Σ. Βαρδάκης: «Τι γίνεται κ. Βρούτση, στέρεψαν τα χρήματα ακόμα και για τα έξοδα κηδείας;»

“Χιλιάδες οι αιτήσεις για απονομή εξόδων κηδείας που έμειναν εκτός ηλεκτρονικής πλατφόρμας, πότε θα υπάρξει επιτέλους μέριμνα από τον κ. Υπουργό;”

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για το ζήτημα των χιλιάδων αιτήσεων για απονομή εξόδων κηδείας που παραμένουν απλήρωτες από τον ΕΦΚΑ, πραγματοποίησαν 39 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και  Κοινωνικών Υποθέσεων.

Συγκεκριμένα, στις 17 Ιουλίου του 2020, ξεκίνησε η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πληρωμή των εξόδων κηδείας, όσων απεβίωσαν μετά την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους. 

Ωστόσο, για όσες αιτήσεις υποβλήθηκαν προς τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ πριν την παραπάνω ημερομηνία, παραμένει η διαδικασία χειρόγραφη και μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκκρεμότητες είναι χιλιάδες ανά την Ελλάδα. 

Στο πρόβλημα αυτό, έρχεται να προστεθεί μία απόφαση της Διοίκησης του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με την οποία, όλα τα συγχωνευθέντα στον ΕΦΚΑ πρώην Ταμεία, έπρεπε να αποστείλουν τις εκκρεμότητές τους, προς διεκπεραίωση στα κατά τόπους υποκαταστήματα Μισθωτών ΕΦΚΑ.

Μέχρι σήμερα απλήρωτοι παραμένουν δικαιούχοι των εξόδων κηδείας, που έχουν υποβάλει αίτηση προς τον ΕΦΚΑ, εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Σε πολλές περιπτώσεις η μη απόδοσή τους, στους δικαιούχους, προκαλεί αλυσιδωτά προβλήματα, όπως απονομή προνοιακών επιδομάτων, καθώς προϋποθέτει την καταβολή των εξόδων κηδείας.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης, τα έξοδα κηδείας αποτελούν σημαντική ενίσχυση των δικαιούχων που τα έχουν ήδη προπληρώσει στα γραφεία τελετών αφενός και αφετέρου, η εκκίνηση λειτουργίας μιας ψηφιακής πλατφόρμας από μία ημερομηνία και μετά, δεν μπορεί να επισκιάζει τις χιλιάδες εκκρεμότητες των εξόδων κηδείας. 

Για τους λόγους αυτούς ο κ. Βαρδάκης καλεί τον Υπουργό να απαντήσει, πόσες αιτήσεις εξόδων κηδείας οι οποίες υποβλήθηκαν πριν την 1η Ιουλίου 2020, εκκρεμούν να πληρωθούν και πότε αναμένεται η αποπληρωμή όλων των εκκρεμών αιτήσεων που υποβλήθηκαν μέχρι την παραπάνω ημερομηνία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί