Αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ κατά θέσεων στον Λίβανο σε αντίποινα για ρουκέτες

Αεροπορικές επιδρομές μέσα στη νύχτα εναντίον περιοχών του Λιβάνου πραγματοποίησε η ισραηλινή πολεμική αεροπορία, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματίες. Σύμφωνα με το ισραηλινό Γενικό Επιτελείο Στρατού, από τις θέσεις αυτές είχαν εκτοξευθεί ρουκέτες με στόχο τα ισραηλινά εδάφη.

Το γεγονός προκαλεί ανησυχία για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης στις εύθραυστες σχέσεις των δύο χωρών, με εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση από τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ.

Το ανακοινωθέν του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι το μεσημέρι της Τετάρτης «εκτοξεύθηκαν ρουκέτες από τον Λίβανο στο ισραηλινό έδαφος. Σε αντίδραση, μαχητικά έπληξαν τις θέσεις από όπου εκτοξεύθηκαν και υποδομές που χρησιμοποιούνται από τρομοκρατικές οργανώσεις στον Λίβανο». Επίσης, λίγη ώρα μετά την εκτόξευση των τριών ρουκετών, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε πως ανταπέδωσε με πυρά πυροβολικού κατά του λιβανικού εδάφους.

Η περιοχή της μεθορίου Λιβάνου-Ισραήλ είναι σχετικά ήρεμη μετά τον πόλεμο του 2006 ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ. Ωστόσο, μικρές παλαιστινιακές οργανώσεις εκτοξεύουν σποραδικά ρουκέτες κατά του ισραηλινού εδάφους από το βόρειο τμήμα του Λιβάνου, με τον ισραηλινό στρατό να ανταποδίδει συνήθως εξαπολύοντας πυρά πυροβολικού.

Ωστόσο, οι αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν απόψε δείχνουν ότι υπάρχει κλιμάκωση στις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ η εσωτερική πολιτική και οικονομικη κατάσταση στον Λίβανο είναι πολύ εύθραυστη και στο Ισραήλ η πολυκομματική κυβέρνηση δυσκολεύεται να διατηρήσει την ειρήνη μετά τις συγκρούσεις με τη Χαμάς στη Γάζα τον Μάιο.

Στην ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, δήλωσε ότι οι αεροεπιδρομές εναντίον χωριών της χώρας του «είναι οι πρώτες από τον πόλεμο του 2006 και είναι ενδεικτικές των κλιμακούμενων επιθετικών προθέσεων» του Ισραήλ εναντίον της χώρας του, προαναγγέλλοντας προσφυγή στον ΟΗΕ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την εκτόξευση των τριών ρουκετών από τα εδάφη του Λιβάνου ενώ η Χεζμπολάχ τηρεί σιγήν ιχθύος.

Από την πλευρά του ο στρατός του Λιβάνου κατέγραψε την εκτόξευση 92 όλμων από το Ισραήλ εναντίον χωριών στο έδαφός του και επισήμανε ότι ενίσχυσε τις δυνάμεις στα σύνορα και τις περιπολίες, ενώ ξεκινά έρευνα για να διαπιστωθεί ποιοι εκτόξευσαν τις ρουκέτες.

Οι ΗΠΑ, με ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις, εξέφρασαν τη στήριξή τους στο Ισραήλ, σημειώνοντας ότι «έχει το δικαίωμα να αμύνεται έναντι τέτοιων επιθέσεων» και επαναλαμβάνοντας ότι η Ουάσιγκτον παραμένει δεσμευμένη στη συνεργασία με τους συμμάχους της στην περιοχή «ώστε να προληφθεί κλιμάκωση των εντάσεων».

Από την πλευρά του ο ΟΗΕ, κάλεσε και τις δύο πλευρές «να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί