Συνεχείς αναζωπυρώσεις στην Αρχαία Ολυμπία – Εκκενώνονται ακόμη 8 κοινότητες – Τραυματίες και εγκλωβισμένοι στην Ηλεία

Σκληρή μάχη με τις φλόγες στην Αρχαία Ολυμπία – Αναζωπυρώσεις της φωτιάς αντιμετώπισαν από το πρωί οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις, με την κυριότερη αναζωπύρωση να εκδηλώνεται πίσω από τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας – «Εμφανώς ανέτοιμος ο κρατικός μηχανισμός» σχολίασε ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Δ. Καλαματιανός – Εκκενώνονται διαρκώς νέα χωριά

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Αρχαία Ολυμπία, καθώς χθες αργά το βράδυ η φωτιά απειλούσε τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Δείτε: Αρχαία Ολυμπία: Πλησιάζει τον αρχαιολογικό χώρο η φωτιά

Ανεξέλεγκτα τα πύρινα μέτωπα σε Εύβοια, Μεσσηνία και Ηλεία – Οι απεγκλωβισμοί συνεχίζονται (Βίντεο & φωτο)

Μάχη για να μη φτάσουν οι φλόγες στην Αρχαία Ολυμπία- Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια – Εκκενώθηκαν άλλα δύο χωριά

Αναζωπυρώσεις κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, προσθέτοντας ότι «η κυριότερη αναζωπύρωση σημειώθηκε πίσω από τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας».

Υπενθυμίζεται ότι στην Ηλεία ξέσπασαν χθες το απόγευμα πολλαπλές εστίες πυρκαγιάς, γεγονός που οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης το αποδίδουν σε εμπρησμό. Η Αρχαία Ολυμπία έχει εκκενωθεί από χθες το απόγευμα, μαζί και με τα χωριά Ηράκλεια και Πουρνάρι, Πλάτανος, Πελόπιον, Καυκανιές και Μιράκα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, στην περιοχή υπήρχε άπνοια, ενώ το μέτωπο της φωτιάς το βράδυ κατευθυνόταν προς την περιοχή Λάλα.

Πέντε εναέρια μέσα ξεκίνησαν να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα, ενώ οι επίγειες δυνάμεις αποτελούνται από 174 πυροσβέστες με 52 οχήματα και εννέα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και η ομάδα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Εκκενώνονται ακόμη 8 κοινότητες

Εντολή για την εκκένωση οκτώ ακόμη κοινοτήτων του δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας έδωσε η Πυροσβεστική, λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή.

Πρόκειται για τις κοινότητες Δήλιζα, Πεύκες, ‘Ανω – Κάτω Λούβρο, Μουριά, Λινάρια, Καμένα και Βίλλια, ενώ λίγη ώρα νωρίτερα είχε δοθεί εντολή εκκένωσης για την κοινότητα Χελιδόνι.

Μεσσηνία: Ενεργά μέτωπα σε Μέλπεια και Μαγκλαβά – «Με ένα ελικόπτερο ακόμη θα έσβηνε η φωτιά»

Στην περιοχή επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 11 οχήματα και με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ από αέρος πραγματοποιεί ρίψεις νερού ένα ελικόπτερο – Κραυγή αγωνίας από τον αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος ζητά ενίσχυση των εναέριων μέσων

Σε εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στην περιοχή Μέλπεια του Δήμου Οιχαλίας, στη Μεσσηνία. Στην περιοχή επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 11 οχήματα και με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ από αέρος πραγματοποιεί ρίψεις νερού ένα ελικόπτερο.

Παράλληλα, στο μέτωπο της φωτιάς βρίσκονται υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, συνδράμοντας το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες το απόγευμα – οπότε και ξέσπασε η φωτιά – εκκενώθηκαν πέντε περιοχές γύρω από την περιοχή Μέλπεια. Συγκεκριμένα, μέσω του 112 εστάλη μήνυμα σε όσους βρίσκονται στα χωριά Μοναστηράκι, Άγιοι Θεόδωροι, Καρνάσι, Παραπούγκι και Δεσύλλα να εγκαταλείψουν τις περιοχές αυτές. 

«Με ένα ακόμη ελικόπτερο θα έσβηνε η φωτιά»

Κραυγή αγωνίας από τον αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλο ο οποίος ζητά να ενισχυθούν άμεσα τα εναέρια μέσα ώστε να προλάβουν τη φωτιά που καίει ανεξέλεγκτη. Στη Μέλπεια επιχειρεί από χθες μόλις ένα ελικόπτερο, αφού τα εναέρια μέσα που διαθέτει η χώρα μας πλέον δεν επαρκούν λόγω των πολλών διάσπαρτων μεγάλων πυρκαγιών που ξέσπασαν και κατακαίνε τη χώρα μας  τις τελευταίες 48 ώρες. Έκκληση απευθύνει ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας να ενισχυθούμε τουλάχιστον με ένα ακόμα ελικόπτερο για να σταματήσει η πύρινη λαίλαπα που κατακαίει τον Μαγκλαβά και την περιοχή της Μέλπειας.

Η νύχτα πέρασε με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να βρίσκονται σε επιφυλακή και να επιχειρούν κάνοντας ζώνες και αναχώματα να κόψουν την πορεία της πυρκαγιάς προς κατοικημένες περιοχές, ενώ ήδη είχαν εκκενωθεί χωριά και οικισμοί λαμβάνοντας μήνυμα από το 112 το απόγευμα. Ήδη έχουν παραδοθεί στις φλόγες τουλάχιστον 5 κατοικίες, κυρίως εξοχικές ή μόνιμων κατοίκων εκτός Μεσσηνίας, μεγάλες εκτάσεις με ελιές και χαμηλή βλάστηση στον Αγριλόβουνο με αρκετές διάσπαρτες ενεργές εστίες.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος μιλώντας στο Messinialive περιέγραψε τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί, αφού όλο το βράδυ η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτη, όμως τόνισε πως για λίγο χρονικό διάστημα ακόμα θα έχουμε σύμμαχο τον άνεμο και τώρα πρέπει να γίνουν στοχευμένες κινήσεις και ρίψεις από αέρα, αλλιώς αν γυρίσει και δυναμώσει ο άνεμος η κατάσταση μπορεί και να ξεφύγει.

Μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά:

«Είναι κρίμα να έχουμε στην περιοχή υδατοδεξαμενές με 350 κυβικά νερό στο Καρνάσι και να μην έχουμε ένα ελικόπτερο παραπάνω να κάνει ρίψεις και να την καθηλώσουμε. Κυριολεκτικά με ένα ακόμα ελικόπτερο η φωτιά θα έσβηνε!»

Οι αγρότες της περιοχής δίνουν  μάχη με τα τρακτέρ για να μην επεκταθεί

«Έχουμε κάνει τις ενέργειες για να μας στείλουν, όμως υπάρχουν κι άλλες σοβαρές περιπτώσεις σε εξέλιξη κι αναμένουμε… Να ευχαριστήσω όλους όσοι επιχειρούν και ιδιαίτερα τους αγρότες της περιοχής που δίνουν μάχη με τα τρακτέρ τους για να εμποδίσουν την φωτιά να μην επεκταθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά στο MessiniaLive ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας.

Η εικόνα στα άλλα μέτωπα χαρακτηρίζεται από πολλές αναζωπυρώσεις τόσο στα Λιβαδάκια αλλά περισσότερο στον Μαγκλαβά όπου εκεί πλέον η φωτιά δεν έχει οριοθετηθεί και συνεχίζει να καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά της, αφού είναι σε δύσβατο σημείο και δεν είναι δυνατή η πρόσβαση από το έδαφος. Κι εδώ αναμένονται ρίψεις από αέρα, μήπως και ελεγχθεί η κατάσταση….

Ο κ. Αναστασόπουλος δήλωσε πως γίνονται προσπάθειες να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες να ανακόψουν κι εδώ την πορεία της, τόσο προς το Βλαχόπουλο όσο και στα Κρεμμύδια και το Χατζή.

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Εύβοια – Εκκενώνεται η Αγία Άννα και άλλοι οικισμοί

Δραματική είναι η κατάσταση στην Εύβοια, όπου μαίνεται η φωτιά. Οι τοπικές Αρχές καλούν τους κατοίκους που μένουν στην Αγία Άννα, την Κερασιά και το Αχλάδι να απομακρυνθούν και να κατευθυνθούν προς την Ιστιαία. Από τη μεγάλη φωτιά έχουν καεί σπίτια και αυτοκίνητα, όπως αναφέρει το evima.gr. Η κατάσταση είναι κρίσιμη καθώς το πύρινο μέτωπο καίει ανεξέλεγκτα.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης δόθηκε εντολή για εκκένωση στην Αγία Άννα και το Αχλάδι. «Δυστυχώς οι φόβοι μας επαληθεύθηκαν, η φωτιά θα σταματήσει στο Αιγαίο», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας.

Δραματικές ώρες στην Ηλεία: Δύο τραυματίες, πληροφορίες για εγκλωβισμένους – Καίγονται σπίτια στο χωριό Πεύκες

Δραματική είναι η κατάσταση αυτή την ώρα και στο «πύρινο μέτωπο» της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν δύο τραυματίες, εγκλωβισμένοι στον οικισμό Βύλιζα, ενώ ταυτόχρονα καίγονται σπίτια στο χωριό Πεύκες.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το patrisnews.gr, δύο κάτοικοι της Αρχαίας Ολυμπίας που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης της φωτιάς τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν στο κέντρο υγείας της περιοχής. Ο ένας φέρει εγκαύματα σε παλάμη του χεριού του και στα πόδια, ενώ ο δεύτερος διακομίστηκε με αναπνευστικά προβλήματα λόγω των καπνών.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με το ilialive.gr, στο χωριό Βύλιζα υπάρχουν δύο εγκλωβισμένοι, ενώ καίγονται σπίτια στο χωριό Πεύκες. Ταυτόχρονα, λίγο μετά τις 3 δόθηκε εντολή εκκένωσης για τους οικισμούς Φρίξα ή Κορτσά.

Νωρίτερα, δόθηκε εντολή για την εκκένωση οκτώ ακόμη κοινοτήτων του δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας. Πρόκειται για τις κοινότητες Βύλιζα, Πεύκες, Άνω – Κάτω Λούβρο, Μουριά, Λινάρια, Καμένα και Βίλλια, ενώ λίγη ώρα νωρίτερα είχε δοθεί εντολή εκκένωσης για την κοινότητα Χελιδόνι.

Πληροφορίες: ΑΠΕ -ΜΠΕ, messinialive

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί