Να μη νοσηλεύουν ασθενείς με covid αποφάσισε η Ιατρική Σχολή Αθηνών – Λιποταξία καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί

 Στη Βουλή το θέμα από τον Ανδρέα Ξανθό

Την απόφασή τους να μην νοσηλεύουν οι πανεπιστημιακές κλινικές πλέον ασθενείς με covid αλλά να μεταφέρονται μόνο στις κλινικές του ΕΣΥ, κοινοποίησαν με έγγραφο οι πανεπιστημιακοί καθηγητές ιατρικής της Αθήνας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους νοσοκομειακούς γιατρούς, οι οποίοι καταγγέλλουν την ενέργεια, χαρακτηρίζοντάς της «μονομερής κήρυξη λιποταξίας» εν μέσω πανδημίας.

Όπως καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), την περασμένη εβδομάδα, 13 – 17 Σεπτεμβρίου 2021, κοινοποιήθηκε σε πολλά νοσοκομεία της Αττικής έγγραφο από την Ιατρική́ Σχολή Αθήνας το οποίο αναφέρει πως «δεν θα γίνονται δεκτοί από εδώ και πέρα ασθενείς πάσχοντες από Covid 19 στις πανεπιστημιακές κλινικές και πως θα διοχετεύονται για νοσηλεία αποκλειστικά σε κλινικές του ΕΣΥ».

Παράλληλα επισημαίνουν πως πρόκειται για «επίδειξη θράσους και αλαζονείας το αφήγημα πως οι κύριοι καθηγηταί θα δώσουν “οδηγίες” στους γιατρούς του ΕΣΥ σχετικά με την περίθαλψη ασθενών Covid» τονίζοντας πως οι γιατροί του ΕΣΥ έδιναν μάχη επί 18 μήνες για τους ασθενείς με covid και δεν έχουν ανάγκη καμίας καθοδήγησης υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «το 75% των ειδικευόμενων γιατρών εκπαιδεύεται σε τμήματα του ΕΣΥ». Καταλήγοντας, «προειδοποιούν τους υπουργούς Υγείας, τους Διοικητές της 1ης και 2ης Υ.Πε. αλλά και τη διοίκηση ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ πως όποιος συναινέσει στον αποκλεισμό ασθενών Covid 19 από δημόσιες πανεπιστημιακές κλινικές θα είναι υπόλογος για έκθεση ασθενών σε κίνδυνο».

Η ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΠΛΕΥΡΗ
Κοινοποίηση : Γραφείο Πρωθυπουργού
Αθήνα, 23/09/21

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ με έκπληξη διαπίστωσε πώς την περασμένη εβδομάδα, 13 – 17 Σεπτεμβρίου 2021, κοινοποιήθηκε σε πολλά νοσοκομεία της Αττικής έγγραφο από την Ιατρική Σχολή Αθήνας το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρει πως δεν θα γίνονται δεκτοί από εδώ και πέρα ασθενείς πάσχοντες από Covid 19 στις πανεπιστημιακές κλινικές και πως θα διοχετεύονται για νοσηλεία αποκλειστικά σε κλινικές του ΕΣΥ.

Το αρχικό έγγραφο παρουσιάζεται ως ομόφωνη απόφαση της συνέλευσης της ιατρικής σχολής με ημερομηνία 31/08/21 και είχε κοινοποιηθεί ως «εξαιρετικά επείγον» στην πολιτική ηγεσία των υπουργείων Υγείας και Παιδείας και στους διοικητές 1ης και 2ης ΥΠΕ.

Επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
1) Το έγγραφο αυτό συνιστά πράξη μονομερούς κήρυξης λιποταξίας από τη μάχη ενάντια στην πανδημία η οποία καθόλου δεν τιμά τους πανεπιστημιακούς γιατρούς,  πολλοί από τους οποίους είμαστε σίγουροι ότι διαφωνούν με αυτή την κίνηση και θεωρούμε εξαιρετικά θλιβερό το ότι δεν έχουν εκφράσει ακόμα δημοσίως τη διαφωνία τους.

2) Η αιτιολογία που προβάλλεται είναι επιεικώς νηπιώδης, αντιεπιστημονική και έωλη. Δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των πανεπιστημιακών κλινικών οι εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις. Η συντριπτική πλειοψηφία των εξειδικευμένων ιατρικών πράξεων για λοιπές παθήσεις επιτελείται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των πανεπιστημιακών κλινικών η εκπαίδευση. Το 75% των ειδικευόμενων γιατρών εκπαιδεύεται σε τμήματα του ΕΣΥ.

3) Αποτελεί πραγματική επίδειξη θράσους και αλαζονείας το αφήγημα πως οι Κύριοι Κύριοι Καθηγηταί θα δώσουν «οδηγίες» στους γιατρούς του ΕΣΥ σχετικά με την περίθαλψη ασθενών Covid.

Οι γιατροί του ΕΣΥ στα ΤΕΠ, στις πτέρυγες νοσηλείας και στις ΜΕΘ, δίνουν τη μάχη ενάντια στην πανδημία εδώ και 18 μήνες και δεν έχουν καμία ανάγκη ιατρικής καθοδήγησης από γιατρούς που σιώπησαν όταν επιφανείς εκπρόσωποί τους δήλωναν δημοσίως ότι ο ιός δήθεν δεν μεταδίδεται με τη μετάληψη γιατί επισυμβαίνει κάποιο υπερφυσικό θαύμα. Δεν έχουν καμία ανάγκη να λάβουν ιατρικές οδηγίες από συναδέλφους που σιώπησαν όταν άλλοι επιφανείς εκπρόσωποί τους εδώ και 18 μήνες εφευρίσκουν τις πιο αστείες αντιεπιστημονικές δικαιολογίες για να δικαιολογήσουν εκ των υστέρων προειλημμένες κυβερνητικές αποφάσεις.

4) Η μονομερής αυτή κίνηση υποκρύπτει την πεποίθηση πωςδήθεν οι δημόσιες πανεπιστημιακές κλινικές αποτελούν ατομική, ιδιωτική ιδιοκτησία κάποιων Καθηγητών. Προφανώς κάποιοι Καθηγηταί αντέγραψαν τους ιδιώτες κλινικάρχες, οι οποίοι σκανδαλωδώς έχουν απαλλαγεί εξαρχής από την νοσηλεία ασθενών Covid 19 στα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

5) Μας προξενεί έντονο προβληματισμό το γεγονός ότι οι νέοι υπουργοί Υγείας δεν έχουν ακόμα αντιδράσει ενάντια στην απαράδεκτη αυτή απόφαση αν και υποτίθεται πως είναι σε γνώση τους εδώ και πάνω από 20 μέρες.

Συμπερασματικά:
– Φυσικά δεν πρόκειται να δεχτούμε την μονομερή αποκλειστική ενασχόληση του ΕΣΥ με μία μόνο νόσο. Αυτό είναι άκρως επικίνδυνο για τον πληθυσμό, θίγει την εκπαίδευση των ειδικευομένων και προωθεί την πλήρη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περίθαλψης.
– Καλούμε την ιατρική σχολή Αθηνών και ιδιαίτερα τον Πρόεδρό της ως νεοεκλεγέντα να ανακαλέσει άμεσα την απαράδεκτη αυτή απόφαση.
– Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις είναι ευθύνη των αρμόδιων του υπουργείου Υγείας 

Προειδοποιούμε του υπουργούς Υγείας, τους Διοικητές της 1ης και 2ης Υ.Πε. αλλά και τη διοίκηση ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ πως όποιος συναινέσει στον αποκλεισμό ασθενών Covid 19 από δημόσιες πανεπιστημιακές κλινικές θα είναι υπόλογος για έκθεση ασθενών σε κίνδυνο.

Η επιστολή της ΟΕΝΓΕ

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της  Ιατρικής Σχολής Αθήνας, στην οποία συμμετέχουν οι Διευθυντές Τομέων και οι εκπρόσωποι ανά  βαθμίδα από τους Τομείς. Η Γενική Συνέλευση ομόφωνα αποφάσισε να ζητήσει ασυλία από την  κυβέρνηση για τη νοσηλεία Covid περιστατικών στις Πανεπιστημιακές Παθολογικές και Χειρουργικές  Κλινικές.  

Είναι προσχηματική η αγωνία τους για την όντως υποβαθμισμένη νοσηλεία κατά τη διάρκεια της  πανδημίας «δύσκολων και σπάνιων νοσημάτων που απαιτούν εξειδικευμένη θεραπεία» και την  αδιαμφισβήτητη ανάγκη της δια ζώσης εκπαίδευση των προπτυχιακών φοιτητών. 

Αν πράγματι αγωνιούσαν θα είχαν σταθεί στο πλευρό των φοιτητών της Ιατρικής που είχαν αποκλειστεί  από την κλινική τους άσκηση.  

Αν πράγματι αγωνιούσαν θα είχαν ενώσει τη φωνή τους με τους συναδέλφους τους γιατρούς στο  δημόσιο σύστημα υγείας που δίνουν 18 μήνες τώρα διπλό αγώνα. Μέσα στα νοσοκομεία στο πλευρό  των ασθενών μας στις δύσκολες στιγμές της αρρώστιας τους. Έξω από τα νοσοκομεία, στο πλευρό του  λαού μας που δοκιμάζεται για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του. 

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζουν τους ενημερώνουμε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν  υποβαθμίστηκε η νοσηλεία μόνο «των δύσκολων και σπάνιων νοσημάτων» αλλά συνολικά της  υπόλοιπης πλην Covid νοσηρότητας εξαιτίας της μετατροπής του συστήματος υγείας, με αποκλειστική 

ευθύνη της κυβέρνησης, σε σύστημα μιας νόσου. Τους ενημερώνουμε επίσης ότι την περίοδο της  πανδημίας δε διακόπηκε μόνο η δια ζώσης εκπαίδευση των προπτυχιακών μελλοντικών συναδέλφων  μας αλλά και, πάλι με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, η εκπαίδευση των ειδικευόμενων  συναδέλφων μας. Αν δεν μας απατά η μνήμη μας δε θυμόμαστε να ψέλλισαν κουβέντα. 

Προσβάλλουν βάναυσα τους γιατρούς του ΕΣΥ οι υποδείξεις των «αξιότιμων» καθηγητών για «τα  πρωτόκολλα κριτηρίων εισαγωγής και εξιτηρίων ώστε να υπάρξει εξορθολογισμός στους χρόνους  νοσηλείας των ασθενών σε όλα τα νοσοκομεία που νοσηλεύουν Covid περιστατικά». Οι γιατροί του  ΕΣΥ γνωρίζουν τα πρωτόκολλα εισαγωγής και εξιτηρίων ασθενών με Covid. Tα εφαρμόζουν  απαρέγκλιτα 18 μήνες τώρα. Αυτοί που φαίνεται να αγνοούν ότι τα πρωτόκολλα δεν εφαρμόζονται  στο κενό αλλά σε συνθήκες τραγικής υποστελέχωσης, έλλειψης κατάλληλων υποδομών και  εξοπλισμού, είναι οι «αξιότιμοι» καθηγητές. 

Η απαράδεκτη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής πρέπει να αποδοκιμαστεί ανοιχτά  από κάθε πανεπιστημιακό που σέβεται το λειτούργημα του ως δάσκαλος και ως γιατρός.  

 Στη Βουλή το θέμα από τον Ανδρέα Ξανθό

Αναφορά στη Βουλή κατέθεσε ο τομεάρχης Υγείας  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α. Ξανθός, με βάση τις καταγγελίες της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).  Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών οργάνων των γιατρών ΕΣΥ, η Ιατρική Σχολή  της Αθήνας αποφάσισε μονομερώς να εξαιρεθούν οι πανεπιστημιακές κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων από τη νοσηλεία περιστατικών covid -19. Είναι απαράδεκτο, με οποιοδήποτε πρόσχημα, να αρνούνται οι πανεπιστημιακοί γιατροί να συνδράμουν στην αντιμετώπιση του νέου επιδημικού κύματος και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα του ΕΣΥ σε περίοδο αυξανόμενης πίεσης προς  τα δημόσια νοσοκομεία. Το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί στη νέα φάση, είναι ο συνδυασμός της αποτελεσματικής φροντίδας των ασθενών με covid-19 και της αξιόπιστης κάλυψης όλων των υπόλοιπων υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας,  αποφεύγοντας με κάθε τρόπο το «εσωτερικό lockdown» των δημόσιων δομών υγείας και την μονομερή επικέντρωση του ΕΣΥ στην πανδημία.

Αυτό το στοίχημα όμως αφορά όλο το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και όχι μόνο τις πανεπιστημιακές κλινικές. Τα προβλήματα στην ιατρική εκπαίδευση αυτή την περίοδο, δεν αφορούν μόνο τους φοιτητές αλλά και τους ειδικευόμενους γιατρούς, που στην πλειονότητά τους υπηρετούν σε κλινικές του ΕΣΥ. Για να μπορέσει  όμως το σύστημα υγείας να ανταποκριθεί σ’ αυτή την πρόκληση, χρειάζεται επιστράτευση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων των πανεπιστημιακών τμημάτων και κλινικών, χωρίς εξαιρέσεις και «ασυλίες».  Απαιτείται από τώρα οργανωμένη εμπλοκή της ΠΦΥ, των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του Πανεπιστημίου και των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και επίταξη των ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κέντρων αποκατάστασης, για να μη ζήσουμε ξανά μια υγειονομική τραγωδία στην αιχμή του 4ου επιδημικού κύματος. Από τη μάχη αυτή κανείς δεν περισσεύει, πολύ περισσότερο οι έγκριτοι πανεπιστημιακοί γιατροί που οφείλουν να αναθεωρήσουν την απόφασή τους. 

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων 

ΑΝΑΦΟΡΑ 

Για τον κ. Υπουργό Υγείας 

Θέμα : Εξαίρεση των πανεπιστημιακών κλινικών της Αθήνας από τη νοσηλεία  περιστατικών covid-19  

Ο Βουλευτής Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός καταθέτει ως αναφορά τις επιστολές της  Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και της  Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς σχετικά με την ομόφωνη  απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής Αθηνών περί μη νοσηλείας  περιστατικών covid-19 στις πανεπιστημιακές κλινικές του ΕΣΥ. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή της ΕΙΝΑΠ, το έγγραφο αυτό  συνιστά πράξη μονομερούς κήρυξης λιποταξίας από τη μάχη ενάντια στην  πανδημία η οποία καθόλου δεν τιμά τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, πολλοί από  τους οποίους είμαστε σίγουροι ότι διαφωνούν με αυτή την κίνηση και θεωρούμε  εξαιρετικά θλιβερό το ότι δεν έχουν εκφράσει ακόμα δημοσίως τη διαφωνία τους.  Αντίστοιχα, η ΟΕΝΓΕ σημειώνει ότι προσβάλλουν βάναυσα τους γιατρούς του ΕΣΥ  οι υποδείξεις των «αξιότιμων» καθηγητών για «τα πρωτόκολλα κριτηρίων  εισαγωγής και εξιτηρίων ώστε να υπάρξει εξορθολογισμός στους χρόνους  νοσηλείας των ασθενών σε όλα τα νοσοκομεία που νοσηλεύουν Covid περιστατικά». Οι γιατροί του ΕΣΥ γνωρίζουν τα πρωτόκολλα εισαγωγής και  εξιτηρίων ασθενών με Covid. Tα εφαρμόζουν απαρέγκλιτα 18 μήνες τώρα. Αυτοί  που φαίνεται να αγνοούν ότι τα πρωτόκολλα δεν εφαρμόζονται στο κενό αλλά σε  συνθήκες τραγικής υποστελέχωσης, έλλειψης κατάλληλων υποδομών και  εξοπλισμού, είναι οι «αξιότιμοι» καθηγητές. 

Παρακαλούμε για την απάντηση και την ενημέρωση μας για σχετικά  με τις ενέργειές σας. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί