Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα μείνει στην ιστορία για πολλές ντροπιαστικές υποθέσεις

Του Γιώργου Δημητρίου

Η παρουσία του κ.Τσίπρα στην ΔΕΘ ήταν σχετικά καλή. Θα ήθελα να σταθώ σε 2 μόνο σημεία της τα οποία είναι αρκετά για να περιγράψουν την κατάσταση στην Ελλάδα:

α) Το χρονικό σημείο των αναμενόμενων εκλογών, το αργότερο το α’ τρίμηνο του 2022 και β) Το σημείο που ο κ.Τσίπρας ανέφερε ότι ο κ.Μητσοτάκης έχει φέρει τον Ολιγαρχικό καπιταλισμό.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο σημείο είχα αναφερθεί σε ένα άρθρο προ μηνών σχετικά με νέο επερχόμενο μνημόνιο το αργότερο ως τη λήξη του α’ τριμήνου του 2022. Η οικονομία είναι σε άθλια κατάσταση παρά τα ψέματα της κυβέρνησης, ενώ τα μηδενικά επιτόκια Δανεισμού από την ΕΚΤ σταματούν και κανείς δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση πάρα μόνο οι ’’επενδυτές’’ που σχετίζονται με το πάρτι των 37 δισ. ευρώ της Ε.Ε.

Εως το Μάρτη του 2022 επανέρχεται ο δημοσιονομικός κανόνας του 3% πρωτογενών πλεονασμάτων, και το ξαφνικό game over θα μας ξανα-εκπλήξει, αν και δεν θα έπρεπε. 

Το ότι κάποιοι οίκοι αξιολόγησης που αναβαθμίζουν την Ελληνική οικονομία με μια διακριτή πριμοδότηση θα πρέπει να συσχετιστεί με το το ξεκοκάλισμα των 37 δισ. ευρώ από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα επίσης.

Η στάση του κ.Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και του κ.Τσίπρα προοιωνίζουν μετεκλογική λύση τύπου Μάριο Ντράγκι στο πρόσωπο του κ. Μαργαρίτη Σχοινά που προσωπικά τον θεωρώ πολύ χειρότερο και από ένα οικονομικό μνημόνιο.

Κανείς από τους δύο, Τσίπρας και Μητσοτάκης, δεν θα θελήσει να υπογράψει άλλο μνημόνιο, αλλά και η λύση Μαργαρίτη Σχοινά θα είναι η ταφόπλακα της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα. Δεν πρόκειται για μελλοντολογία αλλά για ανάγνωση των πραγματικών στοιχείων της οικονομίας αφενός και αφετέρου ανάγνωση των Γερμανικών επιλογών και των επιλογών της γραφειοκρατείας των Βρυξελλών. 

Είναι εμφανές ότι όποιος χάσει θα χάσει με μικρή διαφορά, αλλά με αυτό το εκλογικό σύστημα δεν θα μπορεί να κυβερνήσει μόνος του. Είναι καλό αυτό φυσικά, αλλά ο κίνδυνος ενός ’’Γερμανο-δοτού’’ καρεκλοκένταυρου Μαργαρίτη είναι μεγάλος ιδιαιτέρως για τα Εθνικά θέματα.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σημείο αναφορικά με τον Ολιγαρχικό καπιταλισμό είναι ακόμα πιο σημαντικό. Φυσικά ολιγαρχικό καπιταλισμό είχαμε και προ Μητσοτάκη και από ό,τι φαίνεται θα εχουμε και μετά από αυτόν. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι: Aλλάζει; Με ποιο σύστημα μπορεί να αντικατασταθεί αυτός ο ολιγαρχικός καπιταλισμός; 

Να σας πω, αν και έχω γίνει κουραστικός να το γράφω στα άρθρα μου. Με την μορφή αγοράς του τέλειου ανταγωνισμού, πχ ΗΠΑ, Μ.Β, Γαλλία, Αυστραλία, Καναδάς κλπ. Οποιος πρόσεξε την αναφορά του κ.Τσίπρα σχετικά με τις αυξήσεις των τιμολογίων στην ενέργεια, θα άκουσε ότι ζήτησε την παρέμβαση από τη ΡΑΕ και την επιτροπή ανταγωνισμού. Δυστυχώς στην Ελλάδα οι αγορές είναι κλειστές και καρτελοποιημένες και γι αυτό εν τοις πράγμασι δεν υπάρχει ουσιαστικά επιτροπή ανταγωνισμού. Δεν υφίσταται υγιής ανταγωνισμός ούτε κάν στα κόμματα και την πολιτική σκηνή.

ΑΝ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΗΘΕΛΕ ΘΑ ΓΚΡΕΜΙΖΕ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα μείνει στην ιστορία για πολλές ντροπιαστικές υποθέσεις που εξελίσσονται κατά τη χρονική διάρκεια της θητείας της. Αλλοτε ευθύνεται άμεσα με συγκεκριμένες πράξεις της και σε άλλες με τη χαρακτηριστική αδράνεια και την αδιαφορία που  που επιδεικνύει. 

Παραδείγματα:

Διακυρήτει την ασφαλεια του πολίτη ενώ το οργανωμένο έγκλημα κάνει πάρτυ. Προσλαμβάνει αστυνομικούς αντί για υγειονομικούς και η εγκληματικότητα αυξήθηκε. Διέλυσε την οικονομία με τα αχρείαστα λοκνταουν.

Πέρσι ΑΕΠ  -15,2% και φέτος πανηγυρίζει για το σύν 16,2% στο αντίστοιχο τρίμηνο αλλά με τρελή αύξηση του δημοσίου χρέους. 

Η χαρακτηριστική υπόθεση αδιαφορίας είναι το Noor one τη στιγμή που τυμβωρυχεί πάνω στους νεκρούς στο Μάτι. Το ΚΕΘΕΑ με στοιχεία του λέει πως κάθε χρόνο έχουμε 890 νεκρούς από τη χρήση ναρκωτικών, ενώ από τους 3 τόνους ηρωίνης του ναρκοπλοίου θα πέθαιναν εκατοντάδες επιπλέον άνθρωποι από τον τρέχοντα μέσο όρο κατ’ έτος. Παραιτούνται δικαστές εισαγγελείς, μετατίθενται για να μην αγγιξουν την υπόθεση, και ο πρωθυπουργός, εστω ο υπουργός Δικαιοσύνης ούτε μία δήλωση στήριξης στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης. Ο Υπουργός δικαιοσύνης χρωστάει περίπου 1.3ΟΟ.ΟΟΟ ευρώ σε τραπεζικά δάνεια και αυτό δημιουργεί ερωτηματικά για την ανεξαρτησία του. Αλλά η κυβέρνηση κατά δήλωσή της δεν ‘’παρεμβαίνει’’ στην Δικαιοσύνη…

Οι δικηγορικοί σύλλογοι γι αυτή την υπόθεση των παραιτηθέντων – μετατιθέμενων δικαστών και εισαγγελέων δεν έχει πάρει θέση. Ούτε η κ. Νικολούλη με το’’Φώς’’στο τούνελ δεν ψάχνει υπόθεση 9 νεκρών…

Αυτή είναι η Ελλάδα, μπορεί να κατάσχει το σπίτι του αδύνατου, να τον ξυλοκοπεί, να τον φυλακίζει, να τον εξοντώνει ακόμη και για 300 ευρώ, και η υπόθεση Noor one είναι πολιτικά αόρατη με τη δικαιολογία ότι δεν παρεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη. Με την περιπτωση Νοβάρτις όμως ανέβηκαν στα κάγκελα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έσπευσε να υπουργοποιήσει όλους όσοι ελέγχονταν από τη Δικαιοσύνη. 

Αφήστε τι έκαναν στην κ.Τουλουπάκη, όλη η Νέα Δημοκρατία έπεσε απάνω της. Γιατί δεν πέφτει και πάνω στην περίπτωση του Noor one;

Αααα, ξέχασα,  αυτοί δεν παρεμβαίνουν… στην Δικαιοσύνη…

Ντροπιαστικοί αντιφατικοί συμβολισμοί δράσης και αδράνειας..

Τα εργασιακά της ΝΔ δεν είναι απλά πολιτική επιλογή, αλλά και ενας ντροπιαστικός συμβολισμός της ευνοιας των ολίγων-δυνατών και της αναλγησίας απέναντι στον αδύναμο. Οι κοινωνίες και η οικονομίες στον δυτικό κόσμο πάνε μπροστά μαζί, αλλά για τη Μητσοτακική ΝΔ ο συμβολισμός δούλων και εκμεταλλευτών υπερβαίνει κάθε όριο, σαν τις οικογενειακές δυναστείες του Πακιστάν. Η επέλαση των ακροδεξιών πολιτικών ’’μαλακιστών’’ όπως διατύπωσε στη θεωρία της ’’μαλακίας’’ του ο καθηγητής φιλοσοφίας του Princeton University Harry Frnkfourt, 1986, και στο βιβλίο του ’’On Bullshits’’ το 2005. Ντροπιαστική εικόνα του τάχα δημοκράτη πρωθυπουργού με τον Αντετοκούνμπο τη στιγμή που οι ’’μετανιωμένοι ρατσιστές’’ αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κυβέρνησής του. Ντροπιαστική και η συμμετοχή του Αντετοκούνμπο στην τελετή πολιτογράφησης κατά την άποψή μου, όπως επίσης και για το κεντρικό Εβραϊκό συμβούλιο που δέχεται ’’συγγνώμες’’ απο κάποιους αντισημίτες πολιτικούς, ιδιοτελώς, πρός υπεράσπιση της πολιτικής τους καριέρας. Αυτό μου μοιάζει επικίνδυνο… Και όχι μόνο…

Στα εθνικά θέματα, εφτιαξε το φράχτη στον Εβρο, κατά την άποψή μου καλά έκανε, πήρε τις ακροδεξιές ψήφους  και χαλάλι του. Ομως τα σύνορα της Ελλάδας εκτείνονται από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και ασφαλώς έχουμε και θαλάσσια σύνορα. Μα οι Τουρκικές φρεγάτες κάνουν νηοψίες σε ελληνικά σκάφη 11 μίλια εξω από την πόλη της Σητείας και της Ιεράπετρας. Εκεί δεν έχουμε σύνορα; 

Έχει δίκιο ο Τσίπρας που δεν ηθελε το φράχτη υπό την έννοια ότι αφού δεν προστατεύουμε τα 12 μίλια στο Αιγαίο από τους Τούρκους  ας μην κάνουμε τους δεσμοφύλακες των Γερμανών στα 200 χιλιόμετρα του Εβρου. Είναι όντως ντροπιαστική αντίφαση να κάνεις τον παλικαρά στον καταπονημένο μετανάστη και να είσαι ’’κότα’’ στις Τουρκικές προκλητικές παραβιάσεις. Αυτό είναι ’’μαλακία’’ όπως την όρισε ο καθηγητής Harry Franfourt.

Πολλές βλακείες αυτή η κυβέρνηση με πολλές ντροπιαστικές αντιφάσεις αλλά θα σταθώ σε μία τελευταία. Στην ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή με αφορμή τις πυρκαγιές που έκαψαν 1.300.000 στρέμματα, είπε ότι το Αιγαίο έχει μεγάλα βάθη και δεν μπορούν να τοποθετηθούν πλωτές ανεμογεννήτριες, αλλά θα μπουν λίγες. Οντως το Αιγαίο εχει τα 2 βαθύτερα σημεία στη Μεσόγειο. Δεν είπε βέβαια ότι στο Αιγαίο υπάρχουν πολλά χιλιόμετρα αβαθών σημείων όπως: Από ανατολικά προς τα δυτικά στο στενό της Ρόδου (πλάτους 17 χιλιομέτρων και βάθους 350 μέτρων), το στενό της Καρπάθου (Πλάτος 43 χλμ.με βάθος 850 μετρων), το στενό της Κάσου (πλάτος 67 χιλιόμετρα, βάθος 1000 μέτρα), το στενό των Αντικυθήρων (Πλάτος 33 χιλιόμετρα, βάθος 160 μέτρα), το στενό της Ελαφονήσου (Πλάτος 11 χιλιόμετρα, βάθος 180 μέτρα). (ΠΗΓΗ WORDPRESS)

Και πολλά άλλα σημεία ως απόδειξη ψεμάτων. Οποιος διαβάσει την πρόσφατη μελέτη της Wind Energy Ireland η τεχνολογία των πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων εχει επιλεγεί ως καταλληλότερη ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Ο κ.Μητσοτάκης ελεγε αλήθειες ή ψέματα στη Βουλή; Σύμφωνα με τη θεωρία ’’On Bullshits’’, δεν είπε αλήθεια αλλά δεν είπε και ψέματα. Απλώς άλλη μία ΒΛΑΚΕΊΑ και αυτή τη φορά μεγάλου βάθους όπως τα βάθη του Αιγαίου. Ο λόγος που είπε την πολιτική ’’μαλακία’’ όμως θα πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς. Mελέτες για την ιδανική τοποθέτηση πλωτών ανεμογεννητριών στο Αιγαίο επίσης από το (Πανεπιστήμιο Πειραιά,Π.Σούρσου,2017), και από το Πανεπιστημιακό κολλέγιο του Λονδίνου UCL,E.ZAfeiratou,2020)

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ο Κούλογλου μοιάζει ’’βαλτός’’, μυρίζει Μαργαρίτη Σχοινά. 

Αν ο Τσίπρας ήθελε:

1)Θα έκανε σημαία του την μορφή του τέλειου ανταγωνισμού εναντίον του ολιγαρχικού καπιταλισμού που κατήγγειλε στη Θεσσαλονίκη. Είναι το μόνο αντίδοτο. Θα έφερνε το νομοθετικό πλαίσιο των ΗΠΑ ή της Μ.Βρετανίας περί επιτροπής ανταγωνισμού και διαφάνειας. Αυτός είναι ο Δυτικός κόσμος.

2)Θα σήκωνε επανάσταση για τα εργασιακά. Μία ανεμογεννήτρια στα καμένα ο Τσίπρας μαζί με τους κατοίκους να την γκρεμίσει.

3)Θα σήκωνε το noor one σε όλα τα επίπεδα κοινοβουλευτικού ελέγχου. Αποτελεί σύμβολο ανισονομίας και επιρροής στη δικαιοσύνη όπως και η Νοβάρτις.

Όλα τα παραπάνω είναι συμβολισμοί και λίγα παραδείγματα από την Ελληνική τραγωδία. Αντί για παπαρούνες του Πάσχα θα μαζεύουμε Μαργαρίτες Σχοινά, όπως στην κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου, έρχεται ο Χέρ Χαρούπογλου κλπ κλπ. 

Γιατί κύριε Τσίπρα τους αφήνεις; Άλλο η διανομή του πλούτου με τη γεφύρωση των ανισοτήτων σε ένα βαθμό, και άλλο το μοντέλο της ανάπτυξης. Ολιγαρχική αγορά όπως καταγγέλλεις έχει εχθρό τον τέλειο ανταγωνισμό και αυτό δεν σημαίνει απροστάτευτους εργαζόμενους. Έχει να κάνει με την δημιουργία ή όχι των ολιγοπωλίων. Με ανισονομία επιχειρηματικών ευκαιριών ή με τις ίδιες ευκαιρίες; Με ακριβές τιμές για τον καταναλωτή ή με αυτές που ζούμε 20 χρόνια τώρα; Είπε πρώτη φορά ότι χρειάζεται να αυξήσουμε την παραγωγή, πρωτογενή και μεταποίηση, αλλά το μοντέλο θα παραμείνει ολιγαρχικό; Aν υιοθετούσε το δυτικό κόσμο θα διέλυε τη ΝΔ σε χρόνο ρεκόρ γιατί η ΝΔ προάγει το μοντέλο του ολιγαρχικού καπιταλισμού τύπου Ερντογάν και Πούτιν.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί