Με το ρεαλιστικό αριστερό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για προοδευτική διέξοδο από την κρίση

Του Γιώργου Βλαστού*

Συμπληρώθηκαν 2 χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ και ο απολογισμός είναι πολύ άσχημος για τις ανάγκες των εργαζομένων, των μικρομεσαίων, όλων των πολιτών.

Αντί για δουλειές, έχουμε κατάργηση του 8ωρου, απλήρωτες υπερωρίες, συρρίκνωση συλλογικών διαπραγματεύσεων και προσπάθεια νομοθέτησης του τζογαρίσματος των επικουρικών συντάξεων.

Αντί για λιγότερους φόρους, βλέπουμε μείωση μισθών, αύξηση αντικειμενικών αξιών, ακρίβεια στα βασικά είδη, άρση προστασίας πρώτης κατοικίας και ελάχιστες ενισχύσεις στις επιχειρήσεις στην πανδημία.

Αντί για ασφάλεια, οι πολίτες βιώνουν αυταρχισμό και διχασμό, οι νέοι καταστολή, οι πόλεις το μαφιόζικο έγκλημα.

Η ΝΔ που ως αντιπολίτευση συμπορεύτηκε με τον λαϊκισμό στη συμφωνία των Πρεσπών, στους νεκρούς της γρίπης και στο Μάτι, αν κυβερνούσε τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ με πανδημία θα ήταν μαζί με τους ακραίους συνωμοσιολόγους. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έβαλε πλάτη στην υγειονομική κρίση, ενώ αντίθετα η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να δικαιολογήσει την αποτυχία της στην πανδημία, διχάζει τον λαό και αναζητεί υγειονομικούς σαμποτέρ στην αντιπολίτευση. Αντί κάνει σοβαρές καμπάνιες ενημέρωσης για τα εμβόλια, μοιράζει σε ημετέρους τα λεφτά της λίστας Πέτσα και απευθείας αναθέσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε σε δύσκολες συνθήκες και κατάφερε να βγάλει τη χώρα οριστικά από τα μνημόνια, να ρυθμίσει το χρέος και να αφήσει γεμάτα ταμεία για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε υγειονομική κάλυψη στους ανασφάλιστους πολίτες, προστάτευσε τους οικονομικά και κοινωνικά αδύναμους και μείωσε 10 μονάδες την ανεργία. Έκανε και λάθη για τα οποία μίλησε ανοιχτά στον απολογισμό που έκανε. Πρώτη φορά κόμμα το κάνει αυτό δημόσια. Σίγουρα όμως δεν υποτάχτηκε στα μεγάλα συμφέροντα και αυτό δεν του το συγχώρεσε ποτέ η ντόπια ολιγαρχία που πρωτοστατεί στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Το πρόγραμμα που εγκρίθηκε από την Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και επιμελήθηκε η Επιτροπή υπό τον Γιώργο Σταθάκη, δίνει σύγχρονες ρεαλιστικές αριστερές-προοδευτικές απαντήσεις στα προβλήματα της Ελλάδας και παραμένει σε διαβούλευση με την κοινωνία.

Σήμερα, που ακόμα και διοικήσεις όπως του Προέδρου J. Biden, αναγνωρίζουν την σημασία των κρατικών παρεμβάσεων και την αποτυχία των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που βάσιζαν την ανάπτυξη στους λιγότερους φόρους για τους πλούσιους, δεν είναι δυνατόν να κυβερνάται η χώρα μας από εκπροσώπους του ακραίου νεοφιλελεύθερου δόγματος.

Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να αποτελέσει βάση συνεννόησης των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θέλουν να γυρίσει σελίδα η χώρα. Από τον αυταρχικό νεοφιλελευθερισμό της δεξιάς ευνοιοκρατίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σε μια χώρα που θα επιστρέψουν η δικαιοσύνη, τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα και η προκοπή για τους πολλούς.

*Ο Γιώργος Βλαστός είναι μέλος της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί