Η πρώτη μέρα των εκδηλώσεων του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή στο Ηράκλειο

Με την μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων χρόνων και πολύ μεγάλη συμμετοχή νεολαίας αλλά και ανθρώπων όλων των ηλικιών ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα των εκδηλώσεων της ΚΝΕ στο Ηράκλειο.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στον χώρου του Δυτικού Parking του Παγκρήτιου Σταδίου που είχε διαμορφωθεί ειδικά ώστε οι επισκέπτες του φεστιβάλ να μπορούν να παρακολουθήσουν με όλα τα μέτρα προστασίας τις πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του φεστιβάλ.

Από νωρίς το απόγευμα νέοι και νέες, οικογένειες και εργαζόμενοι πέρναγαν τις πύλες του φεστιβάλ. Ομάδες των οργανώσεων της ΚΝΕ υποδέχονταν τους επισκέπτες με τον «Οδηγητή» το περιοδικό της ΚΝΕ. 

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών τράβηξε η κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ με τίτλο «Σοσιαλισμός: Η ρεαλιστική απάντηση τον 21ο αιώνα! Δεν είναι παραφροσύνη μα το τέλος της παραφροσύνης». Στην αρχή της έκθεσης μια.. «ανασκόπηση» της χρονιάς που μας πέρασε έδινε την έναρξη της μεγάλης συζήτησης στο ερώτημα «ποια είναι η αιτία αλλά και ποια η διέξοδος από αυτά που ζούμε σήμερα». Στην συνέχεια δίνονταν η δυνατότητα μέσα από την παρακολούθηση των ενοτήτων της έκθεσης, με στοιχεία, φωτογραφικό υλικό και κείμενα να προσεγγίσει ο επισκέπτης την πολιτική πρόταση του Κόμματος για το Σοσιαλισμό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σημείο αναφοράς αποτέλεσε για ακόμα μια φορά το Βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής με παλιές και νέες εκδόσεις. Η θεματική διαμόρφωση του χώρο έδινε στον επισκέπτη τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με την πλούσια εκδοτική δραστηριότητα του κόμματος και της ΚΝΕ, να βρει διάφορους τίτλους βιβλίων όλων των κατηγοριών.

Από νωρίς στο χώρο λειτουργούσαν Παιδότοπος με δραστηριότητα για τα παιδιά.

Ξεχωριστή θέση στο φεστιβάλ είχε ο χώρος του Κόκκινου Αερόστατου με πλούσια δραστηριότητα για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ, με παιχνίδια, συζητήσεις, δραστηριότητες.

Οι εκδηλώσεις ξεκινήσαν με την εκδήλωση στην κεντρική σκηνή με θέμα «Οργανωνόμαστε για την ανατροπή! Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας το Σοσιαλισμό!»  Στην εκδήλωση μίλησαν ο Πάνος Καραγιώργος μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και ο Βαγγέλης Μαγνήσαλης, μέλος του γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στην συνέχεια παρουσιάστηκε θεατρικό δρώμενο με θέμα τον εργάσιμο χρόνο που επιμελήθηκε η Τομεακή Οργάνωση Εργαζομένων της ΚΝΕ.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με μεγάλη συναυλία με την Ματούλα Ζαμάνη και το συγκρότημά της.

Σήμερα Σάββατο οι εκδηλώσεις συνεχίζονται:

Το Σάββατο 18 Σεπτέμβρη το πρόγραμμα έχει ως εξής:

 • 20.00 Συζήτηση στο μαθητικό στέκι με θέμα «Ποιός είναι ο σύγχρονος επαναστάτης;»
 • 21.00 Μουσικό αντιφασιστικό αφιέρωμα με αφορμή τα 8 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα με σύνθημα «Δεν ξεχνάμε το φασισμό και το σύστημα που τον γεννά πολεμάμε!»
 • 21.30 Πολιτική ομιλία με τη Λουίζα Ράζου μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
 • 22.30 Μεγάλη συναυλία με το Δημήτρη Μπάση

Θα πραγματοποιηθεί και μεγάλο αφιέρωμα στα τραγούδια του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη που πριν λίγες μέρες έφυγε από τη ζωή.

Στο χώρο θα λειτουργούν δύο Εκθέσεις:

 • Έκθεση με θέμα «Σοσιαλισμός η απάντηση στον 21ο αιώνα: Δεν είναι παραφροσύνη μα το τέλος της παραφροσύνης!
 • Έκθεση με θέμα «150 Χρόνια από την Παρισινή κομμούνα. Εμπνεόμαστε συνεχίζουμε τον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».
 • Ξεχωριστή θέση στο φεστιβάλ θα έχει η έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» με θεματικό χώρο για την πάλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την απελευθέρωση των γυναικών από κάθε κοινωνική ανισοτιμία τον 21ο αιώνα, καθώς και άλλες σύγχρονες επεξεργασίες του Κόμματος.

Και τις δύο μέρες στο Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες των σωματείων.

Στο χώρο επίσης θα λειτουργούν:

 • Χώρος Μαθητών
 • Χώρος γνωριμίας με την ΚΝΕ
 • Χώρος του «Κόκκινου Αερόστατου»
 • Χώρος αλληλεγγύης στο Λαό της Κούβας
 • Παιδότοπος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί