Ιδιωτικοποιείται η ΔΕΗ: Απόφαση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 750 εκατ. ευρώ

ΣΥΡΙΖΑ: Έγκλημα κατά του ελληνικού λαού η απόφαση για ιδιωτικοποίηση

Δύο εγκληματικά λάθη σε ένα: στο όνομα μιας βεβιασμένης απολιγνιτοποίησης, η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί τη ΔΕΗ μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 750 εκατ. ευρώ για να επιταχύνει τη στροφή στις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).

Σοκ και δέος προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας μόλις δύο εβδομάδες μετά την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, του διαχειριστή του εθνικού δικτύου στην αυστραλιανή Macquarie έναντι τιμήματος 1,31 δις ευρώ (συν την ανάληψη του δανεισμού του ύψους 800 εκατ. ευρώ) να απεμπολήσει τον έλεγχο του Δημοσίου στη ΔΕΗ, μέσω αύξησης κεφαλαίου της εταιρείας με διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε μείωση του ποσοστού του Δημοσίου κάτω του 51%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το απόγευμα η ΔΕΗ, η εταιρεία θα επιδιώξει να αντλήσει κεφάλαια ύψους 750 εκατ. ευρώ και θα το κάνει όχι μέσω της παραδοσιακής διαδικασίας των δικαιωμάτων προτίμησης αλλά μέσω βιβλίου προσφορών στην Ελλάδα και σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Πρέπει συνάμα να σημειωθεί ότι με βάση την ανακοίνωση της ΔΕΗ, παρά την κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης, θα δοθεί στους παλαιούς μετόχους η δυνατότητα να συμμετάσχουν στην αύξηση ώστε να διατηρήσουν αναλλοίωτο το ποσοστό συμμετοχής στη ΔΕΗ και μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ. Επομένως συνάγεται ότι μόνο το Δημόσιο δεν θα συμμετέχει στην ΑΜΚ στη ΔΕΗ με το σύνολο της συμμετοχής του, κι αυτό γίνεται με κυβερνητική απόφαση και με στόχο όπως αναφέρουν πληροφορίες της αγοράς μετά την ΑΜΚ η συμμετοχή του Δημοσίου να έχει μειωθεί στο 34% και να ιδιωτικοποιηθεί έτσι η ΔΕΗ. .

Τα κεφάλαια των 750 εκατ. ευρώ, που θα αντληθούν με την ΑΜΚ, κατά τις δηλώσεις του πρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Γιώργου Στάσση, η ΔΕΗ θα τα χρησιμοποιήσει για να επιταχύνει το επενδυτικό της πλάνο στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και για επέκταση στα Βαλκάνια. Και είναι τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι η αύξηση αυτή – με στόχο την επιτάχυνση της στροφής της ΔΕΗ στις ΑΠΕ – ανακοινώνεται απόψε, την ίδια μέρα που ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο επιχειρηματίας με τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα στο φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ, αλλά που λέει κάθε τόσο και μερικές αλήθειες, βγήκε και είπε ότι είναι βεβιασμένη η απόφαση για την πρόωρη απολιγνιτοποίηση – της Ελλάδας και ουσιαστικά της ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το Δημόσιο ελέγχει το 55% της ΔΕΗ μέσω διάφορων δημόσιων φορέων (Υπερταμείο, ΤΑΙΠΕΔ. ΕΦΚΑ) ενώ το 45% το έχουν ιδιώτες. Με την ΑΜΚ, οι δημόσιοι φορείς δεν θα συμμετέχουν στην αύξηση κατά τη σημερινή αναλογία της συμμετοχής τους, και το Δημόσιο θα απομείνει με το 34% της ΔΕΗ ενώ το υπόλοιπο 67% θα πάει σε ιδιώτες.

Κι έτσι θα ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ για να τρέξει γρήγορα η απολιγνιτοποίηση στην Ελλάδα, και η κυβέρνηση της ΝΔ θα χρεωθεί με δύο εγκληματικά λάθη σε ένα, αφού χωρίς να υπάρχει καμία υποχρέωση, με δική της επιλογή, μόνη σε όλη την Ευρώπη, αποφάσισε να επιταχύνει την απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας και της ΔΕΗ, σε βάρος του εθνικού ηλεκτροπαραγωγικού φορέα και των εισοδημάτων νοικοκυριών κι επιχειρήσεων – που πριν 20 χρόνια είχαν τη πιο φτηνή ενέργεια της Ευρώπης – αλλά πλέον την χρυσοπληρώνουν.

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε («ΔΕΗ» ή «Εταιρεία») ανακοινώνει την πρόθεσή της να αντλήσει κεφάλαια μέσω αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου κατά περίπου €750 εκατ. με τη διαδικασία βιβλίου προσφορών για τον καθορισμό της τιμής διάθεσης των εκδοθησομένων μετοχών (οι «Νέες Μετοχές»), με σκοπό τη χρηματοδότηση του επικαιροποιημένου Στρατηγικού της Σχεδίου (η «Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου»). Οι Νέες Μετοχές προτείνεται να διατεθούν με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα (η «Δημόσια Προσφορά») και ιδιωτική τοποθέτηση σε θεσμικούς επενδυτές εκτός Ελλάδος (η «Διεθνής Προσφορά», και από κοινού με τη Δημόσια Προσφορά η «Συνδυασμένη Προσφορά»). Η Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου προτείνεται να γίνει με αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης, εντούτοις προτείνεται να δύναται να ισχύσει ένας μηχανισμός κατά προτεραιότητα κατανομής για τη διάθεση των Νέων Μετοχών στους υφιστάμενους μετόχους της Εταιρείας που θα συμμετάσχουν στη Συνδυασμένη Προσφορά. Η κατά προτεραιότητα κατανομή στη Δημόσια Προσφορά προτείνεται να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο ποσοστό συμμετοχής των υφιστάμενων μετόχων στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας (βάσει των ηλεκτρονικών αρχείων της ΕΛ.Κ.Α.Τ. Α.Ε.), κατά την ημερομηνία καταγραφής (record date) που θα προσδιοριστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο, έτσι ώστε οι εν λόγω μέτοχοι να διατηρήσουν τουλάχιστον το ίδιο ποσοστό συμμετοχής στην Εταιρεία μετά την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Η Εταιρεία δύναται να εφαρμόσει παρόμοιο μηχανισμό κατά προτεραιότητα κατανομής στις Νέες Μετοχές που θα διατεθούν στη Διεθνή Προσφορά, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων κριτηρίων, την επενδυτική συμπεριφορά, τη συναλλακτική δραστηριότητα και τη δέσμευση προς την Εταιρεία.

Με βάση την αρχική ανταπόκριση των επενδυτών (μέσω μιας συνήθους εμπιστευτικής διαδικασίας βολιδοσκόπησης αγοράς/wall-crossing και με την επιφύλαξη, σε κάθε περίπτωση, όλων των απαραίτητων εγκρίσεων από το Διοικητικό Συμβούλιο και τους μετόχους της Εταιρείας), η Εταιρεία έχει λάβει ενδείξεις σημαντικού ενδιαφέροντος και υποστήριξης για την πιθανή συναλλαγή. Αυτό έπεται της πρόσφατης επιτυχημένης διεθνούς προσφοράς ομολογιών βιωσιμότητας της Εταιρείας που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2021 καθώς και της προγενέστερης διεθνούς προσφοράς ομολογιών που ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2021.

Σκεπτικό για την πραγματοποίηση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου

Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να επιταχύνει και να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε €8,4 δις μέχρι το 2026, με στόχο:

  • 9,1GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ (συμπεριλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών)  η οποία μεταφράζεται σε στόχο EBITDA ύψους €1,7 δις,
  • τη διερεύνηση της επιλεκτικής και λελογισμένης επέκτασής της σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή, 
  • την αυξημένη ευελιξία σε στρατηγικό και λειτουργικό επίπεδο μέσω μιας πιο αποτελεσματικής και βιώσιμης κεφαλαιακής δομής. 

Σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης και ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ Α.Ε. ενέκρινε σήμερα το επικαιροποιημένο Στρατηγικό Σχέδιο για την περίοδο 2022-2026 και αποφάσισε τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για τη λήψη απόφασης επί της προτάσεως του ΔΣ να εξουσιοδοτηθεί από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση δυνάμει του άρθρου 24 του Νόμου 4548/2018 και του Καταστατικού της Εταιρείας να αποφασίσει αναφορικά με την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, τον τρόπο διάθεσης των Νέων Μετοχών και την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση έχει συγκληθεί να συνεδριάσει στις 19 Οκτωβρίου 2021. Υπό την αίρεση της έγκρισης των μετόχων και των εγκρίσεων των αρμόδιων αρχών σχετικά με την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου και τη Δημόσια Προσφορά, η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Οκτωβρίου και να ολοκληρωθεί στις αρχές Νοεμβρίου. 

Οι Citigroup Global Markets Europe AG και Goldman Sachs Bank Europe SE ενεργούν ως Διεθνείς Συντονιστές αποκλειστικά σε σχέση με την Διεθνή Προσφορά.

O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Γεώργιος Στάσσης δήλωσε:

“Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα δώσει την ευκαιρία στη ΔΕΗ να ολοκληρώσει το φιλόδοξο σχέδιο μετασχηματισμού που ξεκίνησε το 2019, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να αποφέρει απτά αποτελέσματα, καθώς και να επιταχύνει τον μετασχηματισμό της σε μια οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, σύγχρονη ψηφιακή εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας.  Με την κίνηση αυτή η ΔΕΗ θα μπορέσει να επιταχύνει το επενδυτικό της πλάνο σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με στόχο την σημαντική αύξηση της  λειτουργικής κερδοφορίας του Ομίλου. Παράλληλα, η ΔΕΗ θα μπορέσει να αξιοποιήσει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη.  Οι οριστικές αποφάσεις για την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου θα ληφθούν από την επερχόμενη Γενική Συνέλευση.”

ΣΥΡΙΖΑ: Έγκλημα κατά του ελληνικού λαού η απόφαση για ιδιωτικοποίηση

“Το πλάνο της κυβέρνησης ΝΔ είναι και ήταν από την αρχή της θητείας της να τα ξεπουλήσει όλα” αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. σχετικά με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου αλλά και τις ανακοινώσεις του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ.

“Η αιφνιδιαστική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ανοίγει την κερκόπορτα απώλειας της πλειοψηφίας του Δημοσίου. Η κοινή ανακοίνωση του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ, των βασικών μετόχων της ΔΕΗ, με ποσοστό 34% και 17%, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες. Η πρόθεσή τους είναι σαφής. Η «διερεύνηση» μείωσης της συμμετοχής τους, σε μειοψηφικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΗ”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Και συνεχίζει: “Ενώ εντείνεται η ενεργειακή κρίση, ενώ οι τιμές ηλεκτρισμού είναι στα ύψη και ενώ όλοι οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, βιώνουν τις καταστροφικές επιπτώσεις της πολιτικής της ΝΔ στην ενέργεια, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει η ελληνική πολιτεία να χάσει τον έλεγχο σε ακόμη έναν ενεργειακό φορέα, τον πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος, στη ΔΕΗ. Με αυτόν τον τρόπο, η ελληνική κοινωνία και οικονομία μένουν απροστάτευτες εν μέσω μάλιστα κρίσης. Η συμμετοχή θεσμικών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ είναι απλή δικαιολογία και προκάλυμμα του σχεδίου τους”.

“Το πλάνο της κυβέρνησης ΝΔ είναι και ήταν από την αρχή της θητείας της να τα ξεπουλήσει όλα. Λίγες μόλις μέρες από το ξεπούλημα ολόκληρου του ποσοστού του δημοσίου στο Δίκτυο φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) και το ξεπούλημα του 49% του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρισμού (ΔΕΔΔΗΕ), τελικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωράει στον επόμενο στόχο που δεν είναι άλλος από την ίδια τη ΔΕΗ, η οποία, μέχρι σήμερα, ανήκει κατά πλειοψηφικό ποσοστό, στον ελληνικό λαό”, προσθέτει.

“Για το έγκλημα που συντελείται σήμερα όμως, με την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ μέσω της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, φέρει ακέραιη την ευθύνη η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Και μάς προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι ο κ. Μητσοτάκης απέκρυψε αυτή την εξέλιξη από την πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ. Τι προσπάθησε αλήθεια να κρύψει; Ότι η απάντηση της κυβέρνησης στα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες που βρίσκονται αντιμέτωποι με το κύμα ακρίβειας είναι το ξεπούλημα όλων των ενεργειακών φορέων της Ελλάδας και της περιουσίας όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων;”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί