13 χρόνια από τον Δεκέμβρη του Αλέξη: Δυναμικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και άλλες πόλεις, ένταση το βράδυ σε Εξάρχεια και Ηράκλειο

13 χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα και χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν τη Δευτέρα στις μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα – Ένταση, κρότου λάμψης και χημικά σε Εξάρχεια και Θεσσαλονίκη μετά την ολοκλήρωση των απογευματινών κινητοποιήσεων, με την ΕΛ.ΑΣ. να καταδικάζει ολόκληρες περιοχές σε ασφυξία

Δείτε επίσης: Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Πλήθος κόσμου στις πορείες σε Προπύλαια και Θεσσαλονίκη (Βίντεο & φωτο)

Με τα συλλαλητήρια των μαθητών και των φοιτητών σε όλη τη χώρα ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας οι επετειακές εκδηλώσεις για να τιμήσουν τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που έπεσε νεκρός στις 6 Δεκεμβρίου του 2008 στα Εξάρχεια, όταν ο αστυνομικός Επαμεινώντας Κορκονέας χωρίς να προηγηθεί κανένα επεισόδιο, γονάτισε, τον σημάδεψε με το όπλο του και τον σκότωσε.

Τα συλλαλητήρια έχουν συγκεντρώσει χιλιάδες νέους και νέες οι οποίοι φωνάζουν συνθήματα για τη μνήμη του Αλέξανδρου και τη κρατική καταστολή. Η αστυνομία έχει διακριτική παρουσία αν και από το πρωί κάνει προληπτικές προσαγωγές και εξακριβώσεις. Θυμίζουμε ότι πέρυσι κατά τη γενική απαγόρευση των διαδηλώσεων η αστυνομία είχε κάνει εκτενή χρήση βίας έναντι διαδηλωτών.

Με σύνθημα «Το κίνημα θα πει την τελευταία λέξη, αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη», οι συγκεντρωμένοι φοιτητές και μαθητές ξεκίνησαν στις 12 το μεσημέρι την πορεία στους δρόμους του κέντρου. Λίγο αργότερα, η πορεία χωρίστηκε στα δυο, καθώς οι φοιτητές της εξωκοινοβουλευτικής κατευθύνθηκαν προς την Ομόνοια, ενώ οι αντιεξουσιαστικές ομάδες παρέμειναν στη Πεσμαζογλου.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της «Αυγής», συγκινητικές στιγμές εξελίσσονται από το πρωί στο μνημείο που έχει στηθεί στην οδό Μεσολογγίου, όπου πλήθος κόσμου συρρέει για να αφήσει ένα λουλούδι. Μια τέτοια, το ελαφρύ χτύπημα ενός ανθρώπου στο μάρμαρο του μνημείου, σαν να έδινε κουράγιο στον Αλέξανδρο μ’ ένα χτύπημα στην πλάτη.

Με παλμό η μεγάλη διαδήλωση στην Αθήνα το απόγευμα, ένταση και χημικά στα Εξάρχεια

Οι συγκεντρώσεις μνήμης συνεχίζονται το απόγευμα στις με το κάλεσμα να απευθύνουν κόμματα και συλλογικότητες στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις όπως στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Βόλο, τα Γιάννενα, την Ξάνθη, το Αγρίνιο και άλλες πόλεις.

Με παλμό και μεγάλη συμμετοχή (λίγες χιλιάδες) πραγματοποιείται στο κέντρο της Αθήνας η απογευματινή συγκέντρωση στην οποία έχουν καλέσει φοιτητικοί σύλλογοι, κόμματα της Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου που δολοφονήθηκε στα Εξάρχεια από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, στις 6 Δεκεμβρίου του 2008.

Οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα κατά της αστυνομικής καταστολής και του αστυνομικού κράτους, όπως «Ελλάς, Ελλήνων αστυνομικών» και κρατούν πανό με ανάλογα μηνύματα, με το «Αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη» να ξεχωρίζει.

Η πορεία αφού έφτασε έξω από τη Βουλή, λίγο πριν τις 20:00, συνέχισε με κατεύθυνση τα Εξάρχεια, όπου πολλά άτομα παραμένουν επάνω στην πλατεία και στους γύρω δρόμους. Λίγο μετά τις 20:30 ξεκίνησαν οι συγκρούσεις με την αστυνομία η οποία έκανε αποπνικτική την ατμόσφαιρα στα Εξάρχεια. Το ίδιο έπραξε και στη Θεσσαλονίκη με εκτεταμένη χρήση χημικών και προσαγωγές.

Στη συνέχεια στις 21.00 αναρχικές συλλογικότητες θα βρεθούν στο χώρο της δολοφονίας στα Εξάρχεια. «Εμείς δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ τους άδικα δολοφονημένους από την κρατική βία. Δεν θα αφήσουμε την μνήμη του Αλέξανδρου να χαθεί, ούτε καμία κρατική δολοφονία να περάσει στην λήθη. Γνωρίζουμε πως δεν πρόκειται ούτε για “μεμονωμένα περιστατικά”, ούτε για την “κακιά στιγμή”, πρόκειται για μια πραγματικότητα που επαναλαμβάνεται και θα επαναλαμβάνεται, μέσα σε ένα πολιτικό και οικονομικό σύστημα που εκμεταλλεύεται και υποτιμά την ανθρώπινη ύπαρξη, που στερεί τόσο άδικα και αδικαιολόγητα την ζωή σε νέα παιδιά μέσω των έμμισθων φρουρών του, όπως έγινε και στο πρόσφατο παράδειγμα της δολοφονίας του 16χρονου Νίκου Σαμπάνη στο Πέραμα από πυρά αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ» επισημαίνουν στο κάλεσμα τους. 

Η αστυνομία έχει επιστρατεύσει χιλιάδες αστυνομικούς ενώ η τροχαία προγραμματίζει έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Από τις 10:30 το πρωί με εντολή της αστυνομίας θα κλείσει ο σταθμός του Μετρό Πανεπιστήμιο και οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση.

Ανακοινώσεις για τις σημερινές συγκεντρώσεις

«Δεκατρία χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και την εξέγερση του Δεκέμβρη, η δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη από αστυνομικούς στο Πέραμα, ήρθε να θυμίσει ότι μπορεί όλα να μοιάζουν αλλαγμένα από το 2008, αλλά όλα έχουν παραμείνει τα ίδια» τονίζει στην ανακοίνωση του το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα.

«Από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και την εξέγερση που ακολούθησε, από τις παράξενες-θαυμάσιες μέρες του Δεκέμβρη του 2008 έχουν περάσει 13 χρόνια. Εκείνες οι μέρες που όλα έμοιαζαν δυνατά είναι το ίδιο επίφοβες για τους κυρίαρχους. Έδειξαν ότι στο σήμερα υπάρχει η ανατρεπτική δυνατότητα, ότι οι εξεγερμένοι μπορούν να ενωθούν και να ανακαταλάβουν τον δημόσιο χώρο, τα κτήρια, τους δρόμους, δημιουργώντας δικές τους δομές. Ν’ αμφισβητήσουν την παντοδυναμία της κυβέρνησης και της αστυνομίας που υποχωρούσαν άτακτα μπροστά στην μαζική λαϊκή αντιβία. Να αντιτάξουν μια μαγική ζωή κόντρα στην επιβολή και τις απαγορεύσεις.

Το κράτος ακόμα και σήμερα δεν μπορεί να ξεχάσει. Γι αυτό και φρόντισε να αποφυλακίσει τον Κορκονέα και τον Σαραλιώτη, τους δολοφόνους του Αλέξη, την ίδια ώρα που συλλαμβάνει και φυλακίζει αγωνιστές. Γι αυτό και προσπάθησε όλα αυτά τα χρόνια να τρομοκρατήσει την νεολαία και τους εργαζόμενους, να τσακίσει με την καταστολή τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται την 6η Δεκέμβρη. Να ποινικοποιήσει τους αγώνες όπως έκανε πέρσι πραγματοποιώντας εκατοντάδες συλλήψεις σε όλη τη χώρα» γράφουν σε κοινή ανακοίνωση τους οι οργανώσεις Αναμέτρηση και Συνάντηση.

«Τότε που μια κρατική δολοφονία έγινε αφορμή μαζικής αντεπίθεσης και το «Κράτος του Μπάτσου» ένιωσε το φόβο του ταξικού κινήματος, η Εξέγερση δεν ήταν σύνθημα αλλά πραγματικότητα. Σήμερα, παλεύουμε ενάντια στην ακροδεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη που έχει στήσει ένα αστυνομικό κράτος καταστολής, με διατάγματα για απαγορεύσεις κυκλοφορίας – συναθροίσεων – διαδηλώσεων – απεργιών. Ενάντια στην κυβέρνηση της φτώχειας, της ακρίβειας, των απολύσεων, της κορονοϋστερίας, των κοινωνικών διαχωρισμών και των μηχανισμών ελέγχου του πληθυσμού» αναφέρει στη δική της ανακοίνωση η ΟΡΜΑ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί