Κ. Φωτάκης: Με τροπολογία που υποβλήθηκε νύχτα, καταργείται η επιστημονική ανεξαρτησία του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας

Νύχτα ξήλωσαν το ΕΛΙΔΕΚ

«Την περασμένη εβδομάδα, για μία ακόμη φορά γίναμε μάρτυρες μιας απαράδεκτης κοινοβουλευτικής πρακτικής που είναι αντίθετη στις αρχές της καλής νομοθέτησης γιατί σε άσχετο νομοσχέδιο, νύχτα, υποβλήθηκε τροπολογία που θίγει το μοντέλο διοίκησης του ΕΛΙΔΕΚ υποβαθμίζοντας τη θεσμική του λειτουργία και ανεξαρτησία από κυβερνητικές παρεμβάσεις» κατήγγειλε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, ο Κώστας Φωτάκης, πρώην αν. υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας. 

Ο κ. Φωτάκης εξήγησε ότι, «αφαιρείται  από το επιστημονικό συμβούλιο η επιλογή τουδιευθυντή και η σχετική διαδικασία τίθεται πλέον υπό τον έλεγχο του εκάστοτευπουργού, ενώ ταυτόχρονα, καταργούνται οι θέσεις των αναπληρωτών διευθυντών καιοι αρμοδιότητες τους περνάνε στο διευθυντή». 

Χαρακτηρίζοντας το ΕΛΙΔΕΚ ως “σταγόνα ελπίδας σε ένα τοπίο ερημικό”, υπογράμμισε ότι από το τέλος του 2016 που άρχισε να λειτουργεί, «εξασφάλισε 1.000 υποτροφίες σε υποψήφιους διδάκτορες, 300 έργα μεταδιδακτόρων και μάλιστα με συνθήκες που ήταν ιδιαίτερα ελκυστικές για νέους επιστήμονες ώστε μετά να μείνουν στην Ελλάδα ή να επιστρέψουν από το εξωτερικό,260 έργα μελών ΔΕΠ, 27 εκατομμύρια για ερευνητικό εξοπλισμό μεγάλης αξίας, 15 περίπου έργα προβολής της απήχησης της επιστήμης στην κοινωνία, ενώ στα 4,5χρόνια περισσότεροι από 4.000 ωφελούμενοι, κυρίως νέοι επιστήμονες, αναμένεται να είναι αυτοί που θα έχουν απολάβει την χρηματοδότηση και τη στήριξη από το ίδρυμα». 

«Αποτελεί καθήκον της αριστεράς, όχι μόνο να αντιτάσσεται στη κυβερνητική αυθαιρεσία αλλά και να καταθέτει απόψεις, να δημιουργεί προοπτικές για ένα δικαιότερο καλύτερο μέλλον και από την άποψη αυτή, η παραγωγή νέας γνώσης που προκύπτει από την έρευνα, έχει πολλά να συνεισφέρει αφού αγγίζει τόσο την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αλλά και συντελεί  στη διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων και κατεπέκταση στη χειραφέτηση της κοινωνίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί