Κινητοποίηση των απλήρωτων συμβασιούχων της Κνωσού- Στο πλευρό τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ (φωτο-βίντεο)

Στους δρόμους βρέθηκαν σήμερα οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους αρχαιολογικούς χώρους και στα Μουσεία. Στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις.

Καθολική η συμμετοχή των συμβασιούχων αρχαιοφυλάκων στην 3ωρη στάση εργασίας στους Αρχαιολογικούς χώρους του νομού Ηρακλείου, λόγω της μη καταβολής των δεδουλευμένων. Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι έχουν προσληφθεί από τις αρχές Μαΐου και οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν δει ούτε ένα ΕΥΡΩ στους λογαριασμούς τους από το Υπουργείο Πολιτισμού, παρά το γεγονός ότι το σύνολο της μισθοδοσίας έχει εγκριθεί από τον προηγούμενο προϋπολογισμό. 

Σε ανακοίνωση του ΕΚΗ αναφέρονται:

Την ώρα, που εκατομμύρια ΕΥΡΩ καθημερινά εισπράττονται από τα έσοδα των Αρχαιολογικών  χώρων και ιδιαίτερα της Κνωσσού και των Μουσείων, δίχως ούτε ένα ΕΥΡΩ να μένει στο Ηράκλειο και στο νησί μας, το Υπουργείο δεν ανταποκρίνεται στην βασική και αυτονόητη υποχρέωσή του, την καταβολή της μισθοδοσίας των συμβασιούχων αρχαιοφυλάκων, καθώς και των καθαριστριών. 

Αντί το υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στην πληρωμή των παραπάνω εργαζομένων εξαπολύει απειλές προς τους μόνιμους αρχαιοφύλακες, ότι εάν κλείσουν οι Αρχαιολογικοί χώροι και τα Μουσεία, λόγω έλλειψης προσωπικού θα περάσουν από ΕΔΕ, ενώ το Δημόσιο θα διεκδικήσει διαφυγόντα κέρδη.

Οι συμβασιούχοι αρχαιοφύλακες του Υπουργείου Πολιτισμού και το ΕΚΗ απαντούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στις απειλές του Υπουργείου αν δεν δοθούν οι απαραίτητες δεσμεύσεις  τόσο για την καταβολή των δεδουλευμένων μέχρι και τον Ιούλιο και εφεξής η καταβολή των μισθοδοσιών να γίνεται στην ώρα τους. 

Μετά την ενημέρωση, που υπήρξε τόσο στον Περιφερειάρχη Κρήτης, όσο και στον Δήμαρχο Ηρακλείου άμεση ήταν η παρέμβαση του Περιφερειάρχη, Σταύρου Αρναουτάκη στην Υπουργό Πολιτισμού, αναγνωρίζοντας από την πλευρά της  το δίκαιο των αιτημάτων και δεσμεύτηκε την καταβολή των δεδουλευμένων μέχρι και τον Ιούλιο στις 14 Σεπτέμβρη, ημέρα καταβολή των μισθοδοσιών.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός σε συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον Υφυπουργό Οικονομικών θα του θέσει το ζήτημα με σκοπό την καταβολή τόσο των δεδουλευμένων όσο και την μη επανάληψη παρόμοιων 

ζητημάτων, ειδικά σε αυτή την περίπτωση που ήδη υπάρχει προϋπολογισμός του συνόλου των συμβασιούχων αρχαιοφυλάκων.  

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβει ότι το ΕΚΗ δεν απειλείται και δεν εκφοβίζεται και καλούμε το Υπουργείο Πολιτισμού να δείξει επιτέλους «πολιτισμό» αλλιώς θα μας βρει απέναντί του ακόμα και με απεργιακές αυτή την φορά κινητοποιήσεις.

ΟΙ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Στο πλευρό των απλήρωτων συμβασιούχων εργαζομένων στους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία, βρέθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης, στην κινητοποίηση που πραγματοποίησαν έξω από τον Αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. 

«Εκατοντάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι απασχολούνται κάθε χρόνο στη φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων της χώρας μας. Δυστυχώς φέτος παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Μάιο. Σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι όπως η Κνωσσός, η Φαιστός, το Σούνιο, η Βραυρώνα, οι Μυκήνες, η Αρχαία Επίδαυρος, η Ολυμπία, κ.ά, λειτουργούν βασισμένοι στο φιλότιμο των συμβασιούχων, οι οποίοι μαζί με τους μόνιμους υπαλλήλους, επιτελούν ένα δύσκολο και σημαντικό έργο. 

Το θέμα το αναδείξαμε σήμερα με κοινοβουλευτική ερώτηση προς την αρμόδια Υπουργό, με την συνυπογραφή 37 βουλευτών μετά από πρωτοβουλία μου και την καλούμε να δώσει λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα, που δυστυχώς έχει γίνει πρόβλημα επιβίωσης για χιλιάδες οικογένειες σε όλη τη χώρα.»

Δήλωση Μαμουλάκη- Ηγουμενίδη

Την πλήρη στήριξη στους συμβασιούχους αρχαιοφύλακες του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, εκφράζουν με κοινή ανακοίνωση οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης και Νίκος Ηγουμενίδης.​

Σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν, με αφορμή την στάση εργασία στην οποία προχώρησαν οι αρχαιοφύλακες τη Δευτέρα, 23/08, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης και ο Βουλευτής Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης, επισημαίνουν: «Η ανευθυνότητα αλλά και η ανικανότητα του «επιτελικού κράτους» του Κ. Μητσοτάκη, έχει ως αποτέλεσμα οι συμβασιούχοι αρχαιοφύλακες του Υπουργείου Πολιτισμού να παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η δε ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, παρά το ότι είναι ενήμερη για το πολύ σοβαρό πρόβλημα, αδιαφορεί ακόμα και να ασχοληθεί με το θέμα. Βρισκόμαστε στο πλευρό των αρχαιοφυλάκων, είμαστε αρωγοί στον αγώνα τους και θα συνεχίσουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο να πιέζουμε έτσι ώστε να ικανοποιηθεί το αυτονόητο: Να πληρωθούν για τις υπηρεσίες που παρέχουν, κάτω μάλιστα από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί