεί σημαντική συνεισφορά στην κοινή μας νίκη», σχολίασε ο Σμιχάλ με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί