Ουκρανία: Ανακοίνωσε αποχώρηση «κάποιων» μονάδων από τα σύνορα η Μόσχα

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα επιστρέψουν στις βάσεις τους κάποιες από τις μονάδες που συμμετέχουν στις δυνάμεις των 100.000 περίπου ανδρών που βρίσκονται εδώ και μήνες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία (ενώ περίπου 30.000 επιπλέον εκτελούν ασκήσεις εντός της Λευκορωσίας), μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων στις οποίες συμμετέχουν εδώ και μήνες.

Η ανακοίνωση δεν προσδιορίζει αριθμό και θέσεις αυτών των δυνάμεων, αλλά το αποτέλεσμά της ήταν άμεσο, με τα διεθνή πρακτορεία να μιλούν για κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Όπως σημειώνει το Reuters, καταγράφηκαν άμεσα θετικές αντιδράσεις στις αγορές εντός Ρωσίας και στις συναλλαγματικές ισοτιμίες του ρωσικού νομίσματος.

ADVERTISING

Σε διπλωματικό επίπεδο, προσφέρεται ήδη πριν την συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς μία «θετική είδηση», παρότι η ανακοίνωση δεν αφορά μείωση των συνολικών δυνάμεων της Ρωσίας που έχουν κινητοποιηθεί (και οι οποίες θα μπορούσαν να ανανεωθούν με κινητοποίηση άλλων μονάδων).

Το αν αυτό βοηθά τον Σολτς και τις προθέσεις του δημιουργώντας έδαφος για υποχώρηση των τόνων, ή δημιουργεί ένα επικοινωνιακό ανάχωμα προκειμένου να κλιμακώσει την πίεση προς τον πρόεδρο Πούτιν, πιθανώς θα διαφανεί κατά τις συνομιλίες των δύο και τις δηλώσεις που θα ακολουθήσουν, αργότερα σήμερα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί