Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης για την απώλεια του καθηγητή Γ. Τσελέντη

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΟΜΟΤΙΜΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ  ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΕΛΕΝΤΗ 

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης τιμά τον εκλιπόντα Ομότιμο Καθηγητή  Παρασιτολογίας Ζωονόσων και Γεωγραφικής Ιατρικής Γιάννη Τσελέντη. 

Ο Γιάννης Τσελέντης γεννήθηκε στο Ζαΐρ της Αφρικής το 1938. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού και στο Ινστιτούτο Παστέρ της Γαλλίας, όπου αναγορεύθηκε καθηγητής Παρασιτολογίας και Τροπικής Ιατρικής. 

Ανήκει στην πρώτη γενιά καθηγητών που με όραμα και ενεργό δράση στελέχωσαν την  Ιατρική Σχολή και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.  

Από το 1986 ήταν ο ιδρυτής και ο πρώτος Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΠαΓΝΗ και καθηγητής του αντίστοιχου γνωστικού αντικειμένου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. 

Συμμετείχε ενεργά στην ίδρυση του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογικής Παρακολούθησης και Παρέμβασης (ΕΚΕΠΑΠ), στο πλαίσιο του ΚΕΕΛΠΝΟ (σημερινού ΕΟΔΥ), του οποίου διετέλεσε μέλος του ΔΣ επί σειρά ετών. 

Διευθυντής του Εργαστηρίου Βακτηριολογίας, Παρασιτολογίας, Ζωονόσων και Γεωγραφικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης διετέλεσε και Διευθυντής του W.H.O.c.c. (1990-2010), του Κέντρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον έλεγχο και την καταπολέμηση των Ζωονόσων και την εκπαίδευση ανωτάτων στελεχών των Υπουργείων Υγείας και Γεωργίας των κρατών της Μεσογείου. Διετέλεσε επίσης μέλος της Επιτροπής Συντονισμού του Μεσογειακού Προγράμματος Ελέγχου Ζωονόσων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. 

Συμμετείχε ενεργά επίσης ως εμπειρογνώμονας στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Επιδημιολογία και ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στη σύσταση διακυβερνητικής ομάδας εργασίας για την ανανέωση των διεθνών κανόνων υγείας, για την ανανέωση του διεθνούς κανονισμού υγείας, σε συνεργασία με μέλη του WHO και με τα μέλη του Διεθνούς Οργανισμού των Κανόνων Υγείας.

Έμεινε προσηλωμένος στην εκπαίδευση και την επιστημονική έρευνα, με εξαίρετες  διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες και ήταν καλός πανεπιστημιακός δάσκαλος, τόσο  σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Από τα ιδρυτικά μέλη ΔΕΠ του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Δημόσια Υγεία και στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, όπου συμμετείχε ενεργά στον σχεδιασμό και στη διδασκαλία του. 

Συνταξιοδοτήθηκε το 2007 όπου και ανακηρύχθηκε Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. 

Η Ιατρική Σχολή εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του εκλιπόντος. 

Ο Κοσμήτορας της Iατρικής Σχολής 

Καθηγητής Γεώργιος Εμμ. Κοχιαδάκης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί