Νέος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου ο Πρόδρομος Ξενάκης

Ο Πρόδρομος Ξενάκης, ο μέχρι σήμερα Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης και Επίσκοπος Κνωσού, είναι ο νέος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, μετά την εκλογή του κατά την πρώτη συνοδική συνεδρίαση υπό τον νέο Αρχιεπίσκοπο Ευγένιο, η οποία άρχισε λίγο μετά τις 11 το πρωί στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο.

Λίγο αργότερα οι ιεράρχες μετέβησαν στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά για την δεύτερη μυστική ψηφοφορία από την οποία αναδείχθηκε παμψηφεί, όπως ανακοίνωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ευγένιος, ο Πρόδρομος Ξενάκης ως ο νέος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Είχε προηγηθεί στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο η επίσης μυστική ψηφοφορία μεταξύ των συνοδικών για την ανάδειξη του τριπρόσωπου.

Η είδηση της εκλογής του νέου Μητροπολίτη συνοδεύτηκε από την χαρμόσυνη καμπανοκρουσία από το καμπαναριό του Αγίου Μηνά. Μετά την ανακοίνωση της εκλογής του νέου Μητροπολίτη ακολουθεί η τελετή του Μικρού Μηνύματος, με το οποίο ο κ. Πρόδρομος αποδέχεται την εκλογή του. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει στον Άγιο Μηνά η τελετή του Μεγάλου Μηνύματος.

 Φωτο: ImageOnline / Στέφανος Ραπάνης

 Φωτο: ImageOnline / Στέφανος Ραπάνης

Ποιος είναι ο νέος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Πρόδρομος Ξενάκης

Ο κατά κόσμον Ζαχαρίας Ξενάκης γεννήθηκε στα Σταυράκια Ηρακλείου στις 3 Νοεμβρίου 1979. Αφού ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του, φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία έλαβε το πτυχίο του τον Σεπτέμβριο του 2001. Μετά από εντολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, παρακολούθησε Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στον τομέα της βιβλικής Θεολογίας στο Maynooth της Ιρλανδίας, με υποτροφία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Τον Ιανουάριο του 2005 εκάρη μοναχός στη Μονή Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στο Ηράκλειο από τον τότε Επίσκοπο Κνωσσού και νυν Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριο. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους χειροτονείται διάκονος από τον τότε Επίσκοπο Κνωσσού Ευγένιο, μετέπειτα Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και σημερινό Αρχιεπίσκοπο Κρήτης. Τον Ιανουάριο του 2013 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, λαμβάνοντας παράλληλα και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Υπηρέτησε στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης ως διάκονος του Αρχιεπικόπου Ειρηναίου, αργότερα ως Αρχιερατικός Επίτροπος διαφόρων Περιφερειών, παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών στον ραδιοφωνικό σταθμό της Τοπικής Εκκλησίας και τέλος Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής, και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης (από το 2016 έως σήμερα), αφού πρώτα είχε υπηρετήσει την Επαρχιακή Σύνοδο από διάφορες θέσεις, όπως του Κωδικογράφου και του Υπογραμματέως .

Στις 16 Οκτωβρίου 2019 εξελέγη Βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Κνωσού. Χειροτονήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2019 στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο. Ως Επίσκοπος μέχρι σήμερα βοηθούσε τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης στα ποιμαντικά και λειτουργικά του καθήκοντα, ενώ παρέμενε και Αρχιγραμματέας της Επαρχιακής Συνόδου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί