Στη βουλή η παρακράτηση ημερομισθίων των συμβασιούχων εργαζόμενων στο έργο του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Καστελλίου

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Πολιτισμού & Αθλητισμού και Υποδομών & Μεταφορών, για την άδικη και καταχρηστική περικοπή ημερομισθίων των συμβασιούχων εργαζόμενων στο έργο του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Καστελλίου, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου.

Στην ερώητηση αναφέρεται:

Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση (έως και τρεις μήνες) της μισθοδοσίας των 53 συμβασιούχων –εργατοτεχνιτών στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, στο έργο του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Καστελλίου Ηρακλείου Κρήτης, τους οδήγησε στη δίκαιη διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους. Συγκεκριμένα, πραγματοποίησαν από τις 17/3/2021 έως τις 24/3/2021 επίσχεση εργασίας, η οποία είχε κοινοποιηθεί και πρωτοκολληθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου. 

Ωστόσο, το κράτος και οι υπηρεσίες του, αντί να απολογηθούν στους εργαζόμενους για το απαράδεκτο καθεστώς της καθυστέρησης στην καταβολή της μισθοδοσίας τους, προχώρησαν στην παρακράτηση 4 ημερομισθίων. Με τρόπο τιμωρητικό και εκδικητικό, χωρίς δικαστική απόφαση, έγινε η παρακράτηση για την περίοδο κατά την οποία οι εργαζόμενοι προέβησαν σε επίσχεση εργασίας για να διεκδικήσουν το μισθό τους, που το ίδιο το κράτος όφειλε να καταβάλει στην ώρα του. 

Μάλιστα είναι προκλητική η απάντηση του ΥΠ.ΠΟ.Α στην με αριθμό 6370 – 05/05/2021 σχετική ερώτηση της κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ ότι η παρακράτηση έγινε «εν αναμονή της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβούλου του ΥΠΟΜΕ αναφορικά με τη νομιμότητα της επίσχεσης και αφορά στο διάστημα μετά την γραπτή ενημέρωση του προσωπικού για τη διευθέτηση του ζητήματος πληρωμής και την επικείμενη πληρωμή τους και την επίκληση να επιστρέψουν στην εργασία τους.» 

Δηλαδή η κυβέρνηση νομιμοποιεί, θεωρεί αποδεκτή την καθυστέρηση στην πληρωμή των εργαζόμενων επικαλούμενη τα «στάδια» που απαιτούνται, λες και είναι πρόβλημα του εργαζόμενου πώς θα ολοκληρωθεί η γραφειοκρατία για να τον πληρώσει το κράτος,  ενώ την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι καθημερινά να πηγαίνουν στη δουλειά τους,  όταν η εργοδοσία αδιαφορεί για το εάν έχουν χρήματα ακόμα και για να πληρώνουν τις βενζίνες τους για να φτάσουν στον χώρο που εργάζονται. Και σαν να μη φτάνει αυτό, εκβιάζει και τρομοκρατεί εργαζόμενους, τιμωρεί τη διεκδίκηση των αυτονόητων, των δεδουλευμένων των εργαζόμενων, δηλ. της ίδιας της επιβίωσής τους. 

Την ώρα που η κυβέρνηση φροντίζει να επιδοτεί με εκατ. ευρώ τους μεγάλους επιχειρηματίες, όπως στη συγκεκριμένη  περίπτωση του αεροδρομίου Καστελλίου, που εξασφαλίζει στην κοινοπραξία ξένων και ντόπιων μονοπωλιακών ομίλων τεράστια και σίγουρα κέρδη από τη μελέτη – κατασκευή και τη διαχείρισή του, μέσα από την παχυλή κρατική χρηματοδότηση, τον δανεισμό που θα πληρώνει ο φορολογούμενος λαός, τιμωρεί ελαστικά εργαζόμενους στα έργο, χαμηλά αμειβόμενους,  επειδή διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους. 

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρουν ώστε:

  • Να καταβληθούν άμεσα τα ημερομίσθια των συμβασιούχων εργαζόμενων στο έργο του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Καστελλίου Ηρακλείου Κρήτης που παρακρατήθηκαν λόγω της διεκδίκησης των δεδουλευμένων τους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί