Εμβόλιο: Πότε θα ξεκινήσει η χορήγηση της τρίτης δόσης – Τι είπε η Θεοδωρίδου

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφερόμενη στην αναμνηστική δόση αποκάλυψε πως πιθανότατα στα μέσα Σεπτεμβρίου θα δοθεί η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τη χορήγηση τρίτης δόσης mRNA εμβολίου στους άνω των 60 ετών.

Εξήγησε ακόμη ότι ήδη η ελληνική επιτροπή εμβολιασμών συζητά το θέμα της τρίτης δόσης. Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης, υπάρχουν δεδομένα από ελληνικές μελέτες τα οποία δείχνουν ότι είναι αποτελεσματική η τρίτη δόση σε ανοσοκατεσταλμένους αλλά και σε άτομα άνω των 60 ετών.

“Θα περιμένουμε και τα διεθνή δεδομένα και θα τα συνεκτιμήσουμε” τόνισε και πρόσθεσε ότι “αφού δούμε και τις επίσημες ανακοινώσεις από τον ΕΜΑ, θα καταλήξουμε στο τι ακριβώς θα γίνει με την τρίτη δόση του εμβολίου”.

Στη συνέχεια, όταν ρωτήθηκε για το νέο εμβόλιο που θα έβγαινε και θα κάλυπτε και τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη, η κυρία Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε πως “όταν δοθεί και η άδεια από τον ΕΜΑ για την εφαρμογή της τρίτης δόσης -διότι όλες οι συζητήσεις που κάνουμε και η προεργασία, είναι προεργασία- δεν έχουμε την έγκριση να αρχίσουμε τη χορήγηση της τρίτης δόσης, θα γίνει με τα εμβόλια mRNA”.

Παράλληλα, σημείωσε: “Αυτό που ελέγετο εξαρχής είναι ότι εάν με την εμφάνιση των μεταλλάξεων, θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα νέο εμβόλιο, οπότε η τρίτη δόση να περιλαμβάνει και τα στελέχη τα μεταλλαγμένα”.

“Τέτοια πιθανότητα δεν υπάρχει. Συζητείται για πολύ αργότερα, διότι οι εταιρείες που βγάζουν τα εμβόλια θεωρούν, όπως έχουν δείξει και μελέτες, ότι τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν αποτελεσματικά και το στέλεχος Δ. Επομένως, η τρίτη δόση είναι με εμβόλιο mRNA” υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί