Οι 4 στις 10 μικρομεσαίες μπροστά στον κίνδυνο πτώχευσης ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα

Το χρέος της πανδημίας δημιουργεί κίνδυνο πτώχευσης για το 40% των ΜμΕ. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα υβριδικής εκδήλωσης της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, που συνδιοργάνωσαν χθες η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία.

Με την έλλειψη ρευστότητας να συνεχίζει να είναι το μεγάλο αγκάθι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς μόνο μία στις τέσσερις επιχειρήσεις έχει ταμειακά διαθέσιμα, η κατάσταση καθίσταται ολοένα και πιο δυσχερής.

Οι προκλήσεις στην Επόμενης Γενιάς Στρατηγική για τις ΜμΕ αποτέλεσαν το θέμα υβριδικής εκδήλωσης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκτενούς διαλόγου που διεξάγεται στους επιχειρηματικούς φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύστερα από τη δεύτερη γνωμοδότηση που υιοθέτησε η ΕΟΚΕ τον Σεπτέμβριο του 2020, αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Επόμενης Γενιάς Στρατηγική για τις ΜμΕ.

Χρειάζεται χρηματοδότηση

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας τόνισε πως οι ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, και ιδίως οι πολύ μικρές εξωθούνται σε έναν απότομο μετασχηματισμό μετά από μια περίοδο παρατεταμένης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας. «Η αλήθεια είναι ότι οι ελληνικές ΜμΕ αιωρούνται μεταξύ της βραχυπρόθεσμης, λόγω υποχρεώσεων, βιωσιμότητάς τους και του μεσοπρόθεσμου μετασχηματισμού τους. Η αναγκαία συνθήκη για να ατενίσουν με προοπτική το μέλλον και να ενταχθούν οργανικά στην Κοινή Αγορά είναι η βελτίωση της πρόσβασής τους στους χρηματοδοτικούς πόρους. Αυτό απαιτεί επεξεργασίες, εξειδικευμένες προτάσεις και συγκροτημένες πολιτικές», σημείωσε.

Πρόβλημα το ιδιωτικό χρέος

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς υπογράμμισε, ότι η Επόμενης Γενιάς Στρατηγική για τις ευρωπαϊκές ΜμΕ ξεκινά από τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους που γεννήθηκε μέσα στην πανδημία και φέρνει μπροστά στον κίνδυνο πτώχευσης το 40% των ευρωπαϊκών ΜμΕ. «Η διαμόρφωση μιας νέας στρατηγικής για τις ΜμΕ οφείλει να συμπεριλάβει νέες διαστάσεις, που συνθέτουν έναν κόσμο που πλέον αλλάζει ραγδαία σε πολλαπλά επίπεδα. Έναν κόσμο περισσότερο ψηφιακό, περισσότερο παγκοσμιοποιημένο και διασυνδεδεμένο, αλλά ταυτόχρονα και εξίσου ευάλωτο και ασταθή απέναντι σε νέες προκλήσεις, όπως η πανδημία, η κλιματική κρίση και η ενεργειακή αυτάρκεια» ανέφερε.

Κενό ρευστότητας 20 δισ. ευρώ

Ρευστότητα 20 δισ. ευρώ χρειάζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις για να καλύψουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες. Το χρηματοδοτικό αυτό κενό αποκαλύπτει έρευνα που διενήργησε πρόσφατα για λογαριασμό της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας η Oliver Wyman και αναδεικνύει με αριθμούς το φλέγον ζήτημα της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας και δη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν άνω του 90% του επιχειρηματικού ιστού της χώρας.

Εκτός δανείων 760.000 επιχειρήσεις

Η επιλεξιμότητα των επιχειρήσεων αποτελεί ζητούμενο και καθαρές απαντήσεις δεν έχουν δοθεί ούτε από τις τράπεζες ούτε από την κυβέρνηση.

Πολλές επιχειρήσεις είναι εκτός λόγω των προβληματικών δανείων, ενώ οι τράπεζες δήλωναν στο παρελθόν ότι οι πραγματικά επιλέξιμες εταιρείες για δανεισμό είναι 30.000 με 40.000 από σύνολο 800.000 επιχειρήσεων.

Τα ποσά που λαμβάνουν οι τράπεζες από το πρόγραμμα πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, που δημιουργήθηκε ειδικά για την περίοδο της πανδημίας (PELTRO), έχουν αυξηθεί θεαματικά από τον Απρίλιο του 2020. Από τα 21,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο 2021, έχουν φτάσει στα 46,9 δισ. ευρώ. Και μάλιστα με αρνητικό επιτόκιο!

Κι όμως, το 95% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα παραμένουν εν πολλοίς εκτός ουσιαστικής χρηματοδότησης.

Κι αυτός είναι ένας ακόμη λόγος να απορεί κανείς για ποιο λόγο η κυβέρνηση της Ν.Δ. πέταξε εκτός ταμείου ανάκαμψης τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί