Απειλές Ερντογάν προς την Ελλάδα για άνοιγμα των συνόρων

Απειλές για άνοιγμα των ελληνοτουρκικών συνόρων και αθρόα προσέλευση προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεών του με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

Ο ίδιος αναφερόμενος στο προσφυγικό/μεταναστευτικό και με αφορμή τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας, υποστήριξε ότι είναι αχαριστία να λέει η Ελλάδα ότι «“η Τουρκία είναι η πηγή του προβλήματος” ενώ η χώρα μας φιλοξενεί 5 εκατομμύρια πρόσφυγες. Εμείς αν ανοίξουμε τα σύνορα μας, δεν ξέρω τι θα πάθει η Ελλάδα, τι θα κάνει η Ελλάδα δεν ξέρω».

Παράλληλα, ο ίδιος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «είναι η χώρα η οποία στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο βυθίζει τα σκάφη των προσφύγων και τους καταδικάζει σε θάνατο». «Έχουμε στα χέρια μας στοιχεία και βίντεο που δείχνουν πώς θάβουν τους μετανάστες –παράτυπους και μη- στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Τον κόσμο μπορεί να τον εξαπατάτε, αλλά την Τουρκία δεν μπορείτε», σημείωσε ο ίδιος.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορώντας την Ελλάδα ότι «έχει μετατραπεί σε αμερικανική βάση», πρόσθεσε ότι «δεν κατάφερα να μετρήσω τις αμερικανικές βάσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα. Όταν τις συγκεντρώσουμε όλες, έχουμε τέτοια εικόνα όπου όλη η Ελλάδα είναι μια βάση των ΗΠΑ».

Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου:

«Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό κράτος Δικαίου. Προστατεύει τα σύνορά της που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονα σώζει ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα. Και όταν απειλείται από χώρες που χρησιμοποιούν απελπισμένους ανθρώπους για να πετύχουν γεωπολιτικούς σκοπούς, θα απαντά πάντα με αποφασιστικότητα. Αυτό έκανε στον Έβρο το Μάρτιο του 2020, με τη συμπαράσταση της Ευρώπης.

» Οι πρόσφατες εξελίξεις στα σύνορα Λευκορωσίας – Ε.Ε στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, υπογραμμίζουν γι’ άλλη μια φορά ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να ανεχθεί εργαλειοποίηση του Προσφυγικού. Και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει όλοι να λάβουν σοβαρά υπόψιν», σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου με δήλωσή του.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί