Σαν τους κλέφτες: Στα κρυφά στο ΤΑΙΠΕΔ το αεροδρόμιο “Καζαντζάκης”!

Την απόφαση της Κυβέρνησης της ΝΔ να εντάξει το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» στο ΤΑΙΠΕΔ, ερήμην του Δήμου Ηρακλείου και των τοπικών φορέων, αναδεικνύουν με Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης και οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης, με τη συνυπογραφή του Τομεάρχη Νίκου Παππά και 12 ακόμα Βουλευτών.

Στο μεταξύ, μετά τη γνωστοποίηση της εξέλιξης αυτής, έκτακτη σύσκεψη με θέμα το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» συγκαλεί την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου, ώρα 09.30 το πρωί, στην αίθουσα του Πειραματικού Θεάτρου στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο,  ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός. 

Στην σύσκεψη έχουν κληθεί να συμμετάσχουν ο Περιφερειάρχης Κρήτης, οι τοπικοί βουλευτές και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. 

Η παρέμβαση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, σύμφωνα με δηλώσεις του Εντεταλμένου Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ (13/09/2021), τον Οκτώβριο αναμένεται να εγκριθεί ο κατάλογος με τα πρώτα έργα που θα ενταχθούν στις διαδικασίες της Μονάδας Ωρίμανσης Έργων του Ταμείου. Περιγράφοντας αυτά τα έργα, ο Π. Σταμπουλίδης συμπεριέλαβε και την έκταση του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», ερήμην του Δήμου Ηρακλείου, παρά το ότι αποτελεί νομέα και κύριο του μεγαλύτερου μέρους αυτής της έκτασης. Ταυτόχρονα, η δήλωση αυτή, διαψεύδει πανηγυρικά ακόμα και τον ίδιο τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, που σε επανειλημμένα ερωτήματα εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει διαβεβαιώσει ότι για την εκμετάλλευση του ακινήτου, θα γίνει σεβαστή η άποψη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας για την μορφή και τον χαρακτήρα της εκμετάλλευσης. Καυτηριάζοντας επίσης το γεγονός ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ, επί δύο σχεδόν χρόνια εξακολουθεί να μην σέβεται τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και αρνείται πεισματικά να δημοσιοποιήσει την σύμβαση που έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την χρηματοδότηση της κατασκευής του αεροδρομίου Καστελλίου, οι Βουλευτές ζητούν απαντήσεις από τον Υπουργό στα ερωτήματα:

1) Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην μελετητική ωρίμανση και στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την εκμετάλλευση του αεροδρομίου Ν. Καζαντζάκη μέσω ΤΑΙΠΕΔ;

2) Ποια είναι η μορφή και ο χαρακτήρας της εκμετάλλευσης που προωθεί η κυβέρνηση για την έκταση του πρώην αεροδρομίου;

3) Με ποιόν τρόπο σκοπεύει να εμπλέξει τον Δήμο Ηρακλείου στον σχεδιασμό της αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Νίκου Καζαντζάκης;​

Παράλληλα, οι Βουλευτές ζητούν να κατατεθεί στη Βουλή η σύμβαση για την δανειοδότηση του ελληνικού δημοσίου για την χρηματοδότηση μέρους του νέου αεροδρομίου Ηρακλείου, καθώς και όλες οι εκθέσεις και τα σχετικά υπομνήματα που συνοδεύουν την σύμβαση.

Αξίζει τέλος να επισημανθεί ότι ο Δήμος Ηρακλείου έχει εκδηλώσει ξεκάθαρη πρόθεση να εκπονήσει ο ίδιος το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο της περιοχής του αεροδρομίου Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», ενώ έχει υποβάλλει και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας σχετική πρόταση και προμελέτη.

Η ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό

Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: «Στο ΤΑΙΠΕΔ οι διαδικασίες για την εκμετάλλευση της έκτασης του αεροδρομίου Ν. Καζαντζάκης στο Ηράκλειο, Κρήτης»

Σύμφωνα με δηλώσεις του εντεταλμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ που πραγματοποιήθηκαν σε εκδήλωση της ΕΕΣΥΠ Α.Ε. στη ΔΕΘ στις 13/09/2021, εντός Οκτωβρίου αναμένεται να εγκριθεί ο κατάλογος με τα πρώτα έργα που θα ενταχθούν στις διαδικασίες της Μονάδας Ωρίμανσης Έργων του ΤΑΙΠΕΔ (Project Preparation Facility – PPF). Η νέα αυτή υπηρεσία νομοθετήθηκε με το άρθρο 5Β του Ν. 4799/2021 και εντός του Σεπτεμβρίου θα εγκριθούν από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ το οργανόγραμμα και οι διαδικασίες ένταξης έργων σε αυτή.

Κατά τον κ. Σταμπουλίδη, η μονάδα αυτή απευθύνεται σε φορείς του δημοσίου που θέλουν να επωφεληθούν από την τεχνογνωσία του ΤΑΙΠΕΔ στην προκήρυξη έργων και στις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα, ο κ. Σταμπουλίδης ανέφερε ότι τα έργα θα εντάσσονται στις διαδικασίες του ταμείου με δύο διαφορετικούς τρόπους, είτε μέσα από την απόδοση του χαρακτηρισμού ως «έργου εθνικής στρατηγικής σημασίας» από την αρμόδια Κυβερνητική Επιτροπή Συντονισμού Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας», είτε μέσα από αίτηση του αρμόδιου φορέα προς το ΤΑΙΠΕΔ.

Ενδιαφερόντως, ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ περιέγραψε και τα πρώτα έργα που αναμένεται να ενταχθούν στις διαδικασίες της εν λόγω μονάδας. Μεταξύ αυτών συμπεριέλαβε και την αξιοποίηση της έκτασης του αεροδρομίου του «Ν. Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο Κρήτης. Η δήλωση αυτή, προφανώς, έγινε ερήμην του Δήμου Ηρακλείου που αποτελεί νομέα και κύριο του μεγαλύτερου μέρους της έκτασης του αεροδρομίου. Η δήλωση όμως αυτή ήρθε να διαψεύσει πανηγυρικά και τον κύριο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών που σε επανειλημμένα ερωτήματα εκπροσώπων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τις διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου έχει διαβεβαιώσει ότι για την εκμετάλλευση του ακινήτου η άποψη της τοπικής αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας για την μορφή και τον χαρακτήρα της εκμετάλλευσης θα γίνει σεβαστή.

Υπενθυμίζεται ότι ο κύριος Υπουργός συνεχίζει, δύο σχεδόν χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για την χρηματοδότηση της κατασκευής του αεροδρομίου Καστελλίου να μην σέβεται τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και να αρνείται να δώσει την σύμβαση στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι στην σύμβαση αυτή περιλαμβανόταν, ως αναβλητική αίρεση, η σταδιακή ωρίμανση της αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Καζαντζάκη για την οποία μαθαίνουμε σήμερα, δια στόματος του κ. Σταμπουλίδη, ότι θα την αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ.

Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1) Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην μελετητική ωρίμανση και στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την εκμετάλλευση του αεροδρομίου Ν. Καζαντζάκη μέσω ΤΑΙΠΕΔ;

2) Ποια είναι η μορφή και ο χαρακτήρας της εκμετάλλευσης που προωθεί η κυβέρνηση για την έκταση του πρώην αεροδρομίου;

3) Με ποιόν τρόπο σκοπεύετε να εμπλέξετε τον Δήμο Ηρακλείου στον σχεδιασμό της αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Νίκου Καζαντζάκης;

Και παρακαλώ όπως καταθέσετε στην εθνική αντιπροσωπεία:

Α) Την σύμβαση για την δανειοδότηση του ελληνικού δημοσίου για την χρηματοδότηση μέρους του νέου αεροδρομίου Ηρακλείου και όλες τις εκθέσεις και τα σχετικά υπομνήματα που συνοδεύουν την σύμβαση.

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μαμουλάκης Χάρης

Βαρδάκης Σωκράτης

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Παππάς Νίκος

Αναγνωστοπούλου Σία

Γκιόλας Γιάννης

Θραψανιώτης Μανώλης

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παπαδόπουλος Γιάννης

Πούλου Γιώτα

Ραγκούση Γιάννης

Σκουρολιάκος Πάνος

Φάμελλος Σωκράτης

Χρηστίδου Ραλλία

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί