Ζητείται δικαιοσύνη: Ξεκίνησε η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου

Σήμερα Τετάρτη 20 Οκτωβρίου έχει οριστεί η έναρξη της δίκης των δολοφόνων του Ζακ Κωστόπουλου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Στην ανακοίνωσή της η πρωτοβουλία «Justice For Zackie» αναφέρει: 

«Στις 20 Οκτωβρίου 2021, στη συμπλήρωση τριών χρόνων και ενός μήνα ακριβώς από τη βάρβαρη δολοφονία του Ζακ, ορίστηκε εκ νέου η έναρξη της δίκης των δολοφόνων του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Θα είμαστε εκεί για να ακουστεί η φωνή του, για να ακουστεί η φωνή της, για να συνεχίσει να υπάρχει η ακαταμάχητη λαχτάρα για τη ζωή που κατάφερνε να εμφυσήσει σε όποιον/α/ο όδευε δίπλα του.

Θα είμαστε εκεί γιατί η τεράστια καθυστέρηση, ο εμπαιγμός από το δικαστικό σύστημα που ανθίσταται, αρνούμενο να αποδώσει ουσιαστική δικαιοσύνη, ακόμα και με στρεβλή κατηγορία (όχι ανθρωποκτονία ως όφειλε, αλλά θανατηφόρο σωματική βλάβη) δεν έχει σταματήσει από τις πρώτες στιγμές μετά την στυγερή δολοφονία του.

Θα είμαστε εκεί για να φτιάξουμε έναν κόσμο που θα μας χωράει όλες, όλους και όλα ελεύθερους και ελεύθερες.

Έναν κόσμο που δεν θα χωράει ο φόβος, τα στερεότυπα και τα “κουτάκια” της τοξικής κανονικότητας.

“Εάν με ρωτούσες τι θα ήθελες να αλλάξεις στην κοινωνία, επειδή οι φασίστες δε θα πάψουν να είναι φασίστες, θα ήταν όταν βλέπεις να επιτίθενται σε κάποιον να μην κοιτάς από την άλλη. Δε λέω να παίξεις ξύλο, γιατί ούτε εγώ το έχω με το ξύλο, αλλά μπορείς να βάλεις μια φωνή. Να κάνεις κάτι, να αντιδράσεις με κάποιον τρόπο” – Zackie Oh.

Ραντεβού στις 20 Οκτωβρίου 2021 στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, Πρωτοδικείο Αθηνών, Δέγλερη 4, στις 9πμ.»

Συγκέντρωση και στην Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στις 6 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου στην Θεσσαλονίκη για την δικαίωση του Ζακ. 

«Η δίκη των δολοφόνων του Ζακ ξεκινά πάλι, τρία ολόκληρα χρόνια και έναν μήνα μετά το λιντσάρισμά του. Κατηγορούμενοι ο νοικοκυραίος κοσμηματοπώλης, ο ακροδεξιός μεσίτης και μόνο οι τέσσερις από τους εννιά αστυνομικούς που τον αποτελείωσαν. Η δικαίωση της Zackie αφορά όλη τη λοατκια+ κοινότητα. Η καθεμιά μας θα μπορούσε να είναι στη θέση της. Γι’ αυτό και συγκεντρωνόμαστε την Τρίτη 19 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα στο Άγαλμα Βενιζέλου. Για να απαιτήσουμε την καταδίκη όλων των δολοφόνων. Για την αποκατάσταση της αλήθειας ως προς την προσωπικότητα του Ζακ. Για τη νίκη όλων των κινημάτων στα οποία συμμετείχε (λοατκια+, φεμινιστικό, κίνημα των οροθετικών στον HIV).

Μέσα στους αγώνες, σε δρόμους και στενά,
Ζακ θα είσαι μαζί μας, ως τη λευτεριά».

Διεθνής Αμνηστία: Τρία χρόνια αγώνας για δικαιοσύνη

«Ξεκινάει την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου η δίκη για την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στην Αθήνα.

Ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν ακτιβιστής, drag-queen, και υπερασπιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και των οροθετικών ανθρώπων. Έχασε τη ζωή του τον Σεπτέμβριο του 2018 έπειτα από εξαιρετικά βίαιη επίθεση που δέχτηκε αφού μπήκε σε κοσμηματοπωλείο στην περιοχή της Ομόνοιας και παγιδεύτηκε μέσα σε αυτό. Σύμφωνα με το ιατροδικαστικό πόρισμα για τον θάνατό του, ο Ζακ πέθανε από ισχαιμικό επεισόδιο που προκλήθηκε από τα πολλαπλά τραύματα που υπέστη.

Όλο αυτό το διάστημα η διεθνής κοινότητα δεν έμεινε αδρανής. Αντίθετα, κινητοποιήθηκε με ποικίλους τρόπους για την απόδοση ορατότητας στις παραβιάσεις, αλλά και για να βάλει τέλος στο στίγμα, τις προκαταλήψεις και τη ρητορική μίσους, με τα οποία ο Ζακ Κωστόπουλος και η οικογένειά του ήρθαν συχνά αντιμέτωποι ακόμα και μετά τον θάνατο του Ζακ.

Η Διεθνής Αμνηστία, ήδη από τον Ιανουάριο του 2020, έχει συγκεντρώσει και έχει δώσει στο φως της δημοσιότητας περισσότερες από 101.000 υπογραφές ανθρώπων από όλον τον κόσμο, που ζητούν εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης και απόδοση δικαιοσύνης στο θύμα και την οικογένειά του.

Τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, της Zackie Oh, η απόδοση δικαιοσύνης ακόμη εκκρεμεί.

Η Διεθνής Αμνηστία – Ελληνικό Τμήμα έχει αιτηθεί να συμμετέχει ως επίσημη παρατηρήτρια της δίκης, από την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου και καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Η πρακτική αυτή είναι συνδεδεμένη με τα διεθνή πρότυπα δίκαιης δίκης, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος σε δημόσια ακρόαση και της αρχής της δικαιοσύνης. Η δίκη αυτή είναι σημαντική καθώς σχετίζεται με θεμελιώδεις αρχές των ανθρώπινων δικαιωμάτων συμπεριλαμβανομένης της ευθύνης του κράτους να προστατεύει το δικαίωμα στη ζωή». 

Σχετικά Άρθρα

2 Thoughts to “Ζητείται δικαιοσύνη: Ξεκίνησε η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου”

  1. Να το θυμάσαι αυτό

    Ο φασίστας και ο ρατσιστής αν σε βρει αδύναμο ή διαφορετικό, θα σε λιντσάρει. Και το χειρότερο; Ο φασίστας και ο ρατσιστής δεν είναι συχνά άτομο “περιθωριακό”. Είναι καθωσπρέπει κύριοι, σε θέσεις.

  2. Ελευθερία Μηλάκη

    Άξονας Βερολίνου – Αβρακόντε
    Πήγα στο Βερολίνο, για να ξεφύγω από την οικονομική κρίση που τότε θέριζε τα πάντα. Εκείνο το διάστημα ζούσα στο Μάρτσαν, μια περιοχή λίγο έξω από το κέντρο της πόλης. Μια μέρα διοργανώθηκε σε μια πλατεία κάτι σαν πικνίκ, όπου ο καθένας μπορούσε να φέρει ένα κέικ και να πιει καφέ με τους “συγχωριανούς”… Εκεί που μιλούσα με ένα φαινομενικά αξιοπρεπές μεσήλικο ζεύγος που μάλιστα όταν του είπα ότι είμαι Ελληνίδα μου είπαν με χαρά ότι η νύφη τους είναι Ρουμάνα, εκεί που μου έλεγαν με χαρά για το τελευταίο τους ταξιδι στο Βιετνάμ, τους ανέφερα ότι πριν λίγο καιρό έμενα στο Μοαμπίτ… Μια περιοχή – γκέτο με πολλούς Ασιάτες.
    Τότε η γυναίκα έκανε ένα μορφασμό, μια γκριμάτσα απαξίωσης. Ε, αυτή τη γκριμάτσα, την ίδια ακριβώς, την είδα σε πρόσωπο συγγενή μου, ευαίσθητης και φιλάνθρωπης… Ο φασισμός φυτρώνει και ανθρεί εκεί που δεν το περιμένεις. Δεν περιμέναμε και κάτι καλύτερο από το σύστημα Αρναουτάκη, που στίβει τους συμβασιούχους σαν λεμόνια και τους πετάει… Ενώ στους φίλους του δίνει γη και ύδωρ.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί